8 Symptomen: Wat zijn de symptomen van griep?

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus (griepvirus). Dit is een besmettelijke infectie die de longen, neus en keel aanvalt. Er is geen één bepaalde griepvirus, maar verschillende griepvirussen.

Voor de meeste mensen is de griep alleen vervelend, terwijl het bij anderen ernstig kan zijn. Daarom moeten risicogroepen goed opletten en contact op nemen met hun (huis)arts.

De meest voorkomende complicatie in deze risicogroep is longontsteking die dodelijk kan zijn.

De risicogroepen zijn voornamelijk ouderen die 65 jaar of ouder zijn, jonge kinderen die 5 jaar oud of jonger zijn en mensen met chronische ziekte (zoals hartziekten, diabetes en mensen met een verzwakte immuunsysteem).

Veel mensen verwarren griep met een verkoudheid. Griep is meestal ernstiger dan een verkoudheid en de verkoudheidssymptomen verdwijnen sneller en zijn meestal ook minder ernstig.

Hieronder staan de symptomen van griep.

1. Koorts

Koorts komt vaak voor met griep, terwijl het zelden voorkomt bij een verkoudheid. Koorts bij griep kan binnen 12 uur oplopen tot >39°C.

Niet iedereen krijgt koorts bij griep.

Koorts is meestal een vroeg griepsymptoom. Als je koorts hebt, rust dan zoveel mogelijk uit en drink zoveel mogelijk. Hierdoor voorkom je uitdroging, wat weer andere complicaties kan veroorzaken.

Koude rillingen kunnen ook komen, met of zonder koorts. Een medicijn zoals ibuprofen kan helpen tegen koorts.

2. Kriebelhoesten

Zakdoekjes

Voortdurend kriebelhoesten is ook meestal een vroeg symptoom van griep. Kriebelhoest wordt ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd.

Door de continue hoesten kun je overdag uitgeput worden. De kriebelhoest kan voor slapeloosheid veroorzaken, omdat je voortdurend in de nacht door kan hoesten.

Het is mogelijk dat je een piepende ademhaling krijgt. Dit komt als jouw lage luchtwegen zijn vernauwd.

Drink veel water, maar je kunt ook cafeïnevrije thee drinken. Je kunt ook hoestdrank of andere (natuurlijke) medicijnen aanschaffen om jouw hoest te verlichten.

Bedek altijd je mond met jouw elleboog als je hoest en was regelmatig je handen. Zo voorkom je beter dat je andere mensen niet besmet met het griepvirus.

3. Vermoeidheid

Vermoeidheid

Plotselinge (buitengewone) vermoeidheid is één van de symptomen van griep, die voor de andere griepsymptomen kan komen.

Tijdens (buitengewone) vermoeidheid is het belangrijk om zoveel mogelijk te gaan rusten. Ga daarom niet naar je werk of school, want dit kan het risico op complicaties verhogen en zelfs anderen ontsteken.

Rusten kan helpen het lichaam tegen het griepvirus te bestrijden, omdat het immuunsysteem sterker wordt tijdens rusten.

4. Keelpijn

Het griepvirus kan een gezwollen keel veroorzaken wat leidt tot keelpijn. Maar continu hoesten kan ook leiden tot keelpijn.

Als je een lichte keelpijn hebt tijdens het slikken van drinken of eten, wordt de keelpijn waarschijnlijk erger naarmate de infectie vordert.

Wat kan helpen tegen keelpijn is om veel water en cafeïnevrije thee te drinken, gorgelen met water en zout, minder praten, aan een dropje zuigen of stomen.

5. Koude rillingen

Koude rillingen zijn één van de bekende symptomen van griep. Sinds het lichaam tegen het griepvirus bestrijdt, kost dit veel energie. Hierdoor kun je koude rillingen krijgen.

Je kunt koude rillingen krijgen al voor je weet dat je griep hebt.

Wat kan helpen tegen koude rillingen, is dat je zelf jouw lichaamstemperatuur verhoogt. Dit kun je doen als je dikkere/warmere kleding draagt of jezelf bedekt met een warme deken.

6. Lichaamspijn

Lichaamspijn

Koude rillingen gaan vaak gepaard met lichaamspijn. Lichaamspijn is ook een vaak voorkomende symptoom van griep.

Sommige mensen denken dat het door een recente workout komt, sinds griep spierpijn kan veroorzaken. Spierpijn kan in jouw hele lichaam komen.

Heb je lichaamspijn? Wat kan helpen tegen lichaamspijn zijn pijnstillende medicijnen zoals paracetamol en ibuprofen.

7. Maag- en darmproblemen

Sommige griepvirussen kunnen maag- en darmproblemen veroorzaken, waaronder diarree en overgeven.

Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk om genoeg te drinken. Deze maag- en darmproblemen griep symptomen zijn:

8. Griep complicaties

De symptomen van griep verdwijnen meestal vanzelf weg binnen een week of twee. In zelden gevallen kan het griepvirus (ernstige) complicaties veroorzaken.

Het risico op complicaties is bij risicogroepen hoger dan gezonde mensen. Deze griep complicaties zijn onder andere:

  • Oorinfectie
  • Longontsteking
  • Neusbijholteontsteking (sinusitis)
  • Hersenontsteking

Voorkom griep maatregelen

Handen wassen

Je kunt maatregelen nemen die kunnen helpen om griep te voorkomen. Een griepprik bijvoorbeeld is de beste manier om jezelf te beschermen.

Een paar andere griep maatregelen voor jou en anderen zijn:

  1. Regelmatig je handen wassen.
  2. Niet naar werk of school gaan.
  3. Je mond bedekken tijdens hoesten.
  4. Raak jouw gezicht niet aan.
  5. Vermijd contact met andere zieke mensen.