De term superfood zie je vaak tegenkomen in tijdschriften, voedingssupplementen en voedingsmiddelen.
Wetenschappelijk gezien bestaat er geen superfood. De term is bedacht voor marketing redenen en om producten beter te laten verkopen.
Hoewel er veel voedingsmiddelen bestaan is die zeer voedzaam zijn, bestaat er geen één specifieke voedsel die alle belangrijke voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig moet hebben.
Het is daarom belangrijk om een gevarieerd en gebalanceerd dieet te gaan volgen.
Sinds de term superfood waarschijnlijk zal blijven voor een hele lange tijd, kunnen we beter op zoek gaan naar voedsel die voedzaam is en gezondheidsvoordelen kan bieden.
Hier zijn 15 voedingsmiddelen die boordevol voedingsstoffen bevatten en kunnen helpen het risico op allerlei ziektes en aandoeningen te verminderen.
1. Gember

Gember is één van de weinige voedsel waar ik echt niet zonder kan.
Dit is omdat gember bijzonder gezond is. Het bevat boordevol gezonde stoffen waardoor gember veel gezonde voordelen kan bieden voor het lichaam.
Zo kan gember onder andere het volgende doen:
- Misselijkheid verlichten[1]
- Helpen tegen infecties en ontstekingen[2][3][4]
- Menstruatiepijn verminderen[5]
- Bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 verminderen[6]
- LDL-cholesterol verminderen[7]
Gember kun je gebruiken als kruid voor je recepten. Je kunt daarnaast ook een heerlijke gemberthee maken.
Gember bevat stoffen die zeer voedzaam zijn en helpen tegen verschillende aandoeningen.
2. Groene thee

Groene thee is één van de gezondste theesoorten die er bestaan.
Het bevat een kleine hoeveelheid cafeïne, terwijl het rijk is aan antioxidanten. Het is daarom ook geen wonder dat het vaak gebruikt wordt voor medische doelen.
De belangrijke antioxidant die in groene thee zit, is voornamelijk EGCG.
Meerdere studies tonen aan dat EGCG het vermogen heeft om je te beschermen tegen chronische ziekten, zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen.[8][9]
EGCG wordt ook vaak gebruikt als vetverbrander.
Onderzoeken tonen namelijk aan dat een combinatie van EGCG, cafeïne en catechine een effectieve hulpmiddel kan zijn voor snel afvallen.[10]
Groene thee bevat krachtige stoffen, waaronder de antioxidant EGCG. EGCG kan helpen tegen chronische ziekten, en kan het een effectief hulpmiddel zijn voor afvallen.
3. Havermout

Havermout wordt vaak gegeten als ontbijt, omdat het een voedzame en koolhydraatrijke optie is om jouw dag goed ermee te beginnen.
Havermout is namelijk rijk aan eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Welke vitamines en mineralen die het bevat, zijn vitamine B1, vitamine B5, magnesium, koper, mangaan, ijzer en zink.
De vezels in havermout kunnen onder andere helpen de eetlust verminderen, LDL cholesterol verlagen en de goede bacteriën in het spijsverteringskanaal laten groeien.[11][12][13]
Zo bevat havermout ook stoffen genaamd bèta glucanen. Deze stoffen kunnen het slechte LDL cholesterol en het totale cholesterol verlagen.
Doe er wat gember, walnoten, bananen en avocado erbij, en niet alleen is het lekkerder, maar ook gezonder.
Verder heb je verschillende opties als het gaat om havermout eten, zoals havermoutpap, havermout muesli of een andere havermout product.
Havermout wordt vaak gegeten als ontbijt, vanwege de vele gezonde voordelen die het kan bieden. Het is rijk aan onder andere vezels, bèta glucanen, vitamines en mineralen.
4. Avocado

Avocado’s zijn een unieke fruitsoort, omdat het rijk is aan vet in plaats van koolhydraten.
Vanwege deze gezonde vetten, kan de avocado unieke gezonde voordelen bieden. Een paar gezonde voordelen van avocado’s zijn:
- Werkt cholesterol verlagend.[14][15]
- Verbeterd de absorptie van antioxidanten tot wel 15 keer.[16]
- Kan het oog gezondheid verbeteren.[17]
- Vermindert honger met 28% voor de komende 5 uur.[18]
Ook zijn de oliezuren in avocado goed tegen oxidatie van hitte. Daarom is avocado olie een goede alternatieve kookolie.
Avocado’s zijn rijk aan gezonde vetten die gezonde voordelen hebben, waaronder betere absorbatie van antioxidanten absorptie en de vermindering van honger.
5. Paddenstoelen

Paddenstoelen bevatten vitamine A, vezels en verschillende antioxidanten, waardoor paddenstoelen voedzaam zijn.
Zo kunnen de antioxidanten in paddenstoelen helpen ontstekingen verminderen en het risico op paar types van kanker verminderen.[19][20]
Paddenstoelen bevatten voedingsstoffen die kunnen helpen tegen ontstekingen en de vermindering van het risico op kanker.
6. Olijfolie

Olijfolie is één van de beste oliën die je kunt gaan gebruiken voor koken. Ze zijn namelijk zeer rijk aan gezonde vetten.
Olijfolie bevat naast gezonde vetten ook vitamine E en vitamine K. Deze vitamines kunnen helpen tegen oxidatieve stress.
Hierdoor kan olijfolie helpen tegen ontstekingen en kan het risico op diabetes en hartziekten verminderen.[21][22]
Olijfolie is rijk aan gezonde vetten, vitamine E en vitamine K. Hierdoor kan olijfolie helpen tegen oxidatieve stress, ontstekingen, diabetes en hartziekten.
7. Zeewier

Zeewier bevat belangrijke voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine K, jodium en foliumzuur.
Daarnaast zijn zeewier een bron van unieke stoffen die niet in land-groenten voorkomen. Deze stoffen kunnen antioxiderende effecten hebben.
Zo kunnen deze stoffen het risico op diabetes, hartziekten, kanker en obesitas verminderen.[23]
Zeewier bevat stoffen die land-groenten niet bevatten. Deze stoffen kunnen helpen om onder andere het risico op diabetes en hartziekten te verminderen.
8. Eieren

Eieren zijn werkelijk echte superfoods. Zo zijn eieren rijk aan vitamine A, vitamine B2, vitamine B5, vitamine B12, selenium, fosfor en foliumzuur.
Daarnaast zijn eieren natuurlijk rijk aan eiwitten en vetten.
Zo kunnen eieren verschillende gezonde voordelen bieden, waaronder gewichtsverlies.
Een studie bij 21 mannen die gedurende 8 weken drie eieren als ontbijt aten, werden hun lichaamsvet met 16% verminderd.[24]
Daarnaast kunnen ook eieren helpen het goede HDL cholesterol verhogen.[25]
Ei koken kun je gemakkelijk doen, lekker voor ontbijt, lunch of als een gezonde snack.
Eieren zijn rijk boordevol voedingsstoffen, kunnen helpen met de gewichtsverlies en kunnen ze het goede HDL cholesterol verhogen.
9. Kiwi

Wist je dat een kiwi tot wel 3 keer zoveel meer vitamine C kan hebben dan een sinaasappel?
Naast vitamine C, bevatten kiwi’s ook veel andere voedingsstoffen, zoals vezels en krachtige antioxidanten.
Hierdoor kunnen kiwi’s helpen met onder andere:
- Een beter slaap verzorgen.[26]
- De huidgezondheid verbeteren vanwege collageen productie.[27]
- Het hongerhormoon ghreline verminderen.[28]
De schil van de kiwi is eetbaar. Het is zelfs aanbevolen om kiwi’s met schil te gaan eten, want zo krijg je nog meer vezels binnen.
Kiwi’s zijn erg onderschat, want ze bevatten meer vitamine C dan andere citrusvruchten. Kiwi’s kunnen ook verschillende gezonde voordelen bieden, vanwege de belangrijke voedingsstoffen die het bevat.
10. Ananas

Ananas is net als de avocado een uniek fruit. Het bevat tenslotte een hele unieke smaak, uiterlijk en voedingsstoffen.
Zo bevat een ananas geen vet, geen cholesterol en is het caloriearm. De gezonde voordelen van een ananas zijn onder andere:
- Kan helpen met de spijsvertering.[29]
- Kan helpen tegen oxidatieve stress.[30]
- Kan helpen tegen ontstekingen.[31]
- Kan helpen met de mentale gezondheid.[32]
Tip: voeg stukjes ananas samen met stukjes cherimoya op pannenkoeken toe.
De ananas heeft een unieke smaak, geur en uiterlijk. Het is voedzaam, caloriearm en kan gezonde voordelen bieden, zoals een verbeterde spijsvertering en mentale gezondheid.
11. Zalm

Zalm is een voedzame vis die boordevol gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen bevat.
Het is één van de beste voedsel die rijk is aan omega 3 vetten. Het lichaam kan omega 3 vetten zelf niet aanmaken, het is daarom aanbevolen om het uit omega 3 rijke voedingsmiddelen te halen, zoals onder andere vette vis en noten.
Omega 3 vetten kunnen helpen met onder andere:
- Depressie.[33]
- Oog gezondheid.[34]
- Ontstekingen.[33]
- Ziekte van Alzheimer.[35]
- Botgezondheid.[36]
Omega 3 vetten kunnen verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Daarnaast bevat zalm ook andere belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig moet hebben.
Zalm is rijk aan voedingsstoffen, waaronder omega 3. Het lichaam kan omega 3 niet zelf aanmaken, waardoor zalm een goede toevoeging is.
12. Yoghurt

Yoghurt is rijk aan eiwitten, probiotica en mineralen. Hierdoor kan het de gezondheid van het lichaam verbeteren en ondersteunen.
Zo kan Griekse yoghurt helpen de bloeddruk verlagen, het risico op diabetes type 2 verminderen en het geestelijke gezondheid verbeteren.[37][38][39]
De probiotica daar in tegen, kan helpen tegen prikkelbaredarmsyndroom, kan het immuunsysteem versterken en de botgezondheid verbeteren.[40][41][42]
Voeg wat stukjes fruit en bessen toe in je yoghurt, en je hebt een simpel eiwitrijke maaltijd met krachtige antioxidanten.
Yoghurt is rijk aan eiwitten en probiotica. Het kan helpen het risico op aandoeningen te verminderen, zoals een hoge bloeddruk en diabetes. Daarnaast kun je gemakkelijk fruit en bessen toevoegen in je yoghurt.
13. Bessen

Bessen zijn geweldig. Ze zijn niet alleen lekker, maar ze bevatten ook boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels.
Je hebt vele soorten bessen, zoals bramen, aardbeien, bosbessen en frambozen. Je kunt ze gemakkelijk toevoegen in je ontbijt of lunch, denk daarbij aan salades, smoothies of zelfs nagerechten en desserts.
De antioxidanten van deze bessen kunnen het risico op ontstekingen, hartziekten en kanker verminderen.[43]
Daarnaast kunnen bessen ook helpen tegen verschillende spijsvertering- en immuun gerelateerde problemen.[44]
Bessen zijn voedzaam, want ze bevatten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Niet alleen kunnen ze gezonde voordelen bieden, maar ze kunnen ook gemakkelijk toegevoegd worden in recepten.
14. Noten

Net als bessen, kun je ook noten zien als heerlijke en voedzame voedsel die je gemakkelijk kunt toevoegen in recepten.
Noten bevatten niet alleen eiwitten en krachtige antioxidanten, maar ook gezonde omega 3 vetten.
Door deze voedingsstoffen kunnen noten het risico op depressie, ontstekingen en ziekte van Alzheimer verminderen.[33][35]
Terwijl ze ook kunnen helpen met het oog gezondheid en botgezondheid.[34][36]
Een handjevol noten per dag is al genoeg. Als je trek hebt gekregen of je wilt iets voor onderweg eten, is een handjevol noten een geweldige keuze.
Noten bevatten boordevol belangrijke voedingsstoffen, waaronder eiwitten, antioxidanten en omega 3 vetten. Een handjevol noten zijn een goede keuze voor onderweg of als een snack.
15. Bladgroenten

Bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie, zijn een uitstekende bron van calcium, ijzer, magnesium en zink. Bladgroenten zijn gezond en dat weten we allemaal.
Zo kunnen bladgroenten vanwege hun eigenschappen, het risico op chronische ziekten kan verminderen.[45]
Ook bevatten bladgroenten eigenschappen tegen ontstekingen, waardoor ze het lichaam kunnen beschermen tegen bepaalde soorten kanker.[46]
Bladgroenten kun je gemakkelijk toevoegen in je salades, smoothies, curry en vele andere recepten. Zo kun je gemakkelijk genieten van bladgroenten terwijl je ook de gezonde effecten van bladgroenten binnenkrijgt.
Bladgroenten zijn rijk aan mineralen, waaronder calcium, ijzer, magnesium en zink. Ook hebben eigenschappen die kunnen helpen tegen chronische ziekten.