Tomatensap Gezond? 17 Krachtige Gezonde Voordelen

Tomaten zijn zeer populaire vruchten. Maar omdat tomaten over het algemeen als groenten worden gegeten, worden tomaten meestal als groenten bestempeld.

Ondanks dat, blijven tomaten een fantastische voeding die niet alleen heerlijk zijn, maar ook voedzaam en gezond.

Daarom is het dan ook geen verrassing dat er verschillende voedingsmiddelen gemaakt worden van tomaten. Denk daarbij eens aan tomatensaus, tomatenpuree en tomatensap.

Van deze drie voedingsmiddelen, wordt tomatensap echter gedronken vanwege de potentiële gezonde voordelen. Maar, wat zit er dan in tomatensap?

Wat zit er in tomatensap?

Wat zit er in tomatensap

Tomatensap bestaat meestal simpelweg uit tomaten. Echter wordt er soms ook andere ingrediënten toegevoegd, vanwege verschillende redenen.

Zo wordt er in zelfgemaakte tomatensap bijvoorbeeld suikers, zout, peper en Tabasco saus toegevoegd om de smaak van de tomatensap te verbeteren.

En aan de andere kant wordt er bijvoorbeeld selderij, granaatappel, Griekse yoghurt, honing, frambozen, aardbeien of ananas toegevoegd om nog meer voedingsstoffen te krijgen.

Maar, wat is eigenlijk nu de voedingswaarde van tomatensap?

Samenvatting:

Tomatensap wordt meestal alleen gemaakt van tomaten. Echter worden er soms ook andere ingrediënten toegevoegd, om bijvoorbeeld de smaak te verbeteren.

Tomatensap voedingswaarde

Tomatensap voedingswaarde

Hoe zit nu met de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) van tomatensap? Hier staat de voedingswaarde van tomatensap, per 100 gram.[1]

TomatensapPer 100 gram
Energie16 kcal
Vet0 gram
Koolhydraten3,2 gram
Voedingsvezel totaal0,4
Eiwit0,7 gram

Tomatensap is zeer caloriearm, met slechts 16 calorieën per 100 ml.

Uiteraard drink je meestal een glas tomatensap van 250 ml. Een glas tomatensap komt dan ongeveer neer op 40 calorieën.

Ondanks dat tomatensap weinig calorieën bevat, is het een bron van onmisbare voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Sommige van deze voedingsstoffen kan het lichaam niet zelf aanmaken, waardoor we ze uit voedzame voeding moeten halen. Tomatensap is één van deze voedzame voeding.

En vanwege deze redenen is tomatensap ook een uitstekende keuze voor degenen die willen gaan afvallen of simpelweg de gezondheidsvoordelen van tomatensap willen krijgen.

Samenvatting:

Tomatensap heeft weinig calorieën, terwijl het boordevol belangrijke voedingsstoffen bevat, zoals vitamines en antioxidanten.

Waarom is tomatensap gezond?

Waarom is tomatensap gezond

Zoals eerder vermeld, is tomatensap een bron van voedingsstoffen.

Niet alleen zijn deze voedingsstoffen nodig voor de normale werking van het lichaam, maar ze kunnen ook potentiële gezondheidsvoordelen bieden.

Hieronder staan de potentiële gezonde voordelen van tomatensap.

1. Tomatensap is rijk aan vitamines

Tomatensap bevat tal van vitamines, waaronder:

 • Vitamine A
 • Vitamine B1
 • Vitamine B3
 • Vitamine B6
 • Foliumzuur (vitamine B11)
 • Vitamine C
 • Vitamine K

Vitamine A of retinol is een vetoplosbare vitamine. Het speelt een belangrijke rol voor de normale groei en het immuunsysteem.

Vitamine B11 is de oude benaming van foliumzuur. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van zenuwen.

Vitamine C functioneert als een antioxidant, wat belangrijk is voor het immuunsysteem. Ook kan vitamine C de opname van ijzer van ijzerrijke voeding verbeteren.

Vitamine K is nodig voor de bloedstolling, goede gezondheid van de botten, longen en bloedvaten.

Samenvatting:

Tomatensap is rijk aan verschillende vitamines, waaronder vitamine A, vitamine B3, foliumzuur (vitamine B11) en vitamine K.

2. Tomatensap is rijk aan mineralen

Niet alleen is tomatensap rijk aan vitamines, maar ook mineralen. Deze mineralen zijn onder andere:

Koper speelt een rol bij de vorming van botten. Ook zorgt koper ervoor dat ijzer in de eiwit hemoglobine vastgelegd wordt.

Kalium is een mineraal, maar functioneert ook als een elektrolyt. Daarom speelt het een rol bij onder andere samentrekken van de spieren en regulatie van de vochtbalans.

Magnesium speelt een rol bij de vorming van spieren en botten. Ook draagt magnesium bij het omzetten van voeding naar energie.

Samenvatting:

Tomatensap is rijk aan verschillende mineralen, waaronder koper, kalium en magnesium.

3. Tomatensap is rijk aan antioxidanten

Vitamine A en vitamine C functioneren als antioxidanten, maar tomatensap is ook een bron van andere krachtige antioxidanten. En dit is met name lycopeen, wat hoort bij carotenoïden.

Antioxidanten helpen tegen vrije radicalen in het lichaam.

Wanneer er te veel vrije radicalen aanwezig zijn, kunnen ze leiden tot chronische ziekten, waaronder diabetes en hartaandoeningen.

De antioxidant lycopeen kan voordelig werken voor DNA.

Een 5 wekenlang onderzoek bij 15 mensen die dagelijks 150 ml tomatensap dronken, werd de serumspiegel van een bepaalde genetische marker verlaagd die verantwoordelijk is voor DNA-schade.[2]

Daarnaast kan lycopeen ook andere gezonde voordelen bieden, zoals de verbetering van de gezondheid van het hart.

Samenvatting:

Tomatensap is een bron van antioxidanten, waaronder vitamine A, vitamine C en lycopeen. Deze antioxidanten kunnen vrije radicalen bestrijden die anders kunnen leiden tot chronische ziekten.

4. Tomatensap kan helpen je hydrateren

Het is geen verrassing dat tomatensap bestaat uit water. We weten dat we genoeg moeten gaan drinken, maar alsnog drinken te veel mensen niet genoeg wat kan leiden op uitdroging.

Het is belangrijk om het risico van uitdroging te verminderen, sinds uitdroging kan leiden tot:

 • Flauwvallen
 • Nierstenen
 • Hitteberoertes
 • Bloeddrukdalingen

Heb je moeite om genoeg water te gaan drinken?

Probeer eens warm water, water met citroensap, druivensap, gemberthee, kurkuma thee, groene thee, spinazie smoothie of havermelk.

Je kunt ook voeding eten die hoge watergehalten bevatten.

Deze zijn onder andere watermeloen, komkommers, spinazie, sinaasappel, satsuma mandarijn, radijs, drakenfruit, veenbessen, vlierbessen, pruimen, granaatappel of papaya.

Samenvatting:

Te veel mensen drinken niet genoeg water, wat belangrijk is om het risico van uitdroging te verminderen. Tomatensap kan een voedzame bijdrage geven.

5. Tomatensap kan de botten versterken

Zoals eerder vermeld is tomatensap een goede bron van de mineralen calcium, kalium, ijzer en magnesium. Deze mineralen zijn belangrijk bij de vorming van botten, maar ook de botsterkte.

Tomatensap is daarom dan een goede keuze voor mensen die ouder worden, sinds ze meer vatbaar zij voor osteoporose (botontkalking).

Bij osteoporose verandert de structuur van de botten en is er minder botmassa. De bot mineraaldichtheid neemt af, waardoor de botten gemakkelijker kunnen breken.

Niet alleen kunnen de mineralen helpen om de gezondheid van de botten te versterken, maar ook de antioxidant lycopeen.

Zo toont een onderzoek aan dat lycopeen oxidatieve stress kan verminderen bij postmenopauzale vrouwen. Hierdoor kan de gezondheid van de botten verbeterd worden.[3]

Samenvatting:

Tomatensap is een bron van mineralen en antioxidanten, waardoor het kan helpen om de botten te versterken en het risico op osteoporose te verminderen.

6. Tomatensap kan het cholesterol verlagen

De vezels in tomatensap kunnen helpen het slechte LDL cholesterol te verlagen. Antioxidanten, zoals lycopeen, kunnen dit ook doen.

Antioxidanten helpen namelijk om het risico op hoge cholesterol, hoge bloeddruk en de vetophoping in de bloedvaten te verminderen.

Zo toont een onderzoek aan dat lycopeen in tomatenproducten, het risico op hartaandoeningen sterk kan laten verminderen.[4]

Een ander onderzoek toont aan dat tomatensap kan helpen om LDL cholesterol te verlagen.[5]

Samenvatting:

Tomatensap kan het LDL cholesterol verlagen, vanwege de vezels en antioxidanten die het bevat.

7. Tomatensap kan de eetlust verminderen

Tomatensap drinken

Tomatensap is een vullende drank, waardoor het kan helpen om de eetlust te verminderen. Dit is belangrijk voor mensen die gezond willen gaan afvallen.

Een constant hongergevoel is voornamelijk de reden waarom mensen niet kunnen gaan afvallen.

Wanneer de eetlust verminderd wordt, zul je minder gaat eten. Als volgt krijg je minder calorieën binnen. Daarnaast heeft tomatensap ook een ander gezond voordeel.

Een onderzoek toont aan dat tomatensap het risico op ontstekingsziektes die geassocieerd zijn met obesitas kan verminderen.[6]

Samenvatting:

Tomatensap werkt vullend, waardoor de eetlust verminderd kan worden. Ook kan tomatensap helpen tegen ontstekingsziektes die een verband hebben met obesitas.

8. Tomatensap kan de fysieke prestaties verbeteren

Langdurige trainingen kunnen oxidatieve stress veroorzaken. Oxidatieve stress kan leiden tot chronische ziekten, waaronder diabetes en hart- en vaatziekten.

Een onderzoek bij atleten toont aan dat tomatensap kan helpen tegen oxidatieve stress, vanwege de antioxidant lycopeen.[7]

En een ander onderzoek toont aan dat het drinken van tomatensap voor of tijdens de training, de vermoeidheid kan verminderen na een trainingssessie.[8]

Door de vermoeidheid te verminderen, kan het waarschijnlijk als motivatie gezien worden om te gaan trainen.

Samenvatting:

Vanwege de antioxidant in tomatensap, kan tomatensap helpen tegen oxidatieve stress. Tomatensap kan ook helpen tegen vermoeidheid na een trainingssessie.

9. Tomatensap kan helpen tegen ontstekingen

Tomatensap heeft ontstekingsremmende eigenschappen en dit komt door de antioxidanten vitamine A, vitamine C en lycopeen die het bevat.

Door ontstekingen veroorzaakte aandoeningen kunnen in elk deel van het lichaam voorkomen.

Omdat tomatensap ontstekingsremmende eigenschappen bevat, is het een geweldige keuze om je dag ermee te gaan beginnen.

Samenvatting:

Tomatensap kan vanwege de antioxidanten die het bevat helpen tegen ontstekingen. Je kunt comfortabel je dag beginnen met een glas tomatensap.

10. Tomatensap kan de gezondheid van het hart verbeteren

Tomatensap kan het LDL cholesterol verlagen, ontstekingen verminderen en de vetophoping in de bloedvaten verminderen.

Al deze gezondheidsvoordelen kunnen de gezondheid van het hart verbeteren. Maar, tomatensap bevat ook bepaalde stoffen die meer gezonde voordelen kan bieden aan het hart.

Zo toont een onderzoek aan dat tomatensap kan helpen om bloedstolling te voorkomen en het risico op beroertes verminderen.[9]

Samenvatting:

Tomatensap bevat geweldige voedingsstoffen die de gezondheid van het hart kan verbeteren op verschillende manieren.

11. Tomatensap kan het gezichtsvermogen verbeteren

Tomatensap afvallen

Tomatensap is een bron van vitamine A en luteïne, deze twee voedingsstoffen kunnen helpen het gezichtsvermogen te verbeteren.

Vitamine A helpt om vrije radicalen te bestrijden en oxidatieve stress te verminderen. Dit ondersteunt het gezichtsvermogen naarmate we ouder worden.

Vitamine A speelt ook een rol om nachtblindheid te voorkomen. Luteïne daar in tegen, kan de gezondheid van het gezichtsvermogen beschermen.

Luteïne heeft ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het aan leeftijd gerelateerde macula degeneratie (MD) aandoeningen kan verbeteren of zelfs voorkomen.[10]

Samenvatting:

Tomatensap bevat vitamine A en luteïne. Deze twee antioxidanten kunnen het gezichtsvermogen verbeteren en het risico op oogaandoeningen verminderen.

12. Tomatensap kan de gezondheid van de huid verbeteren

Tomatensap is rijk aan verschillende vitamines, waaronder vitamine C. Het is bekend dat vitamine C een rol speelt bij de wondgenezing, maar vitamine C kan meer voordelen bieden.

Vitamine C is een antioxidant die vrije radicalen in het lichaam bestrijdt. Deze vrije radicalen kunnen leiden tot chronische ziekten zoals eerder vermeld, maar ook huidproblemen.

Door vrije radicalen te gaan verminderen, kan het helpen om de rimpels en ouderdomsvlekken te verminderen en het verouderingsproces te vertragen.

Daarnaast kan het ook de elasticiteit van de huid verbeteren. Op zoek naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C?

Probeer eens kiwi, paprika, broccoli, satsuma mandarijn, sinaasappel, aardbeien, tomaten, aardappelen en bessen.

Samenvatting:

Tomatensap is een bron van vitamine C, een antioxidant die kan helpen om de gezondheid van de huid te verbeteren. Het helpt namelijk om vrije radicalen te bestrijden in het lichaam.

13. Tomatensap kan de bloeddruk verlagen

Zoals eerder vermeld, kan tomatensap de gezondheid van het hart verbeteren door onder andere het slechte LDL cholesterol te verlagen.

Maar, tomatensap kan ook de bloeddruk verlagen.

Zo toont een jarenlang onderzoek aan dat sommige deelnemers die elke dag gemiddeld een kopje tomatensap dronken, hun bloeddruk verlaagd werd gedurende 12 maanden.[11]

Het is belangrijk om tomatensap te gaan drinken zonder toegevoegde zout. Te veel zoutinname kan namelijk de bloeddruk verhogen.

Ook is er meer onderzoek nodig naar de rol van tomatensap en de verlaging van de bloeddruk. Om proberen de bloeddruk te verlagen, kun je beter andere voedingsmiddelen kiezen.

Voeding die de bloeddruk kan verlagen zijn onder andere:

 • Aardbeien
 • Bananen
 • Bosbessen
 • Granaatappels
 • Groene bladgroenten
 • Havermout
 • Kaneel
 • Kiwi
 • Knoflook
 • Ongezouten noten, zoals pistachenoten, walnoten en amandelen
 • Peulvruchten, zoals linzen en bruine bonen
 • Pure chocolade
 • Rode bieten
 • Watermeloen
 • Yoghurt
Samenvatting:

Tomatensap kan mogelijk de bloeddruk verlagen, echter is er meer onderzoek nodig naar de rol van tomatensap en de bloeddruk.

Tomatensap gezond voor de huid?

Tomatensap gezond voor de huid

Eén van de meest gestelde vragen is of tomatensap gezond is voor de huid. Het antwoord is ja, tomatensap kan gezonde voordelen bieden voor de huid.

Tomatensap is rijk aan belangrijk antioxidanten die helpen om vrije radicalen in het lichaam te bestrijden.

Vrije radicalen kunnen namelijk niet alleen chronische ziekten veroorzaken, maar ook huidproblemen zoals acne, rimpels, ouderdomsvlekken en andere onregelmatigheden veroorzaken die niet gewenst zijn.

Voornamelijk helpt vitamine C hiermee, maar uiteraard kunnen ook andere voedingsstoffen helpen om de gezondheid van de huid te gaan verbeteren.

Samenvatting:

Tomatensap kan de gezondheid van de huid verbeteren, omdat het een bron is van antioxidanten en andere voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen kunnen helpen tegen vrije radicalen in het lichaam.

Tomatensap gezond voor lever?

Tomatensap gezond voor lever

Tomatensap kan helpen de lever te beschermen, waardoor tomatensap inderdaad gezond is voor de lever.

Onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat tomaten de lever kan beschermen tegen beschadigingen die veroorzaakt worden door alcohol.

Wanneer er alcohol gedronken wordt, proberen de enzymen in de lever de alcohol af te breken. Dit veroorzaakt schade in de cellen, maar ook ontstekingen.

Een onderzoek bij ratten toont aan dat tomatenpoeder de effecten van alcoholschade kan verminderen bij meer dan 90% van de ratten.[12]

Niet alleen de lever wordt beschadig, maar ook de hersenen. Zelfs een kleine inname van alcohol kan schade aan de hersencellen veroorzaken.

Een onderzoek toont aan dat wanneer cellen behandeld worden met lycopeen voor dat ze aan alcohol blootgesteld worden, de schade sterk verminderd wordt.[13]

Dit toont aan dat lycopeen de hersencellen beter kunnen beschermen tegen alcohol. Er is echter meer onderzoek nodig.

Samenvatting:

Tomatensap is gezond voor de lever, omdat het bescherming kan bieden tegen door alcohol veroorzaakte schade. Echter is er meer onderzoek nodig naar de rol van tomatensap en de lever.

Is tomatensap goed voor diabetes?

Is tomatensap goed voor diabetes

Tomatensap is een goede vervanging voor fruitsapjes die hoge hoeveelheden suikers bevatten.

Het kan gunstig werken voor mensen met diabetes, zolang het bestaat uit tomaten zonder toegevoegde suikers of zout.

Tomatensap kan helpen tegen ontstekingen en cholesterol, terwijl het helpt om je te hydrateren. Dit zijn allemaal gunstige gezonde voordelen zijn voor mensen met diabetes.

Daarnaast toont een onderzoek aan dat hele tomaten de bloeddruk kunnen verlagen, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen dat gepaard gaan met diabetes type 2.[14]

Samenvatting:

Tomatensap is een betere keuze in plaats van fruitsapjes, sinds fruitsapjes meestal veel suikers bevatten. Tomatensap kan ook verschillende gunstige voordelen bieden aan mensen met diabetes.

Met tomatensap gezond afvallen?

Met tomatensap gezond afvallen

Tomatensap is een goede toevoeging om gezond te gaan afvallen. Het is caloriearm, bevat boordevol belangrijke voedingsstoffen en het kan de eetlust verminderen.

Onthoud dat tomatensap zelf niet voor gewichtsverlies kan verzorgen, dit kan namelijk alleen door een calorietekort.

Wanneer je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt, zul je afvallen. Maar wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, zul je aankomen.

Naast dat tomatensap rijk is aan voedingsstoffen, kan het ook helpen om de vermoeidheid te verminderen na de trainingssessies.

Als volgt kun je meer bewegen en meer calorieën verbranden. Dit kan nog een reden zijn waarom tomatensap een goede toevoeging kan zijn om gezond te gaan afvallen.

Samenvatting:

Alhoewel tomatensap zelf niet voor gewichtsverlies kan verzorgen, is het wel een goede toevoeging om gezond te gaan afvallen. Het kan gunstige voordelen bieden voor degenen die willen gaan afvallen.

Hoeveel tomatensap is gezond?

Hoeveel tomatensap is gezond

Tomatensap kan dus veel verschillende gezondheidsvoordelen bieden aan het lichaam, maar hoeveel tomatensap is gezond?

Slechts 1 glas tomatensap (250 ml) is al genoeg om boordevol vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Een glas tomatensap voldoet al bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en ongeveer 20% vitamine A. Daarnaast krijg je ook vezels en antioxidanten binnen.

Regelmatig drinken van tomatensap kan daarom potentiële gezondheidsvoordelen bieden aan het lichaam.

Samenvatting:

Slechts een glas tomatensap is al genoeg om de potentiële gezonde voordelen te krijgen. Zo bevat een glas tomatensap van 250 ml al bijna de ADH van vitamine C.

Nadelen tomatensap

Nadelen tomatensap

Tomatensap kan veel gezonde voordelen bieden aan het lichaam, maar zijn er ook nadelen van tomatensap?

De meeste tomatensappen die verkrijgbaar zijn in de supermarkten bevatten toegevoegd zout, waardoor de natriumgehalte toeneemt en dit nadelige effecten kan hebben.

Denk daarbij aan een verhoogde bloeddruk en nierziekten. Daarnaast bevat tomatensap aanzienlijk minder vezels dan hele tomaten.

Verder is tomatensap behoorlijk zuur, wat problemen kan veroorzaken bij het maag-darmstelsel. Zo kan te veel tomatensap leiden tot:

 • Een opgeblazen gevoel
 • Spijsverteringsproblemen
 • Diarree
 • Krampen

Kies daarom voor tomatensap zonder toegevoegde suiker of zout. Wil je zelf tomatensap maken? Een tomatensap recept maken is snel en simpel gedaan.

Samenvatting:

Meestal wordt er suiker of zout toegevoegd in klaargemaakte tomatensappen en dit kan mogelijke nadelen hebben, zoals een verhoogd bloeddruk. Tomatensap heeft ook een hoog zuurgraad, wat maagproblemen kan veroorzaken.

Tomatensap bewaren

Tomatensap bewaren

Wat is de beste manier om tomatensap te gaan bewaren? Tomatensap kun je koel, donker en droog bewaren of simpelweg in de koelkast.

Wanneer geopend, kun je tomatensap bewaren in de koelkast voor 3 tot 7 dagen. Ook kun je tomatensap invriezen, waardoor het ongeveer 3 maanden bewaard kan worden.

Als de tomatensap anders ruikt of smaakt, is het meestal niet meer goed. Je kunt bedorven tomatensap gemakkelijk herkennen door te kijken hoe het eruit ziet en hoe het ruikt.

Samenvatting:

Tomatensap kun je koel, donker en droog of simpelweg in de koelkast bewaren. Geopend kun je tomatensap voor 3 tot 7 dagen bewaren in de koelkast.

In het kort: is tomatensap gezond?

Is tomatensap gezond

Tomatensap is een bron van vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten, waardoor tomatensap voedzaam en gezond is.

Deze voedingsstoffen kunnen verschillende potentiële gezonde voordelen bieden aan het lichaam. Paar van deze gezondheidsvoordelen zijn:

 • Kan de botten versterken
 • Kan het LDL cholesterol verlagen
 • Kan de eetlust verminderen en helpen met afvallen
 • Kan helpen tegen ontstekingen
 • Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Slechts een glas tomatensap (250 ml) is al genoeg om deze potentiële gezonde voordelen te krijgen.

Kies voor tomatensap zonder toegevoegd zout, want te veel zout kan mogelijke nadelen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld de bloeddruk verhogen en nierziekten veroorzaken.

En sinds tomatensap zuur is, kan het problemen veroorzaken bij het maag-darmstelsel, zoals een opgeblazen gevoel en diarree.

Verder kun je tomatensap bewaren op een koel, donker en droog plaats of in de koelkast. Wanneer geopend, kun je tomatensap 3 tot 7 dagen bewaren in de koelkast.