Overzicht: Perfecte Zoete Aardappel Koken

Zoete aardappels zijn niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam. Zo bevatten zoete aardappels onder andere vitamine A, vitamine B5, vitamine C, vitamine E, kalium en mangaan.

De zoete aardappel is echter een slechte bron van eiwitten, met slechts 1,1 gram per 100 gram. Maar, ze zijn wel rijk aan onoplosbare vezels.[1]

Onoplosbare vezels zijn in verband gebracht met een lager risico op diabetes en een verbeterde darmgezondheid.[2][3]

Aardappels tellen in Nederland niet mee als groenten, terwijl buiten Nederland het wel wordt gezien als groente. Dit komt onder andere vanwege de voedingsstoffen die het bevat.

Zoete aardappels zijn dus lekker en kunnen verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Hoe kun je nu zoete aardappels koken op een goede manier?

Voordat je zoete aardappel gaat koken, moet je ze eerst natuurlijk voorbereiden en weten hoeveel je moet gaan gebruiken.

Zo eten volwassenen ongeveer 200 tot 250 gram aardappels per persoon.

De zoete aardappels kun je gaan schillen, maar je kan ze beter in de schil houden zodat ze wat steviger zijn. Ook zorgt de schil voor een betere textuur. Daarnaast ben je dan ook nog eens sneller klaar, sinds je de aardappels niet hoeft te gaan schillen.

Als je kiest om ze niet te gaan schillen, hoef je de zoete aardappels alleen maar schoon te maken. Snijd de zoete aardappels in gelijke stukjes en spoel ze eventjes goed, zodat de overtollige gedeeltes verwijderd worden.

Overzicht: Perfecte Zoete Aardappel Koken

Overzicht: Perfecte Zoete Aardappel Koken

5 from 6 votes
Recipe by Team Fitium Course: DinerCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Servings

2

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

30

minutes
Calories

180

kcal
Total time

35

minutes

Zoete aardappel koken is niet moeilijk, maar hoe lang moet je nu zoete aardappel koken? Hier is een handig overzicht om te gaan volgen.

Ingrediënten

 • Water

 • Zout

 • 4 medium Zoete aardappels

Voorbereidingswijze

 • Maak de zoete aardappels schoon met stromend water.
 • Schil de zoete aardappels en snijd ze in gelijke stukjes. Je kunt ook kiezen de zoete aardappels niet te gaan schillen.
 • Breng de zoete aardappels met water op de pan aan de kook. Voeg zout toe zodra het water kookt.
 • Laat de zoete aardappels koken voor ongeveer 15 minuten. Prik met een vork om te kijken of de zoete aardappels gaar zijn. Als ze niet gaar zijn, prik om de minuut totdat het naar jouw idee gaar is.
 • Giet ze af in een vergiet.

Notitie

 • De kooktijd en gaarheid varieert per soort en formaat aardappels.
 • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.
 • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.

Zoete aardappel koken tips

Je kunt natuurlijk geen perfecte zoete aardappels maken zonder handige tips, voor de aardappels en je gezondheid:

 1. Allereerst is het afgeraden om warm water rechtstreeks uit de kraan te gaan gebruiken. Dit komt namelijk dat metalen in warme water oplossen in de leidingen. Deze metalen kunnen schadelijk zijn. Lees meer over dit onderwerp hier: warm water drinken.
 2. Wanneer je zout toevoegt, probeer dan genoeg zout toe te voegen om de smaak werkelijk te verbeteren. Een snufje zout zal dit namelijk niet doen.
 3. Zoek naar zoete aardappels met een gladde schil en die stevig aanvoelen als je erop drukt. Vermijd zoete aardappels die zachte plekken hebben.

Zoete aardappel koken in magnetron

Zoete aardappel recept

Zoete aardappel koken in de magnetron is de gemakkelijkste manier om meerdere aardappels te gaan koken in een zo’n kort mogelijk tijd.

Wanneer je voedingsmiddelen kookt, verliest het belangrijke voedingsstoffen. Hoe langer je kookt, hoe meer voedingsstoffen je verliest. Je voeding in de magnetron koken is daarom de beste manier om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden.

Hoe lang moet je zoete aardappels koken in de magnetron? Dit varieert, omdat zoete aardappels verschillen in gewicht en grootte.

Reken in het algemeen 5 tot 10 minuten. Voor elke extra zoete aardappel die je toevoegt, doe je 2 minuten erbij.

Hier is een stap voor stap voorbereidingswijze voor hoe je zoete aardappels kunt gaan koken in de magnetron:

 1. Maak de zoete aardappels schoon en dep ze droog.
 2. Prik 5 keer met een vork in de schil.
 3. Plaats de zoete aardappels op een magnetronbestendig bord in de magnetron voor 5 tot 10 minuten. Draai ze halverwege de bereidingstijd.
 4. Prik met een vork om te controleren of de aardappels gaar zijn. Wanneer dit gemakkelijk gaat, zijn ze klaar. Als ze nog steeds stevig zijn, kook ze dan verder in de magnetron en controleer de zoete aardappels om de minuut.

Zoete aardappel koken in oven

Zoete aardappelblokjes

Je kunt de zoete aardappels natuurlijk ook koken in de oven. Dit is een fantastische manier om zachte aardappels krokant te maken.

Daarnaast kun je ook allerlei kruiden en andere ingrediënten toevoegen. Denk daarbij aan peper, rozemarijn, knoflook, honing en olijfolie.

Hier is een basis stap voor stap voorbereidingswijze voor hoe je zoete aardappels kunt gaan bakken in de oven:

 1. Verwarm eerst de oven voor op 200 °C.
 2. Maak de zoete aardappels schoon en snijd ze in gelijke stukjes.
 3. Verdeel de zoete aardappels op een ovenschaal.
 4. Bak de zoete aardappels voor ongeveer 30 minuten. Prik de zoete aardappels met een vork om te controleren of ze gaar zijn.
 5. Wanneer de zoete aardappels mooi gaar zijn, haal je ze uit de oven.

Zoete aardappel koken en bewaren

Zoete aardappel

Wanneer zoete aardappels gekookt zijn, kun je ze in het algemeen paar uur bewaren op kamertemperatuur. In de koelkast kunnen gekookte zoete aardappels in een afgesloten container 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden.

Rauwe zoete aardappels op het aanrecht gaan over het algemeen tot 2 weken goed. Wanneer ze bewaard worden in een koele, donkere en droge ruimte kunnen ze tot ongeveer een maand meegaan.

Hierdoor kun je de houdbaarheid van zoete aardappels maximaliseren. Zolang de rauwe zoete aardappels stevig zijn, zijn ze nog goed.

In het kort: Zoete aardappel koken

Zoete aardappel friet

Zoete aardappels zijn een heerlijke alternatieve voor de normale lichtgeel, kruimige aardappelen. Ze zijn voedzaam, lekker en ze laten de gerechten luxer en leuker eruitzien.

Ze zijn een goede bron van onder andere vitamine A, vitamine C, vitamine E en vezels.

Zoete aardappels kun je in water koken, bakken, frituren en poffen. Er zijn tal van verschillende manieren om ze voor te gaan bereiden.

Voeg wat extra’s toe zoals olijfolie, peper en knoflook, en je hebt een heerlijk en simpel gerecht.