We weten dat spinazie boordevol belangrijke voedingsstoffen bevat, waardoor spinazie zeker op de lijst van superfoods behoort.
Deze voedingsstoffen kan het lichaam niet zelf aanmaken. Zo bevat spinazie onder andere:
- Vitamine A
- Vitamine C
- Vitamine K
- Foliumzuur
- Magnesium
- Calcium
- IJzer
- Antioxidanten (o.a. luteïne, kaempferol en nitraten)
Daarnaast is spinazie ook rijk aan eiwitten en vezels, terwijl het laag is aan vetten en suikers. Spinazie is ook enorm bekend dat het zeer caloriearm is, met slechts 25 calorieën per 100 gram.[1]
Deze voedingsstoffen (eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten) kunnen verschillende gezonde voordelen bieden aan het lichaam.
Zo kan spinazie vanwege de antioxidanten die het bevat, helpen de ooggezondheid te verbeteren door macula degeneratie (MD) te voorkomen.[2][3]
Spinazie kan ook de bloeddruk verlagen, vanwege de hoge hoeveelheden nitraten die het bevat.[4]
En daarnaast kan spinazie helpen om diabetes type 2 te gaan behandelen, doormiddel de insulinegevoeligheid te verbeteren en het glucosegehalte te verlagen.[5]
Zo zie je maar dat de spinazie de gezondheid op verschillende manieren kan verbeteren. Hierdoor is het een gezonde en voedzame groente die voor iedereen is aanbevolen om te gaan eten.
En omdat deze bladgroente vers en smaakvol is, past het perfect in verschillende recepten. Denk daarbij aan salades, soepen, smoothies, spinazie pannenkoeken en spinazie met ei.
Maar voordat je de spinazie gaat koken, wat zijn eigenlijk de voedingswaarde van de spinazie?
Spinazie voedingswaarde

Hoeveel calorieën, vetten, koolhydraten, eiwitten en vezels bevat spinazie eigenlijk? Hieronder staan de voedingswaarden van rauwe en gekookte spinazie.
De voedingswaarde van spinazie rauw, per 100 gram.[1]
Spinazie Rauw | Per 100 gram |
---|---|
Energie | 26 kcal |
Vet | 0,6 gram |
Koolhydraten | 0,9 gram |
Voedingsvezel totaal | 2 gram |
Eiwit | 3,2 gram |
De voedingswaarde van spinazie gekookt, per 100 gram.[1]
Spinazie Gekookt | Per 100 gram |
---|---|
Energie | 25 kcal |
Vet | 0,9 gram |
Koolhydraten | 0,7 gram |
Voedingsvezel totaal | 1,4 gram |
Eiwit | 2,9 gram |
Beide voedingswaarden van de rauwe en gekookte spinazie zijn erg vergelijkbaar, echter gaan wat voedingsstoffen, waaronder vitamines, verloren tijdens het koken. Dit geldt ook bij alle andere voedingsmiddelen die je voorbereid en kookt.
Naast deze voedingsstoffen, bevat spinazie ook een hoog watergehalte, namelijk 90 gram per 100 gram.[1]
Water is natuurlijk essentieel voor het lichaam. Maar wist je ook dat water gezondheidsvoordelen kan bieden voor het lichaam?
Zo kan water helpen met onder andere:
- Helpen tegen hoofdpijn
- Je lichaamstemperatuur reguleren
- Speeksel produceren
- Fysieke- en mentale prestaties verbeteren
- Voedingsstoffen opname verbeteren
- Constipatie verlichten
Probeer daarom altijd goed gehydrateerd te zijn door genoeg water te gaan drinken. Heb je moeite om genoeg water te gaan drinken? Probeer een watermeloen te gaan eten, warm water of water met citroensap drinken.
En nu komt de vraag, hoe kun je spinazie koken?
Verse spinazie koken
Of het nu vers of bevroren spinazie is, is spinazie koken gemakkelijk om te gaan doen.
En zoals eerder vermeldt, zijn deze bladgroenten een populair ingrediënt voor onder andere salades en smoothies.
Verse spinazie kun je als rauw eten, maar sommige mensen willen het liever gaan koken. Spinazie koken kun je op drie verschillende manieren doen, namelijk:
- Blancheren
- Stomen
- Sauteren
Hier staat hoe je verse spinazie kunt gaan koken.
Hoe lang spinazie koken?

Spinazie koken duurt slechts 5 minuten. Spinazie koken is relatief veel sneller vergeleken rijst koken, snijbonen koken of aardappelen koken.
Het is belangrijk om eerst de spinaziebladen schoon te gaan maken om al het vuil te verwijderen. Daarna kun je beginnen met spinazie koken volgens het recept hierboven.
Spinazie koken met ei

Een populair recept is spinazie koken met ei. Het is een simpel spinazie met gepocheerd ei recept, die geweldig is als ontbijt of lunch.
Waarom? Naast dat spinazie zo gezond is, krijg je ook nog eens gezonde voordelen van eieren. Eieren kunnen onder andere helpen met:
- Het goede HDL cholesterol verhogen.[6]
- De eetlust verminderen.[7]
- Stofwisseling stimuleren, waardoor je meer calorieën verbrandt.[8]
Eerst moet de spinazie gekookt worden, en dat kun je doen door het volgen van dit recept die hierboven staat. Wanneer dat klaar is, kun je aan de gang gaan met je ei.
Zo maak je een gepocheerd ei:
- Breng een grote pan met water aan de kook en breek een ei in een kleine kom.
- Roer azijn door het water en maak een draaikolk.
- Verlaag het vuur zodat het water een draaikolk op de bodem van de pan creëert.
- Voeg voorzichtig het ei toe aan het midden van de draaikolk en kook het 3 tot 5 minuten.
- Verwijder het ei met een schuimspaan.
- Doe het ei op de gekookte spinazie en doe er een snuifje zout er op.
Is spinazie koken giftig?

Nee, spinazie koken is niet giftig. Spinazie bevat de stof genaamd nitraat, die door bacteriën kan worden omgezet in nitriet. Maar door correct te gaan koken, is de kans klein dat dit gebeurt.
Je mag dus ook de spinazie gaan opwarmen, maar geef de bacteriën niet de kans om te gaan groeien.
Koel daarom de spinazie na dat het opgewarmd is in de koelkast. De bacteriën krijgen namelijk een kleinere kans om te groeien en nitriet te gaan produceren.
Bewaar spinazie daarnaast niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
Verder heeft spinazie andere mogelijke nadelen:
- Vanwege het hoog calciumgehalte, kan spinazie het risico op nierstenen vergroten. Voor mensen die al een grotere risico op nierstenen hebben, moeten daarom spinazie in mate gaan eten.
- Vanwege de vitamine K inhoud in spinazie, kan spinazie bepaalde bloed verdunnend medicijnen beïnvloeden. Neem daarom eerst contact op met jouw (huis)arts.
Spinazie koken en invriezen

Spinazie koken en invriezen is gemakkelijk om te gaan doen. Echter kun je spinazie ook invriezen zonder te gaan koken.
Dit doe je door simpelweg de spinazie in een diepvrieszakje erin te doen, en zoveel mogelijk lucht eruit te gaan persen. Doe het diepvrieszakje met spinazie daarna in de vriezer en je bent klaar.
Wil je toch eerst spinazie koken en invriezen? Dan kun je de spinazie blancheren. Spinazie blancheren is niet moeilijk, volg simpelweg de volgende stappen:
- Maak de spinaziebladen eerst schoon en snijd de stelen eraf.
- Vul een kom halverwege met water en doe ijsblokjes erin. Zet deze kom opzij voor straks.
- Breng een grote pan water aan de kook en voeg de spinazie toe. Kook het voor 2 minuten.
- Gebruik een tang om de spinazie te verwijderen en in de kom met ijswater te zetten. Plaats de kom in de koelkast voor 2 tot 4 minuten.
- Gebruik een keukenzeef om alle water te verwijderen. Knijp daarna rustig de spinazie zodat het overtollige water ook verwijderd wordt.
- Doe de geblancheerde spinazie in diepvriesbakjes en bewaar het in de vriezer.
Ingevroren spinazie kan 3 tot 6 maanden mee in de vriezer.
In het kort: Spinazie koken
Niet alleen is spinazie koken makkelijk om te gaan doen, maar het is ook een zeer voedzaam voedingsmiddel waardoor je verschillende gezondheidsvoordelen kunt gaan krijgen.
Dit komt vanwege de vele voedingsstoffen die het bevat, waaronder vitamine A, vitamine K, calcium, ijzer en antioxidanten.
De spinazie kun je vers eten of koken en toevoegen in recepten. Denk daarbij aan recepten van smoothies, spinazie pannenkoeken, spinazie met eieren, soepen en salades.
Heb je te veel spinazie? Geen probleem, je kunt ze gemakkelijk in de koelkast bewaren. Wil je een nog langere houdbaarheid? Dan kun je de spinazie in de vriezer bewaren.
Om spinazie in de vriezer te bewaren, hoef je niet per se de spinazie eerst te gaan blancheren, sinds je het ook vers kan bewaren.
Eet smakelijk.