Handig Overzicht: Spinazie Invriezen

Heb je je ooit afgevraagd of je verse spinazie kunt invriezen? Nou, het antwoord is ja.

Verse spinazie invriezen is veel simpeler dan je denkt. Je hebt namelijk twee manieren om spinazie te gaan invriezen, namelijk met of zonder het eerst te gaan blancheren.

Blancheren is een kooktechniek. Het voedsel, meestal fruit of groente, wordt voor een korte tijd (meestal een minuut of twee) gekookt waarna het in koud water wordt geplaatst. Hierdoor stopt het kookproces.

De reden waarom sommige mensen ervoor kiezen om eerst de spinazie te gaan blancheren, is om te voorkomen dat de smaak, kleur en textuur van de spinazie veranderd wordt.

Naast dat je hele spinaziebladeren kunt gaan invriezen, is het ook mogelijk om gepureerde spinazie te gaan invriezen. De instructies om spinaziepuree te gaan invriezen staat verder onderaan dit artikel.

Maar eerst, wat zijn de voedingswaarde van de spinazie en zijn er verschillen tussen spinazie rauw, spinazie gekookt en spinazie diepvries gekookt? Lees verder.

Spinazie voedingswaarde

Spinazie voedingswaarden

Hier staan de voedingswaarde van spinazie rauw, per 100 gram.[1]

Spinazie rauwPer 100 gram
Energie26 kcal
Vet0,6 gram
Koolhydraten0,9 gram
Voedingsvezel totaal2 gram
Eiwit3,2 gram

Hier staan de voedingswaarde van spinazie gekookt, per 100 gram.[1]

Spinazie gekooktPer 100 gram
Energie25 kcal
Vet0,9 gram
Koolhydraten0,7 gram
Voedingsvezel totaal1,4 gram
Eiwit2,9 gram

Hier staan de voedingswaarde van spinazie diepvries gekookt, per 100 gram.[1]

Spinazie diepvries gekooktPer 100 gram
Energie24 kcal
Vet0,4 gram
Koolhydraten1,7 gram
Voedingsvezel totaal2,4 gram
Eiwit2,3 gram

Zoals je kunt zien, is er nauwelijks verschil tussen de drie soorten spinazie. Wat ze wel allemaal in gemeen hebben, is dat ze rijk zijn aan eiwitten en vezels.

Eiwitten en vezels kunnen verschillende gezondheidsvoordelen bieden aan het lichaam. Zo kunnen eiwitten onder andere:

 • De stofwisseling stimuleren
 • De bloeddruk verlagen
 • Weefsels repareren
 • Helpen met de spieropbouw
 • Botten versterken

Terwijl vezels onder andere de volgende kunnen doen:

 • De darmgezondheid verbeteren
 • Voor een soepelere stoelgang verzorgen
 • De bloedsuikerspiegel ondersteunen
 • Het slechte LDL cholesterol verlagen

Beide voedingsstoffen helpen ook de eetlust te verminderen, wat gunstig kan zijn voor degenen die willen gaan afvallen. En omdat spinazie caloriearm is, helpt dat zeker ook.

Spinazie is daarnaast rijk aan onmisbare vitamines, mineralen en antioxidanten. Zo bevat spinazie onder andere:

 • Vitamine A
 • Vitamine C
 • Vitamine K
 • Foliumzuur
 • Calcium
 • IJzer
 • Kalium
 • Magnesium

Deze voedingsstoffen kan het lichaam niet zelf aanmaken, waardoor we ze uit voedzame voedingsmiddelen moeten halen. Maar nu komt dus de vraag, hoe kun je spinazie invriezen?

Hoe kan ik spinazie invriezen?

Hoe kan ik spinazie invriezen

Spinazie invriezen is gemakkelijk om te gaan doen. Handig als je een langere houdbaarheid wilt hebben of de ingevroren spinazie wilt gaan gebruiken voor bepaalde recepten, zoals een spinazie smoothie.

Zoals eerder vermeld, zijn er twee manieren om spinazie te gaan invriezen. Namelijk ze eerst te gaan blancheren of de spinazie zonder te gaan blancheren invriezen.

Spinazie blancheren

Als je de spinazie langer wilt bewaren dan een paar weken in de vriezer, is het aanbevolen om de spinazie eerst te gaan blancheren.

Zo voorkom je dat de spinazie bruin wordt en de smaak en textuur verandert, vanwege de enzymen die aanwezig zijn. Blancheren duurt slechts paar minuten.

Dit heb je nodig:

 • Spinazie

Voorbereidingswijze:

 1. Plaats een pan met water op hoog vuur en wacht tot dat het water kookt.
 2. Leg de spinazie in een vergiet of een draadzeef en dompel het vervolgens voor een minuut of twee in de pan met kokend water. De spinazie wordt nu heldergroen van kleur.
 3. Haal de spinazie uit de kokend water en dompel het in ijswater, zodat het kookproces onmiddellijk stopt.

En dit is hoe je gemakkelijk spinazie kunt gaan blancheren. Het is nu klaar om het te gaan invriezen, maar hoe zit het dat zonder het eerst te gaan blancheren?

Spinazie invriezen zonder blancheren

Wanneer je van plan bent om de spinazie voor slechts een paar weken te gaan invriezen, hoef je het niet eerst te gaan blancheren. Uiteraard is dit natuurlijk nog steeds mogelijk als je het wilt.

Spinazie ongekookt invriezen is nog gemakkelijker om te gaan doen. Hier staat hoe je spinazie kunt gaan invriezen zonder ze te gaan blancheren.

Handig Overzicht: Spinazie Invriezen

Handig Overzicht: Spinazie Invriezen

5 from 4 votes
Recipe by Team Fitium Course: BewarenCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

2

minutes
Cooking time

0

minutes
Calories

24

kcal
Total time

2

minutes

Heb je spinazie nodig voor je spinazie smoothie? Misschien wil je het wel langer bewaren. Hier staat hoe je spinazie kunt gaan invriezen.

Ingrediënten

 • 1 zak versie spinazie

 • water

Voorbereidingswijze

 • Was eerst de spinazie goed, zodat al het vuil verwijderd kan worden. Droog het daarna goed voordat je het gaat invriezen. Als je een zak verse spinazie hebt die al voorgewassen is, kun je deze stap overslaan.
 • Plaats de verse spinazieblaadjes in een diepvrieszak.
 • Pers zoveel mogelijk lucht eruit.
 • Plaats het in de vriezer.

Notitie

 • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
 • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Spinaziepuree invriezen

Spinaziepuree invriezen

Net zoals verse spinazie invriezen, is spinaziepuree ook simpel om te gaan invriezen. Een mogelijk nadeel is dat je meer tijd nodig moet hebben, maar ook dit is snel gebeurd.

Spinaziepuree invriezen is een handige manier om spinazie smoothie te gaan maken.

Dit heb je nodig:

 • Spinazie
 • Water
 • IJsblokjesvorm

Voorbereidingswijze:

 1. Doe alle spinazie in een blender en voeg net genoeg water toe zodat de blender makkelijker zijn werk kan gaan doen.
 2. Giet de spinaziepuree in een ijsblokjesvorm en plaats het in de vriezer.
 3. Wanneer de spinaziepuree bevroren is, verwijder dan de spinaziepuree blokjes uit de ijsblokjesvorm en doe ze in een diepvrieszakje.
 4. Plaats de label en datum op de diepvrieszakje en bewaar het in de vriezer.

Spinazie invriezen voor smoothie

Spinazie invriezen voor smoothie

Nu je weet hoe je spinaziepuree kunt gaan maken en invriezen, weet je eigenlijk al hoe je een spinazie smoothie kunt gaan maken.

Een spinazie smoothie is een geweldige en voedzame smoothie recept, vergeleken de mindere gezonde smoothies die je kunt halen bij de snackbars of fastfood restaurants. Ze bevatten namelijk hoge hoeveelheden suikers.

Een zelfgemaakte smoothie heeft dat niet en bevat daarnaast boordevol belangrijke voedingsstoffen, terwijl het ook nog eens vet- en caloriearm is.

Deze zijn onder andere vitamine A, vitamine C, vitamine K, calcium, magnesium, ijzer en antioxidanten. Hoe maak je nu een spinazie smoothie?

Deze ingrediënten heb je nodig:

 • 100 gram bevroren spinazie of spinaziepuree
 • 250 ml (amandel)melk
 • 1 eetlepel chiazaden (optioneel)

Voorbereidingswijze:

 1. Doe de spinazie of spinaziepuree en (amandel)melk in de blender. Voeg optioneel ook chiazaden toe.
 2. Gebruik de blender en voeg water of ijsblokjes toe als het nodig is.
 3. Serveer onmiddellijk of bewaar het in de koelkast voor maximaal een paar uur.

Op zoek naar spinazie smoothie recepten? Hier staan voorbeelden van spinazie smoothie recepten, zodat jij zelf een unieke en creatieve spinazie smoothie kunt gaan maken:

 1. Banaan spinazie smoothie
 2. Mango spinazie smoothie
 3. Avocado spinazie smoothie
 4. Kiwi spinazie smoothie
 5. Sinaasappel spinazie smoothie
 6. Ananas spinazie smoothie
 7. Aardbei spinazie smoothie
 8. Komkommer spinazie smoothie

Spinazie invriezen en opwarmen

Spinazie invriezen en opwarmen

Je hebt de spinazie ingevroren bewaard in de vriezer. Nu wil je het gebruiken voor je recept, maar hoe moet je het opwarmen of ontdooien?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat wanneer de spinazie ontdooid is dat je het niet zomaar kunt gebruiken voor je salade. De textuur wordt namelijk veranderd en dit geldt voor de meeste groenten.

Daarom worden ingevroren spinazie gebruikt bij bepaalde recepten waar de textuur en consistentie niet belangrijk zijn.

Bij de spinazie smoothie bijvoorbeeld, hoef je de spinazie niet eerst te gaan ontdooien om het daarna pas in de blender te gaan doen.

Spinazie ontdooien doe je bijvoorbeeld bij de volgende recepten:

 • Calzone
 • Eieren
 • Pizza
 • Quesadilla

Spinazie ontdooien is simpel. De beste manier om snel bevroren spinazie te ontdooien, is door het in de magnetron voor een paar minuten te gaan opwarmen.

Daarnaast kun je het ook in de pan op laag vuur opwarmen, waarna je de spinazie en overtollige water door een zeef of vergiet giet. Zo blijft er gemakkelijk spinazie over en geen water.

In het kort: Verse spinazie invriezen

Spinazie invriezen recept

Verse spinazie invriezen om het daarna te gaan gebruiken voor een bepaald recept is simpel om te gaan doen. En omdat het geweldige voedingsstoffen bevat, is de spinazie daarnaast een voedzame toevoeging voor je recept.

Je kunt het natuurlijk ook invriezen om het langer te gaan bewaren. Het is dan aanbevolen om het eerst te gaan blancheren, zodat de spinazie niet bruin wordt vanwege de enzymen die aanwezig zijn.

Let echter op dat de bevroren spinazie zijn textuur en consistentie verliest, als het voor een langere tijd in de vriezer bewaard wordt.

Hierdoor is het minder geschikt in bepaalde recepten, waaronder salades. Echter kun je het genoeg in andere recepten gebruiken, waaronder een heerlijke spinazie smoothie.