Sinaasappel Gezond? 10 Krachtige Gezonde Voordelen

Iedereen houdt wel van sinaasappels, het is tenslotte één van de meest populaire vruchten van de hele wereld.

Ze smaken lekker zoet en bevatten weinig calorieën. Hierdoor zijn sinaasappels een uitstekende keuze als een gezond tussendoortje of snack voor onderweg.

En omdat ze voedzaam zijn, zijn ze ook een uitstekende keuze voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit. Dit is namelijk 2 porties (200 gram) fruit per dag.

Deze oranjekleurige vruchten kunnen tal van verschillende gezonde voordelen bieden aan het lichaam, vanwege de voedingsstoffen die ze bevatten.

Maar, wat is eigenlijk nu de voedingswaarde van een sinaasappel?

Sinaasappel voedingswaarde

Sinaasappel voedingswaarde

Hoe zit nu met de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) van sinaasappels? Hier staat de voedingswaarde van een sinaasappel, per 100 gram.[1]

SinaasappelPer 100 gram
Energie48 kcal
Vet1 gram
Koolhydraten7,9 gram
Voedingsvezel totaal2 gram
Eiwit0,8 gram

Sinaasappels hebben geweldige voedingswaarden. Zo zijn ze rijk aan vezels, terwijl ze weinig calorieën en vetten bevatten.

Je hebt daarnaast verschillende manieren om sinaasappels te gaan gebruiken. Denk daarbij eens aan smoothies, fruitsalades, Griekse yoghurt of een simpel sinaasappelsap.

Uiteraard kun je ook een losse sinaasappel eten. Maar wanneer je dit wilt gaan doen, hoe kun je dan het beste pellen? Sommige mensen hebben namelijk moeite ermee.

Samenvatting:

Sinaasappels hebben geweldige voedingswaarden. Zo zijn ze rijk aan vezels, terwijl ze weinig calorieën bevatten. Daarnaast zijn ze veelzijdig, waardoor je ze kunt gaan gebruiken voor verschillende recepten of gerechten.

Hoe kun je sinaasappel eten?

Hoe kun je sinaasappel eten

Sinaasappel pellen kan een nachtmerrie zijn. Echter hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om de schil er af te krijgen.

Zodra je weet hoe je een sinaasappel kunt gaan pellen, zul je nooit meer moeite ermee hebben. Hier staat stap voor stap hoe je een sinaasappel kunt gaan pellen en eten:

  1. Snijd eerst de bovenkant en onderkant van de sinaasappel
  2. Maak daarna sneetjes aan de zijkanten van de sinaasappel tot dat je bijna het vruchtvlees bereikt
  3. Je kunt nu gemakkelijk de sinaasappel pellen, eet smakelijk!

Liever een video kijken?

Nu heb je met succes een sinaasappel gepeld, maar achteraf gezien zit je vol en zijn er nu overgebleven stukjes sinaasappel over.

Of misschien wil je weten hoelang sinaasappels eigenlijk goed blijven. Dus, hoelang blijven sinaasappels goed?

Samenvatting:

Sinaasappel pellen is simpel. Snijd eerst de bovenkant en onderkant van de sinaasappel af en maak daarna sneetjes aan de zijkanten tot dat je bijna het vruchtvlees bereikt. Pel nu simpelweg de schil eraf.

Hoelang blijft een sinaasappel goed?

Hoelang blijft een sinaasappel goed

Wanneer sinaasappels op een correcte manier bewaard worden, kan het 1 tot 2 weken bewaard worden buiten de koelkast. Bewaar ze op een koel, donker en droog plaats.

Het is belangrijk om te weten dat de sinaasappel sneller gerijpt wordt wanneer het op de fruitschaal, samen met andere fruiten zoals de banaan, bewaard wordt.

Als je de sinaasappel langer wilt bewaren, kun je het bewaren in de koelkast. Dan kunnen de sinaasappels 3 tot 4 weken meegaan.

Maar, hoe kun je nu weten of de sinaasappel nog goed is? Wanneer de sinaasappel weinig smaak, uitgedroogd of geschimmeld is, is de sinaasappel niet meer goed.

Samenvatting:

Sinaasappels kunnen 1 tot 2 weken bewaard worden buiten de koelkast op een koel, donker en droog plaats. De sinaasappel is niet meer goed wanneer het uitgedroogd of geschimmeld is.

Is sinaasappel gezond?

Sinaasappel gezond

Sinaasappels zijn voedzaam, want het bevat tal van belangrijke voedingsstoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken.

En omdat het lichaam deze voedingsstoffen niet zelf kan aanmaken, moeten we deze stoffen uit voedzame voedingsmiddelen krijgen.

De sinaasappel is één van deze voedzame voedingsmiddelen.

Het is tenslotte een fruit. En dankzij deze voedingsstoffen, kan de sinaasappel verschillende potentiële gezonde voordelen bieden aan het lichaam.

Hier staan 10 krachtige, potentiële gezondheidsvoordelen van sinaasappels.

1. Sinaasappel is rijk aan vitamines

De sinaasappel is rijk aan verschillende vitamines, waaronder vitamine B1, vitamine C en foliumzuur.

Vitamine B1 of thiamine speelt een belangrijke rol bij de goede werking van het zenuwstelsel en het hart. Ook heb je het nodig om koolhydraten om te gaan zetten naar energie.

Vitamine C werkt als een antioxidant in het lichaam. Hierdoor ondersteunt vitamine C het immuunsysteem. Daarnaast is het ook nodig voor bijvoorbeeld de wondgenezing.

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Foliumzuur is onmisbaar voor onder andere het bloed en de zenuwen.

Ondanks deze verschillende vitamines, is de sinaasappel natuurlijk bekend vanwege de hoge vitamine C gehalte.

Als je op zoek bent naar een vitamine C rijke voedingsmiddel, dan is de kiwi aanbevolen. Kiwi’s kunnen namelijk tot wel 3 keer meer vitamine C bevatten dan sinaasappels of satsuma mandarijnen.

Samenvatting:

Sinaasappels is rijk aan onder andere vitamine B1, vitamine C en foliumzuur (vitamine B11). Deze onmisbare vitamines spelen verschillende belangrijke rollen in het lichaam.

2. Sinaasappel is rijk aan kalium

Niet alleen is de sinaasappel rijk aan vitamines, maar ook mineralen.

Eén van deze mineralen is kalium. Naast dat kalium een mineraal is, functioneert het ook als een elektrolyt in het lichaam.

Elektrolyten zoals kalium spelen een belangrijke rol bij het samentrekken van de spieren, de vochtbalans in het lichaam, zenuw impulsen, spijsvertering, bloeddruk en de hartslag.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat kalium:

  • De bloeddruk kan verlagen.[2]
  • Het risico op beroerte kan verminderen.[3]
  • Het vasthouden van water verminderen.[4]

Andere voeding die rijk is aan kalium, zijn asperges, aubergine, bloemkool, broccoli, courgette, kikkererwten, knolselderij, komkommer, maïs, prei, sperziebonen, spinazie en spruitjes.

Samenvatting:

De sinaasappel is rijk aan mineralen, waaronder kalium. Kalium werkt ook als een elektrolyt dat een rol speelt in onder andere het samentrekken van de spieren en de vochtbalans.

3. Sinaasappel is rijk aan antioxidanten

Sinaasappels zijn rijk aan antioxidanten, met name carotenoïden en flavonoïden.

Deze antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, want ze kunnen tal van verschillende gezonde voordelen bieden.

Eén van deze gezondheidsvoordelen, is dat antioxidanten kunnen helpen tegen vrije radicalen.

Wanneer er te veel vrije radicalen aanwezig zijn, kunnen ze leiden tot verschillende chronische ziekten, waaronder diabetes, huidproblemen en hart- en vaatziekten.

Vitamine C werkt ook antioxiderend en zoals we weten, bevatten sinaasappels boordevol vitamine C. Hierdoor kan vitamine C ook helpen tegen vrije radicalen.

Samenvatting:

De sinaasappel is rijk aan antioxidanten, waaronder carotenoïden, flavonoïden en vitamine C. Deze antioxidanten kunnen helpen vrije radicalen te bestrijden die anders kunnen leiden tot chronische ziekten.

4. Sinaasappel is rijk aan vezels

Een sinaasappel van 200 gram bevat ongeveer 4 gram vezels. Ondanks dat vezels belangrijk zijn, krijgen te veel mensen niet genoeg vezels binnen.

Zo helpen vezels om de stoelgang te verbeteren, omdat ze meer volume aan de ontlasting toevoegen. Ook prikkelen vezels de darmen, waardoor de darmen in beweging blijven.

Vezels kunnen ook helpen om de insulinegevoeligheid te verbeteren. Een lage insulinegevoeligheid kan bijdrage aan diabetes type 2.

Een onderzoek toont aan dat door 4 gram vezel te nemen via een voedingssupplement, de reactie van het lichaam op insuline verbeterde.[5]

Ben je op zoek naar vezelrijke voeding?

Probeer eens gedroogde abrikozen, koolrabi, nootmuskaat, appels, drakenfruit, havermout, frambozen, vlierbessen, kiwano, veenbessen, rucola of avocado.

Samenvatting:

Sinaasappels zijn rijk aan vezels, wat te weinig mensen niet genoeg ervan krijgen. Vezels kunnen helpen om de stoelgang en de insulinegevoeligheid te verbeteren.

5. Sinaasappel kan helpen met afvallen

Omdat de sinaasappel rijk is aan vezels en een hoog watergehalte heeft, kan het helpen om de eetlust te verminderen en dit kan helpen om gemakkelijker te gaan afvallen.

Vezels en water zorgen voor een sneller gevoel van volheid, waardoor je minder gaat eten. Als volgt krijg je ook minder calorieën binnen.

Daarnaast is de sinaasappel ook voedzaam, vanwege de vitamines, mineralen en antioxidanten die het bevat en behoren ze ook bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit.

Hierdoor zijn sinaasappels een goede keuze voor degenen die gezond willen gaan afvallen.

Samenvatting:

De sinaasappel bevat vezels en heeft een hoog watergehalte, waardoor het kan helpen om een sneller gevoel van volheid te geven. Je zult hierdoor minder gaat eten en minder calorieën binnenkrijgen.

6. Sinaasappel kan de bloeddruk verlagen

Minder natrium eten verlaagt de bloeddruk. Omdat sinaasappels geen natrium bevatten, zijn ze een goede keuze voor degenen die te veel natrium binnenkrijgen.

Natrium is belangrijk voor het lichaam, sinds het nodig is voor onder andere de vochtbalans en een goede werking van spier- en zenuwcellen.

Sinaasappels bevatten dus geen natrium, maar wel vitamine C en kalium. Deze twee stoffen kunnen helpen de bloeddruk te verlagen.[6][7]

Een hoger kaliuminname kan het risico op een hoge bloeddruk verminderen. Het speelt namelijk een rol bij de regeling van de bloeddruk.

Samenvatting:

Sinaasappels bevatten geen natrium, maar wel vitamine C en kalium. Deze twee stoffen kunnen helpen de bloeddruk te verlagen.

7. Sinaasappel kan bloedarmoede voorkomen

Bij bloedarmoede is er te weinig hemoglobine. Dit is een eiwit dat het transport van zuurstof door het bloed verzorgt. Bloedarmoede wordt ook gekenmerkt door te weinig rode bloedcellen.

Vaak wordt bloedarmoede veroorzaakt door een ijzertekort.

Het is dan ook belangrijk om ijzerrijke voeding te gaan eten. De sinaasappel is niet rijk aan ijzer, maar wel aan vitamine C en citroenzuur.

Onderzoeken tonen aan dat vitamine C en citroenzuur kunnen helpen om de opname van ijzer in het lichaam te verbeteren.[7][8]

Een goede keuze is daarom om sinaasappel te gaan combineren met een ijzerrijk voedingsmiddel.

Samenvatting:

De sinaasappel is niet rijk aan ijzer, maar wel vitamine C en citroenzuur. Hierdoor kan de sinaasappel de opname van ijzer verbeteren. Bloedarmoede wordt namelijk vaak veroorzaakt door een ijzertekort.

8. Sinaasappel kan de gezondheid van het hart verbeteren

Omdat de sinaasappel rijk is aan antioxidanten en vezels, kan het helpen de gezondheid van het hart te verbeteren.

Een 4 wekenlang onderzoek bij 17 gezonde mensen die dagelijks sinaasappelsap dronken, werden hun bloeddruk sterk verlaagd.[9]

Vezels kunnen het cholesterol verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Een onderzoek toont aan dat door genoeg vezels te gaan eten, het risico op hartziekten sterk kan verminderen.[10]

Door deze voedingsstoffen kunnen sinaasappels voordelig werken voor het hart en kunnen ze het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Samenvatting:

De antioxidanten en vezels in sinaasappels kunnen helpen het risico op hoge bloeddruk en cholesterol verminderen, waardoor de gezondheid van het hart verbeterd kan worden.

9. Sinaasappel kan helpen nierstenen voorkomen

Sinaasappels kunnen helpen nierstenen te voorkomen, en dit komt voornamelijk door citroenzuur.

Citroenzuur zorgt ervoor dat kristallen in de nieren minder snel uit kunnen groeien tot grotere nierstenen. Ook wordt er aangenomen dat ze de vorming van nierstenen kunnen voorkomen.

Zo tonen onderzoeken aan dat sinaasappelsap kunnen helpen het risico op nierstenen te verminderen.[11][12]

Samenvatting:

Sinaasappels bevatten citroenzuur, wat kan helpen om de kristallen in de nieren minder snel uit te laten groeien tot nierstenen en het zelfs kan laten voorkomen.

10. Sinaasappel kan de huidgezondheid verbeteren

Zoals eerder vermeld, speelt vitamine C een rol bij de wondgenezing. Maar vitamine C is ook een antioxidant die kan helpen om de huidgezondheid te verbeteren.

En dit doet vitamine C op meerdere manieren.

Als eerst, kan vitamine C helpen tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen leiden tot huidproblemen, waaronder rimpels en acne.

Ten tweede speelt vitamine C een rol bij de productie van collageen. Collageen ondersteunt de huidelasticiteit en bevordert wondgenezing.

Zo toont een onderzoek aan dat vitamine C de rimpels, huidelasticiteit en het uiterlijk verbeterde.[13]

Samenvatting:

Vitamine C kan helpen tegen vrije radicalen die huidproblemen kunnen veroorzaken, en kan ook de productie van collageen bevorderen.

Hoeveel sinaasappels per dag?

Hoeveel sinaasappels per dag

Sinaasappels zijn dus voedzaam en kunnen hierdoor tal van verschillende gezonde voordelen bieden aan het lichaam.

Maar hoeveel sinaasappels per dag is dan aanbevolen? Eén stuk sinaasappel is 1 portie. Meestal weegt een medium sinaasappel tussen de 150 en 200 gram.

Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten, wat neer komt op 200 gram.

Je kunt simpelweg sinaasappels eten met druiven, aardbeien of andere fruit om gemakkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid fruit te komen.

En door sinaasappels te gaan combineren met andere fruit, krijg je ook andere belangrijke voedingsstoffen binnen.

Want de sinaasappel bevat natuurlijk niet alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.

Het is daarnaast belangrijk om te weten dat sinaasappelsap of een ander vruchtensap niet mee telt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit.

Samenvatting:

Sinaasappels zijn een goede keuze om het advies van 2 porties fruit per dag te gaan eten. Combineer een sinaasappel met andere fruit en je krijgt ook meer verschillende voedingsstoffen binnen.

Wat is gezonder sinaasappel of sinaasappelsap?

Wat is gezonder sinaasappel of sinaasappelsap

Ook al wordt sinaasappelsap gemaakt van sinaasappels, zijn er toch wat verschillen. Paar nadelen van sinaasappelsap zijn:

  • Het bevat aanzienlijk minder vezels
  • Het bevat aanzienlijk meer suikers en daardoor ook meer calorieën
  • Het vermindert de eetlust niet, waardoor je waarschijnlijk meer gaat eten

Wat is gezonder, sinaasappel of sinaasappelsap? Sinaasappel is een gezondere keuze, vanwege de genoemde nadelen van sinaasappelsap.

Sinaasappelsap die bewerkt is om bijvoorbeeld de houdbaarheid te verlengen, bevatten meestal ook minder vitamine C en antioxidanten.

Het is daarom aanbevolen om hele fruit te gaan eten, in plaats van fruitsapjes.

Samenvatting:

Sinaasappels zijn gezonder, omdat sinaasappelsap paar nadelen heeft. Zo bevat sinaasappelsap meer suikers en minder vezels. Ook vermindert sinaasappelsap de eetlust niet.

Nadelen sinaasappel

Nadelen sinaasappel

Sinaasappels zijn dus voedzaam, waardoor ze tal van mogelijke gezondheidsvoordelen kan bieden aan het lichaam.

Maar zijn er dan ook nadelen van sinaasappels?

Voor sommige mensen kunnen sinaasappels nadelen brengen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de symptomen van refluxklachten verergeren, wanneer ze refluxklachten hebben.

Bij refluxklachten heb je last van brandend maagzuur en opboeren. Sinds sinaasappels een hoog zuurgehalte hebben, kunnen ze daarom de symptomen verergeren.

Maar, voor gezonde mensen zullen sinaasappels waarschijnlijk geen nadelen of bijwerkingen veroorzaken. Eet daarom gerust je sinaasappels in mate.

Samenvatting:

Sinaasappels kunnen refluxklachten verergeren, vanwege de hoog zuurgehalte die ze bevatten. Symptomen van refluxklachten zijn onder andere een brandend maagzuur en opboeren.

Is sinaasappel ongezond?

Is sinaasappel ongezond

Naast de mogelijke nadelen van sinaasappels, zijn sinaasappels dan ongezond? Nee, sinaasappels zijn niet ongezond.

Ze bevatten namelijk boordevol voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten die het lichaam niet zelf kan aanmaken.

Sommige van deze voedingsstoffen zijn daarnaast ook onmisbaar.

En sinaasappels zijn tenslotte fruit, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor het advies om 2 porties fruit per dag te gaan eten.

Samenvatting:

Sinaasappels zijn gezond, omdat ze belangrijke voedingsstoffen bevatten. Deze zijn onder andere vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Sinaasappel bewaren

Sinaasappel bewaren

Sinaasappel bewaren is simpel. Bewaar het op een koel, donker en droog plaats en het kan 1 tot 2 weken bewaard worden.

Sinaasappels rijpen niet veel, dus als je een ongeschilde sinaasappel bewaard in de koelkast, kan het langer meegaan.

Om de sinaasappels sneller te laten rijpen, kun je ze op de fruitschaal bewaren samen met bananen.

Wanneer de sinaasappels geschild of gesneden zijn, bewaar je ze in de koelkast. Plaats ze in een luchtdicht bakje en ze kunnen 3 tot 4 dagen mee.

Om erachter te komen of de sinaasappel nog goed is, kun je controleren of de sinaasappel weinig smaak, uitgedroogd of geschimmeld is.

Samenvatting:

Sinaasappels kunnen 1 tot 2 weken bewaard worden op een koel, donker en droog plaats. Om de sinaasappels langer te bewaren, kun je ze in de koelkast plaatsen. Geschilde of gesneden sinaasappels bewaar je in een luchtdicht bakje in de koelkast voor 3 tot 4 dagen.

In het kort: Sinaasappels

Citrusvruchten

Sinaasappels zijn heerlijk en voedzaam. Zo zijn ze niet alleen lekker zoet, maar bevatten ze ook boordevol voedingsstoffen, waaronder:

  • Vezels
  • Vitamine B1
  • Vitamine C
  • Foliumzuur
  • Kalium
  • Antioxidanten (carotenoïden en flavonoïden)

Het lichaam kan deze voedingsstoffen niet zelf aanmaken, waardoor we ze uit voedzame voedingsmiddelen moeten halen.

En vanwege deze voedingsstoffen, kunnen sinaasappels gezonde voordelen bieden aan het lichaam. Zo kunnen ze de gezondheid van het hart verbeteren of nierstenen voorkomen.

Sinaasappels kun je eten zoals het is, maar ook toevoegen in bijvoorbeeld je fruitsalade of yoghurt. Je kunt het natuurlijk ook samen met druiven of aardbeien eten.

Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten, wat neer komt op 200 gram. Een sinaasappel is een uitstekende keuze om het advies te gaan volgen.

Bewaar sinaasappels op een koel, donker en droog plaats. Wanneer je de houdbaarheid van sinaasappels wilt verlengen, kun je ze in de koelkast bewaren.