Handig Overzicht: Rijst Koken Op 5 Manieren

Rijst is een betaalbare en heerlijke voeding, maar niet iedereen weet hoe je rijst kunt gaan koken. Hierdoor wordt de rijst vaak kleverig, slap of papperig.

En daarom is het ook zo belangrijk om rijst goed te gaan koken, zodat de rijst elke keer zacht en luchtig kan worden.

Denk aan de velen recepten die je kunt gaan maken zodra je weet hoe je nu de perfecte rijst kunt gaan maken.

Denk daarbij aan:

 • Curry met kip
 • Kerrie eieren
 • Kip goulash
 • Mexicaanse burrito’s met rijst
 • Nasi Goreng
 • Paella met kip
 • Rijstsalade
 • Risotto met gerookte zalm
 • Sushi met rijst
 • Vegetarische rijstschotel

Zoals je ziet zijn er tal van mogelijkheden. En daarom is rijst koken ook een van de basis recepten die iedereen moet kunnen doen.

En met behulp van dit recept, kun ook jij gemakkelijk rijst koken.

Rijst koken

De algemene regel is hoe korter de rijstkorrel, hoe plakkeriger de rijst.

Dit betekent dat de rijst meer aan elkaar kleven in plaats van dat ze kruimelig zijn. Dus hoe langer de rijstkorrel, hoe minder plakkerig het is.

Rijst koken doe je zo:

Handig Overzicht: Rijst Koken Op 5 Manieren

Handig Overzicht: Rijst Koken Op 5 Manieren

5 from 10 votes
Recipe by Team Fitium Course: DinerCuisine: AziatischDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

2

minutes
Cooking time

15

minutes
Calories

90

kcal
Total time

17

minutes

Rijst koken hoeft niet moeilijk te zijn. Hier zijn 5 geweldige manieren om de perfecte rijst te gaan koken met paar handige tips.

Ingrediënten

 • 200 gram witte rijst

 • 375 ml water

Voorbereidingswijze

 • Plaats rijst en water in een grote pan op middelhoog vuur.
 • Wanneer het water op de oppervlakte zachtjes borrelt, zet het vuur laag en bedek het met een deksel.
 • Laat 13 tot 15 minuten intrekken totdat het water is geabsorbeerd. Kantel de pan om te controleren of er nog water is.
 • Haal de pan van het fornuis en laat het 10 minuten staan met het deksel nog erop.
 • Verwijder het deksel en serveer de gekookte rijst.

Notitie

 • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.
 • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.

Hoe lang rijst koken tijd?

Hoe lang je rijst moet koken is afhankelijk van de soort en hoeveelheid rijst, maar ga ervan uit dat het ongeveer 13 tot 15 minuten duurt op het fornuis.

Volg altijd de instructies van het rijstproduct die je hebt, sinds de rijst kooktijd kan verschillen tussen de producten.

Hoeveel per persoon rijst koken?

Hoeveel rijst per persoon koken is afhankelijk of de rijst in het hoofdgerecht wordt verwerkt of niet. Meestal wordt er meer rijst gekookt voor het hoofdgerecht, en minder rijst voor het bijgerecht.

Zo kook je meestal 50 gram ongekookte rijst per persoon. Echter kan dit dus verschillen vanwege verschillende factoren. Zo is 60, 75 of 100 gram rijst per persoon ook goed.

Onthoud goed dat het over ongekookte rijst gaat. Wanneer je de ongekookte rijst kookt, wordt de rijst namelijk verdubbeld in grootte.

Rijst koken tips

Rijst voor sushi

De perfecte rijst koken kan natuurlijk niet zonder handige tips. Daarom staan hier gemakkelijke tips die je kunt gaan volgen voor het koken van rijst.

 1. Voeg boter toe. Wanneer je boter toevoegt, smaakt de rijst aanzienlijk beter. Echter krijg je wel meer verzadigde vetten en daardoor ook calorieën binnen. Let daarom goed op naar de hoeveelheid boter die je toevoegt.
 2. Laat het sudderen. Wanneer je de rijst toevoegt, zal de temperatuur sterk gaan dalen. Laat het daarom weer zachtjes sudderen, want anders kan het water sneller koken vergeleken met de rijst.
 3. Verwijder het deksel niet. Verwijder het deksel niet tijdens het koken, want zo ontsnapt de stoom. Ook al is het verleidelijk, houd het deksel erop.
 4. Hoe verwarm je de rijst? Om gekookte rijst op te gaan warmen, kun je de rijst in een magnetronbestendige kom doen en een beetje water eroverheen doen. Leg daarna een vochtige papieren handdoek overheen, zodat het niet uitdroogt.

Hoe lang kun je rijst bewaren?

Gekookte rijst is ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Je kunt hierdoor dus de gekookte rijst na een paar dagen bewaren het weer gaan serveren. Je kunt natuurlijk ook de rijst weer gaan gebruiken in andere recepten.

Hoe lang kun je rijst buiten de koelkast bewaren?

Naast gekookte rijst bewaren in de koelkast, kun je het ook in de vriezer bewaren. Gekookte rijst in vriezer gaat wel 3 maanden mee.

Laat eerst de gekookte rijst afkoelen, doe het daarna in een luchtdicht bakje of zakje en plaats het in de vriezer. Om de bevroren rijst weer te gaan ontdooien, leg je de bevroren rijst simpelweg op een bord in de koelkast.

Om het sneller te laten ontdooien, kun je de bevroren rijst voor ongeveer twee uur op het aanrecht laten staan.

Rijst koken in kokosmelk

Rijst koken in kokosmelk is een bekend Aziatisch recept.

Het is een heerlijke alternatieve rijst recept wat een unieke smaak heeft. Handig voor als je een keer iets anders wilt gaan proberen met je rijst.

Met dit recept maak je 4 porties, zo kook je rijst in kokosmelk.

Ingrediënten:

 • 400 ml kokosmelk
 • 250 ml water
 • 300 gram basmati rijst
 • 1 eetlepel kristalsuiker
 • 2 theelepels zout

Voorbereidingswijze:

 1. Meng kokosmelk, water, rijst, suiker en zout in een grote pan op middelhoog vuur.
 2. Breng eerst aan de kook, zet daarna het vuur lager en laat met het deksel erop sudderen voor 18 tot 20 minuten, of totdat de rijst gaar is.
 3. Haal de pan van het vuur en laat het 10 minuten staan.

Rijst koken in magnetron

Witte rijst

Liever rijst koken in de magnetron? Ook dit is gemakkelijk om te doen en daarnaast waarschijnlijk ook de snelste manier om rijst te gaan koken.

Het grootste voordeel van rijst koken in de magnetron, is dat wanneer het al in de magnetron kookt, je op andere dingen kunt gaan focussen. Daarnaast heb je op het fornuis ook meer plek vrij voor als je iets anders wilt gaan koken naast je rijst.

Zo kook je rijst in de magnetron:

 1. Doe 1 kopje rijst en 2 kopjes kokend water in een magnetronbestendige kom. Let erop dat de kom minimaal 3 keer groter is dan het waterniveau.
 2. Plaats de kom met rijst in de magnetron voor 12 minuten op hoge stand, zonder een deksel.
 3. Wanneer het klaar is, verwijder de kom en plaats een deksel op de kom. Laat het voor 10 minuten rusten.

Rijst koken in oven

Bruine rijst koken

Toch maar rijst koken in de oven? Ook dit is gemakkelijk, net zoals rijst koken op het fornuis of rijst koken in de magnetron.

Zo maak je rijst in de oven:

 1. Doe rijst en kokend water in een kleine braadpan met deksel.
 2. Kook de rijst in de oven op 200°C voor 30 tot 35 minuten.
 3. Wanneer de rijst gaar is, verwijder de braadpan uit de oven en laat het 10 minuten rusten.

Rijst koken in rijstkoker

Ongekookte rijst

Rijst koken in de rijstkoker is de makkelijkste optie om rijst te gaan koken.

Een rijstkoker is namelijk een keukenapparaat dat vele soorten rijst en granen kan koken. Het werkt door het water te gaan koken dat vervolgens in de rijst wordt opgenomen.

Rijstkokers zijn automatisch, dus je hoeft niet regelmatig de rijst gaan controleren. Je kan gerust je focus op andere taken richten.

De hoeveelheid water die je nodig moet hebben voor in de rijstkoker, is afhankelijk van het type rijst. Hier is een handig overzicht voor de hoeveelheid water per soort rijst:

 • Langkorrelige witte rijst – 1 ¾ kopjes water
 • Langkorrelige bruine rijst – 2 ¼ kopjes water
 • Middelgrote korrel witte rijst – 1 ½ kopjes water
 • Witte rijst met korte korrel – 1 ½ kopjes water
 • Basmati of jasmijnrijst – 1 ½ kopjes water

Soms wordt ook de verhouding van 1:1 (1 kopje rijst en 1 kopje water) gebruikt. Volg altijd de instructies van je rijstkoker, sinds het kan verschillen.

In het kort: Rijst koken

Rijst koken bewaren

Rijst koken is een van de basisrecepten die goed is om te gaan weten, en met behulp van deze recepten kun ook jij de perfecte rijst maken.

Of het nu rijst koken op het fornuis, in de magnetron of in de oven is, alle methodes zorgen voor een heerlijke rijst als hoofdgerecht of bijgerecht.

Voeg boter toe tijdens het koken of doe er wat sesamzaad erop wanner het klaar is, en de rijst wordt nog creatiever en lekkerder.

Heb je te veel rijst gekookt? Geen probleem, want je kunt gekookte rijst in de koelkast voor twee dagen bewaren. Handig voor als ja later weer rijst wilt gaan serveren, of het wilt gaan toevoegen bij een ander recept.

Eet smakelijk!