Spierpijn Verminderen: 8 Beste Tips Tegen Spierpijn

Iedereen heeft spierpijn wel eens gehad. Of spierpijn nou komt door intensief sporten of door angst, spierpijn hebben is niet leuk en kan zelfs erg pijnlijk zijn.

Vaak wordt gedacht dat spierpijn alleen door trainingen met hoge intensiteit kan worden veroorzaakt. Dit klopt echter niet, sinds spierpijn ook kan optreden bij het lopen of andere lage intensiteit bewegingen.

Spierpijn kan ook worden veroorzaakt door te gaan springen of iets gooien. Maar spierpijn hoeft niet alleen door bewegingen veroorzaakt te worden, sinds je ook spierpijn kan krijgen bij griep, slechte lichaamshouding of stress.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand spierpijn kan krijgen. Gelukkig zijn er ook verschillende tips om spierpijn te gaan verminderen.

Maar wat is spierpijn precies en is spierpijn goed of slecht?

Wat is spierpijn?

Spierpijn of spierspanning treedt op wanneer je spier overbelast is. Meestal gebeurt dit na overmatig gebruik van de spier of gebruik van de spier met een slechte houding.

Bij overbelasting van de spieren ontstaat een ophoping van afvalstoffen, waaronder melkzuur, die het grootste gedeelte is van deze afvalstoffen.

Spierpijn die tijdens of meteen na een training komt, is een andere soort spierpijn. Dit heet namelijk acute spierpijn.

De oorzaak van acute spierpijn komt door de snelle ophoping van melkzuur, wat een branderig gevoel veroorzaakt. Zodra je stopt met de oefening, zal dit branderig gevoel weggaan.

Je hebt ook DOMS, wat staat voor Delayed-onset Muscle Soreness. Meestal wordt DOMS veroorzaakt na een dag of twee na een training. DOMS voel je niet tijdens de training.

Vaak komt spierpijn bij de nek, bovenarmen, buik, onderrug, bovenbenen of kuiten voor. Maar dit kan natuurlijk verschillen, sinds het ligt aan de oorzaak van de spierpijn.

Zo zal een persoon die de rugspieren traint, spierpijn krijgen bij de rug en waarschijnlijk biceps sinds ze ook overmatig gebruikt worden.

Maar iemand die angst heeft, kan spierspanningen krijgen als gevolg van meerdere problemen. Denk daarbij aan vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor krijgen de spieren niet de doorbloeding die ze nodig moeten hebben.

Spierpijn kan dus veroorzaakt worden door verschillende redenen en niet per se door een intensieve training.

Maar hoe zit het met spierpijn na een training. Is spierpijn goed of slecht?

Samenvatting:

Wanneer spieren overbelast raken, ontstaat er een ophoping van afvalstoffen, met name melkzuur. Als gevolg wordt er spierpijn of spierspanning veroorzaakt.

Is spierpijn goed of slecht?

Een normale spierpijn na een training kan een goede teken zijn dat je sterker wordt. Wanneer je spierpijn voelt, is dit meestal het gevolg van microscopische scheurtjes in de spiervezels of de ophoping van melkzuur.

Dit kan schadelijk klinken, maar raak niet in paniek. Dit is namelijk een natuurlijke reactie van het lichaam wanneer de spieren overbelast zijn geraakt.

Deze microscopische scheurtjes in de spiervezels worden hersteld wanneer je zit te rusten. Naarmate de spiervezels worden hersteld, worden ze sterker en groter dan voorheen.

Als gevolg van dit proces, zullen de spieren de volgende keer beter voorbereid zijn op de stress.

Spierpijn kan ook optreden wanneer je een oefening uitvoert die je al een tijdje niet meer hebt gedaan. Het kan ook optreden wanneer je een nieuwe oefening begint, die je niet eerder hebt gedaan.

Milde tot matige spierpijn komt vaak voor en is over het algemeen niet schadelijk. Alle mensen kunnen spierpijn krijgen, ook professionele atleten en zelfs bodybuilders.

Maar bij ernstige spierpijn, kan het schadelijk en zelfs gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om het verschil tussen een normale spierpijn als gevolg van sporten en ernstige pijn door spierblessure te weten.

Als de pijn langer dan 72 uur aanhoudt of als de pijn jou ervan weerhoudt om dagelijkse activiteiten uit te voeren, is dit waarschijnlijk een ernstige spierpijn.

In zeldzame gevallen kunnen de spieren zo ernstig afgebroken worden dat er schade aan de nieren kunnen ontstaan. Als je de volgende symptomen hebt, zoek dan onmiddellijk medische hulp:

 • Ondraaglijke pijn
 • Donker gekleurde urine
 • DOMS langer duurt dan 7 dagen
 • Gezwollen delen van het lichaam en verlies van bewegingsbereik

Begin altijd rustig met trainen wanneer je een lange tijd niet hebt gesport. Naarmate van tijd kun je steeds intensiever gaan trainen, terwijl je steeds minder spierpijn krijgt.

Samenvatting:

Normale spierpijn kan een goede teken zijn dat de spieren sterker en groter worden. Hierdoor worden de spieren beter voorbereid voor de volgende keer wanneer ze weer overbelast kunnen gaan raken.

Spierpijn symptomen

Hoe kun je weten of de pijn die je hebt spierpijn (DOMS) is? Allereerst verschijnen de spierpijn symptomen meestal tussen 6 en 24 uur na een training.

Het hoogtepunt van de spierpijn is meestal een dag tot drie na je workout, waarna de spierpijn verminderd wordt naarmate van tijd.

Mogelijke spierpijn symptomen zijn:

 • Tijdelijke verlies van spierkracht
 • Zwelling van de overbelaste spier (ook wel een pump genoemd)
 • Verminderd bewegingsbereik

Eerst werd gedacht dat ophoping van melkzuur de oorzaak was van DOMS, dit is onjuist. Bij intensieve trainingen ontstaan er microscopische scheurtjes in de spiervezels.

Het lichaam reageert dan op deze schade door de ontsteking te versterken. Hierdoor ontstaat een vertraagde spierpijn.

Samenvatting:

Meestal verschijnen de spierpijn symptomen 6 tot 24 uur na een training, met een hoogtepunt tussen een dag tot drie. Spierpijn symptomen kunnen tijdelijk verlies van spierkracht, zwelling en verminderd bewegingsbereik zijn.

Spierpijn na sporten

Na sporten kun je spierpijn krijgen en dit is dus DOMS: Delayed-onset Muscle Soreness.

DOMS voel je niet tijdens het sporten, sinds het pas na je training komt, zoals eerder vermeld. Als je spierpijn krijgt tijdens of meteen na je training, is dit acute spierpijn.

DOMS kan iedereen krijgen, ongeacht hoe atletisch iemand is. DOMS kun je krijgen wanneer je een fitness oefening uitvoert die je niet eerder hebt gedaan of als je meer intensief traint.

Sommigen denken dat je na elke workout spierpijn moet krijgen, zodat je sterker kan worden en groeien. Dit is onjuist.

Wanneer je continu zit te sporten, past het lichaam zich aan. Zo kan het lichaam beter voorbereid zijn tegen de volgende workout routine.

Hierdoor zul je steeds minder spierpijn krijgen bij elke training. Dit betekent dus niet dat je niet hard genoeg traint of dat je geen spierwinst zal krijgen.

Samenvatting:

DOMS krijg je na het sporten en iedereen kan het krijgen, ongeacht de fitness level. Bij elke training wordt DOMS minder, omdat het lichaam zich aanpast. Je kunt nog steeds sterker worden en spierwinst krijgen, zonder spierpijn na het sporten.

Met spierpijn sporten

Is het verstandig om met spierpijn te gaan sporten of is het beter om te gaan rusten en herstellen?

Het eerste wat je waarschijnlijk aan denkt, is om te gaan rusten en proberen de hele dag niet te gaan bewegen. Dit is een veelvoorkomende fout die mensen maken.

Niet gaan bewegen, kan de spierpijn verergeren.

Probeer gedurende dag te gaan bewegen, denk daarbij aan lopen of fietsen. Maar, het is inderdaad verstandig om intensieve trainingen te vermijden, omdat dit de spierpijn kan verergeren en het herstel vertragen.

Als de spierpijn erg is, zou het een goede keuze zijn om een dag te gaan rusten zodat de spieren kunnen herstellen.

Gedurende dag bewegen zal niet ervoor zorgen dat je sneller herstelt, maar het kan wel ervoor zorgen dat je minder pijn en stijfheid voelt.

Als je met spierpijn wilt gaan sporten, zijn hier paar tips die je kunt volgen om spierpijn te verminderen:

 1. Masseer de spieren die pijn doen
 2. Neem een pijnstiller, zoals ibuprofen
 3. Plaats een koud kompres op de spier
Samenvatting:

Bij ernstige spierpijn is het verstandig om een dag te gaan rusten. Zorg ervoor dat je gedurende dag beweegt, om de pijn en stijfheid te verminderen.

Hoe spierpijn verminderen?

De beste manier om spierpijn te verminderen, is door een paar lichte oefeningen uit te voeren, zoals wandelen of stretchen.

Het helpt spierpijn te verminderen en het kost je niets. Verder staan hier meer handige 8 tips om spierpijn te verminderen, als je een keuze tussen de opties wilt hebben.

1. Blijf bewegen

Zoals eerder vermeldt, is het aanbevolen om gedurende dag te gaan bewegen of zelfs lichte oefeningen doen, zoals lopen en fietsen.

Dit is omdat oefeningen de bloedsomloop verhoogt, waardoor de bloedstroom door het lichaam verbeterd wordt.

Bloedstroom zorgt ervoor dat er zuurstof en voedingsstoffen naar het spierweefsel getransporteerd wordt. Het idee is dat hierdoor spierpijn verminderd wordt en het herstelproces sneller begint.

Een van de beste manieren om bloedsomloop te verbeteren is door krachttraining. Echter is er meer onderzoek nodig om concrete conclusies te trekken.

De spiervezels die beschadigd zijn door je workout, wil je niet meer beschadigen. Zorg er daarom voor dat je beweegt of traint op een lichte manier.

Lichaamsoefeningen kan een goede keuze zijn. Bekijk eens de beste fitness oefeningen voor thuis.

2. Stretchen

Naast trainen op een lichte manier, is stretchen ook een goede manier om tijdelijk spierpijn te verminderen.

Net zoals trainen op een lichte manier, is het belangrijk om te gaan stretchen op een lichte manier.

Stretchen zorgt er niet voor dat je het herstelproces bevorderd, maar stretchen kan wel het volgende doen:

 • Stijfheid verlichten, waardoor je wellicht wat beter voelt.
 • Bewegingsbereik verbeteren, zodat jij je dagelijkse fysieke bezigheden beter kunt uitvoeren.

Te veel stretchen kan nadelig werken, wat ervoor kan zorgen dat de stijfheid erger wordt. Probeer het volgende stappenplan om op de juiste manier licht te gaan stretchen:

 1. Strek je uit totdat je een strak gevoel voelt.
 2. Laat het dan na 5 tot 10 seconden los.
 3. Herhaal dit, zonder dat je op het punt komt dat het pijn doet.

Als het te pijnlijk voelt, stretch dan niet. Stretchen is een tijdelijke verlichting, wat prettig en comfortabel kan voelen. Het zorgt er niet voor dat de spierpijn weggaat.

3. Drink meer water

We weten dat water drinken belangrijk en onmisbaar is, maar alsnog zijn er veel mensen die niet genoeg drinken, terwijl ze denken van wel.

Wis je dat uitdroging een verband heeft met een verhoogde spierpijn? Daarom kan meer water drinken helpen de spierpijn te minimaliseren.

Het wordt ook gedacht dat water kan helpen bij het verwijderen van afvalstoffen, die veroorzaakt zijn door jouw training.

Als je moeite hebt met water drinken, probeer dan iets wat water drinken leuk maakt. Probeer bijvoorbeeld koolzuurhoudend water of water met citroensap voor meer smaak.

4. Eet meer eiwitten

Je hoort vaak dat atleten en bodybuilders meer eiwitten moeten gaan eten, vergeleken de gemiddelde persoon. En dit klopt ook, sinds ze meer behoefte aan eiwitten hebben.

Eiwitten wordt door het lichaam gebruik voor onder andere een gezonde huid en haar, maar ook spieren. Eiwitten zijn onmisbaar voor het opbouwen en onderhouden van spieren. Het speelt ook een grote rol bij het herstelproces van de spieren na een workout.

Eiwitten, een macronutriënt, kan ook de eetlust verminderen, het metabolisme verhogen, bloeddruk verlagen en helpen met de botgezondheid.

Hoeveel eiwit per dag heb je dan nodig? Veel, heel veel.

5. Gebruik een warm-koud kompres

Een koud kompres kan helpen de zwelling verminderen, die soms gepaard gaat met pijn. Dus met behulp van een koud kompres kan je de pijn verminderen, als je er last van hebt.

Terwijl een warm kompres ook kan helpen om de pijn te verlichten. Een warm kompres kan helpen de spanning te minimaliseren, wat soms gepaard gaat met pijn.

Is een koud kompres beter dan een warm kompres, of andersom? Terwijl de discussie volop aan de gang is, is mijn advies om allebei te proberen en kiezen dat jij persoonlijk het meest comfortabelst voelt.

Net zoals stretchen, is een warm-koud kompres een tijdelijke verlichting. Het zal helpen tijdelijk de spierpijn verminderen en is de moeite zeker waard.

6. Neem een koud of warm bad

Wil je iets beters dan een koud-warm kompres? Probeer een koud of warm bad.

Een 10 tot 15 minuten koud bad van 10 – 15°C kan helpen de spierpijn verminderen. Je hebt vast wel bekende atleten gezien die een koud bad namen als een zelfbehandeling.

Als je niet een koud bad aankunt, probeer dan een warm bad. Een warm bad kan namelijk ook helpen spierpijn en stijfheid verminderen.

7. Neem een massage

Tussen 24 of 48 uur na je workout een (sport)massage nemen kan helpen spierpijn te verminderen. Niet alleen kunnen massages helpen de spierpijn verminderen, maar ook:

 • Sportblessures voorkomen
 • Flexibiliteit verbeteren
 • Sportprestaties verbeteren
 • Spierspanning verlichten
 • Ontspannend werken tegen stress, pijn en angst

Massages kan worden gedaan op een volledig lichaam of specifieke gedeeltes van het lichaam. De meeste mensen kunnen natuurlijk niet na een elke workout naar de (sport)masseur.

Daarom kun je ook jezelf masseren met behulp van een foam roller, massagebal of een trigger point cane.

8. Eet ontstekingsremmende voedsel

Ontstekingsremmende voedsel of een voedingssupplement kan helpen de spierpijn verminderen.

Meestal bevatten zulke voedingsmiddelen antioxidanten en andere stoffen die ontstekingsremmend werken.

Denk daarbij aan saliethee, groene thee, matcha thee, gemberthee, frambozen, quinoa, honing, gember, watermeloen, ananas, kiwi en cherimoya.

Er is meer onderzoek nodig naar de werking van ontstekingsremmend voedsel tegen spierpijn, maar het kan nooit kwaad om gezond voedsel te gaan eten. Je krijgt tenslotte nog steeds gezonde omega 3 vetten, vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Hoeveel dagen duurt spierpijn?

Spierpijn (DOMS) duurt meestal tussen 3 en 5 dagen. De spierpijn zelf kan mild tot ernstig zijn en verschijnt meestal 6 tot 24 uur na je workout.

Het kan ook voorkomen dat de beginnende DOMS symptomen 48 uur na je workout verschijnen, in plaats van 6 tot 24 uur.

Als de spierpijn na 7 dagen niet verminderd wordt, zoek dan medische hulp. Dit moet je zeker doen als de pijn ondragelijk is.

Hoe spierpijn voorkomen?

Spierpijn is normaal en je kunt het niet voorkomen. Maar, je kunt wel goed voorbereiden om de intensiteit van de spierpijn te verlichten.

Hier zijn paar tips die je kunt doen:

1. Warm-up

Zorg voordat je begint met trainen dat je een goed warm-up uitvoert. Probeer dynamisch stretchen (en niet statisch stretchen).

Dynamisch stretchen is een geweldig manier om je spieren te activeren. Doe oefeningen zoals side shuffle, lunge walk, straight leg kick en walking knee to chest.

Hier is een video van 21 dynamische stretch oefeningen:

2. Drink meer water

Zoals eerder vermeld kan hydrateert zijn de spierpijn verminderen, maar het kan ook helpen voorkomen.

Bijna altijd zie je in de sportschool dat mensen tussen hun sets water drinken. Dit is een goede en simpele manier om meer water te drinken.

Probeer voor, tijdens en na je workout water te gaan drinken. Dit kan helpen de intensiteit van de spierpijn te verminderen.

3. Post workout cool down

Ben je klaar met jouw krachttraining? Doe dan een 20 minuten lang cool down sessie op een lage intensiteit en om het af te maken, een statische stretch.

Als een voorbeeld, probeer na dat je je benen hebt getraind 20 minuten lang te gaan lopen op een lage intensiteit. Daarna rond je het af met een kleine stretch sessie.

De voordelen van een post workout cool down, is dat het bewegingsbereik en flexibiliteit kan verbeteren.

Spierpijn zonder reden

Spierpijn zonder enige inspanning kan een onderliggende medische aandoening zijn of een externe oorzaak hebben.

Meestal komt spierpijn voor in één spier, enkele spieren of specifieke delen van het lichaam. Als de pijn door het hele lichaam komt, heet dit systemische spierpijn.

Dit is meestal het gevolg van een medicatie, infectie of ziekte. Maar, het kan ook zijn dat de spierpijn simpelweg komt door DOMS.

Vertraagde spierpijn is tenslotte te verwachten na een training. Als je echter de laatste tijd niet hebt getraind, is het tijd om naar je arts te gaan om medische aandoeningen uit te sluiten.

Heb je andere symptomen naast spierpijn, zoals duizeligheid, ademhalingsproblemen, koorts of extreme spierzwakte? Neem dan contact op met jouw (huis)arts.

Spierpijn zonder reden kan namelijk een indicatie zijn van een ziekte of andere gezondheidstoestand.

Samenvatting:

Als je de laatste tijd niet hebt getraind, terwijl je spierpijn hebt zonder enige reden, neem dan contact op met jouw (huis)arts om medische aandoeningen uit te sluiten.

Spierpijn bij griep

Een van de symptomen van griep is pijn. Het is mogelijk dat de spieren zo pijnlijk voelen dat het pijn doet om te gaan bewegen.

Je kan bovendien vermoeid en uitgeput voelen, door de spierpijn die je hebt.

Echter geldt dit niet voor iedereen. Sommige mensen ervaren spierpijn bij griep, terwijl anderen zelden pijn voelen. Meestal ervaren mensen met chronische ziekten meer pijn, omdat het lichaam het moeilijker heeft om de ziektes te bestrijden.

Elke keer dat het lichaam harder moet werken, wordt er meer pijn ervaren.

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om te helpen bij het omgaan met de spierpijn. Deze tips zijn handig om te gaan doen terwijl je herstelt van griep:

 1. Rust zoveel mogelijk uit. Door zoveel mogelijk rust en slaap te krijgen, krijgt het lichaam de beste kans om de infectie te bestrijden.
 2. Blijf water drinken. Gehydrateerd blijven terwijl je ziek bent is belangrijk. Drink genoeg water, sportdranken en elektrolytische dranken om gehydrateerd te blijven.
 3. Neem een bad. Een lauw bad of douche kan geweldig voelen en kan tegelijkertijd spierpijn verminderen. Let wel op dat het niet een warm bad is, sinds de lichaamstemperatuur kan stijgen. Neem ook geen bad of douche als je duizelig of zwak bent, om letsel te voorkomen.
Samenvatting:

Spierpijn is een symptoom bij griep. Sommige mensen ervaren spierpijn, terwijl anderen zelden pijn voelen. Paar behandelingen om spierpijn bij griep te verlichten is zoveel mogelijk uitrusten, gehydrateerd blijven en een bad of douche nemen.

Waarom spierpijn bij griep?

Wanneer een persoon griep heeft, komen er natuurlijke chemicaliën vrij in het lichaam om de infectie te bestrijden.

Spierpijn wordt veroorzaakt door deze immuunrespons. Lichamelijk pijn is eigenlijk een goed teken, omdat het lichaam doet wat het moet doen en dat is de infectie bestrijden en jou te helpen om beter te worden.

Het is belangrijk om uitdroging te voorkomen, dus drink altijd genoeg water. Uitdroging kan ook bijdragen aan pijn, spierpijn en spierkrampen.

Spierpijn door hoesten

Aanhoudend hoesten kan leiden tot chronische spierpijn. Dit komt omdat er een sterke druk wordt gegenereerd elke keer als je een hoestbui krijgt.

Wanneer een persoon hoest, wordt er veel spieren gebruikt. Intens hoesten of een hoestbui kan deze spieren uitputten, waarna ze pijnlijk aanvoelen.

In veel gevallen verdwijnt de pijn vanzelf en het is meestal geen reden tot bezorgdheid, maar niet als het aanhoudend of ernstig is.

Pijn op de borst kan echter een teken zijn op een (ernstige) infectie op de borst, zoals een longontsteking. Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen voor pijn op de borst.

Als er andere symptomen zijn, kan dit duiden op een ernstige onderliggende infectie. Symptomen kunnen zijn:

 • Spierpijn en pijn
 • Vermoeidheid
 • Slijm ophoesten
 • Koorts
 • Piepende ademhaling
 • Ademhalingsproblemen
Samenvatting:

Een hoestbui kan leiden tot spierpijn, sinds de spieren overbelast raken. In veel gevallen verdwijnt de spierpijn, maar pijn op de borst bij hoesten kan op onderliggende medische aandoeningen aanduiden.

Spierpijn door stress

Het is mogelijk om spierpijn te krijgen door stress. Als reactie op stress, circuleert er meer adrenaline door het lichaam. De bloedsuikerspiegel stijgt en wordt het naar de spieren geleid.

Het lichaam verwacht namelijk dat je weg moet gaan rennen en door deze reactie kan je warmer en sterker voelen. Het kan ook zelfs het uithoudingsvermogen vergroten.

Dit wordt de fight-or-flight response genoemd.

Je kunt ook langdurige stress hebben. Bekende oorzaken van langdurige stress zijn:

 • Aanhoudende druk van werk
 • Gezinsleven
 • Geldproblemen
 • Relatieproblemen
 • (Faal)angst
 • Negatief zelfbeeld

Als gevolg hiervan kan stress pijn, spierpijn en krampen veroorzaken. Probeer veranderingen in je levensstijl te maken, om stress te minimaliseren.

Denk daarbij aan meer lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken, minder cafeïne consumeren en gezonder gaan eten.

Samenvatting:

Langdurige stress kan pijn, spierpijn en krampen veroorzaken. Met een goede stressmanagement plan kun je stress minimaliseren.

Spierpijn na slapen

Pijn of spierpijn na slapen kan verschillende oorzaken hebben. Natuurlijk willen we allemaal uitgerust wakker worden, maar helaas is dat voor veel mensen niet hoe de ochtenden beginnen.

De oorzaak van spierpijn na slapen kan van alles zijn. Denk daarbij aan de matras, kussen, ontsteking, leeftijd of inactiviteit.

Het is belangrijk om onderliggende aandoeningen die de pijn veroorzaken uit te sluiten. Deze zijn onder andere reumatoïde artritis (gewrichtsontstekingen), virale infectie en een te kort aan vitamine D.

Hier is een lijst van tips om spierpijn na slapen te verhelpen:

 1. Zorg voor een comfortabele en ondersteunende matras en kussen.
 2. Voedingsmiddelen vermijden die ontstekingen verergeren. Denk daarbij aan ongezonde vetten, suikers, frituur, bewerkt vlees, koekjes en frisdranken.
 3. Meer lichaamsbeweging, omdat een zittende levensstijl kan leiden tot meer stijfheid en pijn.
 4. Een vitamine D supplement nemen, sinds de meeste mensen niet genoeg vitamine D binnen krijgen via hun dieet.
 5. Fysieke- en emotionele stress verminderen.
 6. Stoppen met roken, sinds roken zuurstofrijk bloed naar de weefsels voorkomt.
 7. Niet op je buik slapen, sinds het kan bijdragen aan de pijn.
 8. Niet in een te koude slaapkamer slapen.
 9. Stretch het uit, sinds het kan helpen de bloedsomloop te stimuleren.
 10. Een warme douche nemen, omdat het kan helpen de bloedvaten verwijden en spierspasmen te verminderen.
Samenvatting:

Sluit eerst onderliggende aandoeningen uit. Probeer daarna veranderingen aan te brengen met behulp van de tips die hierboven staan om spierpijn na slapen te voorkomen.

Spierpijn gaat niet over?

Als de spierpijn na een paar dagen rust niet verdwijnen, of zelfs erger worden, kan dit een teken zijn dat je een (ernstige) spierblessure heeft opgelopen.

Een spierblessure kun je ook eerder opmerken. Een hevige spierpijn tijdens een training kan ook een teken zijn dat je een spierblessure hebt.

Een spierblessure kan bestaan uit een verrekking, spierscheur of peesruptuur. Spierblessures komen vaak voor en ontstaat vaak door een snelle en krachtige beweging.

Raadpleeg een arts als spierpijn gepaard gaat met hoge koorts, spierzwakte en ademhalingsmoeilijkheden.

Samenvatting:

Spierpijn die niet over gaat kan een teken zijn dat het een spierblessure is. Spierblessures ontstaan door een snelle en krachtige beweging.

Meest gestelde vragen over spierpijn

Er zijn veel vragen over spierpijn, waarvan sommige niet in dit artikel beantwoord zijn. Daarom staan hieronder de meest gestelde vragen over spierpijn.

Naast vragen die niet beantwoord zijn, staan er ook de meest gestelde vragen die beantwoord zijn met een kort, simpel antwoord.

Hier zijn de meest gestelde vragen over spierpijn.

 1. Hoe spierpijn verminderen?

  Er zijn verschillende manieren om spierpijn te gaan verminderen. Een paar manieren zijn: meer bewegen, uitstrekken, eiwitten eten, een warm-koud kompres gebruiken, ontstekingsremmend voedsel eten en een warm of koud bad nemen.

 2. Hoeveel dagen duurt spierpijn?

  Spierpijn duurt meestal tussen 3 en 5 dagen. De spierpijn zelf kan mild tot ernstig zijn en verschijnt meestal 6 tot 24 uur na een trainingssessie. Het kan ook voorkomen dat de beginnende DOMS symptomen 48 uur na je trainingssessie verschijnen. Zoek medisch hulp als de pijn ondragelijk is of langer dan 7 dagen duurt, zonder dat het verlicht wordt.

 3. Moet je spierpijn hebben om te groeien?

  Nee, je hoeft geen spierpijn te hebben om spiermassa te krijgen. Hoe vaker je traint, hoe minder spierpijn je zult gaan krijgen.

 4. Is spierpijn goed?

  Wanneer je spierpijn voelt, is dit meestal het gevolg van microscopische scheurtjes in de spiervezels. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam wanneer de spieren overbelast zijn geraakt. Naarmate de spiervezels worden hersteld, worden ze sterker en groter dan voorheen.

 5. Waardoor ontstaat spierpijn?

  Spierpijn ontstaat door microscopische scheurtjes in de spiervezels of door ophoping van afvalstoffen, met name melkzuur.

Exit mobile version