Wat Moet Je Eten Bij Diarree? + Tips

Diarree hebben kennen wij allemaal wel. Het is een waterig ontlasting, wat een symptoom is van maagklachten.

Meestal wordt het veroorzaakt door een virus of bacterie, waardoor het lichaam het snel probeert te verwijderen. Maar het wordt niet altijd veroorzaakt door een slecht virus of bacterie.

Specifieke voedsel kan namelijk ook diarree veroorzaken. Deze voedselmiddelen bevatten vaak grote hoeveelheden kruiden, oliën, stimulerende middelen (zoals cafeïne) of kunstmatige stoffen.

Er zijn twee soorten diarree, namelijk acute diarree en chronische diarree. Er is daarom ook geen één oorzaak voor diarree, maar verschillende oorzaken.

Acute diarree ontstaan plotseling en gaat meestal vanzelf binnen enkele dagen weg. Acute diarree kan ontstaan door voedselvergiftiging, buikgriep of allergieën.

Er zijn ook chronische diarree aandoeningen, die langer dan twee weken duren. Sommige oorzaken bij chronische diarree zijn prikkelbaredarmsyndroom (PDS), ziekte van Crohn, medicijngebruik, langdurige stress of glutenintolerantie.

Bij diarree kun je daarnaast ook buikpijn krijgen, misselijk worden of brandend maagzuur hebben.

Je moet proberen genoeg water te gaan drinken, omdat je meestal veel vocht verliest. Zo verminder je het risico op uitdroging.

Het is belangrijk om uitdroging te voorkomen, want uitdroging kan leiden tot nierstenen, bloeddrukdaling, flauwvallen en hitteberoertes.

Het is daarom ook belangrijk om uitdroging symptomen vroeg te herkennen. Uitdroging symptomen zijn onder andere verwarring, donkere urine, droge mond en keel, vermoeidheid en duizelig.

hoe lang kan je zonder eten en drinken

Welk voedsel vermijden bij diarree?

Als je diarree hebt, is het beter om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Deze voedingsmiddelen kunnen namelijk de diarree verlengen of verergeren.

Vermijd deze voedsel bij diarree:

 • Alcohol
 • Cafeïne houdende dranken zoals koffie
 • Citrusvruchten
 • Frisdranken
 • Gefrituurd voedsel
 • Koolzuurhoudende dranken zoals koolzuurhoudende water
 • Rauwe groenten
 • Pittig voedsel
 • Vettig voedsel
 • Zuivelproducten (inclusief melk en eiwitpoeders gebaseerd op melk)

Wat moet je eten bij diarree?

Als je diarree hebt, is het belangrijk om voedingsmiddelen te gaan eten die kunnen helpen om je sneller te laten herstellen.

Deze voedingsmiddelen moeten voedsel zijn die niet het spijsverteringsstelsel verergert. Voor dit is er een makkelijk dieet gemaakt, genaamd BRAT (Bananen, Rijst, Appels en Toast).

Deze voedingsmiddelen verergeren het spijsverteringsstelsel namelijk niet. Deze voedingsmiddelen kunnen ook de ontlasting steviger maken.

Wat moet je eten bij diarree? Naast bananen, rijst, appels en toast, is de volgende ook aanbevolen om te eten bij diarree:

1. Appelsap

Het is belangrijk om dranken te gaan drinken die stoffen zoals kalium en elektrolyten bevatten. Deze dranken zijn vruchtensapjes en sportdrankjes.

Dranken zoals appelsap zorgen ervoor dat de darmen niet te hard werken, ook helpen ze om irritatie te voorkomen.

2. Crackers

Crackers zijn droog en flauw. Crackers zullen daarom het spijsverteringsstelsel niet verergeren, maar wel de ontlasting steviger maker sinds ze bindend werken.

3. Kokoswater

Liever iets anders dan appelsap? Probeer dan kokoswater. Kokoswater is een lekkere alternatief voor appelsap en andere vruchtendrankjes.

Kokoswater helpt je om gehydrateerd te blijven en de voedingsstoffen die je verliest vervangen. Probeer wel de producten met hoge hoeveelheden toegevoegde suikers te vermijden.

Verder is water met elektrolyten en cafeïnevrije thee, zoals gemberthee, ook goede keuzes.

Welk eten veroorzaakt diarree?

Zoals eerder vermeld, zijn er specifieke voeding die diarree kunnen veroorzaken.

Deze zijn meestal voedingsmiddelen met grote hoeveelheden van kunstmatige stoffen, oliën of kruiden. Dus, welk voedsel veroorzaakt diarree?

1. Kunstmatige stoffen

Suiker alternatieven zoals suikeralcoholen en aspartaam, kunnen het onderste darmkanaal irriteren.

Het is daarom aanbevolen om geen kunstmatige zoetstoffen te consumeren bij het behandelen voor het prikkelbaredarmsyndroom.

Je kunt daarom beter dieet versies van jouw favoriete snacks en snoepjes vermijden (zoals cola light) en een klein deel van voedsel eten dat gewone suiker bevat.

2. Koffie en energydranken

Koffie en energiedranken bevatten cafeïne, wat een stimulerend middel is.

Cafeïne stimuleert niet alleen onze hersenen, maar ook onze spijsvertering. Als je dan zuivel en kunstmatige zoetstoffen toevoegt (bijvoorbeeld voor koffie), kan het nog erger werken. Want deze middelen zijn ook voorkomende diarree oorzaken.

Wil je echt koffie gaan drinken? Hier zijn dan een paar tips:

 • Neemt cafeïnevrije koffie
 • Drink koffie in mate
 • Gebruik kokosroom in plaats van melkroom
 • Gebruik een beetje echte suikers in plaats van kunstmatige zoetstoffen

3. Junkfood

Voedsel met grote hoeveelheden verzadigde vetten zijn niet makkelijk voor het lichaam om ze te verteren.

Er zit daarnaast ook weinig voedzame stoffen erin, waardoor er niet veel is voor het lichaam om stoffen op te gaan nemen. In plaats daarvan verwijdert het lichaam junkfood.

Junkfood zit dus vooral in fastfoodrestaurants. In plaats van junkfood te gaan eten, kun je gezondere voedsel kiezen bij andere plekken.

Denk daarbij aan gegrilde kip of burgers zonder kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen.

4. Pittige kruiden

Pittige kruiden is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van door voedsel veroorzaakte diarree.

Pittige kruiden irriteren de maag terwijl het wordt verteerd. En als je sterke kruiden eten waaraan je niet gewend bent, kan het nog erger irriteren.

Kruiden (zoals chilipepers) kunnen het volgende veroorzaken:

 • Opgeblazen gevoel
 • Brandend maagzuur
 • Diarree
 • Winderigheid

5. Zuivel

lactose melksuiker

Zuivelproducten zoals melk bevatten lactose. Als je na het drinken van melk of eten van andere zuivelproducten naar de badkamer moet, ben je mogelijk lactose intolerant.

Je hoeft niet per se geboren te zijn met lactose intolerantie, want het kan ook later in het leven ontwikkelen. Mensen weten dan niet wat ze hebben of wat er gebeurt.

Als je lactose intolerant bent, betekent dat je geen enzymen aanmaakt om de melksuiker af te gaan breken, waardoor het onverteerbaar blijft.

Er zijn gelukkig veel alternatieven voor melk die lactosevrij zijn. Deze alternatieven zijn meestal melk gemaakt van amandelen, kokosnoten of cashewnoten.

Meest gestelde diarree vragen

WC papier

Hieronder staan de meest gestelde vragen over diarree. Meer informatie over een specifieke vraag kan meer gedetailleerd zijn in dit artikel zelf.

Wat eten bij diarree en overgeven?

Bij diarree en overgeven is het aanbevolen om het BRAT (Bananen, Rijst, Appels en Toast) dieet te volgen.

Bij diarree verlies je veel vocht, net zoals bij overgeven. Gecombineerd is het logisch dat je zelfs meer vocht verliest. Het is daarom belangrijk om genoeg water te gaan drinken om uitdroging te voorkomen.

Langdurige diarree en vermoeidheid?

Langdurige diarree heet chronische diarree en duurt langer dan twee weken. Vermoeidheid is één van de symptomen bij langdurige chronische diarree.

Probeer veel uit te rusten en genoeg te gaan eten en drinken.

Er zijn verschillende oorzaken van langdurige diarree, zoals langdurige stress, prikkelbaredarmsyndroom (PDS), medicijngebruik of ziekte van Crohn.

Noten eten bij diarree?

Het is aanbevolen om geen noten te eten bij diarree. Wat noten, rauwe fruit en rauwe groenten kunnen het spijsverteringskanaal irriteren.

Wat eten bij diarree kind?

De volgende eten is aanbevolen voor diarree bij kinderen, net zoals volwassen: bananen, rijst, appels, toast, appelsap, crackers, kokoswater, water met elektrolyten.

Medicijnen tegen diarree?

Er bestaan medicijnen die helpen tegen diarree. Deze medicijnen zijn onder andere diarreeremmers, orale rehydratievloeistof, vancomycine, fidaxomicine, azitromycine, antibiotica en actieve kool.

In het kort: Welk voedsel eten bij diarree?

WC rol

Als je diarree hebt, zijn er verschillende oorzaken en behandelingen.

Probeer veel te gaan rusten, veel water te gaan drinken en rustig voedsel eten die kunnen helpen bij diarree. Wat aanbevolen is bij diarree is het volgende:

 • Bananen
 • Rijst
 • Appels
 • Toast
 • Appelsap
 • Crackers
 • Kokoswater
 • Water met elektrolyten
 • Cafeïnevrije thee

Als je aan het BRAT dieet houdt, kun je sneller herstellen en beter voelen. Zo verminder je het risico op uitdroging ook nog eens.

Probeer de volgende voedingsmiddelen als je diarree hebt:

 • Eten die veel kalium bevat
 • Eten die veel natrium bevat
 • Eten die veel pectine bevat
 • Eten met voldoende eiwitten
 • Fruit en groenten die gekookt zijn, eet ze niet als ze rauw zijn
 • Vermijd cafeïne houdende en alcoholische dranken
 • Vermijd eten die gas kunnen veroorzaken
 • Vermijd noten
 • Vermijd vettig en gefrituurd eten

Meestal gaat diarree vanzelf weer weg en zodra dat gebeurt, kun je weer beginnen met eten van voedsel waar je van houdt.