Zuurkool Gezond? 12 Krachtige Gezonde Voordelen

Wie houdt er nu niet van een zuurkoolstamppot?

Een klassiek recept gemaakt van zuurkool, aardappelen en runder rookworst. Uiteraard bestaan er ook andere variaties die ook heerlijk zijn.

En het komt allemaal neer op zuurkool, maar wat is zuurkool eigenlijk?

Zuurkool is gesneden witte kool die geconserveerd is door melkzuurbacteriën. Zuurkool smaakt hierdoor zuur en krijgt een langer houdbaarheid dan witte kool.

Zuurkool koken voor je gerecht kan daarom echt niet fout gaan. Maar, is er een verschil in de voedingswaarden wanneer zuurkool gekookt wordt?

Zuurkool voedingswaarde

Zuurkool voedingswaarde

Hoe zit nu met de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) van rauwe- en gekookte zuurkool? Hier staan de voedingswaarden van rauwe zuurkool, per 100 gram.[1]

Rauwe zuurkoolPer 100 gram
Energie13 kcal
Vet0 gram
Koolhydraten0,6 gram
Voedingsvezel totaal3,2 gram
Eiwit1,1 gram

En hier staan de voedingswaarden van gekookte zuurkool, per 100 gram.[1]

Gekookte zuurkoolPer 100 gram
Energie14 kcal
Vet0 gram
Koolhydraten1 gram
Voedingsvezel totaal3,2 gram
Eiwit0,9 gram

Zoals je kunt zien is er nauwelijks verschil wanneer zuurkool gekookt wordt. Of je dus nu rauwe- of gekookte zuurkool eet, zul je soortgelijke voedingswaarden binnenkrijgen.

Echter verliest gekookte zuurkool wel bepaalde voedingsstoffen, vanwege het kookproces die het ondergaat. Dit gebeurt bij elk voedingsmiddel die gekookt of bewerkt wordt.

Het lichaam kan sommige van de belangrijke voedingsstoffen in zuurkool niet zelf aanmaken. Zuurkool is daarom een voedzame voeding als het gaat om vitamines en mineralen.

Daarnaast is zuurkool ook zeer caloriearm, wat gunstig kan zijn voor degenen die willen gaan afvallen of een gezond lichaamsgewicht willen gaan behouden.

Samenvatting:

Er is weinig verschil tussen rauwe- en gekookte zuurkool in voedingswaarden. Echter verliest gekookte zuurkool een gedeelte van bepaalde voedingsstoffen, vanwege het kookproces.

Waarom is zuurkool gezond?

Waarom is zuurkool gezond

Zuurkool bevat boordevol voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Niet alleen zijn ze onmisbaar voor het lichaam, maar ze kunnen ook gezondheidsvoordelen bieden.

Hier staan 12 potentiële gezonde voordelen van zuurkool.

1. Zuurkool is rijk aan vitamines

Zuurkool is een bron van vitamines, waaronder:

 • Vitamine B6
 • Vitamine C
 • Vitamine K
 • Foliumzuur

Vitamine B6 speelt een rol bij een goede werking van het immuunsysteem. Ook reguleert vitamine B6 de werking van bepaalde hormonen.

Vitamine C functioneert als een antioxidant, waardoor het kan helpen om het immuunsysteem te versterken. Daarnaast is vitamine C ook nodig voor de opname van ijzer en de vorming van bindweefsel.

Vitamine K is nodig voor de bloedstolling. Vitamine K2 komt vooral voor in gefermenteerde producten, zoals zuurkool, yoghurt en karnemelk.

Samenvatting:

Zuurkool bevat verschillende vitamines, namelijk vitamine B6, vitamine C en vitamine K. Deze vitamines zijn onmisbaar en kunnen verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

2. Zuurkool is rijk aan mineralen

Naast dat zuurkool een bron is aan vitamines, is het ook een bron aan mineralen. Zo bevat zuurkool onder andere ijzer, kalium, mangaan en koper.

IJzer is onmisbaar, want een ijzertekort kan lijden op bloedarmoede. Door ijzerrijke voeding te gaan eten kan dit echter voorkomen worden.

Kalium is een mineraal die als een elektrolyt functioneert. Hierdoor speelt kalium onder andere een rol bij de vochtbalans in het lichaam en de samentrekking van de spieren.

Koper zorgt ervoor dat ijzer vastgelegd wordt in de eiwit hemoglobine. Koper speelt hierdoor ook een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam.

Samenvatting:

Zuurkool is een bron van mineralen, waaronder ijzer, kalium en koper. Net zoals vitamines, kunnen deze mineralen verschillende gezonde voordelen bieden aan het lichaam.

3. Zuurkool kan gemakkelijker verteerd worden

Zuurkool is licht verteerbaar, wat gunstig kan zijn voor sommige mensen. Dit komt omdat tijdens het fermentatieproces de toegevoegde bacteriën al bezig zijn met het verteringsproces.

Als volgt is zuurkool gemakkelijker verteerbaar vergeleken niet gefermenteerde kool. Tegen de tijd dat je het eet, is een deel van het werk al gedaan.

Zuurkool is daarom een betere keuze voor degenen die spijsverteringsproblemen hebben, zoals een opgeblazen gevoel en krampen.

Samenvatting:

Sinds zuurkool gemakkelijker verteerd kan worden, kan het een gunstige keuze zijn voor degenen met spijsverteringsproblemen.

4. Zuurkool kan de botten versterken

Vanwege de mineralen die zuurkool bevat, kan het helpen om de botten te versterken. Maar, vitamine K2 speelt ook een belangrijke rol bij de gezondheid van de botten.

Vitamine K2 is belangrijk om de sterkte van de botten te behouden. Het zorgt ervoor dat eiwitten zich gaan binden aan calcium, wat de belangrijkste mineraal is in botten.

Zo helpt deze vitamine ook bij het vertragen van het begin van leeftijdsgebonden botverlies bij postmenopauzale vrouwen.[2]

En een ander onderzoek toont aan dat een vitamine k voedingssupplement het risico op botfracturen sterk kan verminderen.[3]

Samenvatting:

Zuurkool is een bron van mineralen en vitamine K2. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de gezondheid van de botten om het risico op botaandoeningen te verminderen.

5. Zuurkool kan de gezondheid van de huid verbeteren

Is zuurkool gezond

Zuurkool bevat antioxidanten die de gezondheid van de huid kan verbeteren, zoals vitamine A.

Antioxidanten helpen vrije radicalen in het lichaam te bestrijden. Deze vrije radicalen kunnen leiden tot verschillende chronische ziekten, maar ook huidproblemen.

Door vrije radicalen te gaan verminderen, kan het helpen om rimpels, acne en ouderdomsvlekken te verminderen en het verouderingsproces zelfs te vertragen.

Ben je op zoek naar andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A? Vitamine A zit in onder andere:

 • Eieren
 • Fruit (zoals abrikozen en pruimen)
 • Garnalen
 • Tomaten
 • Wortels
 • Zalm
 • Zoete aardappelen
 • Zuivelproducten (zoals melk en cheddarkaas)

Zuurkool bevat ook Vitamine C. Vitamine C helpt ook om de gezondheid van de huid te verbeteren, sinds het ook functioneert als een antioxidant.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn onder andere kiwi, satsuma mandarijn, sinaasappel, chilipepers, zwarte bessen, peterselie, boerenkool, papaya, broccoli en spruitjes.

Samenvatting:

Zuurkool is een bron van antioxidanten, waaronder vitamine A en vitamine C. Deze vitamines kunnen helpen tegen vrije radicalen die anders kunnen leiden tot huidproblemen, zoals rimpels en acne.

6. Zuurkool kan het immuunsysteem versterken

Zuurkool is een bron van vitamines en antioxidanten die helpen om het immuunsysteem te versterken.

Vitamine C en ijzer bijvoorbeeld, dragen beide aan een goed werkend immuunsysteem. Maar wist je dat de bacteriën in de darmen ook een belangrijke factor zijn?

De melkzuurbacteriën die worden gebruikt om zuurkool te gaan maken, werken als probiotica.

Naast dat probiotica kan helpen tegen obstipatie (verstopping) en diarree, kan het ook helpen om het immuunsysteem te versterken.

Een onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig voeding met probiotica consumeren, zoals zuurkool en karnemelk, krijgen een verminderde risico op infecties zoals verkoudheid.[4]

Verder is het belangrijk om een gezonde darmflora te behouden, sinds het kan helpen om de groei van schadelijke bacteriën te stoppen.[5][6]

Samenvatting:

Zuurkool kan helpen het immuunsysteem te versterken, vanwege de vitamines, antioxidanten en probiotica die het bevat.

7. Zuurkool kan helpen tegen ontstekingen

Zuurkool bevat organische stoffen die ontstekingsremmend kunnen werken, waardoor zuurkool kan helpen tegen ontstekingen.

Samen met kaempferol, quercetine en apigenine die de belangrijkste flavonoïden zijn, kan zuurkool gunstig werken tegen ontstekingen.

Zo toont een onderzoek aan dat het ongemak en pijn van spieren, gewrichten en andere ontstoken gebieden verminderd kan worden.[7]

Samenvatting:

Zuurkool is een bron van organische stoffen en antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen kunnen bieden. Als volgt kan het ongemak en pijn op ontstoken gebieden verminderen.

8. Zuurkool kan de gezondheid van het hart verbeteren

De vezels en probiotica in zuurkool kunnen beide helpen om de gezondheid van het hart te gaan verbeteren.

Ze kunnen namelijk helpen om het slechte LDL cholesterol te verlagen. Door LDL cholesterol te verlagen, kan het risico op hart- en vaatziekten verminderd worden.

Vezels kunnen ook andere gezondheidsvoordelen bieden, waaronder:

 • De eetlust verminderen
 • Bloedsuikerspiegel stabiliseren
 • Constipatie verlichten
 • Voor een soepelere stoelgang verzorgen

Ben je op zoek naar vezelrijke voeding? Deze zijn onder andere avocado, bananen, peren, aardbeien, broccoli, havermout, wortelen, linzen, frambozen, rode bieten en kikkererwten.

Terwijl probiotica de bloeddruk kan helpen verlagen bij mensen die een hoge bloeddruk (hypertensie) hebben.[8]

Maar, vitamine K2 kan ook helpen om de gezondheid van het hart te verbeteren. Het kan namelijk het risico op hartaandoeningen verminderen.[9]

En een ander onderzoek bij vrouwen toont aan dat bij elke 10 mcg vitamine K2, hun risico op hartaandoeningen met 9% verlaagd werd per dag.[10]

Samenvatting:

De vezels, probiotica en vitamine K2 in zuurkool kunnen helpen om het risico op hartaandoeningen te verminderen en de gezondheid van het hart te verbeteren.

9. Zuurkool kan de spijsvertering verbeteren

Zoals eerder vermeld, kunnen de vezels in zuurkool helpen om de spijsvertering en de stoelgang te verbeteren. Maar niet alleen vezels kunnen dit doen.

Want probiotica kan ook de spijsvertering verbeteren en daarnaast ook de gezondheid van de darmen. Het zijn goede bacteriën die ook helpen tegen schadelijke bacteriën en gifstoffen.[11][12]

Er bestaan verschillende soorten probiotica waarvan elk soort unieke gezondheidsvoordelen kan bieden. Een portie zuurkool kan tot 28 verschillende probiotica bevatten.[13]

En zo kan zuurkool ervoor zorgen dat je tal van verschillende gezonde voordelen kan krijgen op een simpel en gemakkelijk manier.

Samenvatting:

De vezels en probiotica in zuurkool kunnen helpen de spijsvertering te verbeteren. Daarnaast kan probiotica ook helpen tegen schadelijke bacteriën en gifstoffen.

10. Zuurkool kan stress verminderen

Toenemende aantal onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen de darmen en hersenen. Daarom wordt er gedacht dat gezonde darmen kunnen leiden tot een beter humeur.

En zoals we nu weten, is zuurkool een bron van probiotica die de gezondheid van de darmen kan verbeteren.

Een onderzoek toont aan dat probiotica kan helpen om de symptomen van stress en angstgevoelens te verminderen.[14]

Een ander onderzoek toont aan dat gefermenteerde voeding zoals zuurkool en karnemelk die rijk zijn aan probiotica, stress kan verminderen en de gezondheid van de hersenen kan behouden.[15][16]

Ondanks de potentiële gezonde voordelen om stress te verminderen, is er meer onderzoek nodig. Ook is het belangrijk om te weten dat zuurkool bepaalde medicijnen kan beïnvloeden.

Samenvatting:

Er is een verband gebracht tussen de darmen en hersenen. Gezonde darmen kunnen de gezondheid van de hersenen verbeteren en als volgt ook de humeur.

Kun je met zuurkool gezond afvallen?

Kun je met zuurkool gezond afvallen

Zuurkool is rijk aan vezels en andere voedingsstoffen, terwijl het caloriearm is. Dit zorgt ervoor dat zuurkool een voedzame toevoeging is om gezond te gaan afvallen.

Vezelrijke voeding houden je langer vol en verminderen de eetlust. Als volgt zul je minder gaan eten en daardoor minder calorieën binnenkrijgen.

Voeding met veel vezels zijn onder andere:

Maar, probiotica kan ook een rol spelen om gezond te gaan afvallen.

Zo toont een onderzoek aan dat mensen die probiotica kregen, ze 50% minder lichaamsvet kregen vergeleken de groep die een placebo kreeg.[17]

Maar onthoud dat je door zuurkool alleen niet kunt gaan afvallen. Gewichtsverlies kan namelijk alleen door een calorietekort.

Wanneer je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, zal het leiden tot gewichtsverlies. Maar wanneer je meer calorieën krijgt dan je verbrandt, zal het leiden tot gewichtstoename.

Samenvatting:

Zuurkool is een bron van vezels en probiotica. Hierdoor kan zuurkool helpen om de eetlust te verminderen en minder lichaamsvet opslaan.

Helpt zuurkool tegen ontstekingen?

Helpt zuurkool tegen ontstekingen

Klassieke symptomen van een ontsteking zijn onder andere:

 • Pijn
 • Zwelling
 • Warmte
 • Functieverlies

Zoals eerder vermeld, kan zuurkool ontstekingsremmende eigenschappen hebben vanwege de organische stoffen die het bevat. Hierdoor kan zuurkool helpen tegen ontstekingen.

Daarnaast bevat zuurkool ook flavonoïden, waaronder kaempferol, quercetine en apigenine. Deze stoffen kunnen ook helpen tegen ontstekingen.

Daarom toont een onderzoek aan dat het kan helpen tegen pijn en ongemak van gewrichten, spieren en andere ontstoken lichaamsdelen.[7]

Andere voedzame voedingsmiddelen die kunnen helpen tegen ontstekingen zijn:

 • Gember of gemberthee
 • Olijfolie
 • Groene thee
 • Vette vis (zalm, haring, tonijn, sardines en makreel)
 • Tomaten
 • Noten (walnoten, amandelen en pistachenoten)
 • Fruit (sinaasappel, aardbeien, blauwe bessen, bosbessen)
 • Spinazie
Samenvatting:

Zuurkool kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben, vanwege de bepaalde stoffen die het bevat. Deze stoffen zijn onder andere organische stoffen en flavonoïden.

Manieren om zuurkool te gaan eten

Manieren om zuurkool te gaan eten

Er zijn tal van verschillende manieren om zuurkool te gaan eten. Of het nu als een bijgerecht is of als een gezond tussendoortje, met zuurkool kun je echt niet mis gaan.

Enkele manieren om zuurkool te gaan eten zijn:

Samenvatting:

Zuurkool is veelzijdig, waardoor je het op verschillende manieren het kunt gaan eten. Denk daarbij aan een broodje gezond, zuurkoolsalade en zuurkoolstamppot.

Is zuurkool ongezond?

Is zuurkool ongezond

Zuurkool bevat boordevol voedingsstoffen die potentiële gezonde voordelen kan bieden aan het lichaam. Maar kan zuurkool ook ongezond zijn voor sommige mensen?

Zuurkool bevat meestal een hoog natriumgehalte, wat slecht kan zijn voor mensen met hart- en vaatziekten of nieraandoeningen.

Veel natrium wordt namelijk in verband gebracht met een verhoogde risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen en nierziekten.

Daarnaast kan het ook vochtretentie veroorzaken. Bij vochtretentie worden vloeistoffen vastgehouden in het lichaam.

Hierdoor kan het lijken dat je bent aangekomen wanneer jezelf weegt op de weegschaal. Maar dit is meestal de water die het lichaam vasthoudt.

Samenvatting:

Zuurkool kan een hoog natriumgehalte hebben die mogelijk kan leiden op problemen, waaronder een verhoogde risico op hoge bloeddruk, waterretentie en nierziekten.

Zuurkool bewaren

Zuurkool bewaren

Sinds de zuurkool een gefermenteerd product is, kan het langer meegaan vergeleken een rauwe en verse kool.

Zuurkool kun je paar maanden bewaren en zelfs langer wanneer het in de koelkast bewaard wordt. Na openen gekoeld bewaren, maximaal 7 °C.

Uiteraard is de houdbaarheidsdatum afhankelijk van het product, sinds niet alle zuurkool producten hetzelfde zijn.

Samenvatting:

Zuurkool is gefermenteerd, waardoor je het langer kunt gaan bewaren. Zuurkool is paar maanden houdbaar en zelfs langer wanneer het in de koelkast bewaard wordt. Volg altijd de instructies van het product op.

In het kort: hoe gezond is zuurkool?

hoe gezond is zuurkool

Zuurkool is een bron van belangrijke stoffen, waaronder vitamines, mineralen, antioxidanten en probiotica. Hierdoor kan zuurkool verschillende potentiële gezonde voordelen bieden.

Paar van deze gezondheidsvoordelen zijn:

 • Zuurkool kan de botten versterken
 • Zuurkool kan de spijsvertering verbeteren
 • Zuurkool kan helpen met gezond afvallen
 • Zuurkool kan de gezondheid van de huid verbeteren

Sinds zuurkool veelzijdig is, kun je het in tal van gerechten gebruiken. Enkele ideeën zijn een broodje gezond, salades, French toast en zuurkoolstamppot.

Verder heeft zuurkool een lang houdbaarheidsdatum, sinds het een gefermenteerd voedingsmiddel is. Afhankelijk van het product, kun je het paar maanden bewaren.