14 Stiekeme Dikmakers – Pas Op!

Je ziet vaak dat verschillende voedingsmiddelen als “low-fat, vetvrij of geen toegevoegde suikers” wordt genoemd.

Hierdoor denk je vaak dat deze voedingsmiddelen gezonder zijn en zelfs goed zijn voor als je wilt gaan afvallen.

Het klinkt te mooi om waar te zijn en helaas is dat ook zo. Veel van deze voedsel kunnen meer slecht doen dan goed. Helemaal als het over gewichtsverlies gaat.

Hier is een lijst van 14 dikmakers die kunnen ervoor zorgen dat je juist zwaarder wordt. Je kunt na dit artikel ook het 37 bewezen tips voor snel afvallen artikel bekijken, hoe meer kennis hoe beter.

1. Gearomatiseerde koffie

Gearomatiseerde koffie

Veel mensen drinken koffie voor verschillende redenen. Sommigen drinken, omdat het gewoon lekker is en anderen weer vanwege de cafeïne inhoud.

Zwarte koffie bevat 0 calorieën, sinds er geen melk, suiker of andere ingrediënten die calorieën bevatten erin zit. De cafeïne in koffie, kan ook helpen met afvallen.[1]

Alhoewel in gearomatiseerde koffie, zitten er wel calorieën. En soms ook boordevol.

Gearomatiseerde koffie, zoals cappuccino’s, latte, ijskoffie en frappuccino, zitten boordevol met suikers en daardoor ook calorieën.

Je kunt natuurlijk genieten van zulke koffiesoorten, het is alleen belangrijk om erop te gaan letten dat je het niet overmatig doet.

Want je kunt gemakkelijk en snel jouw gewichtsverlies plannen verpesten, zonder dat je het weet.

Samenvatting:

Zwarte koffie bevat geen calorieën, terwijl latte, cappuccino en frappuccino meestal vaak hoog in suikers en calorieën zijn.

2. Eiwitrepen

Eiwitrepen

Eiwitrepen zijn zeer populair onder sporters.

Sommige sporters eten eiwitrepen vanwege de eiwitten die ze nodig moeten hebben. Denk daarbij aan spierherstel en opbouw van spieren.

Andere sporters eten eiwitrepen voor energie en dit is waar je erop moet gaan letten. Want bijvoorbeeld een PowerBar reep die je bijna overal kan krijgen, bevat al 224 calorieën.

Zo heb je andere eiwitrepen die tot wel 350 calorieën kunnen bevatten.

Je hebt betere alternatieve gezonde snacks die minder calorieën, suikers, zoetstoffen en andere kunstmatige stoffen bevatten.

Eiwitrepen zijn wel handig, omdat ze makkelijk mee te nemen zijn en een snelle hap zijn voor of na een workout. Ze hebben daarom zeker een goed voordeel voor bepaalde momenten.

Samenvatting:

Eiwitrepen zijn handig voor sporters, maar ze kunnen zonder dat je het weet boordevol met calorieën zitten.

3. Kokoswater

Kokoswater

Kokoswater is een gezonde en voedzame drank.

Zo bevat kokoswater vitamines, mineralen en antioxidanten. Maar een glas kokoswater (250 ml) kan zo al 50 calorieën bevatten.

Kokoswater is een lekkere en gezonde alternatief voor water, maar verplaats water niet met kokoswater.

Water is en blijft de beste vloeistof die je kunt gaan drinken.

Samenvatting:

Alhoewel kokoswater vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten, bevat een glas kokoswater ook ongeveer 50 calorieën.

4. Fruitsapjes

Fruitsapjes

Fruitsapjes, maar ook andere suikerhoudende dranken zoals sportdranken en frisdranken, bevatten boordevol calorieën en suikers.

Fruitsapjes bevatten vitamines, ze komen tenslotte natuurlijk uit fruit. Maar fruitsapjes vermindert niet je eetlust, zoals normale fruit dat wel doet.

Het drinken van fruitsapjes zorgt daarom niet voor volheid en je krijgt ook geen vezels binnen die de eetlust verminderen.

Ook zijn fruitsapjes meestal erg rijk aan suikers, wat je niet wilt vanwege de vele nadelen.

Samenvatting:

Fruitsapjes zijn hoog in calorieën en suikers en ze kunnen de eetlust niet verminderen. Vervang je fruit daarom niet met fruitsapjes.

5. Zoetstoffen

basterdsuiker bruine suiker

Mensen die aan het diëten zijn nemen vaker alternatieve zoetstoffen voor suiker.

Denk daarbij aan honing, kokossuiker en dadelsuiker. Ze zijn goede witte suiker alternatieven, maar teveel van deze suikers eten is natuurlijk ook niet goed.

Het is belangrijk om deze zoetstoffen in mate te gaan eten. Want ook deze suikersoorten zijn suikers die calorieën bevatten.

Samenvatting:

Terwijl honing en kokossuiker goede alternatieven zijn voor witte suiker, moet je het nog steeds in mate gaan eten.

6. Sushi

Sushi

Sushi is gezond en voedzaam, maar het ligt natuurlijk aan wat voor sushi je eet.

Gefrituurd sushi zoals gefrituurd garnalen en kip, bevatten veel meer vet en calorieën dan sushirollen met niet gefrituurde ingrediënten.

Sushirollen met verse en gezonde ingrediënten zoals zalm, avocado en groente zijn betere keuzes dan gefrituurd sushi.

Let wel op dat onder andere zalm en avocado rijk zijn aan gezonde vetten. Ook al zijn het gezonde vetten, vetten zijn hoog in calorieën. Een gram vet is namelijk 9 calorieën.

Samenvatting:

Neem gezondere, verse sushirollen die niet gefrituurd zijn. Gefrituurde sushi kan heel snel en heel veel calorieën bevatten.

7. IJsjes

IJsjes

IJsjes zijn heerlijke snacks voor in de zomer. Ze zijn zoet, romig en koud. Maar net zoals veel zoete lekkernijen, zitten ook in ijsjes boordevol suikers, vet en calorieën.

Het ligt aan het merk en type ijs. Het aantal calorieën kan variëren tussen 100 tot 300 calorieën of meer.

Een betere optie is watermeloen, wat een hele gezonde zomerfruit is. Lees hier de 13 bewezen gezonde voordelen van watermeloen.

Samenvatting:

IJsjes kunnen veel calorieën, vetten en suikers bevatten. Eet een gezonde alternatieve optie, zoals watermeloenen en andere zomervruchten.

8. Granola

Granola repen

Granola wordt vaak gegeten als een gezond ontbijt. Het bevat meestal zaden, noten, haver, kokos, rozijnen, enzovoort.

Hoewel granola rijk is aan belangrijke voedingsstoffen, bevat het ook vaak toegevoegde suikers.

Hierdoor is het lastiger om het aantal suikers die je consumeert in een dag moeilijker is om te gaan controleren.

Wat je kan doen is om zelf granola ontbijt te gaan maken met losse ingrediënten. Dit is vaker goedkoper, gezonder en je weet precies wat je eet.

Samenvatting:

Je eigen granola ontbijt maken is vaker gezonder dan een klaargemaakte granola product. Hiermee voorkom je ook veel toegevoegde suikers.

9. Low fat yoghurt

Yoghurtijs met bosvruchten

Wanneer vet wordt verwijderd uit de yoghurt, smaakt het veel minder goed.

Om dit te gaan oplossen, wordt er veel suikers toegevoegd. Het moet tenslotte goed smaken, anders kopen mensen het niet.

Veel low fat yoghurt producten bevatten boordevol suikers, wat niet goed is voor jouw gezondheid of om te gaan afvallen.

Het kan misschien gek klinken, maar volle (vet) zuivelproducten zijn waarschijnlijk beter dan low fat versies.

Een studie bij meer dan 8000 vrouwen toont namelijk aan dat degenen die volle zuivelproducten aten, minder wogen dan degenen die niet low fat zuivelproducten aten.[2]

Samenvatting:

Low fat yoghurt betekent niet dat ze beter zijn dan volle yoghurt. Zo bevatten ze boordevol toegevoegde suikers.

10. Smoothies

Smoothies

Smoothies zijn zeer populair. Ze zijn tenslotte erg lekker en voedzaam.

Maar, helaas bevatten smoothies meestal boordevol suikers. Zo bevat een AH smoothie mango avocado van 500 ml al 55 gram suikers (305 calorieën).

Omdat smoothies lekker zijn en erg gezond eruit zien, kun je het snel opdrinken zonder dat je een gevoel van volheid krijgt.

Samenvatting:

Smoothies zijn lekker en gezond, maar bevatten boordevol suikers en calorieën. Ook verminderen ze de eetlust niet.

11. Light frisdranken

Light frisdranken

Light frisdranken wordt vaak gezien als een gezondere optie, omdat ze 0 calorieën bevatten.

Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat light frisdranken een rol spelen bij gewichtstoenamen en mogelijke complicaties.

Een studie toont aan dat light frisdranken een slechte impact hadden op darmbacteriën. Hierdoor kan het risico op stofwisselingsziekten en diabetes worden verhoogd.[3]

Een andere studie toont aan dat light frisdranken een grotere risico veroorzaakt op een hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegel.[4]

Maar er is zo ver geen duidelijke bewijs dat light frisdranken een oorzaak is voor obesitas of overgewicht.

Samenvatting:

Light frisdranken zonder calorieën betekent niet dat ze gezond zijn. Zo kunnen ze het risico op verschillende aandoeningen verhogen.

12. Sportdranken

Sportdranken

Sportdranken zijn handig voor sporters en anderen die intensief bewegen of trainen. Maar deze dranken zijn niet nodig voor de gemiddelde persoon.

Sportdranken zijn namelijk hoog in suikers en calorieën, waardoor ze gewichtstoename en zelfs insulineresistentie kunnen veroorzaken.[5]

Als je een sporter bent, kan het gunstig zijn. Maar voor een normale gemiddeld persoon, is het waarschijnlijk het niet waard.

Samenvatting:

Sportdranken zijn hoog in suikers en calorieën wat gunstig kan zijn voor sporters, maar niet voor de gemiddelde persoon.

13. Vers geperste sappen

Vers geperste sappen

Net zoals smoothies, bevatten vers geperste sappen ook veel calorieën.

Vers geperste sappen bevatten ook hoog in suikers, terwijl de vezels verwijderd zijn tijdens het proces.

Er zijn meerdere studies die aantonen dat vers geperste sappen en fruitsapjes het risico op obesitas verhogen.[6][7]

Normale vers fruit eten is veel gezonder, vermindert de eetlust beter en is een betere keuze om te gaan afvallen.

Samenvatting:

Vers geperste sappen en smoothies zijn hoog in suikers en calorieën. Het is een betere keuze om normaal vers fruit te gaan eten.

14. Gedroogd fruit

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit worden vaak gegeten als lekkere gezonde snacks. Ze bevatten boordevol vitamines, mineralen en vezels.

Maar het is belangrijk om te gaan weten dat ze hoger in suikers en calorieën zijn, dan dezelfde hoeveelheid normale vers fruit.

En omdat ze zo klein en lekker zijn, kun je voordat je het weet te veel gaan eten. Gedroogd fruit is lekker, maar doe het in mate of kies voor normale vers fruit.

Samenvatting:

Gedroogd fruit bevat meer suikers en calorieën dan normaal vers fruit. Let erop dat je het niet onbewust overmatig eet.