8 Tips: Verstopt Oor Zelf Oplossen

Als je verstopte oren hebt, komt dat door jouw buisjes van Eustachius verstopt raken. De buisjes van Eustachius zit tussen jouw middenoor en de achterkant van jouw neus.

Verstopte oren kunnen nadelige effecten hebben. Je kunt bijvoorbeeld een drukgevoel hebben in jouw oren, waardoor je oorpijn of een beetje gehoorverlies kan krijgen.

Zowel ouderen en kinderen kunnen een verstopt oor krijgen, maar kinderen krijgen meestal vaker een verstopt oor. Dit is zeker waar wanneer ze verkouden zijn.

Er zijn verschillende oorzaken bij een verstopt oor, maar gelukkig zijn er ook verschillende oplossingen die je zelf thuis kunt doen.

Maar eerst staan hier de oorzaken van een verstopt oor.

Verstopt oor oorzaken

Verstopte oren voelen vaak ongemakkelijk, en soms zelfs pijnlijk. Je gehoor wordt verslechterd en het liefst wilt je dat jouw gestopte oren opgelost worden.

Soms weet je gewoon niet wat de oorzaak is voor jouw verstopte oren. Er zijn meerdere verschillende dingen die een verstopt oor veroorzaken.

Verstopt oor oorzaken zijn onder andere:

 • Sinusitis (sinus infectie)
 • Veel oorsmeer
 • Allergieën
 • Water/vocht in je oor
 • Tijdens het vliegen

Verstopt oor zelf oplossen veilig?

Muziek luisteren

Veel vragen zich af of het veilig is om zelf een verstopt oor te gaan oplossen. Zelf een verstopt oor oplossen is in het algemeen veilig.

Er zijn meerdere behandelingen om een verstopt oor te gaan oplossen. Maar als het erger wordt, is het belangrijk om te gaan stoppen en contact op te gaan nemen met jouw (huis)arts.

Als je medische producten koopt in de supermarkt, lees dan goed hoe en hoelang je het product moet gaan gebruiken. Hiermee voorkom je potentiële complicaties.

Verstopt oor zelf oplossen: 8 Tips

Verstopt oor

Hier staan de 8 behandelingen die je kan doen om zelf een verstopt oor te gaan oplossen.

1. Valsalva manoeuvre

De Valsalva manoeuvre kan helpen tegen een verstopt neus, want het zorgt voor een druk achter jouw neus. Deze druk kan helpen om de buis van Eustachius weer te openen.

Hoe je de Valsalva manoeuvre doet is simpel:

 1. Knijp je neusgaten dicht.
 2. Hou je wangen vast in een normale positie, zodat ze niet opgeblazen worden.
 3. Blaas zachtjes door je neusgaten. Hierdoor komt er druk achter jouw neus, wat kan helpen om de buis van Eustachius te openen.

2. Gapen

Een simpele oplossing tegen een verstopt oor is gapen. Gapen helpt meestal om de buis van Eustachius te openen.

Maar wat als je niet moet gapen? Dan kun je simpelweg nep gapen. Hoe kun je gaan nep gapen?

 1. Open je mond zo wijd mogelijk op een comfortabele manier.
 2. Adem daarna in en uit via je mond.
 3. Doe dit voor de gedurende paar minuten, zodat de verstopte oor opengaat.

3. Neusspray gebruiken

Wat heeft een neusspray te maken met verstopte oren? Soms kan neusspray een verstopte neus openen, waardoor de verstopte oren ook open kunnen gaan.

Heb je een neusspray? Probeer het uit.

Er zijn veel verschillende neussprays verkrijgbaar in de winkels. Lees de instructies goed door om potentiële complicaties te voorkomen.

4. Kauw een suikervrije kauwgom

Kauwgom kauwen is een lekkere manier die kan helpen tegen een verstopt oor. Probeer een suikervrije kauwgom te kauwen, want het kan helpen om de buis van Eustachius te openen.

Kauw langdurig de kauwgom en niet voor een paar minuten. Als kauwgom kauwen niet werkt, probeer dan de andere behandelingen om de verstopte oor te oplossen.

5. Overmatig oorsmeer verwijderen

Overmatig oorsmeer is een bekende oorzaak voor een verstopt oor. Je kunt zelf dit probleem oplossen met de volgende stappenplan:

 1. Verzacht eerst de oorsmeer door een paar druppels minerale olie of babyolie via een pipet aan te brengen in het oor.
 2. Na een dag of twee wanneer de oorsmeer zacht is geworden, kantel je hoofd en spuit voorzichtig wat warm water. Als je dat hebt gedaan, kantel je hoofd aan de andere kant, zodat het water wegloopt.
 3. Droog daarna je oren met een handdoek.

6. Toynbee manoeuvre

Werkt de Valsalva manoeuvre niet? Probeer dan de Toynbee manoeuvre, sinds het beide even effectief is. Het ligt aan de persoon welke maneuver beter werkt.

Zo de je de Toynbee manoeuvre:

 1. Knijp je neusgaten dicht.
 2. En nu moet je gaan slikken.

7. Slikken

Soms kun je ook simpelweg gaan slikken.

Als je slikt, gaat namelijk de buis van Eustachius automatisch open door je slik spieren. Aan een harde snoep zuigen kan ook helpen.

Probeer het uit, want misschien kan slikken snel en makkelijk je verstopte oor oplossen.

8. Warm washandje en douchen

Leg een warm washandje op je oor of neem een warme douche tot 10 minuten. Hierdoor kan de verstopte oor opengaan door de warmte van de warme washandje of de stoom van de warme douche.

De oorsmeer wordt namelijk zacht, zodat je het makkelijker kan eruit halen. Hierdoor kan het ook helpen tegen irritatie in het oor.

In het kort: Verstopt oor zelf oplossen

Een verstopt oor kan oncomfortabel zijn, helemaal als je pijn krijgt of je gehoor minder wordt.

Er zijn verschillende oorzaken om een verstopt oor te krijgen, waaronder een sinus infectie, te veel oorsmeer, water in je oren of allergieën.

Een verstopt oor kun je zelf gaan oplossen, door middel met deze 8 behandelingen:

 1. Valsalva manoeuvre
 2. Gapen
 3. Neusspray gebruiken
 4. Kauw een suikervrije kauwgom
 5. Overmatig oorsmeer verwijderen
 6. Toynbee manoeuvre
 7. Slikken
 8. Warm washandje en douchen