13 Voedsel Met Veel Vezels

Vezels zijn enorm belangrijk. Daarom kan een vezelrijk dieet ook veel gezonde voordelen bieden voor het lichaam.

Je kunt vezels in twee categorieën verdelen, namelijk oplosbare vezels en onoplosbare vezels.

  • Oplosbare vezels worden door bacteriën in de dikke darm afgebroken. Dit heet fermentatie.
  • Onoplosbare vezels zijn vezels die niet kunnen worden afgebroken. Deze vezels vergroten het volume van de ontlasting en zorgen voor een goede stoelgang.

Beide vezels kunnen gezondheidsvoordelen bieden. Zo kunnen vezels gunstig voor onder andere een hoge cholesterol, eetlust, afvallen, bloedsuikerspiegel en constipatie.

De aanbevolen dagelijks hoeveelheid vezels is 30 tot 40 gram per dag voor volwassenen. Soms lukt het niet om zoveel vezels te krijgen, en daarom staan hieronder 13 vezelrijke voedingsmiddelen.

1. Avocado

Avocado‘s zijn rijk aan de vitamines B5, B6, C, E en K. Naast dat avocado’s veel vitamines heeft, bevat het ook gezonde vetten en vezels.

Vanwege al deze belangrijke stoffen zijn avocado’s voedzaam en gezond. Zo kunnen avocado’s helpen de oog gezondheid verbeteren en een betere opname van voedingsstoffen verzorgen.

Avocado’s kunnen ook onder andere artritis pijn verlichten en helpen tegen kankercellen. Daarnaast zijn ze ook nog eens heerlijk bij recepten, denk daarbij aan avocado op toast of avocado in sushi rollen.

Hier is de voedingswaarde van een avocado per 100 gram.[1]

Avocado voedingswaardenPer 100 gram
Energie199 calorieën
Vet19,5 gram
Koolhydraten1,8 gram
Vezels totaal4,3 gram
Eiwit1,9 gram

2. Bananen

Bananen

Bananen zijn één van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Het is lekker, gemakkelijk mee te nemen, zorgt voor snelle energie en het is natuurlijk voedzaam.

Bananen zijn een goede bron van onder andere vitamine B6, vitamine C, kalium en vezels.

Hier zijn de voedingswaarde van bananen per 100 gram.[1]

Banaan voedingswaardenPer 100 gram
Energie92 calorieën
Vet0,3 gram
Koolhydraten20 gram
Vezels totaal1,9 gram
Eiwit1,1 gram

3. Peren

Peren

Peren zijn lekker zoet en voedzaam vanwege de belangrijke voedingsstoffen die het bevat, maar ook omdat het zeer rijk is aan vezels.

Hier is de voedingswaarde van een peer zonder schil per 100 gram.[1]

Peer voedingswaardePer 100 gram
Energie53 calorieën
Vet0,2 gram
Koolhydraten11,7 gram
Vezels totaal1,6 gram
Eiwit0,3 gram

4. Aardbeien

Aardbeien

Veel mensen houden van aardbeien, en voor een goede reden ook. Aardbeien zijn heerlijk, zoet, maar ook voedzaam.

Zo bevatten aardbeien onder andere vitamine C, foliumzuur, kalium, mangaan en vezels. Maar ook krachtige antioxidanten.

Hier is de voedingswaarde van een aardbei per 100 gram.[1]

Aardbeien voedingswaardePer 100 gram
Energie29 calorieën
Vet0 gram
Koolhydraten5,1 gram
Vezels totaal1,1 gram
Eiwit0,7 gram

5. Appels

Naast dat appels vitamine C, kalium en vezels bevatten, bevatten ze ook flavonoïden zoals quercetine, catechine en chlorogeenzuur.

Hierdoor kunnen appels unieke gezonde voordelen bieden.

Hier is de voedingswaarde van een appel zonder schil per 100 gram.[1]

Appel voedingswaardePer 100 gram
Energie55 calorieën
Vet0,1 gram
Koolhydraten12 gram
Vezels totaal1,6 gram
Eiwit0,2 gram

6. Broccoli

Hoe lang broccoli koken

Broccoli is een zeer voedzame groente, waardoor het als ook één van de gezondste voeding wordt genoemd. Het is dan ook niet verrassend dat het bij de lijst van superfoods behoort.

Broccoli is rijk aan vitamine C, vitamine K, ijzer, kalium, vezels en carotenoïden. Hierdoor kan broccoli helpen tegen onder andere een hoge cholesterol, diabetes en hoge bloeddruk.

Hier is de voedingswaarde van broccoli gekookt per 100 gram.[1]

Broccoli voedingswaardePer 100 gram
Energie27 calorieën
Vet0,3 gram
Koolhydraten0,8 gram
Vezels totaal2,7 gram
Eiwit3,9 gram

7. Havermout

Havermout wordt meestal gegeten als ontbijt.

Havermout is rijk aan veel belangrijke stoffen zoals vezels, vitamines, mineralen, eiwitten en avenanthramides (antioxidanten).

Hierdoor kan havermout helpen tegen hoge bloeddruk, cholesterol, constipatie en zelfs allergie ontwikkeling.

Hier is de voedingswaarde van havermout per 100 gram.[1]

Havermout voedingswaardePer 100 gram
Energie373 calorieën
Vet7,3 gram
Koolhydraten60,7 gram
Vezels totaal7,3 gram
Eiwit12,8 gram

8. Linzen

Linzen

Linzen zijn goedkoop, lekker en rijk aan mineralen zoals magnesium, kalium, ijzer, koper, fosfor, mangaan en zink.

Hierdoor zijn linzen zeer voedzaam, waardoor ze goed zijn voor de gezondheid. Verder zijn linzen ook rijk aan eiwitten en vezels.

Hier is de voedingswaarde van linzen (groene en bruine gedroogd) per 100 gram.[1]

Linzen voedingswaardePer 100 gram
Energie306 calorieën
Vet1,5 gram
Koolhydraten43 gram
Vezels totaal18 gram
Eiwit21 gram

9. Spruitjes

Spruitjes

Spruitjes lijken erg veel op broccoli. Zo zijn spruitjes ook rijk aan vitamine K, foliumzuur, kalium, vezels en krachtige antioxidanten.

Hier is de voedingswaarde van spruitjes gekookt per 100 gram.[1]

Spruitjes voedingswaardePer 100 gram
Energie47 calorieën
Vet0,7 gram
Koolhydraten5,6 gram
Vezels totaal4,5 gram
Eiwit2,3 gram

10. Wortelen

Wortelen

Wortelen zijn lekker knapperig en voedzaam. Veel weten dat wortelen het oog gezondheid kan verbeteren. Dit komt voornamelijk door de antioxidanten bètacaroteen en luteïne.

Daarnaast bevatten wortelen ook vitamine B6, vitamine K, magnesium en vezels.

Hier is de voedingswaarde van wortel gekookt per 100 gram.[1]

Wortel voedingswaardePer 100 gram
Energie32 calorieën
Vet0,3 gram
Koolhydraten5,2 gram
Vezels totaal2,9 gram
Eiwit0,7 gram

11. Frambozen

Frambozen

Frambozen kun je gemakkelijk toevoegen in recepten zoals kwark of havermout. Hierdoor kun je makkelijk lekkere gezonde snacks en maaltijden maken.

Frambozen zitten boordevol met vitamine C, mangaan, calcium, fosfor, magnesium, en vezels.

Hier is de voedingswaarde van frambozen per 100 gram.[1]

Frambozen voedingswaardePer 100 gram
Energie37 calorieën
Vet0,3 gram
Koolhydraten4,5 gram
Vezels totaal2,5 gram
Eiwit1,4 gram

12. Rode bieten

Rode bieten

Rode bieten zijn rijk aan mineralen zoals ijzer, koper, kalium en mangaan. Ook zijn rode bieten rijk aan vezels, terwijl ze caloriearm zijn.

Hier zijn de voedingswaarde van rode bieten gekookt per 100 gram.[1]

Rode bieten voedingswaardePer 100 gram
Energie30 calorieën
Vet0,3 gram
Koolhydraten4,6 gram
Vezels totaal2,9 gram
Eiwit1,2 gram

13. Kikkererwten

Geroosterde kikkererwten

Kikkererwten zijn zeer rijk aan eiwitten en vezels, waardoor het ook een goede voedselbron is voor sporters en atleten.

Hier zijn de voedingswaarde van kikkererwten per 100 gram.[1]

Kikkererwten voedingswaardePer 100 gram
Energie138 calorieën
Vet3 gram
Koolhydraten15,9 gram
Vezels totaal8,8 gram
Eiwit7,6 gram