Handig Overzicht: Zalm Bakken

De perfecte zalm bakken klinkt moeilijk, maar dat is het totaal niet. Je hoeft geen professionele chef te zijn om heerlijke zalm te gaan bakken in de koekenpan.

Waarom zalm bakken in de koekenpan? Het is namelijk een simpel en snel kooktechniek om het goed te laten garen en bruin te worden.

Je voegt alleen wat olie, boter of een andere vet toe om te voorkomen dat het verbrandt. Uiteraard kun je ook andere ingrediënten toevoegen om het nog lekkerder te gaan maken.

Wanneer je zalm zit te bakken, is het belangrijk om goed op te gaan letten hoe de zalm aanvoelt en eruitziet.

Want je wilt natuurlijk niet dat de zalm rauw ui de pan komt omdat je het niet lang genoeg hebt gebakt. Daar in tegen is het ook mogelijk dat de zalm droog uit de pan komt, omdat je net paar minuutjes langer hebt gegaard.

Gelukkig kun je deze problemen vermijden door de simpele instructies en tips te gaan volgen in dit recept. Als volgt kun je gemakkelijk een heerlijke en perfecte gebakken zalm gaan maken.

Wanneer je klaar bent, kun je natuurlijk de gebakken zalm eten zoals die is, maar je kunt het ook gaan gebruiken voor tal van verschillende recepten.

Denk daarbij eens aan:

  1. Pasta met zalm
  2. Poké bowl met gemarineerde zalm
  3. Roerei met zalm
  4. Gebakken tagliatelle met zalm
  5. Zalmfilet met pesto
  6. Zalm caprese
  7. Lasagne met zalm
  8. Gebakken zalm wrap

Gebakken zalm kan dus echt niet fout gaan, want je hebt zoveel mogelijkheden om de zalm te gaan gebruiken. Maar eerst, wat is eigenlijk de voedingswaarde van zalm?

Zalm voedingswaarde

Zalm voedingswaarde

Hoe zit nu met de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) van zalm? Hier staan de voedingswaarde van zalm gerookt, per 100 gram.[1]

Zalm gerooktPer 100 gram
Energie188 kcal
Vet10,8 gram
Koolhydraten0,8 gram
Voedingsvezel totaal0 gram
Eiwit21,8 gram

Zoals je ziet, is zalm rijk aan eiwitten en vetten. Deze twee macronutriënten kunnen boordevol gezondheidsvoordelen bieden aan het lichaam.

Zo kunnen eiwitten onder andere:

  • De stofwisseling stimuleren
  • Hoge bloeddruk verlagen
  • Weefsels repareren
  • Helpen spieren te bouwen
  • Helpen de botten te versterken

En sinds zalm rijk is aan omega 3 vetten, kan het helpen met onder andere:

  • Tegen ontstekingen
  • Tegen reumatoïde artritis symptomen
  • Tegen de hongergevoel

Daarnaast bevat zalm ook natuurlijk vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, vitamine B12, vitamine D, fosfor, kalium, magnesium, selenium en zink.

Het lichaam kan deze voedingsstoffen niet zelf aanmaken, waardoor we ze uit voedzame voedingsmiddelen moeten halen. De zalm is één van deze voedingsmiddelen.

Samenvatting:

Zalm is rijk aan voedingsstoffen, met onder andere eiwitten, omega 3 vetten, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen kunnen potentiële gezondheidsvoordelen bieden.

Goede kwaliteit zalm kiezen

Kwaliteit zalm kiezen

Een goede zalm bakken begint bij het kiezen van de zalm. Bekijk eerst de kleur van zalm, want hoe witter de zalm, hoe vetter het is.

Daarnaast moet de zalm ook stevig zijn om het goed te kunnen gaan bakken. Want wanneer de zalm oud is, is de zalm minder stevig. Hierdoor gaat bakken ook moeilijker sinds het makkelijker uit elkaar kan vallen.

Door de zalm met huid te gaan bakken kun je dit echter simpel oplossen. Ook krijg je door de huid een knapperige zalm.

Daarnaast is de huid taai en kun je het langer bakken zonder dat het te gaar wordt.

Samenvatting:

Een goede zalm bakken begint bij de zalm zelf. Kies daarom eerst een goede zalm voordat je het gaat bakken. Dit zorgt met name ervoor dat je het makkelijker kunt gaan bakken.

Zalm bakken in olie of boter?

Zalm bakken in olie of boter

Meestal komt de vraag met welke vet je zalm moet gaan bakken. Welke is beter, olie of boter?

De ene vet is niet per se beter dan de andere. Daarnaast worden ze soms zelfs beide gebruikt om zalm te gaan bakken. Echter zijn er wel kleine verschillen tussen olie en boter.

Boter bijvoorbeeld, heeft een lager kookpunt dan olie. Maar wanneer je zalm bakt met boter, zal het wel minder knapperig worden.

Het komt uit eindelijk neer op jouw voorkeur. Boter kan een andere smaak geven dan olie, probeer daarom beide uit en kies er eentje die jij persoonlijk het lekkerst of makkelijkst vindt.

Samenvatting:

Zalm kun je in olie of boter bakken, of beide. De ene vet geeft een andere smaak dan de andere, echter zijn beide prima waardoor het komt neerkomt op jouw voorkeur.

Hoe lang zalm bakken?

Hoe lang zalm bakken

Nu je weet welke zalm je moet gaan kiezen en met welke vet je kunt gaan bakken, vraag je jezelf vast af hoe lang je het nu moet gaan bakken.

Zalm bakken duurt slechts ongeveer 10 minuten. En meestal is peper en zout genoeg om de smaak van de gebakken zalm te verbeteren.

Maar als je meer ingrediënten wilt gaan toevoegen om het nog lekkerder te gaan maken, zijn hier paar ideeën die je kunt gaan gebruiken:

  • Paprikapoeder
  • Knoflookpoeder
  • Citroensap of citroenschil
  • Tijmblaadjes
  • Nootmuskaat
  • Komijn
  • Peterselie
  • Rode pepervlokken of chilivlokken
  • Basilicum

Je weet nu hoe lang je zalm moet gaan bakken. Maar hoe kun je precies nu zalm bakken en al deze smaakmakers toevoegen? Hier staat hoe je simpel zalm kunt gaan bakken:

Handig Overzicht: Zalm Bakken

Handig Overzicht: Zalm Bakken

5 from 7 votes
Recipe by Team Fitium Course: KokenCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

10

minutes
Calories

225

kcal
Total time

15

minutes

Je wilt dus zalm bakken in de koekenpan, oven of airfryer. Hoe kun je dit het beste gaan doen? Hier is een overzicht om zalm te gaan bakken.

Ingrediënten

  • 4 stuk zalmfilets (met of zonder huid)

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 0,5 theelepel koosjer zout

  • gemalen zwarte peper

  • knoflookpoeder (optioneel)

  • peterselie (optioneel)

Voorbereidingswijze

  • Breng de zalm op smaak met koosjer zout en gemalen zwarte peper. Voeg optioneel knoflookpoeder, peterselie en andere ingrediënten die jij wilt toe.
  • Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de zalm met de huid boven en laat het niet bewegen voor 4 tot 5 minuten tot dat het knapperig en goudbruin wordt.
  • Draai de zalm voorzichtig om en zet het vuur laag tot medium. Bak het door voor 4 tot 5 minuten. Je kunt ook blijven bakken tot het naar wens gaar is, let wel op dat het niet te droog wordt.

Notitie

  • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
  • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Kun je gerookte zalm bakken?

Kun je gerookte zalm bakken

Soms wordt er gevraagd of je gerookte zalm kunt gaan bakken.

Gerookte zalm heeft al een kookproces ondergaan, waardoor je het kunt gaan eten of toevoegen in bepaalde recepten zonder het nogmaals te gaan koken.

Je kunt de gerookte zalm natuurlijk opwarmen, maar wanneer je het gaat bakken, wordt de gerookte zalm droog en te gaar.

In plaats van om de gerookte zalm te gaan bakken, kun je het beter toevoegen in gerechten die bijna gaar zijn.

Denk daarbij aan pizza, risotto, asperges of pasta. Je kunt het natuurlijk ook toevoegen in je salade zoals het is, zonder het te gaan opwarmen of bakken.

Samenvatting:

Wanneer je gerookte zalm bakt, wordt het droog en te gaar sinds het al een kookproces heeft ondergaan. Je kunt gerookte zalm wel toevoegen in gerechten die bijna gaar zijn, waaronder pasta en pizza.

Diepvries zalm bakken

Diepvries zalm bakken

Wanneer je diepvries zalm wilt gaan bakken, moet je ervoor zorgen dat het volledig ontdooid is. Laat simpelweg de zalm in de koelkast ontdooien voor 24 uur.

Zorg ervoor dat de zalm afgeschermd blijft van lucht. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een aluminiumfolie over het bord te gaan wikkelen.

Heb je te weinig tijd om diepvries zalm te laten ontdooien?

Als je vergeet om de zalm een ​​nacht in de koelkast te zetten, terwijl het avondeten over een paar uur is, kun je de zalm het beste in koud water laten ontdooien.

Hier is hoe je snel diepvries zalm kunt laten ontdooien:

  1. Vul een grote kom met koud water en doe de zalm in een hersluitbare plastic zak.
  2. Dompel de zalm onder. Afhankelijk van de grootte en dikte van de zalm duurt het ongeveer een uur voordat het is ontdooid.
  3. Controleer na 30 minuten om te zien of het water lauw is. Zo ja, ververs het lauwe water met koud water.

Wanneer de diepvries zalm ontdooid is, kun je het normaal bakken via het recept die hierboven staat.

Samenvatting:

Plaats de diepvries zalm in de koelkast en laat het 24 uur ontdooien. Om het sneller te laten ontdooien, kun je de diepvries zalm in een hersluitbare plastic zakje in een grote kom met koud water doen.

Zalm bakken in de oven

Zalm bakken in de oven

Naast dat je zalm kunt gaan bakken in de koekenpan, kun je het ook gaan bakken in de oven.

Dit is een goede keuze om boordevol smaakmakers te gaan voegen, waaronder gehakte knoflook, verse kruiden en citroensap.

De huid van de zalm kun je laten zitten. Voor de meeste kookmethodes is het beste om de huid van de zalm te koken. De enige uitzondering kan zijn als je zalm roerbakt, maar zelfs dan kun je de huid er nog op laten zitten.

Wanneer je zalm bakt in de oven, kun je gemakkelijk verschillende smaakmakers toevoegen. Zalm is tenslotte veelzijdig, dus je kunt het serveren met onder andere aardappelpuree of salade.

Hoe lang moet je zalm bakken in de oven? Zalm bakken in de oven duurt slechts 10 tot 15 minuten op 200 graden Celsius, maar dit is afhankelijk van hoe groot en dik de zalmfilet is.

Voor een normale zalmfilet duurt het ongeveer 12 tot 13 minuten. Je kunt gaan controleren of de zalm gemakkelijk uit elkaar valt met behulp van een vork.

Je hebt de volgende ingrediënten nodig om zalm te gaan bakken in de oven:

  • 3 medium zalmfilets met huid
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout (optioneel)
  • Peper (optioneel)

Voorbereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Haal de zalm uit de koelkast en dep het droog.
  3. Plaats de zalm met de huid naar beneden op de bakplaat en doe de olijfolie op de 3 zalmfilets. Wrijf de olijfolie over de zalm.
  4. Voeg optioneel zout, peper en andere smaakmakers naar keuze toe op de zalm.
  5. Bak de zalm voor 10 tot 15 minuten. Controleer de zalm na ongeveer 10 minuten.
Samenvatting:

Niet alleen kun je zalm bakken in de koekenpan, maar ook in de oven. Zalm bakken in de oven is een goede manier om gemakkelijk veel smaakmakers te gaan toe te voegen.

Zalm bakken in de airfryer

Zalm bakken in de airfryer

Je kunt dus de zalm bakken in de koekenpan en in de oven, maar ook in de airfryer.

Zalm bakken in de airfryer is een heel snel en simpel manier om een heerlijke gebakken zalm te gaan maken, zonder dat de smaak eronder gaat.

Door de hoge hitte van de airfryer krijg je binnen enkele minuten een perfect gebakken, sappige zalm. Het warmt je hele keuken ook niet op, wat als een mooi voordeel kan worden gezien.

Andere voordelen van zalm bakken in de airfryer zijn onder andere:

  • Het is natuurlijk gezonder dan frituren
  • De zalm komt knapperiger eruit vergeleken wanneer het in de oven gebakt wordt
  • Het is makkelijker om te gaan schoonmaken

Voeg wat ingrediënten toe zoals zout, peper, bruine suiker, paprikapoeder, chilipoeder, citroensap, knoflookpoeder of verse kruiden en je maakt de zalm een stuk lekkerder.

Hier zijn de hoeveelheden van deze ingrediënten:

  • 2 eetlepels voor bruine suiker
  • 1,5 theelepel voor paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Verzamel de volgende ingrediënten:

  • 2 medium zalmfilets met huid
  • Zout en peper
  • Overige ingrediënten zijn optioneel

Voorbereidingswijze:

  1. Doe een snufje zout en peper op de zalmfilets.
  2. Optioneel: wanneer je de overige ingrediënten wilt gaan toevoegen, verzamel deze dan in een kom, mix het en wrijf het op de zalmfilets.
  3. Plaats de zalm met huid naar beneden in de airfryer. Verwarm de airfryer voor op 180 graden. Leg de zalm in de airfryer bakje en kook gedurende 10 minuten.

Onthoud dat je altijd de instructies van jouw airfryer moet gaan volgen, sinds niet alle airfryer apparaten hetzelfde werken.

Samenvatting:

Zalm bakken in de airfryer is snel en simpel gedaan. Ook wordt de zalm meer knapperiger vergeleken wanneer je de zalm in de oven bakt. Daarnaast krijg je andere voordelen wat je niet in de oven kunt gaan krijgen.

Zalm bakken kruiden

Zalm bakken kruiden

Zalm bakken is heerlijk en bevat vol met smaak, maar je kunt het nog lekkerder te gaan maken door geweldige verse kruiden toe te gaan voegen.

Deze verse kruiden zijn onder andere:

  • Basilicum
  • Dille
  • Korianderzaden
  • Peterselie
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Tijm
Samenvatting:

Zalm kun je lekkerder te gaan maken door behulp van verschillende verse kruiden. Deze kruiden kunnen gebruikt worden om de geur en smaak van de zalm te verbeteren. Voorbeelden van deze verse kruiden zijn peterselie, salie en tijm.

Zalm bakken en bewaren

Zalm bakken en bewaren

Je hebt dus meerdere zalmfilets gebakken, maar er zijn nu wat stukjes zalm overgebleven. Is het mogelijk om gebakken zalm te gaan bewaren?

Ja, het is mogelijk om gebakken zalm te gaan bewaren. Dit doe je simpelweg door de gebakken zalm in de koelkast te gaan bewaren.

Nadat de gebakken zalm gekoeld is, wikkel je de zalm met behulp van een vershoudfolie. Zorgt ervoor dat je dit zo snel mogelijk doet.

Plaats de gebakken zalm nu in de koelkast, je kunt het voor maximaal 3 dagen bewaren.

Samenvatting:

Nadat de gebakken zalm gekoeld is, wikkel je de zalm met een vershoudfolie en bewaar je het in de koelkast voor maximaal 3 dagen.

In het kort: Verse zalm bakken in de pan

Verse zalm bakken in de pan

Een heerlijke verse zalm in de pan bakken is makkelijker te gaan doen dan je denkt. Je hebt tenslotte alleen een zalmfilet en olie of boter nodig. Liever een andere kookmethode gebruiken? Dan kun je zalm ook bakken in de oven of airfryer.

Zalm is rijk aan voedingsstoffen, waaronder eiwitten, omega 3 vetten, vitamines en mineralen.

Hierdoor is de zalm voedzaam en kan het potentiële gezonde voordelen bieden aan het lichaam. Ontstekingen verminderen en de stofwisseling stimuleren zijn een paar voorbeelden hiervan.

Een verse gebakken zalm kan in tal van verschillende gerechten toegevoegd worden. Denk daarbij aan pasta, Poké bowl, salades, lasagne, broodje gezond of een wrap.

Voeg daarbij andere ingrediënten erbij, zoals nootmuskaat, komijn, peterselie, knoflook of basilicum en je maakt jouw gebakken zalm nog lekkerder. Hierdoor kun je echt niet fout gaan met een heerlijke gebakken zalm.

Heb je te veel zalm over? Dan kun je het simpelweg bewaren in de koelkast voor maximaal 3 dagen.