7 Redenen Waarom Warm Water Drinken Gezond is

We weten allemaal dat we water moeten gaan drinken. Helaas zijn er toch veel mensen die niet genoeg water drinken, ook al denken zij van wel.

Water speelt een onmisbare rol in verschillende functies van het lichaam. Denk daarbij aan dat water gebruikt wordt om afvalstoffen te verwijderen, een gezonde lichaamstemperatuur behouden en macronutriënten transporteren in het lichaam.

Niet genoeg water drinken kan uitdroging veroorzaken. En uitdroging kan dan weer verschillende complicaties veroorzaken, zoals hitteberoertes, nierstenen en bloeddrukdalingen.

Daarom is het belangrijk om de symptomen van uitdroging te herkennen. Deze zijn onder andere droge mond, donkere urine, vermoeidheid, duizeligheid en verwarring.

Genoeg water drinken hoeft niet moeilijk te zijn. Want naast het drinken van (warm) water, bevatten sommige voedingsmiddelen een hoog watergehalte. Denk daarbij aan watermeloen, komkommers, bessen en fruit.

Zo krijg je gemakkelijk toch meer water binnen, ook al weet je het niet.

Water drinken is dus belangrijk en gezond. Maar hoe zit het met warm water drinken? Is warm water drinken beter dan koud water?

Waarom warm water drinken?

Koud water

De redenen voor warm water drinken kan van alles zijn. Sommige mensen drinken warm water omdat het meer rustgevend is dan koud water of koolzuurhoudend water. Handig voor vroeg in de ochtend of voor het slapen.

Terwijl anderen warm water drinken vanwege de potentiële gezonde voordelen. Voor deze reden doen ze vaak citroensap of een ander ingrediënt in warm water.

Warm water kan verschillende voordelen hebben vergeleken met koud water. Zo kan bijvoorbeeld warm water de spijsvertering verbeteren, vergeleken met koud water.

Echter is er meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Hoe dan ook, of het nu warm water of koud water is, water blijft het lichaam gehydrateerd en gezond houden.

Maar, hoe zit het nu met de gezonde voordelen van warm water drinken? Lees verder.

Samenvatting:

Waarom warm water drinken in plaats van koud water, ligt aan de persoon. Sommigen drinken warm water omdat rustgevend is, terwijl anderen warm water drinken vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen.

Is warm water drinken gezond?

Ja, warm water drinken is gezond. Als het gaat om gehydrateerd zijn, is er geen verschil tussen warm water, koud water of water op kamertemperatuur.

Hoeveel water een persoon moet gaan drinken is afhankelijk van de persoon. Zo moeten sporters en vrouwen die zwanger zijn meer water drinken, maar andere factoren zijn ook het geslacht, lichaamsgewicht en de omgeving waar de persoon woont (warm of koud klimaat).

Hier zijn de potentiële gezonde voordelen van warm water drinken.

1. Kan de spijsvertering bevorderen

Sommigen denken dat het drinken van warm water kan helpen de spijsvertering te bevorderen. Dit klopt.

Water drinken helpt het lichaam beter om de afvalstoffen af te voeren, omdat het water door het spijsverteringssysteem beweegt.

Nu denken sommigen dat warm water ook beter kan helpen het voedsel te oplossen. Hoewel er tot nu toe geen onderzoek is over dit theorie, kan het geen kwaad om warm water te drinken.

Meer water drinken helpt altijd de spijsvertering, of het nu koud of warm water is.

Samenvatting:

Warm water kan de spijsvertering bevorderen. Er is een gebrek aan onderzoek of warm water beter is voor de spijsvertering.

2. Kan helpen bij afvallen

Water drinken kan helpen met afvallen, door verschillende redenen:

  • Water drinken helpt de eetlust te verminderen, waardoor je minder gaat eten. En dit betekent dan weer dat je minder calorieën binnenkrijgt.
  • Water drinken kan de stofwisseling bevorderen, waardoor je meer calorieën verbrandt.
  • Water drinken helpt je gehydrateerd te zijn, waardoor je watergewicht kan verliezen.

Sommigen denken dat wanneer je warm water drinkt, het lichaam de stofwisseling activeert. Dit kan mogelijk kloppen.

Een studie toont bij 14 gezonde mensen, laat zien dat wanneer ze 500 ml warm water dronken, hun stofwisseling met 30% versnelde.[1]

Echter is het een kleine studie met slechts 14 mensen. Dus is er meer onderzoek nodig naar de rol van warm water en de stofwisseling.

Samenvatting:

Water drinken kan helpen bij afvallen door verschillende redenen. Warm water daar in tegen, kan helpen de stofwisseling versnellen volgens een klein onderzoek.

3. Kan helpen gifstoffen verminderen

Wanneer je warm water drinkt, stijgt het lichaamstemperatuur tijdelijk. Hierdoor is het mogelijk dat je eerder gaat zweten.

Zweten is belangrijk, want door zweten kan het lichaam gifstoffen verwijderen.

Niet iedereen vindt zweten leuk en dat is volkomen begrijpelijk. Denk daarbij aan als je op kantoor zit, op school of op een andere plek.

Heb je last van zweten? Probeer eens katoenen of linnen kleding te dragen, sinds het vocht snel kan worden verdampt en het nauwelijks zichtbaar is.

Een warm bad nemen kan ook soortgelijke voordelen hebben als warm water drinken. Daarnaast werkt het ook heerlijk rustgevend.

Samenvatting:

Warm water drinken of een warm bad nemen kunnen je laten zweten, waardoor het lichaam gifstoffen kan verwijderen.

4. Kan de bloedsomloop verbeteren

Als je een warm bad of douche neemt, worden de (slag)aders groter, waardoor het effectiever is om het bloed door het lichaam te transporteren.

Het drinken van warm water kan soortgelijke effecten hebben. Echter is er een gebrek aan onderzoek.

Een gezonde bloedsomloop is belangrijk, omdat het de kans op hart- en vaatziekten enorm kan verlagen. Wandelen en zwemmen zijn simpele oefeningen om de bloedsomloop te bevorderen.

Er zijn ook voedingsmiddelen die de bloedsomloop kunnen verbeteren. Deze zijn onder andere avocado, cayennepeper, kaneel, vette vis (zoals zalm), kurkuma, walnoten, tomaten, gember en watermeloen.

Samenvatting:

Warm water drinken kan de bloedsomloop verbeteren, net zoals je een warm bad neemt. Echter is er gebrek aan onderzoek of dit werkt.

5. Kan pijn verlichten

Zoals eerde vermeld is het mogelijk dat warm water de bloedsomloop kan verbeteren. Dit betekent ook dat de doorbloeding beter naar geblesseerde spieren kan gaan.

En hetzelfde geldt ook voor spierpijn.

Let wel op dat warmte zwellingen kunnen verergeren. Het kan de pijn verlichten, maar het kan ook negatieve gevolgen hebben.

Ook voor dit is er gebrek aan onderzoeken. Als je het comfortabel vindt om warm water te drinken om pijn te verlichten, kan dit helpen.

Samenvatting:

Door een verbeterde doorbloeding kan warm water de pijn verlichten bij geblesseerde spieren of spierpijn. Er is echter een gebrek aan onderzoek.

6. Helpt constipatie verlichten

Water drinken kan helpen constipatie verlichten. Constipatie is een van de veel voorkomende symptomen van uitdroging.

Warm water drinken lijkt een betere manier te zijn om constipatie te verlichten. Want zodra je warm water drinkt, kunnen de darmen samentrekken. Als gevolg hiervan kan het overgebleven afvalstoffen in de darmen het lichaam verlaten.

Voorkom uitdroging en constipatie door genoeg water te drinken. Eet ook genoeg vezels, sinds een vezelarm dieet ook een veelvoorkomende oorzaak kan zijn voor constipatie.

Samenvatting:

Constipatie is een veelvoorkomend symptoom van uitdroging. Het drinken van (warm) water kan helpen de constipatie te verlichten en voorkomen. Vezelrijke voeding eten kan ook helpen tegen constipatie.

7. Helpt tegen een verstopte neus

Een glas warm water zorgt voor stoom en deze stoom kan helpen tegen een verstopte neus. Een gratis, simpel en effectief tijdelijke oplossing tegen een verstopte neus.

Warm water drinken kan ook helpen tegen keelpijn die veroorzaakt wordt door ophoping van slijm.

Wil je geen warm water drinken, maar wel een warm drank hebben tegen een verstopte neus? Probeer dan eens het volgende (met recepten):

Elk soort (kruiden)thee heeft ook een eigen unieke samenstelling van voedzame stoffen, zoals antioxidanten. Zo krijg je meer gezondheidsvoordelen en bevorder je de algemene gezondheid.

Samenvatting:

Warm water of een ander warme drank kan helpen tegen een verstopte neus en een zere keel, door slijm te verdunnen.

Hoeveel warm water drinken?

Water gezond

Warm water is gewoon water, dus drink zoveel je wilt. Het is belangrijk voor de algemene gezondheid om goed gehydrateerd te zijn, en ook zodat je uitdroging voorkomt.

In het algemeen is warm water drinken veilig en bevat het geen schadelijke gevolgen. Verwarm wel je water via een waterkoker of een andere manier, dus niet rechtstreeks uit de kraan.

Een te heet water drinken kan daar in tegen wel schadelijke gevolgen hebben. Zo kan een te heet water de slokdarm beschadigen en de tong verbranden.

Water dat aangenaam aanvoelt op de vingers, kan alsnog de keel of tong verbranden.

Vermijd altijd water dat bijna kookt en neem altijd een klein slokje om te testen of het water genoeg afgekoeld is om te gaan drinken.

Om het risico op morsen en brandwonden te verminderen, doe het warm water in een goed afgedekte en geïsoleerde beker.

Samenvatting:

Warm water drinken kun je veilig drinken, zolang het drinkbaar is. Pas op dat je niet te heet water drinkt, sinds het de slokdarm kan beschadigen en de tong kan verbranden.

Is dagelijks warm water drinken goed voor je?

Als je door warm water dagelijks meer water drinkt, dan ja. Door meer water te drinken, verminder je het risico op uitdroging en verbeter je de algehele gezondheid.

Of het water nu warm, koud of op kamertemperatuur is, maakt het niet zo veel uit. Het belangrijkste is dat je goed en genoeg gehydrateerd bent.

Probeer eens water met natuurlijke Stevia smaken, want zo wordt het gemakkelijker om genoeg water te gaan drinken.

Of wat dacht je van water met citroensap, of de vele met of zonder cafeïne houdende theesoorten. Daarnaast kun je ook fruit eten die een hoge watergehalte bevatten.

Samenvatting:

Dagelijks warm water drinken is goed voor je, als dit ervoor zorgt dat je meer water drinkt. Als je hiermee moeite hebt, probeer dan water te vervangen door thee of drink water met een smaakje, zoals Stevia of citroensap.

Warm water drinken voor slapen

Slapen

Warm water drinken voor het slapen gaan kan een goede manier zijn om sneller in slaap te vallen. Het zorgt namelijk ervoor dat sommige mensen meer relaxed zijn en rustgevend worden, waardoor je sneller kan slapen.

De stressniveaus worden verlaagd, en dat kan een teken zijn voor het lichaam om zichzelf klaar te maken voor het slapen gaan.

Je kunt ook een warme thee gaan drinken, maar let op dat je een thee drinkt zonder cafeïne, sinds cafeïne één van de oorzaken zijn voor slapeloosheid.

Samenvatting:

Warm water drinken voor het slapen gaan kan voor sommige mensen rustgevend zijn. Hierdoor zijn warm water of thee zonder cafeïne goede hulpmiddelen om sneller te gaan slapen.

Warm water drinken in de ochtend

Waterfles

Warm water drinken in de ochtend is een uitstekende manier om je dag te gaan beginnen.

Zoals eerder vermeld, kan warm water drinken helpen de darmen samen te trekken. Het kan ook helpen gifstoffen in het lichaam te verminderen en het risico op uitdroging te verminderen.

Daarnaast kan je natuurlijk ook de potentiële gezonde voordelen krijgen van warm water drinken.

Samenvatting:

In de ochtend warm water drinken is een goede manier om je dag te beginnen. Je vermindert het risico op uitdroging en krijgt potentiële gezonde voordelen.

Warm water drinken uit de kraan

Water uit kraan

Het is afgeraden om warm water te gaan drinken die rechtstreeks uit de kraan komt. Dit komt omdat het mogelijk is dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen.

En deze metalen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Sommige drinkwaterbedrijven raden vanwege deze reden ook af om warm water te drinken uit de kraan.

Als je warm water wilt gaan drinken, is het aanbevolen om het water met een waterkoker op te warmen of gebruik te maken van een andere manier.

Deze metalen kunnen ook op koud water oplossen, maar dit gebeurt meestal alleen als het water enkele dagen of een week stil heeft gestaan. Spoel daarom de kranen even door wanneer je enkele dagen niet de kranen hebt gebruikt.

Samenvatting:

Het is niet aanbevolen om warm water uit de kraan te gaan drinken, sinds metalen kunnen oplossen in de leidingen. Verwarm daarom het water met een waterkoker of een andere manier.

Warm water drinken met citroen

Warm water met citroen

Terwijl warm water drinken prima is, kiezen sommige mensen ervoor om het nog leuker en lekkerder te maken.

En een van de manieren om dit te doen is warm water drinken met citroen. Daarnaast krijg je meer gezonde voordelen, vanwege de voedingsstoffen in de citroen.

Deze voordelen zijn onder andere:

  1. Je krijgt vitamine C
  2. Kan helpen tegen infecties, vanwege de antibacteriële eigenschappen
  3. Je krijgt mineralen binnen, waaronder magnesium, calcium en kalium
  4. Kan helpen tegen keelpijn, vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen
  5. Het levert elektrolyten aan het lichaam
  6. Het kan helpen met de spijsvertering

Als je warm water wilt gaan drinken, maar je vindt het niet lekker vanwege de flauwe smaak, probeer dan eens om citroensap toe te voegen.

Samenvatting:

Warm water drinken kan lekkerder worden als je citroen(sap) toevoegt. Daarnaast kan je ook meer gezondheidsvoordelen krijgen, vanwege de voedingsstoffen die in citroenen zitten.