Spierpijn Verminderen: 8 Beste Tips Tegen Spierpijn

Iedereen heeft spierpijn wel eens gehad. Of spierpijn nu komt door intensief sporten, of door angst, spierpijn hebben is niet leuk en het kan zelfs erg pijnlijk zijn.

Vaak wordt gedacht dat spierpijn alleen door trainingen met hoge intensiteit kan worden veroorzaakt. Dit klopt echter niet, sinds spierpijn ook simpelweg kan optreden bij lopen of andere oefeningen met een lage intensiteit.

Spierpijn kan ook worden veroorzaakt door abrupt te gaan springen of iets gooien. Maar spierpijn hoeft niet alleen door bewegingen veroorzaakt te worden, sinds je ook spierpijn kan krijgen bij griep, slechte lichaamshouding of stress.

Er zijn verschillende redenen waarom een persoon spierpijn kan krijgen. Gelukkig zijn er ook verschillende tips om spierpijn te gaan verminderen.

Maar, wat is spierpijn precies en is spierpijn goed of slecht?

Wat is spierpijn?

Spierpijn of spierspanning treedt op wanneer je spier overbelast is geraakt. Meestal gebeurt dit na overmatig gebruik van de spier.

Bij overbelasting van de spieren ontstaat een ophoping van afvalstoffen, met name melkzuur. Melkzuur is het grootste gedeelte van deze afvalstoffen.

Spierpijn die tijdens of meteen na een training komt, is een andere soort spierpijn. Dit heet namelijk acute spierpijn.

De oorzaak van acute spierpijn komt door de snelle ophoping van melkzuur, wat een branderig gevoel veroorzaakt. Zodra je stopt met de oefening, zal dit branderig gevoel weggaan.

Je hebt ook DOMS, wat staat voor Delayed-onset Muscle Soreness. Meestal wordt DOMS veroorzaakt na een dag of twee na een training. DOMS voel je niet tijdens de trainingssessie.

Vaak komt spierpijn bij de nek, bovenarmen, buik, onderrug, bovenbenen of kuiten voor. Maar dit kan natuurlijk verschillen, sinds het ligt aan de spier die gebruikt wordt.

Zo zal een persoon die de rugspieren traint, spierpijn krijgen in de rug. Maar waarschijnlijk ook de biceps, sinds ze ook getraind worden als secundaire spiergroepen.

Terwijl iemand die angst heeft, kan spierspanningen krijgen als gevolg van meerdere problemen, zoals de vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor krijgen de spieren niet de doorbloeding die ze nodig moeten hebben.

Spierpijn kan dus veroorzaakt worden door verschillende redenen en niet per se door een intensieve training.

Maar, is spierpijn nu goed of slecht?

Samenvatting:

Wanneer spieren overbelast raken, ontstaat er een ophoping van afvalstoffen, met name melkzuur. Als gevolg komt er spierpijn. Er zijn echter verschillende spierpijn soorten, zoals acute spierpijn en spierpijn door stress.

Is spierpijn goed of slecht?

Is spierpijn goed of slecht

Een normale spierpijn na een training kan een goede teken zijn dat je sterker wordt.

Wanneer je spierpijn voelt, is dit meestal het gevolg van microscopische scheurtjes in de spiervezels of de ophoping van melkzuur.

Dit kan schadelijk klinken, maar raak niet in paniek. Dit is namelijk een natuurlijke reactie van het lichaam wanneer de spieren overbelast worden geraakt.

Deze microscopische scheurtjes in de spiervezels worden hersteld wanneer je zit te rusten. Naarmate de spiervezels worden hersteld, worden ze sterker en groter dan voorheen.

Als gevolg van dit proces, zullen de spieren de volgende keer beter voorbereid zijn op de belasting.

Spierpijn kan ook optreden wanneer je een oefening uitvoert die je al een tijdje niet meer hebt gedaan. Het kan ook optreden wanneer je een nieuwe oefening begint, sinds je die bepaalde spiergroepen niet eerder hebt getraind en niet voorbereid zijn.

Milde tot matige spierpijn komt vaak voor en is over het algemeen niet schadelijk. Alle mensen kunnen spierpijn krijgen, ook professionele atleten en zelfs bodybuilders.

Maar bij ernstige spierpijn kan het schadelijk, en zelfs gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om het verschil tussen een normale spierpijn als gevolg van sporten en ernstige pijn door spierblessure te weten.

Als de pijn langer dan 72 uur aanhoudt, of als de pijn jou ervan weerhoudt om je dagelijkse activiteiten uit te voeren, is dit waarschijnlijk een ernstige spierpijn.

In zeldzame gevallen kunnen de spieren zo ernstig afgebroken zijn dat er schade aan de nieren kunnen ontstaan. Als je de volgende symptomen hebt, zoek dan onmiddellijk medische hulp:

 • Ondraaglijke pijn
 • Donker gekleurde urine
 • DOMS die langer dan 7 dagen duurt
 • Gezwollen delen van het lichaam en verlies van bewegingsbereik

Begin altijd rustig met trainen wanneer je een lange tijd niet hebt gesport. Naarmate van tijd kun je steeds intensiever gaan trainen, terwijl je tegelijkertijd steeds minder spierpijn krijgt.

Samenvatting:

Normale spierpijn kan een goede teken zijn dat de spieren sterker en groter worden. Maar naarmate je langer tijd, des te minder spierpijn je krijgt.

Spierpijn symptomen

Spierpijn symptomen

Hoe kun je weten of de pijn die je hebt spierpijn (DOMS) is? Allereerst, verschijnen de spierpijn symptomen meestal tussen 6 en 24 uur na een training.

Het hoogtepunt van de spierpijn is meestal een dag tot drie na je workout, waarna de spierpijn verminderd wordt naarmate van tijd.

Mogelijke DOMS spierpijn symptomen zijn:

 • Tijdelijke verlies van spierkracht
 • Zwelling van de overbelaste spier (ook wel een pump genoemd)
 • Verminderd bewegingsbereik

Eerst werd gedacht dat ophoping van melkzuur de oorzaak was van DOMS, dit is onjuist. Bij intensieve trainingen ontstaan er dus microscopische scheurtjes in de spiervezels.

Het lichaam reageert dan op deze schade door de ontstekingen te versterken. Hierdoor ontstaat een vertraagde spierpijn.

Samenvatting:

Meestal verschijnen de spierpijn symptomen 6 tot 24 uur na een training, met een hoogtepunt tussen een dag tot drie. Spierpijn symptomen kunnen een tijdelijk verlies van spierkracht, zwelling of verminderd bewegingsbereik zijn.

Spierpijn na sporten

Spierpijn na sporten

Na sporten kun je spierpijn krijgen, en dit is dus DOMS: Delayed-onset Muscle Soreness.

DOMS voel je niet tijdens het sporten. Als je wel spierpijn krijgt tijdens of meteen na je trainingssessie, is dit acute spierpijn.

DOMS kan iedereen krijgen, ongeacht hoe atletisch iemand is. DOMS kun je krijgen wanneer je een fitness oefening uitvoert die je niet eerder hebt gedaan of als je meer intensief traint.

Sommigen denken dat je na elke workout spierpijn moet krijgen, zodat je sterker kan worden en groeien. Dit is onjuist.

Wanneer je continu zit te sporten, past het lichaam zich aan. Zo kan het lichaam beter voorbereid zijn tegen de volgende workout routine.

Hierdoor zul je steeds minder spierpijn krijgen bij elke training. Dit betekent dus niet dat je niet hard genoeg traint of dat je geen spierwinst zal krijgen.

Samenvatting:

DOMS krijg je na het sporten en iedereen kan het krijgen, ongeacht de fitness level. Bij elke training wordt DOMS minder, omdat het lichaam zich aanpast. Je kunt nog steeds sterker worden en spierwinst krijgen, zonder spierpijn na het sporten.

Met spierpijn sporten

Met spierpijn sporten

Is het verstandig om met spierpijn te gaan sporten, of is het beter om te gaan rusten en herstellen?

Het eerste wat je waarschijnlijk aan denkt, is om te gaan rusten en proberen de hele dag niet te gaan bewegen. Dit is eigenlijk een veelvoorkomende fout die mensen maken.

Omdat niet gaan bewegen, de spierpijn kan laten verergeren.

Probeer gedurende dag te gaan bewegen, denk daarbij aan lopen of fietsen. Maar, vermijd wel intensieve trainingen, omdat dit de spierpijn kan verergeren en het herstel vertragen.

Als de spierpijn erg is, zou het wel een goede keuze zijn om een dag te gaan rusten. Het moet namelijk wel comfortabel zijn.

Gedurende dag bewegen zal niet ervoor zorgen dat je sneller herstelt, maar het kan wel ervoor zorgen dat je minder pijn en stijfheid voelt.

Als je met spierpijn wilt gaan sporten, zijn hier paar tips die je kunt volgen om spierpijn te verminderen:

 1. Masseer de spieren die pijn doen
 2. Neem een pijnstiller, zoals ibuprofen
 3. Plaats een koud kompres op de spieren die pijn doen
Samenvatting:

Zorg ervoor dat je gedurende dag beweegt, om de pijn en stijfheid te verminderen. Bij ernstige spierpijn is het verstandiger om een dag te gaan rusten.

Hoe spierpijn verminderen?

Water met citroensap

De beste manier om spierpijn te verminderen, is door een paar lichte oefeningen uit te voeren, zoals wandelen of stretchen. Het helpt spierpijn te verminderen en het kost je niets.

Verder staan hier 8 handige tips om spierpijn te verminderen.

1. Blijf bewegen

Zoals eerder vermeldt, is het aanbevolen om gedurende dag te gaan bewegen. Denk daarbij aan lichte oefeningen, zoals lopen en fietsen.

Dit is omdat de oefeningen de bloedsomloop kunnen bevorderen, waardoor de bloedstroom door het lichaam verbeterd wordt.

Bloedstroom zorgt ervoor dat er zuurstof en voedingsstoffen naar het spierweefsels getransporteerd worden. Het idee is dat hierdoor spierpijn verminderd kan worden en het herstelproces sneller kan beginnen.

Een van de beste manieren om bloedsomloop te verbeteren, is krachttraining. Echter is er meer onderzoek nodig, sinds er een gebrek is aan onderzoeken.

De spiervezels die beschadigd zijn door je workout, wil je niet meer beschadigen. Zorg er daarom ervoor dat je beweegt. Trainen met een lage intensiteit kan ook helpen.

Lichaamsoefeningen zijn ook een goede keuze. Bekijk eens de beste fitness oefeningen voor thuis artikel.

2. Stretchen

Naast bewegen en trainen op een lage intensiteit, is stretchen ook een goede manier om spierpijn te verminderen.

Net zoals trainen op een lage intensiteit, is het belangrijk om te gaan stretchen op een lage intensiteit.

Stretchen zorgt er niet voor dat je sneller hersteld, maar stretchen kan wel het volgende doen:

 • Stijfheid verlichten, waardoor je wellicht beter voelt.
 • Bewegingsbereik verbeteren, zodat je de dagelijkse fysieke bezigheden beter kunt gaan uitvoeren.

Te veel stretchen kan nadelig werken, wat ervoor kan zorgen dat de stijfheid erger wordt. Probeer het volgende stappenplan om op de juiste manier licht te gaan stretchen:

 1. Strek je uit totdat je een strak gevoel voelt, maar wel op een comfortabele manier.
 2. Stretch voor 5 tot 10 seconden en pauzeer.
 3. Herhaal dit, zonder dat je op het punt komt dat het pijn doet.

Als het te pijnlijk voelt, stop dan met stretchen. Stretchen is een tijdelijke verlichting, wat prettig kan voelen. Het zorgt er niet voor dat de spierpijn weggaat.

3. Drink meer water

We weten dat water drinken belangrijk en onmisbaar is, maar alsnog zijn er veel mensen die niet genoeg drinken. Ook al denken ze van wel.

Wis je dat uitdroging een verband heeft met een verhoogde spierpijn? Daarom kan meer water drinken helpen de spierpijn te minimaliseren.

Het wordt ook gedacht dat water kan helpen bij het verwijderen van afvalstoffen, die veroorzaakt zijn door jouw trainingssessie.

Als je moeite hebt met water drinken, probeer dan iets wat water drinken leuk maakt. Probeer bijvoorbeeld koolzuurhoudend water of water met citroensap voor meer smaak.

Er zijn ook tal van voedingsmiddelen, zoals fruit en bessen, die een hoog watergehalte hebben.

4. Eet meer eiwitten

Je hoort vaak dat atleten en bodybuilders meer eiwitten moeten gaan eten. En dit klopt, omdat ze meer behoefte aan eiwitten hebben dan de gemiddelde persoon.

Eiwitten worden door het lichaam gebruikt voor onder andere een gezonde huid en haar, maar ook spieren. Eiwitten zijn onmisbaar voor het opbouwen en onderhouden van spieren.

Het speelt daarom ook een grote rol bij het herstelproces van de spieren na een workout.

Eiwitten, een macronutriënt, kunnen ook de eetlust verminderen, het metabolisme verhogen, bloeddruk verlagen en helpen met de botgezondheid.

5. Gebruik een warm-koud kompres

Een koud kompres kan helpen de zwellingen te verminderen, die soms gepaard gaat met pijn. Dus als je pijn hebt, kan een koud kompres de pijn verminderen.

Een warm kompres kan ook helpen om de pijn te verlichten, want een warm kompres kan helpen de spanning te minimaliseren, wat soms gepaard gaat met pijn.

Is een koud kompres beter dan een warm kompres, of andersom?

Terwijl de discussie daarover volop aan de gang is, is mijn advies om allebei te proberen en kiezen die jij persoonlijk het meest comfortabelst aanvoelt.

Net zoals stretchen, is een warm-koud kompres een tijdelijke verlichting. Het zal helpen tijdelijk de spierpijn verminderen, en soms kan dit zeker de moeite waard zijn.

6. Neem een koud of warm bad

Wil je iets anders proberen dan een koud-warm kompres? Probeer eens een koud of warm bad te gaan nemen.

Een 10 tot 15 minuten koud bad van 10 – 15°C kan helpen de spierpijn verminderen. Je hebt vast wel bekende atleten gezien die een koud bad nemen na een trainingssessie.

Als je niet een koud bad aankunt, probeer dan een warm bad. Een warm bad kan namelijk ook helpen spierpijn en stijfheid verminderen.

7. Neem een massage

Tussen 24 of 48 uur na je workout een (sport)massage nemen kan helpen spierpijn te verminderen.

Niet alleen kunnen massages helpen de spierpijn verminderen, maar ze kunnen ook:

 • Sportblessures voorkomen
 • Flexibiliteit verbeteren
 • Sportprestaties verbeteren
 • Spierspanning verlichten
 • Ontspannend werken tegen stress, pijn en angst

Massages kan worden gedaan op een volledig lichaam of specifieke gedeeltes van het lichaam. De meeste mensen kunnen natuurlijk niet na elke keer na een trainingssessie naar de (sport)masseur.

Daarom kun je ook jezelf masseren met behulp van een foam roller, massagebal of een trigger point cane.

8. Eet ontstekingsremmende voedsel

Voedingsmiddelen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, kunnen helpen de spierpijn verminderen.

Meestal bevatten zulke voedingsmiddelen antioxidanten en andere stoffen die ontstekingsremmend werken.

Denk daarbij aan saliethee, groene thee, matcha thee, gemberthee, frambozen, quinoa, honing, gember, watermeloen, ananas, kiwi en cherimoya.

Er is echter meer onderzoek nodig naar de werking van ontstekingsremmend voedsel en spierpijn. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om gezond voedsel te gaan eten, want naast antioxidanten krijg je ook onmisbare vitamines en mineralen.

Je krijgt tenslotte nog steeds gezonde omega 3 vetten, vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Hoeveel dagen duurt spierpijn?

Spierpijn (DOMS) duurt meestal tussen 3 tot 5 dagen. De spierpijn zelf kan mild tot ernstig zijn en verschijnt meestal 6 tot 24 uur na je workout.

Het kan ook voorkomen dat de beginnende DOMS symptomen 48 uur na je workout verschijnen in plaats van 6 tot 24 uur. Dit is afhankelijk van de persoon.

Als de spierpijn na 7 dagen niet verminderd wordt, zoek dan medische hulp. Dit moet je zeker doen als de pijn ondragelijk is.

Hoe spierpijn voorkomen?

Spierpijn is normaal en je kunt het waarschijnlijk niet voorkomen. Maar, je kunt wel jezelf goed laten voorbereiden om de intensiteit van de spierpijn te verlichten.

Hier zijn paar tips die je gemakkelijk kunt doen:

1. Warm-up

Zorg altijd ervoor dat je een goede warming-up uitvoert voordat je begint met intensieve trainingssessies.

Het is belangrijk dat je dynamisch stretch oefeningen doet, en geen statisch stretch oefeningen.

Dynamisch stretchen is een geweldig manier om je spieren te activeren. Doe oefeningen zijn onder andere side shuffle, lunge walk, straight leg kick en walking knee to chest.

Hier is een video van 21 dynamische stretch oefeningen:

2. Drink meer water

Zoals eerder vermeld kan goed hydrateert zijn de spierpijn verminderen, maar het kan ook helpen spierpijn te voorkomen.

Bijna altijd zie je in de sportschool dat mensen tussen hun sets water gaan drinken. Dit is een goede en simpele manier om meer water binnen te krijgen.

Probeer voor, tijdens en na je workout water te gaan drinken. Dit kan dus helpen de intensiteit van de spierpijn te verminderen.

3. Post workout cool down

Ben je klaar met jouw krachttraining en je nog meer tijd over? Doe dan een 20 minuten lang cool down sessie op een lage intensiteit. En om het af te maken, een statische stretch.

Als een voorbeeld, probeer na dat je je benen hebt getraind 20 minuten lang te gaan lopen op een lage intensiteit. Daarna rond je het af met een kleine stretch sessie.

De voordelen van een post workout cool down is dat het bewegingsbereik en flexibiliteit kan verbeteren.

Spierpijn zonder reden

Spierpijn zonder reden

Spierpijn zonder enige inspanning kan een onderliggende medische aandoening zijn of een externe oorzaak hebben.

Meestal komt spierpijn voor in één spier, enkele spieren of specifieke delen van het lichaam. Als de pijn door het hele lichaam komt, heet dit systemische spierpijn.

Dit is meestal het gevolg van een medicatie, infectie of ziekte. Maar het kan ook zijn dat de spierpijn simpelweg komt door DOMS.

Vertraagde spierpijn is tenslotte te verwachten na een training. Als je echter de laatste tijd niet hebt getraind, is het tijd om naar je arts te gaan om medische aandoeningen uit te sluiten.

Heb je andere symptomen naast spierpijn, zoals duizeligheid, ademhalingsproblemen, koorts of extreme spierzwakte? Neem dan contact op met jouw (huis)arts.

Spierpijn zonder reden kan namelijk een indicatie zijn van een ziekte of een andere gezondheidstoestand.

Samenvatting:

Als je niet hebt getraind en spierpijn hebt zonder enige reden, neem dan contact op met jouw (huis)arts om medische aandoeningen uit te sluiten.

Spierpijn bij griep

Wat zijn de symptomen van griep

Een van de symptomen van griep is pijn. Het is mogelijk dat de spieren zo belast zijn geraakt dat het pijn doet om te gaan bewegen.

Je kan bovendien ook vermoeid en uitgeput voelen, omdat spierpijn veel van je energie kan gebruiken.

Echter geldt dit niet voor iedereen.

Sommige mensen ervaren spierpijn bij griep, terwijl anderen zelden pijn voelen. Meestal ervaren mensen met chronische ziekten meer pijn, omdat het lichaam het moeilijker heeft om de ziektes te bestrijden.

Elke keer dat het lichaam harder moet werken, wordt er meestal meer pijn ervaren.

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om te helpen bij het omgaan met de spierpijn. Deze tips zijn handig om te gaan doen terwijl je herstelt van griep:

 1. Rust zoveel mogelijk uit. Door zoveel mogelijk rust en slaap te krijgen, krijgt het lichaam de beste kans om de infectie te bestrijden.
 2. Blijf water drinken. Gehydrateerd blijven terwijl je ziek bent is belangrijk. Drink genoeg water, sportdranken en elektrolytische dranken om gehydrateerd te blijven. Zeker als je zit te zweten door een hoge lichaamstemperatuur.
 3. Neem een bad. Een lauw bad of douche nemen kan geweldig voelen, terwijl het tegelijkertijd de spierpijn kan verminderen. Let wel op dat het niet een warm bad is, sinds de lichaamstemperatuur kan stijgen. Neem ook geen bad of douche als je duizelig of zwak bent om letsel te voorkomen.
Samenvatting:

Spierpijn is een symptoom bij griep. Sommige mensen ervaren spierpijn, terwijl anderen zelden pijn voelen. Paar behulpzame tips om spierpijn bij griep te verlichten is zoveel mogelijk uitrusten, gehydrateerd blijven en een bad of douche nemen.

Waarom spierpijn bij griep?

Wanneer een persoon griep heeft, komen er natuurlijke chemicaliën vrij in het lichaam om de infectie te bestrijden. Spierpijn wordt veroorzaakt door deze immuunrespons.

Lichamelijk pijn is eigenlijk een goed teken, omdat het lichaam doet wat het moet doen, en dat is de infectie bestrijden en jou te helpen om beter te worden.

Het is belangrijk om uitdroging te voorkomen, dus drink altijd genoeg water. Uitdroging kan ook bijdragen aan pijn, spierpijn en spierkrampen.

Spierpijn door hoesten

Spierpijn door hoesten

Aanhoudend hoesten kan leiden tot chronische spierpijn. Dit komt omdat er een sterke druk wordt gegenereerd elke keer als je in een hoestbui zit.

Wanneer een persoon hoest, wordt er veel spieren gebruikt. Intens hoesten of een hoestbui kan deze spieren uitputten, waarna ze pijnlijk aanvoelen.

In veel gevallen verdwijnt de pijn vanzelf en is het meestal geen reden tot bezorgdheid, maar niet als het aanhoudend of ernstig is.

Pijn op de borst kan een teken zijn op een (ernstige) infectie op de borst, zoals een longontsteking. Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen voor als je pijn hebt op de borst.

Als er andere symptomen zijn, kan dit duiden op een ernstige onderliggende infectie. Symptomen kunnen zijn:

 • Spierpijn en pijn
 • Vermoeidheid
 • Slijm ophoesten
 • Koorts
 • Piepende ademhaling
 • Ademhalingsproblemen
Samenvatting:

Een hoestbui kan leiden tot spierpijn, sinds de spieren overbelast raken. In veel gevallen verdwijnt de spierpijn vanzelf, maar in bepaalde situaties moet je contact opnemen met een (huis)arts om onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten.

Spierpijn door stress

Wat helpt tegen stress

Het is mogelijk om spierpijn te krijgen door stress. Als reactie op stress, circuleert er meer adrenaline door het lichaam. De bloedsuikerspiegel stijgt en wordt het naar de spieren geleid.

Het lichaam verwacht namelijk dat je iets fysieks gaat doen, zoals wegrennen. Door deze reactie kan je warmer en sterker voelen. Het kan ook zelfs het uithoudingsvermogen verbeteren.

Dit wordt de fight-or-flight response genoemd.

Je kunt ook langdurige stress hebben. Bekende oorzaken van langdurige stress zijn:

 • Aanhoudende druk van werk
 • Gezinsleven
 • Geldproblemen
 • Relatieproblemen
 • (Faal)angst
 • Negatief zelfbeeld

Als gevolg hiervan kan stress pijn, spierpijn en krampen veroorzaken. Probeer veranderingen in je levensstijl te maken om stress te minimaliseren.

Denk daarbij aan meer lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken, minder cafeïne consumeren en gezondere voeding kiezen.

Samenvatting:

Langdurige stress kan pijn, spierpijn en krampen veroorzaken. Je kunt stress verminderen door een gezonder levensstijl te aannemen.

Spierpijn na slapen

Slapen

Pijn of spierpijn na slapen kan verschillende oorzaken hebben.

Natuurlijk willen we allemaal uitgerust wakker worden, maar helaas is dat voor sommige mensen niet hoe de ochtenden beginnen.

Er zijn verschillende factoren voor spierpijn na slapen. Denk daarbij aan de matras, kussen, mogelijke ontstekingen, leeftijd en een sedentaire levensstijl.

Het is belangrijk om onderliggende aandoeningen die de pijn veroorzaken uit te sluiten. Deze kunnen onder andere reumatoïde artritis (gewrichtsontstekingen), virale infectie en een te kort aan vitamine D zijn.

Hier is een lijst van tips om spierpijn na slapen te verhelpen:

 1. Zorg voor een comfortabele en ondersteunende matras en kussen.
 2. Voedingsmiddelen vermijden die ontstekingen verergeren. Deze zijn onder andere ongezonde vetten, suikers, frituur, bewerkt vlees, koekjes en frisdranken.
 3. Meer bewegen, omdat een zittende levensstijl kan leiden tot meer stijfheid en pijn.
 4. Een vitamine D supplement nemen, sinds de meeste mensen niet genoeg vitamine D binnen krijgen via hun dieet in de wintermaanden.
 5. Fysieke- en emotionele stress verminderen.
 6. Stoppen met roken, sinds roken zuurstofrijk bloed naar de weefsels voorkomt.
 7. Niet op je buik slapen, sinds het kan bijdragen aan de pijn.
 8. Niet in een te koude slaapkamer slapen.
 9. Stretchen, sinds het kan helpen de bloedsomloop te stimuleren.
 10. Een warme douche nemen, omdat het kan helpen de bloedvaten te verwijden en spierspasmen te verminderen.
Samenvatting:

Sluit eerst onderliggende medische aandoeningen uit. Probeer daarna veranderingen aan je levensstijl te brengen om spierpijn na slapen te voorkomen.

Spierpijn gaat niet over?

Als de spierpijn na een paar dagen rust niet begint met te verminderen, kan dit een teken zijn dat je een (ernstige) spierblessure hebt opgelopen.

Een spierblessure kun je echter ook eerder opmerken. Een hevige spierpijn tijdens een training kan ook een teken zijn voor een spierblessure.

Een spierblessure kan bestaan uit een verrekking, spierscheur of peesruptuur. Spierblessures komen vaak voor en ontstaat vaak door een snelle en krachtige beweging.

Raadpleeg een arts als spierpijn gepaard gaat met hoge koorts, spierzwakte en ademhalingsmoeilijkheden.

Samenvatting:

Spierpijn die niet over gaat kan een teken zijn voor een spierblessure. Spierblessures kunnen ook ontstaan door een snelle en krachtige beweging.

Meest gestelde vragen over spierpijn

Er zijn veel vragen over spierpijn, waarvan sommige niet in dit artikel beantwoord zijn. Daarom staan hieronder de meest gestelde vragen over spierpijn.

Hier zijn de meest gestelde vragen over spierpijn.

 1. Hoe spierpijn verminderen?

  Er zijn verschillende manieren om spierpijn te gaan verminderen. Paar voorbeelden zijn: meer bewegen, stretchen, eiwitten eten, een warm-koud kompres gebruiken, ontstekingsremmend voedsel eten en een warm of koud bad nemen.

 2. Hoeveel dagen duurt spierpijn?

  Spierpijn duurt meestal tussen 3 tot 5 dagen. De spierpijn zelf kan mild tot ernstig zijn en verschijnt meestal 6 tot 24 uur na een trainingssessie. Het kan ook voorkomen dat de beginnende DOMS symptomen 48 uur na je trainingssessie verschijnen. Zoek medisch hulp als de pijn ondragelijk is of langer dan 7 dagen duurt, zonder enige teken voor vermindering.

 3. Moet je spierpijn hebben om te groeien?

  Nee, je hoeft geen spierpijn te hebben om spiermassa te krijgen. Want hoe vaker je traint, hoe minder spierpijn je zult gaan krijgen. Voor beginners kan het wel een teken zijn om te groeien.

 4. Is spierpijn goed?

  Wanneer je spierpijn voelt, is dit meestal het gevolg van microscopische scheurtjes in de spiervezels. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam wanneer de spieren overbelast zijn geraakt. Naarmate de spiervezels worden hersteld, worden ze sterker en groter dan voorheen.

 5. Waardoor ontstaat spierpijn?

  Spierpijn ontstaat door microscopische scheurtjes in de spiervezels of door een ophoping van afvalstoffen, met name melkzuur.