Jam is een zoetig mengsel die meestal bestaat uit een vrucht, water en suiker. Maar je hebt ook jam producten die bestaan uit meerdere vruchtensoorten.
Het wordt vaak gebruikt in gebak of als broodbeleg, en dat is geen verrassing. Het is namelijk heerlijk en je kunt het op elk moment van de dag gaan eten.
Je hebt tal van verschillende jam producten, waaronder:
- Pruimenjam
- Aardbeienjam
- Kersenjam
- Bramenjam
- Bosvruchtenjam
- Abrikozenjam
- Frambozenjam
- Bosbessenjam
- Vijgenjam
- Gemberjam
De klaargemaakte jam producten die verkrijgbaar zijn in de winkels, bevatten vaak hoge hoeveelheden suikers of andere ingrediënten die je liever niet wilt hebben.
Daarom kun je ervoor kiezen om zelf pruimenjam te gaan maken. Maak je geen zorgen, want het is niet moeilijk om zelf pruimenjam te gaan maken met behulp van dit recept.
Maar eerst, wat zijn de voedingswaarden van pruimen? En zijn er daarnaast ook gezonde voordelen van pruimenjam?
Pruimen voedingswaarde
Wat zijn eigenlijk de macronutriënten (vetten, koolhydraten, vezels en eiwitten) van pruimenjam?
Omdat pruimenjam van pruimen zijn gemaakt, staan hier de voedingswaarde van pruimen. Pruimen met schil, per 100 gram.[1]
Pruimen met schil | Per 100 gram |
---|---|
Energie | 40 kcal |
Vet | 0 gram |
Koolhydraten | 7,3 gram |
Voedingsvezel totaal | 2,2 gram |
Eiwit | 0,8 gram |
Zoals je kunt zien, zijn pruimen rijk aan vezels. Vezels zijn niet alleen belangrijk voor de darmgezondheid, maar ze kunnen ook andere gezonde voordelen bieden aan het lichaam.
Vezels kunnen onder andere:
- Cholesterol verlagen
- De eetlust verminderen
- Een soepele stoelgang bevorderen
- De bloedsuikerspiegel ondersteunen
Op zoek naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels? Voedsel met veel vezels zijn bijvoorbeeld havermout, avocado, frambozen, appels, kikkererwten en rode bieten.
Daarnaast hebben pruimen ook een hoog watergehalte. Genoeg water drinken is natuurlijk onmisbaar, maar wist je ook dat het gezondheidsvoordelen kan opleveren?
Paar gezonde voordelen van genoeg water drinken zijn:
- Gewichtsverlies bevorderen
- Hoofdpijn verlichten
- Constipatie verlichten
- Mentale- en fysieke prestaties verbeteren
- Speeksel produceren
Wil je iets anders drinken dan water? Probeer eens druivensap, koolzuurhoudend water, kurkuma thee, matcha thee, groene thee, citroensap of simpelweg warm water.
Gezonde pruimenjam maken
Je wilt pruimenjam maken en je vraagt jezelf af, wat zijn eigenlijk nu de gezondheidsvoordelen van pruimenjam?
Sinds pruimenjam gemaakt zijn van pruimen, kan het potentiële gezonde voordelen bieden voor het lichaam. Dit komt omdat pruimen voedzaam zijn.
Hier staan paar gezonde voordelen van pruimen.
1. Pruimen zijn rijk aan voedingsstoffen
Pruimen bevatten boordevol voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Zo bevatten pruimen onder andere:
- Vitamine A
- Vitamine B6
- Vitamine C
- Vitamine E
- Calcium
- Kalium
- IJzer
- Fosfor
- Magnesium
- Zink
Het lichaam kan deze voedingsstoffen niet zelf aanmaken, waardoor we ze uit voedzame voeding moeten halen. Pruimen bevatten dus tal van deze voedingsstoffen, waardoor ze een goede keuze zijn om deze voedingsstoffen te krijgen.
2. Pruimen kunnen het cholesterol verlagen
Studies tonen aan dat pruimen kunnen helpen om het cholesterol te verlagen. En dit komt voornamelijk door de vezels die ze bevatten.
Een onderzoek bij 41 volwassen mannen die gedurende 8 weken elke dag 12 pruimen aten, werden hun slechte LDL cholesterolgehalte verminderd.[2]
Daarnaast bevatten pruimen ook antioxidanten en de mineraal kalium. Deze stoffen zijn ook in verband gebracht om het cholesterol te verlagen.
3. Pruimen kunnen het immuunsysteem versterken
Omdat pruimen rijk zijn aan vitamine C, kunnen ze helpen het immuunsysteem te versterken.
Vitamine C heeft namelijk een antioxiderend effect, waardoor het kan helpen om het lichaam bescherming te geven tegen infecties en ontstekingen.
Zo toont een onderzoek aan dat pruimen de productie van stikstofoxide in het lichaam kan stimuleren en verschillende aandoeningen kan voorkomen.[3]
We weten dat onder andere satsuma mandarijnen en sinaasappels rijk zijn aan vitamine C. Maar wist je dat een kiwi tot wel 3 keer meer vitamine C kan bevatten dan mandarijnen?
Pruimenjam recept
We weten nu wat voor voedingswaarde pruimen hebben en welke potentiële gezondheidsvoordelen pruimenjam kan bieden aan het lichaam.
Maar, hoe maak je nu pruimenjam? Voor dit recept, heb je alleen pruimen, suiker en citroensap nodig.
Pectine wordt niet gebruikt voor deze pruimenjam recept, omdat de pruimen al pectine bevatten.
Echter kun je wel pectine toevoegen als je dat wilt, want dit zorgt voor een meer dikkere pruimenjam.
Voordat je pruimenjam maakt, moet je eerst de potjes steriliseren. Dit is belangrijk, want niet alleen wordt de houdbaarheid van de pruimenjam gemaximaliseerd, maar de bacteriën en schimmels worden ook verwijderd.
Zo kun je beter de pruimenjam in de pot beschermen, want anders zal het voedsel besmet raken en sneller bederven.
Potten steriliseren is een snel en gemakkelijk proces en is daarom nooit een geldig reden om het te gaan overslaan. Doe simpelweg de potjes in de vaatwasser of wanneer ze magnetronbestendig zijn, in de magnetron voor een minuut.
Hier staat hoe je zelf heerlijke pruimenjam kunt gaan maken.
Voor wat kun je pruimenjam gebruiken?
Denk daarbij aan pannenkoeken, crêpe, havermoutpap, broodje gezond, chocolate chip cookies, yoghurt, ijs, gebak en natuurlijk een sneetje brood.
Pruimenjam bewaren
Zelfgemaakte pruimenjam kun je maximaal een jaar bewaren op een donkere, koele plek. Na openen moet je ze in de koelkast bewaren voor maximaal 3 maanden.
Maar wanneer moet je de pruimenjam weggooien, of hoe kun je erachter komen dat het bedorven is? Allereerst, een algemene regel is: wanneer je twijfelt, gooi het dan weg.
Neem niet onnodig de risico. Tekenen van bedorven ingeblikt voedsel zijn onder andere:
- Wanneer de pot gezwollen is
- Wanneer de pot lekt
- Wanneer de pot gebarsten of beschadigd eruit ziet
- Wanneer er vloeistof uitkomt bij het openen
- Wanneer de pot schuimt
- Wanneer de pruimenjam slijmerig, papperig, verkleurd, vies ruikt of beschimmeld is
Bij twijfel, gooi weg.
In het kort: Pruimenjam maken
Pruimenjam is heerlijk en bevat tal van onmisbare voedingsstoffen.
En door deze voedingsstoffen kan het verschillende gezonde voordelen bieden. Denk daarbij aan de verlaging van het cholesterol en de versterking van het immuunsysteem.
Let wel op dat ondanks de potentiële gezondheidsvoordelen, pruimenjam nog steeds hoog is in suiker. Eet het daarom in mate om nadelen te voorkomen.
In plaats van om een klaargemaakte pruimenjam product te gaan kopen in de winkels, kun je simpelweg zelf pruimenjam maken. Zo bepaal je zelf welke ingrediënten je gaat gebruiken voor je pruimenjam.
Pruimenjam kun je gemakkelijk in je maaltijden toevoegen. Zo kun je ze lekker gebruiken op pannenkoeken, een sneetje brood, yoghurt of een broodje gezond.
Tenslotte kun je pruimenjam een jaar bewaren op een donkere, koele plek. Wanneer het geopend is, kun je het maximaal 3 maanden bewaren in de koelkast. Eet smakelijk!