Snijbonen zijn heerlijk, maar helaas worden snijbonen soms niet goed gekookt. Hierdoor worden ze vaak slap en komen ze minder lekker over.
Echter hoeft dit niet zo te zijn, sinds je gemakkelijk een goede snijbonen koken recept kunt gaan volgen.
Door dit kan ook jij genieten van perfecte gekookte snijbonen die je in verschillende recepten kunt toevoegen als een bijgerecht. Ze passen geweldig in tal van verschillende recepten.
Na dat je de snijbonen gekookt hebt, zie je dat er veel snijbonen overgebleven zijn. Of misschien wil je de snijbonen bewaren voor een lange tijd, zodat wanneer jij het wilt opnieuw snijbonen kunt gaan koken.
Is het mogelijk om snijbonen te gaan invriezen? En zo ja, moet je de snijbonen eerst blancheren of kun je ze meteen rauw in de vriezer plaatsen en bewaren?
Verder in dit recept staat alles wat je moet weten over snijbonen invriezen, bewaren en de bereidingswijze.
Snijbonen voedingswaarde
Wat zijn eigenlijk nu de macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) van snijbonen? En hoe zit het met de vezels en het watergehalte?
Hier staan de voedingswaarde van snijbonen rauw, per 100 gram.[1]
Snijbonen rauw | Per 100 gram |
---|---|
Energie | 22 kcal |
Vet | 0,1 gram |
Koolhydraten | 2 gram |
Voedingsvezel totaal | 2,7 gram |
Eiwit | 1,9 gram |
En hier staan de voedingswaarde van snijbonen gekookt, per 100 gram.[1]
Snijbonen gekookt | Per 100 gram |
---|---|
Energie | 23 kcal |
Vet | 0 gram |
Koolhydraten | 1,9 gram |
Voedingsvezel totaal | 4,2 gram |
Eiwit | 1,8 gram |
Zoals je ziet krijgen de snijbonen aanzienlijk meer vezels wanneer ze gekookt worden. Verder zijn de voedingswaarden tussen rauwe en gekookte snijbonen bijna hetzelfde.
Dit is goed om te weten, sinds snijbonen gekookt ingevroren kunnen worden, maar ook zonder ze eerst te gaan blancheren.
En hoe zit het met het watergehalte van snijbonen? Snijbonen hebben een hoog watergehalte, met meer dan 90 gram water per 100 gram.
Water is natuurlijk belangrijk voor de gezondheid en daarnaast kan genoeg gehydrateerd zijn verschillende gezondheidsvoordelen bieden.
Deze gezonde voordelen zijn onder andere:
- Constipatie verlichten
- Fysieke- en mentale prestaties verbeteren
- Beter lichaamstemperatuur regeling
- Hoofdpijn verlichten
Het is daarom aanbevolen om altijd genoeg water te gaan drinken.
Je kunt ook voedingsmiddelen eten die hoge watergehaltes hebben, zoals vers fruit en groenten. Je krijgt hiermee tal van onmisbare voedingsstoffen binnen.
Kun je snijbonen invriezen?
Ja, je kunt inderdaad snijbonen invriezen. Je kan naast gekookte ook rauwe snijbonen invriezen en bewaren.
Niet geblancheerde snijbonen invriezen is handig als je weinig tijd hebt. Soms wordt het ook gedaan om de textuur beter te behouden na het ontdooien.
Of je nu eerst gaat blancheren of het rauw en ongekookt gaat invriezen, de voorkeur ligt simpelweg aan jou.
Verse snijbonen invriezen
Hier staat hoe je rauwe, verse snijbonen kunt gaan invriezen.
Kun je gekookte snijbonen invriezen?
Naast rauwe snijbonen, kun je ook inderdaad gekookte snijbonen invriezen. Deze kooktechniek heet blancheren en wordt vaak gebruikt bij fruit en groente.
Het voedsel wordt voor een korte tijd gekookt, waarna het in koud water wordt gelegd. Het koud water zorgt namelijk ervoor dat het kookproces gestopt wordt.
Gekookte snijbonen invriezen doe je zo.
Ingrediënten:
- Snijbonen
- IJs
- Water
Bereidingswijze:
- Breng een grote pan met water aan de kook en vul een andere grote kom met ijswater.
- Snijd en snijbonen en maak ze schoon. Indien gewenst kun je de snijbonen ook in kleinere stukjes snijden.
- Breng de snijbonen in de grote pan en kook het voor 3 minuten.
- Nadat de snijbonen gekookt zijn, verplaats je deze in de kom met ijswater. Laat ze volledig afkoelen.
- Dep de snijbonen droog en doe ze in diepvrieszakken.
Snijbonen uit de vriezer koken
De snijbonen zijn al ingevroren en nu wil je ze gaan gebruiken. Moet je ze eerst laten ontdooien? Dit is niet nodig.
Als een voorbeeld, kun je simpelweg de bevroren snijbonen in een voorverwarmde oven plaatsen en tegelijkertijd met jouw recept koken.
Zo kun je dus ook een handjevol snijbonen in hete soepen of stoofschotels doen. Wanneer ze eenmaal verwarmd zijn, zijn ze klaar om te gaan genieten.
Hoe lang kun je snijbonen bewaren in de vriezer?
Hoe lang je snijbonen in de vriezer kunt gaan bewaren is afhankelijk van de diepvrieszakken of containers.
Met behulp van een vacuüm-sealer, kan het gemakkelijk een jaar meegaan. Wanneer het in niet vacuümverpakte diepvrieszakken wordt bewaard, kan het ongeveer 6 maanden meegaan.
Kijk en volg altijd de instructies van de snijbonen product.
In het kort: Snijbonen invriezen
Snijbonen zijn een perfecte optie als het gaat om bijgerechten. Ze zijn namelijk heerlijk, gezond en je kunt ze gemakkelijk toevoegen in tal van recepten.
Daarnaast helpt het ook dat snijbonen koken of sperziebonen koken totaal niet moeilijk is. Heb je te veel snijbonen gemaakt?
Geen probleem, je kunt de snijbonen invriezen en bewaren voor een lange tijd. Of je het nu eerst blancheert of meteen rauw in de vriezer gaat bewaren, ligt aan jouw eigen voorkeur.
Bekijk ook eens hoe je andere voedingsmiddelen kunt gaan invriezen, waaronder champignons invriezen.