Roggebrood Gezond? 8 Krachtige Gezonde Voordelen

Je hebt verschillende broodsoorten, waaronder witbrood, bruinbrood, volkorenbrood en rozijnenbrood.

En dan heb je de minder populaire broodsoorten. Eén van deze minder populaire broodsoorten, is de roggebrood.

Wat is roggebrood nu eigenlijk? Roggebrood is gemaakt van rogge, water en zout. Het is zeer rijk aan ijzer, waardoor het een fantastische ijzerrijke voeding is.

Het heeft meestal een sterkere smaak en donkerdere kleur. Sommige mensen vinden dit lekkerder dan bijvoorbeeld witbrood.

Het is dan ook geen verrassing dat roggebrood in populariteit stijgt. Maar hoe zit het met de voedingswaarde van roggebrood?

Roggebrood voedingswaarde

Roggebrood voedingswaarde

Hoe zit nu met de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) van tomatensap? Is er een verschil tussen roggebrood en een ander broodsoort, zoals tijgerbrood?

Hier staat de voedingswaarde van roggebrood gemiddeld, per 100 gram.[1]

Roggebrood gemiddeldPer 100 gram
Energie197 kcal
Vet1,3 gram
Koolhydraten36,4 gram
Voedingsvezel totaal8,2 gram
Eiwit5,9 gram

Hier staat de voedingswaarde van tijgerbrood, per 100 gram.[1]

Wit tijgerbroodPer 100 gram
Energie251 kcal
Vet1,7 gram
Koolhydraten48,4 gram
Voedingsvezel totaal2,6 gram
Eiwit9 gram

Zoals je kunt zien is er een verschil in de eiwitgehalte tussen roggebrood en tijgerbrood. En zelfs een nog groter verschil in de vezelgehalte en het aantal calorieën.

Roggebrood bevat dus meer eiwitten en vezels, terwijl het minder calorieën bevat.

Het is daarom dan ook geen verrassing dat mensen eerder kiezen voor roggebrood als het gaat om de voedingswaarde en potentiële gezondheidsvoordelen.

Maar als je voor roggebrood kiest, wat kun je het beste er op doen?

Samenvatting:

Roggebrood bevat meer eiwitten en vezels vergeleken tijgerbrood. Hierdoor krijgt roggebrood de voorkeur als het gaat om de voedingswaarden.

Wat eet je op roggebrood?

Wat eet je op roggebrood

Roggebrood heeft een sterkere smaak vergeleken andere broodsoorten. Ondanks dit is roggebrood alsnog veelzijdig en kan het als een normaal brood gegeten worden.

Als het om broodbeleg gaat, wat zijn dan heerlijke en voedzame toppings die je op roggebrood kunt gaan doen?

Denk daarbij eens aan:

 • Aardbeien
 • Aubergine
 • Avocado of smeeravocado
 • Fruit, zoals plakjes banaan of stukjes appel
 • Gekookt ei
 • Groente, zoals komkommer, tomaat, wortel of paprika
 • Hummus
 • Hüttenkäse
 • Kaas of smeerkaas
 • Kipfilet
 • Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten, cashewnoten, lijnzaad, chiazaden en zonnebloempitten
 • Pindakaas
 • Zalm

Er zijn tal van verschillende manieren om een heerlijk broodbeleg te gaan maken voor op de roggebrood.

Voor meer ideeën en inspiratie, kun je ook kijken naar broodje gezond of French toast.

Samenvatting:

Ondanks dat roggebrood een sterkere smaak heeft, is het veelzijdig. Hierdoor heb je veel keuzes in broodbeleg, waaronder smeer-avocado, hummus of kipfilet.

Waarom is roggebrood gezond?

Waarom is roggebrood gezond

Roggebrood is een bron van belangrijke voedingsstoffen.

Sommige van deze voedingstoffen kan het lichaam niet zelf aanmaken, waardoor we ze uit voedzame voedingsmiddelen moeten halen.

Daarnaast heeft roggebrood ook gunstigere voedingswaarden vergeleken witbrood of andere soorten broodsoorten.

Deze redenen maken roggebrood voedzaam en gezond. Maar, wat zijn nu de gezonde voordelen van roggebrood? Hieronder staan 8 potentiële gezonde voordelen van roggebrood.

1. Roggebrood is rijk aan vitamines en mineralen

Roggebrood is rijk aan vitamines en mineralen, waaronder vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, foliumzuur, ijzer, koper en mangaan.

Deze vitamines en mineralen zijn onmisbaar en kunnen verschillende gezonde voordelen bieden.

Zo speelt vitamine B1 (thiamine) een onmisbaar rol voor de energievoorziening van het lichaam. Het is nodig om energie vrij te maken uit voedingsmiddelen.

Foliumzuur (vitamine B11) speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van zenuwen.

IJzer is een onmisbaar mineraal, want een tekort van ijzer kan bloedarmoede veroorzaken.

Bij bloedarmoede is er te weinig hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat het transport van zuurstof door het bloed verzorgt.

Samenvatting:

Roggebrood is een bron van verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine B1, foliumzuur, ijzer en koper.

2. Roggebrood is rijk aan vezels

Vezels zijn belangrijk, maar alsnog krijgen te weinig mensen genoeg vezels binnen. Gelukkig is roggebrood een bron van vezels.

Vezels kunnen de gezondheid van de darmen verbeteren, maar ze kunnen ook:

 • Het cholesterol verlagen
 • Een soepelere stoelgang verzorgen
 • Helpen de bloedsuikerspiegel beter te stabiliseren

Ben je op zoek naar vezelrijke voeding?

Probeer dan eens koolrabi, frambozen, sinaasappel, havermout, gedroogde abrikozen, avocado, rucola, veenbessen, vlierbessen, radijs en kiwano.

Samenvatting:

Roggebrood is rijk aan vezels, wat verschillende gezonde voordelen kan bieden. Te weinig mensen krijgen genoeg vezels binnen, waardoor roggebrood een goede toevoeging is.

3. Roggebrood kan de eetlust verminderen

Roggebrood werkt vullend, waardoor het kan helpen om de eetlust te verminderen. Dit komt voornamelijk door de eiwitten en vezels die roggebrood bevat.

Door de eetlust te verminderen zul je waarschijnlijk minder gaan eten. Als volgt krijg je dan ook minder calorieën binnen.

Dit kan nuttig zijn voor degenen die gezond willen gaan afvallen of hun huidige gezonde lichaamsgewicht willen behouden.

Samenvatting:

De eiwitten en vezels in roggebrood kunnen helpen om de eetlust te verminderen. Als volgt zul je waarschijnlijk minder gaan eten en minder calorieën binnenkrijgen.

4. Roggebrood kan galstenen voorkomen

Galstenen zijn steentjes die ontwikkelen in de galblaas, wat kan leiden op buikpijn en geelzucht. Bij geelzucht wordt de huid en oogwit geel, terwijl de kleur van de urine donker wordt.

Sinds roggebrood vezels bevat, kan het helpen om de hoeveelheid gevormde galzuren te verminderen. Dit is de belangrijkste oorzaak van de ontwikkeling van galstenen.[2]

Als een galsteen lang in de galwegen klem blijft te zitten, kan er verschillende problemen ontstaan. Deze problemen zijn bijvoorbeeld alvleesklierontsteking of de ontsteking van de galblaas/galwegen.

Samenvatting:

De vezels in roggebrood kunnen helpen om het risico op galstenen te verminderen. Galstenen kunnen leiden op verschillende complicaties, waaronder buikpijn en geelzucht.

5. Roggebrood kan het cholesterol verlagen

Roggebrood cholesterol

Roggebrood kan het slechte LDL cholesterol en totale cholesterol verlagen en dit komt weer door de vezels die het bevat.

Zo toont een onderzoek aan dat regelmatig eten van oplosbare vezels voor een vermindering van 5% tot 10% verzorgde van het slechte LDL cholesterol en het totale cholesterol, in slechts 4 weken.[3]

Hoog cholesterol is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Een hoog cholesterolgehalte kan namelijk leiden tot slagaderverkalking.

En de meeste hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door slagaderverkalking.

Samenvatting:

Roggebrood is een bron van oplosbare vezels, waardoor het kan helpen om het LDL- en totale cholesterol te verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

6. Roggebrood kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

Grote pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met diabetes.[4]

Rogge wordt minder snel afgebroken dan bloem die in witbrood zit. Hierdoor heeft roggebrood minder effect op de bloedsuikerspiegel, vergeleken witbrood.

De vezels in roggebrood zorgen ook ervoor dat de koolhydraten minder snel worden opgenomen, wat leidt tot een meer geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel.

Daarnaast bevat roggebrood ook bepaalde stoffen die de afgifte van suiker en insuline in de bloedbaan kunnen vertragen.[5]

Samenvatting:

Roggebrood bevat vezels en andere bepaalde stoffen die kunnen helpen om beter de bloedsuikerspiegel te beheren en grote pieken en dalen te voorkomen.

7. Roggebrood kan helpen tegen constipatie

Roggebrood kan dus de darmgezondheid verbeteren, voor een soepele stoelgang verzorgen en galstenen voorkomen.

Het is dan ook geen verrassing dat roggebrood de spijsvertering kan verbeteren.

Zo toont een onderzoek aan dat roggebrood de constipatie meer kan verlichten dan tarwebrood en laxeermiddelen, zonder verhoogde nadelen.[6]

Samenvatting:

Roggebrood kan verschillende gezonde voordelen bieden aan het darm-maagstelsel, waaronder de verbetering van de spijsvertering en verlichting van constipatie.

8. Roggebrood kan de bloeddruk verlagen

Roggebrood is bekend om de gezondheid van het hart te verbeteren. Zo kan roggebrood het cholesterol verminderen en de bloedsuikerspiegel verbeteren.

Maar roggebrood kan ook de bloeddruk verlagen, vanwege de vezels, vitamines en mineralen die het bevat.

Roggebrood is dan ook een beter en voedzamer keuze dan andere broodsoorten die minder gunstig zijn.[7]

Want zoals eerder gemeld, heeft roggebrood gunstige effecten voor de bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte.

Samenvatting:

Roggebrood bevat belangrijke voedingsstoffen die de bloeddruk kunnen verlagen. Het is een betere keuze dan andere bepaalde broodsoorten die minder gunstig zijn.

Hoeveel roggebrood per dag?

Hoeveel roggebrood per dag

Je kunt witbrood of andere broodsoorten simpelweg vervangen door roggebrood. Samen met een heerlijk en voedzaam broodbeleg heb je gemakkelijk een gezonde maaltijd gemaakt.

Dagelijks roggebrood eten kan daarnaast verschillende gezondheidsvoordelen opleveren, vanwege de belangrijke voedingsstoffen die het bevat.

Ook kan roggebrood helpen bij het verlichten van constipatie, opgeblazen gevoel en ongemak. Dit kan bijdragen om meer comfortabel de dag te gaan beginnen.

Vergeet ook niet dat roggebrood de eetlust kan verminderen, waardoor je minder honger zal krijgen gedurende dag en als volgt beter ongezonde tussendoortjes vermijden.

Samenvatting:

Roggebrood kun je normaal eten, zoals je brood altijd eet. Dagelijks roggebrood eten kan voor gezondheidsvoordelen zorgen, waaronder het verlichting van constipatie.

Is roggebrood gezond bij afvallen?

Is roggebrood gezond bij afvallen

Ja, roggebrood is een gezonde toevoeging bij gewichtsverlies.

Zoals eerder vermeld, kan roggebrood helpen de eetlust te verminderen. Hierdoor zul je minder gaan eten en minder calorieën binnenkrijgen.

Uiteraard helpt het ook dat roggebrood ongeveer 50 calorieën minder bevat, vergeleken met wit tijgerbrood. Daarnaast is het natuurlijk ook een bron van vezels, vitamines en mineralen.

Samenvatting:

Roggebrood is een goede toevoeging om gezond te gaan afvallen. Het bevat minder calorieën, terwijl het meer eiwitten en vezels bevat die de eetlust kan verminderen. Als volgt krijg je minder calorieën binnen, sinds je minder gaan eten.

Wat is beter roggebrood of volkorenbrood?

Wat is beter roggebrood of volkorenbrood

De ene broodsoort hoeft niet per se gezonder te zijn dan de andere. Beide roggebrood en volkorenbrood hebben geweldige voedingswaarden die gezonde voordelen kunnen bieden.

Maar hoe groot is de verschil tussen roggebrood en volkorenbrood in voedingswaarden? Hier staat de voedingswaarde van roggebrood gemiddeld, per 100 gram.[1]

Roggebrood gemiddeldPer 100 gram
Energie197 kcal
Vet1,3 gram
Koolhydraten36,4 gram
Voedingsvezel totaal8,2 gram
Eiwit5,9 gram

En hier staat de voedingswaarde van volkoren tijgerbrood, per 100 gram.[1]

Volkoren tijgerbroodPer 100 gram
Energie238 kcal
Vet2,2 gram
Koolhydraten40,5 gram
Voedingsvezel totaal6,4 gram
Eiwit10,8 gram

Ondanks dat beide broodsoorten geweldige voedingswaarden bevatten, wint de roggebrood echter dan het gaat om calorieën en vezels.

Maar, volkoren tijgerbrood bevat dan weer meer eiwitten. Zoals je kunt zien zijn beide roggebrood en volkoren tijgerbrood goede keuzes over witbrood.

Wissen van de twee broodsoorten af met verschillende broodbeleg en je zult nauwelijks gewend raken om de hele tijd hetzelfde te gaan eten.

Daarnaast krijg je ook de gezonde voordelen van beide broodsoorten.

Samenvatting:

Roggebrood hoeft niet per se beter te zijn dan volkorenbrood, sinds beide broodsoorten hun eigen voordelen hebben. Zo bevat roggebrood meer vezels, terwijl volkoren tijgerbrood meer eiwitten bevat.

Nadelen roggebrood

Nadelen roggebrood

Er kunnen mogelijke nadelen zijn voor bepaalde groepen mensen.

Voor degenen die niet gewend zijn om veel vezels binnen te krijgen, kan roggebrood mogelijke een opgeblazen gevoel of constipatie veroorzaken.

En omdat vezels water absorberen, is het aanbevolen om meer water drinken te gaan drinken om te gaan compenseren voor het eten van meer vezels.

Probeer daarom geleidelijk meer vezels te gaan eten in plaats van één keer. Zo voorkom je de meeste problemen die gerelateerd zijn aan hoge inname van vezels.

Daarnaast bevat roggebrood ook gluten, waardoor het ongeschikt is voor een glutenvrij dieet. Verder is roggebrood prima te eten voor gezonde mensen die geen allergieën hebben.

Samenvatting:

Voor bepaalde groepen mensen kan roggebrood nadelig werken, vanwege de hoge hoeveelheden vezels of gluten en tarwe.

Roggebrood bewaren

Roggebrood bewaren

Volg altijd de instructies van de roggebrood product die je hebt, sinds niet alle roggebrood producten hetzelfde zijn.

Roggebrood is niet geschikt om thuis in te vriezen. Roggebrood kun je op een donker en droog plek bewaren.

Na openen is roggebrood beperkt houdbaar. Afhankelijk van het product, kun je roggebrood bewaren in een gesloten container of in de koelkast.

Kijk, ruik en proef na de houdbaarheidsdatum om te controleren of roggebrood nog goed is om te gaan eten.

Samenvatting:

Het is afhankelijk van het product om roggebrood te gaan bewaren, volg daarom de instructies van het product. Roggebrood bewaar je meestal op een donker en droog plek.

In het kort: is roggebrood gezond?

Is roggebrood gezond

Omdat roggebrood boordevol voedingsstoffen bevat, waaronder vezels, vitamines en mineralen, is roggebrood voedzaam en gezond.

Sommige van deze voedingsstoffen kan het lichaam namelijk niet zelf aanmaken, waardoor we deze stoffen uit voedzame voedingsmiddelen moeten halen.

En als het om de voedingswaarden gaat, bevat roggebrood gunstiger voedingswaarden dan bijvoorbeeld witbrood.

Daarnaast kan roggebrood ook verschillende potentiële gezonde voordelen bieden:

 • Roggebrood kan de eetlust verminderen
 • Roggebrood kan het cholesterol verlagen
 • Roggebrood kan de gezondheid van darmen verbeteren
 • Roggebrood kan de spijsvertering verbeteren

Niet alleen is roggebrood gezond, maar het is ook veelzijdig. Vanwege de sterkere smaak kun je tal van verschillende broodbeleg erop doen.

Denk daarbij eens aan:

 • Avocado
 • Fruit
 • Gekookt ei
 • Hummus
 • Hüttenkäse
 • Kaas
 • Kipfilet

Roggebrood kun je verder op een donker en droog plek bewaren, volg altijd de instructies van het product sinds niet alle roggebrood producten hetzelfde zijn.