Saliethee Maken: 8 Gezonde Voordelen en Risico’s

We kennen allemaal de normale (kruiden)theesoorten wel, zoals gemberthee, zwarte thee, matcha thee en groene thee.

Maar daarover kunnen we niet hetzelfde zeggen over saliethee. Wat is salie en saliethee precies nu?

Salie wordt vaak als kruid gebruikt in de mediterrane keuken, vanwege de warme en kruidige smaak. De smaak van salie kan gemakkelijk andere kruiden overheersen, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden gebruikt.

Salie wordt naast een kruid voor de keuken ook gebruikt in alternatieve en traditionele geneeskunde, want salie staat bekend om zijn geneeskrachtige en ontsmettende werking.

En dan heb je saliethee dat gemaakt wordt van salie.

Wat is saliethee?

Salie

Saliethee is een extract gemaakt van de bladeren van salie. Salie zelf is een plant in de mint-familie. Salie bevat potentiële gezonde voordelen, en dat is de voornaamste reden waarom saliethee eerst werd gemaakt.

Natuurlijk wordt saliethee niet alleen gedronken vanwege de gezonde voordelen, want het is eigenlijk ook een heerlijke thee die mensen kunnen gaan drinken.

Daarnaast is saliethee van nature cafeïnevrij en kan het daarom op elk moment gedronken worden, waaronder voor het slapen.

Saliethee heeft een muntachtig en licht stimulerend smaak. Dit is te vergelijken met gemberthee. Daarom wordt het meestal aanbevolen om een klein beetje honing toe te voegen om de smaak te verzachten.

Als het gaat om de aanwezige antioxidanten, is saliethee vergelijkbaar met groene thee. Beide theeën zijn rijk aan antioxidanten die kunnen helpen tegen vrije radicalen in het lichaam.

En bekende antioxidant die saliethee bevat, is ellaginezuur. Ellaginezuur zit ook onder andere in frambozen, aardbeien en walnoten.

Saliethee kan een goed alternatief zijn voor veel mensen, omdat het geen vet, cholesterol, natrium, suiker of calorieën bevat. Saliethee kan daarom een goede alternatief zijn bij mensen met bepaalde gezondheidsproblemen.

Zo kan het helpen met afvallen, keelpijn, slapeloosheid, brandend maagzuur en wondgenezing.

Samenvatting:

Saliethee is een extract gemaakt van de bladeren van het plan salie. Het heeft een muntachtig smaak, is cafeïnevrij en door de antioxidanten kan het gezonde voordelen bieden.

Waar is saliethee goed voor?

Saliethee kan goed zijn voor onder andere keelpijn, mondgezondheid, wondgenezing, humeur en diabetes.

Er is een gebrek aan onderzoeken naar de gezonde voordelen van saliethee. Echter zijn er wel aanwijzingen dat het drinken van saliethee bepaalde gezonde voordelen kan bieden.

Hier is een overzicht van verschillende potentiële gezonde voordelen van saliethee.

1. Saliethee is rijk aan antioxidanten

Zoals eerder vermeld bevat saliethee antioxidanten die kunnen helpen tegen vrije radicalen in het lichaam.

Dit is belangrijk, want een ophoping van deze schadelijke stoffen kunnen leiden tot chronische ziekten, zoals diabetes type 2.

Naast dat saliethee de antioxidant ellaginezuur bevat, bevat het ook een polyfenol genaamd rozemarijnzuur.

Onderzoeken bij dieren tonen aan dat rozemarijnzuur kan helpen tegen ontstekingen. Het kan ook helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.[1]

Saliethee bevat vanwege deze antioxidanten ontstekingsremmende eigenschappen. Ook bevat het andere stoffen, zoals kamfer en carnosol, wat soortgelijke effecten kunnen hebben.

Deze stoffen en antioxidanten in saliethee kunnen helpen de gezondheid te bevorderen.

Samenvatting:

Saliethee bevat antioxidanten waaronder ellaginezuur, rozemarijnzuur, kamfer en carnosol. Hierdoor heeft saliethee ontstekingsremmende eigenschappen, en kan het verschillende gezondheidsvoordelen aanbieden.

2. Saliethee kan de wondgenezing bevorderen

Wis je dat salie een veelgebruikt ingrediënt is in natuurlijke huidverzorgingsmiddelen? Dit komt vanwege de geweldige antioxidanten en stoffen die in salie zitten.

Volgens een onderzoek bij dieren kan carnosinezuur, door de zon veroorzaakte huidbeschadiging behandelen.[2]

Een ander onderzoek bij de huid van muizen, bleek het stofje kamfer een gezonde groei van huidcellen te bevorderen. Ook zorgde kamfer er voor de rimpelvorming te verminderen.[3]

Saliethee kan daarom ook dezelfde gezonde voordelen bieden.

Verder werkt salie ook ontsmettend. Het kan helpen bepaalde schadelijke bacteriën te doden die de huid kunnen beschadigen.

Samenvatting:

Vanwege de antioxidanten kan salie huidbeschadiging behandelen, gezonde groei van huidcellen bevorderen, rimpelvorming verminderen en bepaalde schadelijke bacteriën doden die de huid kunnen beschadigen.

3. Saliethee kan helpen tegen keelpijn

Degenen die eerder van saliethee hebben gehoord, weten waarschijnlijk al dat saliethee kan helpen tegen keelpijn. Dit is namelijk de bekendste reden waarom mensen saliethee drinken.

Saliethee en andere kruiden worden lang gebruikt als een natuurlijk middel tegen keelpijn. Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen, kan saliethee:

  • Helpen tegen keelontsteking
  • Helpen tegen de zwelling
  • Helpen de irritatie en pijn te verminderen

Saliethee heeft daarnaast ook antibacteriële eigenschappen, die kunnen helpen de ziekteverwekkers die keelpijn veroorzaken elimineren.

Groene thee, matcha thee en gemberthee kunnen ook helpen tegen keelpijn. Ook deze theesoorten bevatten antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Samenvatting:

De antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen in saliethee kunnen helpen de ziekteverwekkers elimineren. Het kan ook helpen de zwelling en de pijn te verlichten in de keel.

4. Saliethee kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

Saliethee kan helpen de bloedsuikerspiegel te verbeteren, en daardoor helpen diabetes type 2 te voorkomen of behandelen.

Het is daarom ook geen verrassing dat salie vaak in natuurlijke bloedsuikermedicijnen inzit.

Een onderzoek bij muizen toont aan dat saliethee de bloedsuikerspiegel kan verbeteren in een nuchtere staat, wat kan aanwijzen om diabetes te behandelen.[4]

Een ander onderzoek bij volwassen met diabetes type 2 toonde aan dat salie extract de bloedsuikerspiegel verbeterde, wat ook een reden kan zijn dat salie diabetes kan behandelen.[5]

Meerdere onderzoeken tonen aan dat salie extract of saliethee diabetes type 2 kan helpen voorkomen of behandelen, door middel om de bloedsuikerspiegel te verbeteren.

Samenvatting:

Salie kan helpen de bloedsuikerspiegel te verbeteren, wat kan helpen om diabetes type 2 kan helpen voorkomen of behandelen.

5. Saliethee kan de mondgezondheid verbeteren

We weten nu dat salie antibacteriële, ontstekingsremmende en wond genezende eigenschappen bevat. We weten nu ook dat salie daarom kan helpen tegen keelpijn.

Vanwege deze eigenschappen, kan saliethee een geweldig natuurlijke middel zijn om de mondgezondheid te verbeteren.

Salie wordt zelfs gebruikt in tandheelkunde, omdat het kan helpen tegen pijn, ontstekingen, bacteriën en slechte adem. Daarom wordt salie ook soms in mondwater toegevoegd.

Samenvatting:

Vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, kan saliethee helpen de mondgezondheid te bevorderen. Salie wordt daarom ook gebruikt in tandheelkunde.

6. Saliethee kan helpen tegen diabetes

Zoals eerder vermeld, kan saliethee helpen de bloedsuikerspiegel verbeteren en diabetes type 2 te voorkomen of behandelen.

Zo werd een onderzoek bij 80 diabetespatiënten opgesplitst in twee groepen, waarbij de ene groep salie kreeg en de andere groep een placebo.

De groep die salie kreeg, vertoonden een lagere bloedglucosespiegel en een afname van het totale cholesterolgehalte.[6]

Salie kan dus ook helpen tegen cholesterol, wat de hartgezondheid kan verbeteren.

Samenvatting:

Saliethee kan helpen de bloedglucosespiegel en het totale cholesterolgehalte te verlagen, wat ook voordelen kan bieden voor de hartgezondheid.

7. Saliethee kan de hartgezondheid verbeteren

Er zijn studies die aanwijzen dat salie kan helpen triglyceriden- en cholesterolniveaus te verlagen. Een te hoge cholesterol speelt een grote rol bij hartaandoeningen.

Denk daarbij aan de groep die salie kreeg, wat niet alleen de bloedglucosespiegel verbeterde, maar ook het totale cholesterolgehalte verlaagd werd.[6]

Zo toont een andere kleine onderzoek bij 6 vrouwen die twee keer per dag 300 ml saliethee dronken, werd het totale cholesterol met 16% en het slechte LDL cholesterol met 20% verlaagd. Terwijl het goede HDL cholesterol 38% hoger werd.[7]

Echter is het onderzoek te klein om concrete conclusies te trekken. Meer onderzoek is nodig naar de rol van saliethee en de hartgezondheid.

Samenvatting:

Saliethee kan cholesterol verlagen en het goede HDL cholesterol verhogen. Echter is er meer onderzoek nodig naar de rol van saliethee en de hartgezondheid.

8. Saliethee kan de stemming verbeteren

Salie wordt niet alleen vaak in tandheelkunde of natuurlijke huidverzorgingsmiddelen gebruikt, maar ook als alternatieve geneeskunde.

De antioxidant rozemarijnzuur kan de vorming van plaques in de hersenen voorkomen, waardoor het risico op de ziekte van Alzheimer verminderd wordt.[8][9]

Een warme saliethee drinken is heerlijk, wat kan helpen je ontspannen en de stemming te verbeteren.

Maar je hoeft niet per se salie extract te nemen of saliethee te gaan drinken, sinds het ruiken van salie ook kan helpen de stemming te stimuleren.

Dit is vergelijken met aromatherapie.

En over salie extract gesproken, tonen meerdere onderzoeken aan dat salie extracten kan helpen de stemming, hersenfunctie, focus en het geheugen te verbeteren.[10][11]

Samenvatting:

Saliethee kan helpen de hersengezondheid te verbeteren, waaronder de stemming en het geheugen. De antioxidant in saliethee kan helpen het risico op de ziekte van Alzheimer te verminderen.

Hoeveel saliethee mag je drinken?

Saliethee maken

Al deze potentiële gezonde voordelen klinken geweldig, maar hoeveel saliethee mag je eigenlijk gaan drinken om potentiële bijwerkingen te voorkomen? Kort gezegd: 3 tot 6 kopjes saliethee mag je drinken.

Waarom 3 tot 6 kopjes saliethee? Lees verder…

Salie bevat namelijk een stof genaamd thujone die in hoge doses giftig kan zijn. Het overmatig eten van salie of drinken van saliethee kan daarom problemen veroorzaken op de lange termijn.

Volgens een onderzoek is de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van thujone 0.11 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag.[12]

Dit zou niet haalbaar zijn voor consumenten, zelfs al ze hoge niveaus van thujone bevattende voedingsmiddelen consumeren.

Daarom kun je veilig 3 tot 6 kopjes saliethee drinken, zonder de toxicologische drempels te bereiken.[13]

Echter is het niet aanbevolen om etherische salie olie te gebruiken in je thee, omdat slechts 10-12 druppels al giftig kan zijn.

Saliethee is in mate veilig te drinken. Maar, let wel op dat er een gebrek aan onderzoek is. Het is altijd goed om contact op te gaan nemen met je (huis)arts voor vragen of als je je zorgen maakt.

Samenvatting:

Je kunt veilig 3 tot 6 kopjes saliethee drinken, sinds de aanvaardbare dagelijkse inname van thujone 0.11 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag is. Overmatig salie consumeren kan giftig werken.

Saliethee bijwerkingen

Bijwerkingen en risico’s kunnen ontstaan vanwege de stof thujone. Een teveel aan thujone kan onder andere misselijkheid, overgeven, nierbeschadiging en hartproblemen veroorzaken.

Zoals eerder vermeld zou het niet haalbaar zijn voor consumenten om vergiftigd te worden door thujone. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is.

Zoals met alle voedingsmiddelen, eet of drink het altijd in mate. Zorg voor een gezonde en varieerde dieet.

Mag je saliethee tijdens zwangerschap drinken?

Een veelgestelde vraag is of je saliethee tijdens zwangerschap mag drinken. Het antwoord is nee, vanwege de stof thujone.

Dit komt namelijk omdat thujone ook in verband is gebracht met een hoge bloeddruk en miskraam. Echter is er meer onderzoek nodig.

Van de meeste kruidentheeën wordt het aangenomen dat ze in mate veilig te drinken zijn tijdens de zwangerschap.

Maar, probeer niet elke dag dezelfde kruidenthee te gaan drinken, want kruidenthee bevat plantaardige chemicaliën. Deze chemicaliën worden ook gebruikt in kruidengeneesmiddelen.

Zorg daarom voor een beetje afwisseling.

Een voordeel van kruidenthee is dat er meestal geen cafeïne erin zit. Het is aanbevolen om cafeïne te vermijden bij zwangerschap, sinds cafeïne kan leiden tot uitdroging.

Kruidentheeën zoals gemberthee, muntthee en kamillethee bevatten geen cafeïne. Terwijl normale theeën zoals groene thee, matcha thee en zwarte thee wel cafeïne bevatten.

Raadpleeg altijd eerst met je lokale medische autoriteit.

Samenvatting:

Vanwege de stof thujone is het niet aangeraden om saliethee te gaan drinken tijdens de zwangerschap. Want thujone is in verbrand gebracht met een hoge bloeddruk en miskraam.

Saliethee maken recept

Saliethee recept

Nu weet je wat saliethee is, de saliethee gezonde voordelen en de mogelijke bijwerkingen. Hoe maak je nu saliethee?

Saliethee maken is gemakkelijk. Zorg ervoor dat je de volgende ingrediënten hebt:

  • 5 gram droge of 15 gram verse salie
  • 250 ml water

Voorbereidingswijze:

  1. Breng het water aan de kook.
  2. Voeg de salie toe en laat het ongeveer 5 minuten trekken.
  3. Gebruik een zeef om de bladeren te verwijderen en giet het in een glazen beker.

Optioneel: je kunt ook honing of citroensap toevoegen voor meer smaak. Saliethee kan daarnaast zowel warm als koud gedronken worden.

Je kunt ook simpele saliethee zakjes aanschaffen in de meeste winkels.