14 Stiekeme dikmakers die jij waarschijnlijk eet

Je ziet vaak dat voedingsmiddelen als “low-fat, vetvrij of geen toegevoegde suikers” wordt gepromoot.

Hierdoor denk je vaak dat deze voedingsmiddelen gezonder zijn, en zelfs goed zijn voor als je wilt gaan afvallen.

Het klinkt te mooi om waar te zijn en helaas is dat ook zo. Veel van deze voedingsmiddelen kunnen soms meer slecht doen dan goed.

En dit geldt helemaal als het over gewichtsverlies gaat.

Hier is een lijst van 14 stiekeme dikmakers die kunnen ervoor zorgen dat je juist zwaarder wordt.

1. Gearomatiseerde koffie

Gearomatiseerde koffie

Veel mensen drinken koffie voor verschillende redenen. Zo drinken sommige koffie omdat het gewoon lekker is, terwijl anderen weer vanwege de cafeïne inhoud drinken.

Zwarte koffie bevat 0 calorieën, sinds er geen melk, suiker of andere ingrediënten erin zit die calorieën bevatten. De cafeïne in koffie, kan daarnaast helpen met gewichtsverlies.[1]

Alhoewel het anders is in gearomatiseerde koffie, want hierin zitten er wel calorieën. En soms ook boordevol.

Gearomatiseerde koffie, zoals cappuccino’s, latte, ijskoffie en frappuccino, bevatten hoge hoeveelheden suikers en daardoor ook calorieën.

Je kunt natuurlijk genieten van zulke koffiesoorten, het is alleen belangrijk om erop te gaan letten dat je het niet overmatig doet.

Want je kunt gemakkelijk en snel jouw gewichtsverlies plannen verpesten, zonder dat je het weet.

Samenvatting:

Zwarte koffie bevat geen calorieën, terwijl gearomatiseerde koffie zoals latte, cappuccino en frappuccino hoge hoeveelheden calorieën bevatten, vanwege de hoge suikergehalte.

2. Eiwitrepen

Eiwitrepen

Eiwitrepen zijn zeer populair onder sporters.

Sommige sporters eten eiwitrepen vanwege de eiwitten die ze nodig moeten hebben. Denk daarbij aan spierherstel en de opbouw van spieren.

Andere sporters eten eiwitrepen voor energie, en dit is waar je erop moet gaan letten. Want in een PowerBar reep die je vrijwel overal verkrijgbaar is, bevat al 224 calorieën.

En zo heb je andere eiwitrepen die tot wel 350 calorieën kunnen hebben.

Je hebt betere alternatieve gezonde snacks die minder calorieën, suikers, zoetstoffen en andere kunstmatige stoffen bevatten.

Eiwitrepen zijn handig, omdat ze gemakkelijk mee te nemen zijn en een snelle snack kunnen zijn voor of na een trainingssessie. Ze hebben daarom zeker een goed voordeel voor bepaalde momenten.

Samenvatting:

Eiwitrepen zijn nuttig, want je kunt ze meenemen voor onderweg of na een trainingssessie eten. Echter hebben sommige eiwitrepen hoge hoeveelheden calorieën.

3. Kokoswater

Kokoswater

Kokoswater is een voedzame drank. Zo bevat kokoswater vitamines, mineralen en antioxidanten.

Maar, een glas kokoswater (250 ml) kan zo al 50 calorieën bevatten. Dit is niet wat je verwacht bij iets wat kokoswater heet.

Kokoswater is een lekkere en gezonde alternatief voor water, maar verplaats water niet met kokoswater. Water is en blijft de beste vloeistof die je kunt gaan drinken.

Samenvatting:

Kokoswater bevat vitamines, mineralen en antioxidanten. Een glas kokoswater bevat ook 50 calorieën, drink het daarom in mate.

4. Fruitsapjes

Fruitsapjes

Fruitsapjes, maar ook andere suikerhoudende dranken zoals sportdranken en frisdranken, bevatten meestal zeer hoge hoeveelheden calorieën. Dit komt vanwege de suikers.

Fruitsapjes bevatten vitamines, ze komen tenslotte natuurlijk uit fruit. Maar fruitsapjes verminderd echter niet je eetlust, zoals hele fruit dat wel doet.

Het drinken van fruitsapjes zorgt daarom niet voor volheid, dit komt vanwege de gebrek aan vezels die de eetlust verminderen.

Daarnaast kunnen sommige fruitsapjes kunstmatige stoffen bevatten.

Samenvatting:

Fruitsapjes zijn hoog in calorieën en ze verminderen de eetlust niet. Vervang hele fruit niet met fruitsapjes, sinds hele fruit een gezondere optie is.

5. Zoetstoffen

basterdsuiker bruine suiker

Mensen die aan het diëten zijn, vervangen meestal suiker met alternatieve zoetstoffen.

Denk daarbij aan honing, kokossuiker en dadelsuiker. Ze zijn goede witte suiker alternatieven, maar teveel van deze alternatieve opties eten is natuurlijk ook niet goed.

Het is belangrijk om deze zoetstoffen in mate te gaan eten. Want ook deze zoetstoffen bevatten hoge hoeveelheden suikers en calorieën.

Echter is het voordeel van deze zoetstoffen dat je ook vitamines, mineralen en antioxidanten kan krijgen, wat niet zo is bij witte geraffineerde suikers.

Samenvatting:

Alternatieve zoetstoffen zoals honing en kokossuiker zijn goede alternatieven zijn voor witte suiker, maar je moet ze nog steeds in mate eten omdat ze ook suikerrijk zijn.

6. Sushi

Sushi

Sushi is gezond en voedzaam, maar het ligt natuurlijk aan wat voor sushi je eet.

Gefrituurd sushi zoals gefrituurd garnalen en kip, bevatten natuurlijk veel meer vet en calorieën dan sushirollen met komkommer.

Sushirollen met verse en gezonde ingrediënten zoals zalm, avocado en groente zijn betere keuzes dan gefrituurd sushi.

Let wel op dat onder andere zalm en avocado rijk zijn aan vetten. Ook al zijn het gezonde vetten, deze vetten zijn nog steeds hoog in calorieën. Een gram vet is namelijk 9 calorieën.

Samenvatting:

Gezonde en verse sushi die niet gefrituurd zijn, zijn een betere keuze. Maar ook deze sushi kan hoge hoeveelheden calorieën bevatten, vanwege de vetten.

7. IJsjes

IJsjes

IJsjes zijn heerlijke snacks voor in de zomer. Ze zijn zoetig en romig.

Maar net zoals veel zoete lekkernijen, zitten ook in ijsjes boordevol suikers, vet en calorieën. Ook al ligt het aan de merk en type ijs, kan het aantal calorieën variëren tussen 200 tot 300 calorieën, of meer voor slechts een portie.

Een betere optie is watermeloen, wat een hele gezonde zomerfruit is. Of wat dacht je van andere fruit en bessen, zoals blauwe bessen, aardbeien, ananas, pruimen, frambozen, druiven en kersen.

Samenvatting:

IJsjes zijn lekkere koude snacks, maar ze kunnen veel calorieën bevatten. Gezondere alternatieven zijn onder andere watermeloenen, aardbeien en frambozen.

8. Granola

Granola repen

Granola wordt vaak gegeten als ontbijt. Het bevat meestal zaden, noten, haver, kokos en rozijnen, wat voor een voedzame maaltijd zorgt.

Hoewel granola rijk is aan belangrijke voedingsstoffen, bevat het ook vaak toegevoegde suikers.

Hierdoor krijg je vaak onnodig veel suikers en calorieën binnen, maar er is een simpele oplossing.

Wat je simpelweg kan doen is om zelf granola ontbijt te gaan maken met losse ingrediënten. Dit is vaker goedkoper, gezonder en je weet precies wat en hoeveel je eet.

Samenvatting:

Zelfgemaakte granola ontbijt maken is meestal goedkoper en gezonder dan een klaargemaakte granola product. Hiermee voorkom je vaak veel toegevoegde suikers.

9. Low-fat yoghurt

Yoghurtijs met bosvruchten

Wanneer vet verwijderd wordt uit de yoghurt, smaakt het veel minder goed.

Om dit te gaan oplossen, wordt er veel suikers toegevoegd. Het moet tenslotte goed smaken, anders kopen mensen de product niet.

Veel low-fat yoghurt producten bevatten boordevol suikers, wat niet goed is voor jouw gezondheid of om te gaan afvallen.

Het kan misschien gek klinken, maar volle (vet) zuivelproducten zijn daarom waarschijnlijk beter dan low-fat versies.

Een studie bij meer dan 8000 vrouwen toont namelijk aan dat degenen die volle zuivelproducten aten, minder wogen dan degenen die low-fat zuivelproducten aten.[2]

Samenvatting:

Low-fat yoghurt betekent niet dat ze beter zijn dan volle yoghurt. Dit komt omdat er meestal veel suikers toegevoegd worden om de smaak te verbeteren.

10. Smoothies

Smoothies

Smoothies zijn zeer populair. Ze zijn tenslotte erg lekker en soms ook voedzaam.

Maar, helaas bevatten smoothies vrijwel altijd boordevol suikers. Zo bevat een AH smoothie mango avocado van 500 ml al 55 gram suikers (305 calorieën).

Omdat smoothies lekker zijn en erg gezond eruit zien, kun je onbewust alles opdrinken terwijl je geen gevoel van volheid krijgt.

Samenvatting:

Smoothies zijn lekker, maar bevatten meestal boordevol suikers en calorieën. Ook verminderen ze de eetlust niet, waardoor je waarschijnlijk meer gaat eten.

11. Light frisdranken

Light frisdranken

Light frisdranken wordt vaak gezien als een gezondere optie, omdat ze 0 calorieën en geen suikers bevatten.

Er zijn echter meerdere onderzoeken die aantonen dat light frisdranken een rol spelen bij gewichtstoenamen en complicaties.

Een studie toont aan dat light frisdranken een slechte impact hadden op darmbacteriën. Hierdoor kan het risico op stofwisselingsziekten en diabetes worden verhoogd.[3]

Een andere studie toont aan dat light frisdranken een grotere risico veroorzaakt op hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegel.[4]

Er is zo ver geen duidelijke bewijs dat light frisdranken een verband hebben op obesitas of overgewicht, wat wel zo is bij normale frisdranken.

Samenvatting:

Light frisdranken zonder calorieën betekent niet dat ze gezond zijn. Zo kunnen ze het risico op verschillende aandoeningen, waaronder diabetes en hoge bloeddruk verhogen.

12. Sportdranken

Sportdranken

Sportdranken zijn handig voor sporters en anderen die intensief bewegen of trainen. Maar deze dranken zijn niet nodig voor de gemiddelde persoon.

Sportdranken zijn namelijk hoog in suikers en calorieën, waardoor ze gewichtstoename en zelfs insulineresistentie kunnen veroorzaken.[5]

Als je een sporter bent, kan het gunstig zijn. Het kan voor een snelle opname van energie veroorzaken, waardoor de trainingsprestaties verbeterd kunnen worden.

Maar voor een normale gemiddeld persoon die niet veel beweegt, is het waarschijnlijk overbodig.

Samenvatting:

Sportdranken zijn hoog in suikers en calorieën wat gunstig kan zijn voor sporters, maar niet voor de gemiddelde persoon. Sportdrankjes kunnen namelijk gewichtstoename veroorzaken.

13. Vers geperste sappen

Vers geperste sappen

Net zoals smoothies, bevatten vers geperste sappen ook veel calorieën.

Vers geperste sappen bevatten ook hoge hoeveelheden suikers. De vezels daar in tegen worden tijdens het proces verwijderd.

Er zijn meerdere studies die aantonen dat vers geperste sappen en fruitsapjes het risico op obesitas verhogen.[6][7]

Normale vers fruit eten is niet alleen een gezondere optie, maar het verminderd de eetlust beter waardoor het een betere keuze is voor gewichtsverlies.

Samenvatting:

Vers geperste sappen en smoothies bevatten hoge hoeveelheden suikers en calorieën. Het is een betere keuze om hele fruit te gaan eten, wan je krijgt ook vezels binnen die de eetlust verminderen.

14. Gedroogd fruit

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit worden vaak gegeten als lekkere gezonde snacks. Ze bevatten tenslotte boordevol vitamines, mineralen en vezels.

Maar, het is belangrijk om te weten dat ze ook hoge hoeveelheden suikers bevatten, vergeleken vers fruit.

Want hoe droger de fruit is, hoe meer suikers ze bevatten.

En omdat ze zo klein en lekker zijn, kun je onbewust veel ervan gaan eten. Gedroogd fruit is lekker, maar vers fruit is beter.

Samenvatting:

Gedroogd fruit bevat meer suikers en calorieën dan vers fruit. Vers fruit is daarom ook een voedzamere keuze.