32 Groenten: Welke groenten zijn rijk aan kalium?

Iedereen heeft wel eens van kalium gehoord, maar niet iedereen weet precies wat het is en wat het doet. Het belang van kalium wordt daarom dan ook vaak onderschat.

Kalium wordt aangetroffen in het voedsel die je eet. Het lichaam kan kalium niet zelf aanmaken, dus is het belangrijk om kaliumrijke voedsel te gaan eten om genoeg kalium te krijgen.

Gelukkig is dit niet moeilijk, omdat veel fruit en groenten kalium bevatten.

Maar wat is kalium precies en wat doet het voor het lichaam?

Wat is kalium?

Kalium is een mineraal die als een elektrolyt functioneert in het lichaam.

Elektrolyten spelen een belangrijke rol bij onder andere het samentrekken van de spieren, de balans in het lichaam, zenuw impulsen, spijsvertering, bloeddruk en hartslag.

Naast dat kalium gekoppeld is aan deze processen, kan kalium ook gezondheidsvoordelen bieden voor het lichaam.

Zo toont een onderzoek aan dat een verhoogde kaliuminname de bloeddruk verlaagt, zonder nadelige gevolgen.[1]

Kalium kan ook het risico op beroerte verminderen. Een onderzoek toont aan dat een kaliumrijk dieet in verband is gebracht met een lager risico op beroerte.[2]

Daarnaast kan kalium ook het vasthouden van water verminderen door natrium te verlagen en de urineproductie te verhogen.[3]

Zoals je kan zien is kalium niet alleen essentieel voor het lichaam, maar het kan ook verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

Samenvatting:

Kalium is een mineraal die ook als een elektrolyt functioneert. Het speelt een belangrijke rol bij lichaamsprocessen en kan ook gezondheidsvoordelen bieden.

Hoeveel kalium per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor kalium is 4,500 mg per dag voor volwassenen, bij zowel mannen als vrouwen.

Kalium zit veel in fruit en groenten, maar ook in vis. Je hebt daarom de keuze om verschillende voedingsmiddelen eten zodat je genoeg kalium binnen krijgt.

Het is mogelijk dat een persoon te veel of te weinig kalium binnenkrijgt. In beide gevallen kunnen er nadelige gevolgen ontstaan.

Het kalium classificatie is het volgende:

Hoeveelheid kaliumKalium classificatie
Minder dan 2,5 mmol/lernstige hypokaliëmie
2,5 – 3,5 mmol/lmilde hypokaliëmie
3,5 – 5 mmol/normale kalium concentratie
Meer dan 5 mmol/lhyperkaliëmie
Samenvatting:

Kalium kun je vinden in fruit, groenten en vis. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor kalium voor volwassenen bij zowel mannen als vrouwen is 4,500 mg per dag.

Kalium te veel?

Een teveel aan kalium (overdoses) kan hyperkaliëmie veroorzaken, wat betekent dat er te veel kalium in het bloed zit. Voor gezonde mensen is dit echter zeldzaam.

Risico groepen zijn onder andere mensen die kalium voedingssupplementen nemen, mensen met diabetes, mensen met nierziekten en mensen die langdurig trainen.

Kalium te laag?

Een kalium tekort kan hypokaliëmie veroorzaken, in plaats van hyperkaliëmie. Dit betekent dat er te weinig kalium in het bloed zit.

Bepaalde aandoeningen kunnen een kalium tekort veroorzaken, waaronder nierziekten, overmatig diarree en overgeven, overmatig zweten en een magnesiumtekort.

Een ernstig tekort aan kalium kan levensbedreigend zijn. Symptomen zijn onder andere een onregelmatige hartslag, extreem vermoeidheid, misselijkheid en spierkrampen of spierspasmen.

Welke groenten zijn rijk aan kalium?

Je weet nu wat kalium is, de risico’s bij een kalium overdoses, de risico’s bij een kalium tekort en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van kalium.

In welke groenten zit er nu kalium? Hier is een handig overzicht van 32 groenten die rijk zijn aan kalium in alfabetische volgorde.

1. Andijvie

Andijvie

Andijvie is een groene bladgroente die rauw of gekookt gegeten kan worden. Het heeft een milde bittere smaak en is rijk aan vitamines, mineralen en vezels.

Het bevat weinig macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten), waardoor het weinig calorieën bevat.

Hoeveel kalium zit er in andijvie?[4]

Andijvie gekooktPer 100 gram
Kalium163 mg

2. Asperges

Asperges komen in verschillende kleuren, waaronder wit, groen en paars. Ze zijn caloriearm en zitten boordevol onmisbare voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.

Als je vers asperges koopt, kun je deze het beste meteen eten, omdat de kwaliteit snel achteruit kan gaan.

Hoeveel kalium zit er in asperge?[4]

Asperge witte gekooktPer 100 gram
Kalium200 mg

3. Aubergine

Aubergine bevat weinig calorieën, terwijl het boordevol onmisbare voedingsstoffen bevat. Vanwege deze voedingsstoffen kan aubergine verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

Aubergine is een vruchtgroente, dit zijn groenten waar de vrucht gegeten wordt.

In dit artikel staan een paar andere vruchtgroenten, omdat deze rijk zijn aan kalium en een soortgelijk gezondheidseffect hebben als groenten.

Hoeveel kalium zit er in aubergine?[4]

Aubergine gekooktPer 100 gram
Kalium200 mg

4. Bloemkool

Bloemkool is rijk aan vitamines en vezels. Het bevat voedingsstoffen die verschillende gezonde voordelen kan bieden aan het lichaam, zoals sterkere botten en een beter geheugen.

Sinds bloemkool rijk is aan vitamine K, moeten mensen die bloedverdunners nemen niet in een keer veel bloemkool gaan eten. Vitamine K kan namelijk bloed verdunnend medicatie beïnvloeden.

Hoeveel kalium zit er in bloemkool?[4]

Bloemkool gekooktPer 100 gram
Kalium224 mg

5. Broccoli

Broccoli

We weten allemaal dat broccoli gezond is, omdat het tal van belangrijke vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels bevat. Het is ook zeer rijk aan kalium.

Als een voedsel de term superfood verdiend, is dat zeker de broccoli.

Broccoli kan onder andere helpen de ontstekingen te verminderen, bloedsuikerspiegel beheersen en de spijsvertering bevorderen.

Hoeveel kalium zit er in broccoli?[4]

Broccoli gekooktPer 100 gram
Kalium399 mg

6. Courgette

Courgette komt in verschillende kleuren, van (donker)geel tot donkergroen. Courgettes zijn koolhydraatarm, terwijl het hoge hoeveelheden vitamine A, vitamine C mangaan, kalium en magnesium bevat.

Door met name de hoge hoeveelheid vitamine A, kan courgette helpen het immuunsysteem versterken en het gezichtsvermogen ondersteunen.

Hoeveel kalium zit er in courgette?[4]

Courgette gekooktPer 100 gram
Kalium270 mg

7. Erwten

Erwten zijn zeer voedzaam, ze bevatten namelijk een behoorlijke hoeveelheid antioxidanten en vezels. Erwten worden officieel niet gezien als groenten, maar als peulvruchten.

Echter worden erwten en sommige andere peulvruchten meegerekend als groenten, omdat ze soortgelijke gezondheidseffecten hebben.

Hoeveel kalium zit er in erwten?[4]

Doperwten gekooktPer 100 gram
Kalium300 mg

8. Kikkererwten

Kikkererwten zijn niet hetzelfde als doperwten, ze behoren zelfs plantkundig niet bij dezelfde familie. Maar, net zoals de erwten zijn ze wel peulvruchten.

Kikkererwten zijn een rijke bron van vitamines, mineralen, vezels en eiwitten. Hierdoor kunnen ze verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals een betere spijsvertering en een verminderde risico op ziekten.

Hoeveel kalium zit er in kikkererwten?[4]

Kikkererwten gekooktPer 100 gram
Kalium215 mg

9. Knolselderij

Knolselderij is een geweldige bron van antioxidanten en mineralen, zoals kalium, mangaan en fosfor. Daarnaast bevat het natuurlijk ook vitamines, zoals vitamine B6, vitamine C en vitamine K.

Vanwege de antioxidanten kan knolselderij ontstekingsremmend werken, door gezonde cellen te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Hoeveel kalium zit er in knolselderij?[4]

Knolselderij gekooktPer 100 gram
Kalium400 mg

10. Komkommer

Komkommer

Komkommers hebben een hoog watergehalte, zijn rijk aan vezels en bevatten weinig calorieën. Hierdoor zijn komkommers een fantastische toevoeging in je dieet om te gaan afvallen.

De hoog watergehalte en de vezels in komkommers kunnen allebei de eetlust verminderen, waardoor je minder gaat eten en minder extra calorieën binnenkrijgt. Daarnaast is de komkommer ook nog eens caloriearm.

Hoeveel kalium zit er in komkommer?[4]

Komkommer zonder schil rauwPer 100 gram
Kalium145 mg

11. Kool

De kool wordt vaak onderschat, echter bevat het boordevol vitamines en mineralen. Met namelijk vitamine C en vitamine K heeft de kool grote hoeveelheden aan.

Kool is een voedzaam groente die gemakkelijk toegevoegd kan worden aan verschillende gerechten, zoals stoofschotels en salades. Daarnaast is kool ook betaalbaar.

Hoeveel kalium zit er in kool?[4]

Kool groene gekooktPer 100 gram
Kalium187 mg

12. Koolrabi

Koolrabi is een groente die een uitstekende bron is van vitamine C en kalium, terwijl het weinig calorieën bevat.

De voedingsstoffen in koolrabi bieden verschillende gezondheidsvoordelen, zoals de ondersteuning van het immuunsysteem, bevordering van een gezonde darm en een verminderde risico op hartaandoeningen.

Hoeveel kalium zit er in koolrabi?[4]

Koolrabi gekooktPer 100 gram
Kalium500 mg

13. Linzen

Er zijn veel verschillende soorten linzen. De meest voorkomende linzen soorten zijn onder andere bruine linzen, groene linzen en rode linzen. Elke linzen soort heeft zijn eigen unieke samenstelling van antioxidanten en voedingsstoffen.

Linzen worden vaak gezien als een vleesalternatief, sinds ze rijk zijn aan eiwitten en ijzer. Soms ontbreken deze voedingsstoffen bij vegetarische diëten.

Verder zijn linzen rijk aan vezels, vitamine B6, foliumzuur, magnesium, kalium, koper, zink en mangaan.

Hoeveel kalium zit er in linzen?[4]

Linzen groene en bruine gekooktPer 100 gram
Kalium657 mg

14. Maïs

Meestal eten mensen maïs omdat het zo lekker is, waarvan sommigen het niet weten dat maïs voedzaam en rijk aan belangrijke voedingsstoffen is. Zo bevat suikermaïs eiwitten, vezels, vitamine B6, foliumzuur en kalium.

Maïs wordt vaak bewerkt maïsmeel, tortillachips, tortilla’s en maïsolie.

Hoeveel kalium zit er in maïs?[4]

Suikermaïs gekooktPer 100 gram
Kalium250 mg

15. Paddenstoelen

Paddenstoelen

Paddenstoelen komen in veel verschillende vormen en maten. Ze zijn lekker, voedzaam, en laag in calorieën.

Daarnaast zijn ze ook cholesterolvrij en vetvrij, terwijl ze boordevol vezels, vitamines en mineralen bevatten.

Hoeveel kalium zit er in paddenstoelen (champignon)?[4]

Champignon gekooktPer 100 gram
Kalium250 mg

16. Paprika’s

Paprika’s komen in verschillende kleuren, zoals groen, geel, oranje en rood. Ze zijn laag in calorieën en rijk aan vitamine A, vitamine C, vitamine K, vitamine E, foliumzuur en antioxidanten, terwijl ze ook nog eens zeer hoog watergehalte hebben (meer dan 90%).

Vanwege deze voedingsstoffen, kan paprika’s helpen ontstekingen verminderen, de ooggezondheid verbeteren en de eetlust verminderen.

Hoeveel kalium zit er in paprika’s?[4]

Paprika groen gekooktPer 100 gram
Kalium126 mg
Paprika rood gekooktPer 100 gram
Kalium195 mg
Paprika geel gekooktPer 100 gram
Kalium240 mg

17. Peterselie

Peterselie heeft een helder groen kleur en een milde bittere smaak. Vanwege deze eigenschappen wordt peterselie vaak toegevoegd in recepten.

Maar, peterselie is ook bekend vanwege de krachtige gezonde voordelen. Zo kan peterselie helpen de cellen te beschermen tegen vrije radicalen, het risico op verschillende ziekten verminderen en de botgezondheid ondersteunen.

Daarnaast is de peterselie zeer rijk aan kalium.

Hoeveel kalium zit er in peterselie?[4]

Peterselie versPer 100 gram
Kalium700 mg

18. Pompoen

Pompoenen zitten boordevol met vitamines en mineralen, terwijl het nauwelijks calorieën bevat, namelijk 14 kcal per 100 gram.[4]

Dit komt voornamelijk omdat pompoenen meer dan 90% uit water bestaat. Pompoenen zijn rijk aan vitamine A, vitamine B2, vitamine C, kalium, koper, mangaan en ijzer.

Hoeveel kalium zit er in pompoen?[4]

Pompoen gekooktPer 100 gram
Kalium84 mg

19. Prei

Prei

Prei is rijk vitamines en mineralen, terwijl het caloriearm is. Zo bevat prei slechts 22 kcal per 100 gram.[4]

Ook is prei rijk aan antioxidanten, met name polyfenolen. Polyfenolen kunnen helpen het risico op hartaandoeningen te verminderen. Prei is ook een bron van oplosbare vezels, die een gezonde spijsvertering kan bevorderen.

Hoeveel kalium zit er in prei?[4]

Prei gekooktPer 100 gram
Kalium222 mg

20. Radijs

Radijs is vaak onderschat. Echter zijn ze zeer voedzaam, waardoor ze verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden.

Radijs is rijk aan vitamine C en kalium en het bevat kleine hoeveelheden van vitamine K, foliumzuur, calcium, koper, magnesium, zink, mangaan en fosfor.

Hoeveel kalium zit er in radijs?[4]

Radijs rauwPer 100 gram
Kalium250 mg

21. Rode kidneybonen

Kidneybonen zijn een fantastische bron van eiwitten, vezels en kalium, terwijl het ook rijk is aan vitamines, mineralen en antioxidanten.

Vanwege deze onmisbare voedingsstoffen kunnen kidneybonen helpen de bloedsuikerspiegel verbeteren en helpen om gezonder af te gaan vallen.

Kidneybonen komen in verschillende kleuren, zoals rood, wit, zwart en paars. Kidneybonen kunnen ook gestreept of gevlekt zijn.

Hoeveel kalium zit er in rode kidneybonen?[4]

Rode kidneybonen gekooktPer 100 gram
Kalium446 mg

22. Rode kool

Rode kool is zeer laag in calorieën, namelijk slechts 23 kcal per 100 gram.[4]

Ongeacht dat rode kool laag is in calorieën, is het wel rijk aan vitamine A, vitamine B6, vitamine C, vitamine K, kalium, riboflavine en antioxidanten.

Hierdoor kan rode kool helpen tegen ontstekingen, de botten versterken en de darmgezondheid verbeteren.

Hoeveel kalium zit er in rode kool?[4]

Kool rode gekooktPer 100 gram
Kalium275 mg

23. Selderij

Selderij bevat tal van gezonde voordelen voor het lichaam. Zo kan selderij de spijsvertering ondersteunen en ontstekingen verminderen.

Dit komt vanwege de vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur, kalium en antioxidanten die selderij bevat.

Daarnaast is het ook laag op de glycemische index (GI), wat betekent dat het een langzaam effect heeft op de bloedsuikerspiegel.

Hoeveel kalium zit er in selderij?[4]

Knolselderij gekooktPer 100 gram
Kalium400 mg

24. Sla

Veel groenten zijn caloriearm. Sla is een geweldig voorbeeld daarvan, sinds het slechts 14 kcal bevat per 100 gram.[4]

De ijsbergsla is een knapperige toevoeging voor je lekkere salade. Het heeft een neutrale smaak, maar het zorgt er wel voor dat knapperige effect, waardoor de salade lekkerder en leuker eruit ziet.

Verder is het een goede bron van vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur, calcium en kalium.

Hoeveel kalium zit er in sla?[4]

IJsbergsla rauwPer 100 gram
Kalium243 mg

25. Snijbiet

Snijbiet

Snijbiet heeft een behoorlijke hoeveelheid vitamine A en vitamine K. Daarnaast is het ook een geweldige bron van vezels, vitamine C, vitamine E, kalium, ijzer, koper, magnesium, calcium en antioxidanten.

Hierdoor kan snijbiet gezonde voordelen bieden voor het lichaam, waaronder een verbeterde hartgezondheid, gewichtsverlies en een verminderde insulineresistentie.

Hoeveel kalium zit er in snijbiet?[4]

Snijbiet gekooktPer 100 gram
Kalium300 mg

26. Sperziebonen

Sperziebonen zijn niet alleen voedzaam, gezond en rijk aan kalium, maar ook populair. Sperziebonen zijn waarschijnlijk een van de populairste peulvruchten in deze lijst.

Net zoals andere peulvruchten, lijken sperziebonen qua gezondheidseffecten op groenten. Daarom staan er ook peulvruchten in deze lijst.

Sperziebonen bevatten geen cholesterol, geen vet en weinig suikers, terwijl het rijk is aan vezels, vitamine A en vitamine C.

Hoeveel kalium zit er in sperziebonen?[4]

Sperziebonen/haricots verts gekooktPer 100 gram
Kalium265 mg

27. Spinazie

Net zoals ijsbergsla, bevat spinazie ook nauwelijks calorieën. Zo bevat het slechts 26 kcal per 100 gram, terwijl het een uitstekende bron is van kalium.[4]

Spinazie kan tal van gezondheidsvoordelen bieden, zoals verminderde oxidatieve stress, lager bloeddruk en verbeterde ooggezondheid.

Hoeveel kalium zit er in spinazie?[4]

Spinazie rauwPer 100 gram
Kalium539 mg

28. Spruitjes

Spruitjes zijn heerlijke groente die in verband zijn gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen.

Zo kan spruitjes het risico op diabetes verminderen, ontstekingen verminderen, darmgezondheid verbeteren en constipatie verlichten door de ontlasting te verzachten.

Hoeveel kalium zit er in spruitjes?[4]

Spruitjes gekooktPer 100 gram
Kalium412 mg

29. Tomaten

Tomaten worden voorbereid en gegeten als groente, waardoor ze daarom in deze lijst staan.

Natuurlijk zijn tomaten ook voedzaam en heerlijk. Ze zijn sappig, zoet en gemakkelijk toegevoegd worden in verschillende gerechten.

Tomaten zijn rijk aan vitamine C, vitamine K, foliumzuur, kalium en krachtige antioxidanten.

Hoeveel kalium zit er in tomaten?[4]

Tomaten gewoon rauwPer 100 gram
Kalium246 mg

30. Uien

Uien

Uien geven smaak en ze worden in tal van gerechten toegevoegd.

De gezonde voordelen van uien zijn behoorlijk indrukwekkend. Zo kunnen uien de botten versterken, cholesterol verlagen en het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Daarnaast kunnen uien de spijsvertering stimuleren en heeft het antibacteriële eigenschappen.

Hoeveel kalium zit er in uien?[4]

Uien rauwPer 100 gram
Kalium185 mg

31. Wortelen

Wortelen zijn lekker knapperig en voedzaam. Het bekendste gezondheidsvoordeel van wortelen is dat het de ooggezondheid kan verbeteren.

Dit komt omdat wortelen een fantastische bron zijn van vitamine A.

Verder zijn wortelen ook rijk aan vitamine B6, biotine, kalium en antioxidanten zoals bètacaroteen, luteïne en lycopeen.

Hoeveel kalium zit er in wortelen?[4]

Wortel rauw gemiddeldPer 100 gram
Kalium266 mg

32. Yam

Yam is onderschat, omdat het niet een populaire groente is zoals spinazie, broccoli en bloemkool.

Vergeleken andere groenten, bevat yam meer calorieën. Dit komt vanwege de koolhydraten die yam bevat. Yam is vetvrij en bevat een kleine hoeveelheid eiwit.

Echter is yam een goede bron van voedingsstoffen, zoals vezels, vitamine C, foliumzuur, kalium, mangaan, magnesium en koper.

Hoeveel kalium zit er in yam?[4]

Yam gekooktPer 100 gram
Kalium260 mg

In het kort: Kaliumrijke groente overzicht

Naast dat deze groenten, vruchtgroenten en peulvruchten rijk zijn aan kalium, bevatten ze ook tal van andere onmisbare voedingsstoffen.

Volwassen krijgen het advies om minimaal 250 gram groenten per dag te gaan eten. En met behulp van deze artikel, kun jij dit gemakkelijk doen.

Hieronder een simpel overzicht van kaliumrijke groenten.[4]

GroentenKalium per 100 gram
Andijvie gekookt163 mg
Asperge witte gekookt200 mg
Aubergine gekookt200 mg
Bloemkool gekookt224 mg
Broccoli gekookt399 mg
Courgette gekookt270 mg
Doperwten gekookt300 mg
Kikkererwten gekookt215 mg
Knolselderij gekookt400 mg
Komkommer zonder schil rauw145 mg
Kool groene gekookt187 mg
Koolrabi gekookt500 mg
Linzen groene en bruine gekookt657 mg
Suikermaïs gekookt250 mg
Champignon gekookt250 mg
Paprika groen gekookt126 mg
Paprika rood gekookt195 mg
Paprika geel gekookt240 mg
Peterselie vers700 mg
Pompoen gekookt84 mg
Prei gekookt222 mg
Radijs rauw250 mg
Rode kidneybonen gekookt446 mg
Kool rode gekookt275 mg
Knolselderij gekookt400 mg
IJsbergsla rauw243 mg
Snijbiet gekookt300 mg
Sperziebonen/haricots verts gekookt265 mg
Spinazie rauw539 mg
Spruitjes gekookt412 mg
Tomaten gewoon rauw246 mg
Uien rauw185 mg