Handig Overzicht: Prei Koken

Prei is een heerlijke toevoeging voor je pasta, stoofschotel en soepen. Het heeft een unieke smaak en uiterlijk die helemaal niet lijkt op andere soorten groenten.

De prei is een veelzijdig groente, waardoor je het kunt gaan gebruiken in tal van verschillende recepten. Denk daarbij eens aan:

 • Risotto met prei
 • Preistamppot
 • Ovenschotel met prei
 • Preitaart
 • Broodje gezond
 • Preibroodjes
 • Gebakken aardappels met prei

Prei koken kan daarom echt niet misgaan. Niet alleen is het simpel, maar je hebt veel verschillende mogelijkheden om prei te gaan gebruiken in je gerechten.

Maar eerst, wat is eigenlijk de voedingswaarde van prei?

Prei voedingswaarde

Prei voedingswaarde

Hoe zit nu met de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) van rauwe- en gekookte prei? Zit er een verschil wanneer de prei gekookt wordt?

Hier staan de voedingswaarde van prei rauw, per 100 gram.[1]

Prei rauwPer 100 gram
Energie28 kcal
Vet0,2 gram
Koolhydraten3,5 gram
Voedingsvezel totaal3 gram
Eiwit1,5 gram

Hier staan de voedingswaarde van prei gekookt, per 100 gram.[1]

Prei gekooktPer 100 gram
Energie22 kcal
Vet0,5 gram
Koolhydraten2,1 gram
Voedingsvezel totaal2,3 gram
Eiwit1,1 gram

Zoals je ziet, is er nauwelijks een verschil tussen rauwe- en gekookte prei.

Prei heeft fantastische voedingswaarden. Zo is prei caloriearm terwijl het rijk is aan vezels, maar prei is ook rijk aan vitamines en mineralen, waaronder:

 • Vitamine A
 • Vitamine C
 • Vitamine K
 • Kalium
 • Calcium
 • IJzer
 • Koper
 • Magnesium

Het lichaam kan deze voedingsstoffen niet zelf aanmaken, waardoor we ze uit voedzame voedingsmiddelen moeten halen. Prei is gelukkig één van deze voedingsmiddelen.

Prei kan daarom ook gemakkelijk gezien worden als een superfood.

Samenvatting:

Prei is caloriearm, terwijl het wel rijk is aan vitamines en mineralen. Deze vitamines en mineralen zijn onder andere vitamine A, kalium, ijzer en magnesium.

Prei koken of bakken?

Prei koken of bakken

Soms wordt er gevraagd of je prei moet gaan koken of bakken. Prei is veelzijdig, waardoor je het beide kunt gaan doen. Prei kun je ook gaan stomen, grillen en roerbakken.

Soms wordt het zelfs eerst gekookt in de pan en daarna in de oven gebakt. Denk daarbij aan een bepaald gerecht die je in de oven maakt.

Door de prei in lengte te gaan snijden en daarna het te gaan bakken, kun je heerlijke knapperige prei reepjes maken. Een heerlijke vervanging voor gebakken zoete aardappels.

Samenvatting:

Prei kun je gaan koken in de pan, maar ook bakken in de oven. Soms wordt de prei ook gekookt en gebakt voor een bepaald recept.

Hoeveel prei koken per persoon?

Hoeveel prei koken per persoon

Hoeveel prei koken per persoon is afhankelijk van het gerecht. Wanneer het een bijgerecht is, gebruik je natuurlijk veel minder prei dan wanneer het een hoofdgerecht is.

Meestal wordt er 65 gram gekookt prei gebruikt per persoon als bijgerecht en 200 gram gekookt prei per persoon als hoofdgerecht.

Sommige recepten vragen een bepaald aantal prei per portie. Daarnaast gebruik je meestal ook alleen de lichtgroene tot witte delen van de prei.

De groene delen van de prei smaken meer bitter en sterken. Deze delen van de prei kun je bewaren voor een ander gerecht, bijvoorbeeld soep of salades.

Samenvatting:

Wanneer prei gebruikt wordt als bijgerecht, kook je meestal 65 gram prei per persoon. Als hoofdgerecht kook je meestal 200 gram prei per persoon.

Hoe lang moet prei koken?

Hoe lang moet prei koken

Je weet nu hoeveel prei je moet gaan koken per persoon. Maar hoe lang moet je eigenlijk prei koken? Prei koken is snel gedaan, want het duurt slechts 8 tot 12 minuten.

Als je van steviger prei houdt, kun je de kooktijd korter houden.

Wanneer je de prei zachter wilt hebben, kook je het langer door. Vergeet echter niet te gaan controleren, want je wilt natuurlijk niet dat de prei moes of papperig gaat worden.

Samenvatting:

Prei koken duurt 8 tot 12 minuten. Houd een kortere kooktijd aan wanneer je de prei steviger wilt hebben en een langere kooktijd wanneer je de prei zachter wilt gaan hebben.

Prei snijden en koken

Prei snijden en koken

Voordat je de prei gaat snijden en koken, moet je het eerst goed wassen. Vaak zit er namelijk zand tussen de bladeren.

Snijd de prei in lengte doormidden en spoel af onder stromend koud water. Controleer of alle zand en vuil verwijderd zijn. Daarna kun je beginnen met het koken van de prei.

Hier staat hoe je prei kunt gaan snijden en koken.

Handig Overzicht: Prei Koken

Handig Overzicht: Prei Koken

4 from 5 votes
Recipe by Team Fitium Course: KokenCuisine: NederlandDifficulty: Makkelijk
Servings

2

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

10

minutes
Calories

22

kcal
Total time

15

minutes

Prei is veelzijdig, waardoor je het in tal van verschillende gerechten kunt gaan gebruiken. Hier staat hoe je simpel prei kunt gaan koken.

Ingrediënten

 • 200 gram prei

 • snufje zout

Voorbereidingswijze

 • Snijd de prei in halve ringetjes van minimaal 1 cm breed. Onthoud dat de (donker)groene bladeren sterker en bitter zijn.
 • De prei moet slechts half onder water staan. Dit komt omdat de prei slinkt wanneer het gekookt wordt met water, je hebt daarom niet veel water nodig.
 • Voeg optioneel zout toe aan het kookwater.
 • Kook de prei voor 8 tot 12 minuten, afhankelijk voor hoe stevig je de prei wilt gaan hebben.

Notitie

 • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
 • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Prei koken met welke kruiden?

Prei koken met welke kruiden

Prei koken is dus simpel en kan gemakkelijk gebruikt worden in tal van gerechten. Maar de prei wordt nog lekker wanneer er verse kruiden toegevoegd worden.

Door deze uitstekende smaakmakers toe te gaan voegen, maak jij jouw prei recept niet alleen uniek, maar je verbetert ook de geur en natuurlijk de smaak.

Probeer daarom eens verse kruiden toe te gaan voegen die jij lekke vindt, denk daarbij aan:

 • Basilicum
 • Dille
 • Korianderzaden
 • Peterselie
 • Rozemarijn
 • Salie
 • Tijm
Samenvatting:

Prei kun je lekkerder maken door verse kruiden toe te gaan voegen. Deze kruiden kunnen gebruikt worden om de smaak, maar ook geur van de prei te verbeteren. Voorbeelden van deze verse kruiden zijn basilicum, korianderzaden en peterselie.

Prei koken in airfryer

Prei koken in airfryer

Niet alleen kun je prei koken in de pan met water of koekenpan met olie, maar ook in de airfryer. Wanneer de prei gekookt wordt in de airfryer, krijg je een heerlijke nootachtige smaak.

In de airfryer gaat prei fantastisch samen met bijvoorbeeld aardappels, asperges, gamba’s, kippenvleugels, gevulde paprika’s, aubergine of zelfgemaakte broodjes.

Deze ingrediënten heb je nodig om prei te koken in de airfryer:

 • 1 grote prei
 • 2 eetlepel olijfolie
 • 1 theelepel zout
 • ½ theelepel zwarte peper (optioneel)

Hier zijn de instructies om prei te gaan koken in de airfryer:

 1. Maak eerst de prei schoon onder stromend koud water.
 2. Snijd de prei in halve ringetjes van minimaal 1 cm breed.
 3. Doe de prei ringetjes in een grote kom en voeg olijfolie, zout en zwarte peper toe. Zorg ervoor dat de prei ringetjes goed bedekt zijn.
 4. Doe de prei ringetjes in de airfryer en kook voor 5 minuten op 180 graden Celsius. Schud de prei ringetjes en kook weer voor 5 minuten.
Samenvatting:

Prei koken in de airfryer is een fantastische manier om prei te gaan koken, je krijgt namelijk een heerlijke nootachtige smaak. Voeg andere ingrediënten toe, zoals aardappels of asperges en je hebt een heerlijke maaltijd.

Prei koken in de magnetron

Prei koken in de magnetron

Prei koken in de magnetron is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om snel en simpel prei te gaan koken.

Doe de schoongemaakte prei in een magnetronbestendige schaal en voeg 2 tot 3 theelepels water toe.

Kook de prei ongeveer voor 5 tot 6 minuten op hoog. Zorg ervoor dat je de prei elke twee minuten omdraait, sinds de prei oneven gaar wordt.

Wanneer de dikste delen van de prei gaar is, is de prei klaar en kan het geserveerd of in andere gerechten toegevoegd worden.

Samenvatting:

Prei kun je simpel koken in de magnetron. Doe prei in een magnetronbestendige schaal, voeg 2 tot 3 theelepel water toe en kook het voor 5 tot 6 minuten. Draai elke twee minuten de prei om.

Prei bewaren

Prei bewaren

Prei kun je simpelweg bewaren in de koelkast. Maar wanneer je dit doet, kan de geur en aroma van de prei geabsorbeerd worden door andere voedingsmiddelen.

Dit kun je gaan oplossen door de prei eerst te gaan wassen en daarna het met vershoudfolie te gaan verwikkelen. Hierdoor kun je de geur en vocht van de prei binnen vasthouden.

Verse prei kan maximaal 2 weken worden bewaard in de koelkast, terwijl gekookte prei maximaal 1 tot 2 dagen bewaard kan worden. Gekookte prei moet goed worden afgedekt.

Prei invriezen wordt niet aanbevolen, sinds de prei smoes kan worden en meer bitter kan smaken. Prei invriezen kun je wel doen wanneer je van plan bent om het te gaan gebruiken voor soep.

Om prei te gaan invriezen, kun je eventueel het eerst in stukjes snijden. Doe de prei in luchtdichte vrieszakjes of containers en bewaar het maximaal 3 maanden.

Samenvatting:

Vers prei kun je in de koelkast bewaren voor maximaal 2 weken. Wikkel de prei met vershoudfolie zodat de geur en vocht van de prei niet geabsorbeerd wordt door andere voedingsmiddelen. Je kunt de prei ook bewaren in de vriezer, maar het kan bitter smaken en als een smoes worden.

In het kort: Verse prei koken

Verse prei koken

Prei koken is gemakkelijk en snel. Prei is veelzijdig, waardoor je het kan gebruiken in tal van verschillende recepten. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken in een ovenschotel of risotto recept.

Daarnaast kun je prei ook koken, bakken, stomen of grillen. Voeg wat verse kruiden toe zoals peterselie, salie of rozemarijn en je prei ruikt en smaakt nog beter.

Prei is rijk aan verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, vitamine K, kalium, calcium, ijzer, koper en magnesium.

Verder kun je vers prei bewaren tot 2 weken in de koelkast.

Prei invriezen is ook mogelijk, maar het zal eindigen in moes en zal het ook bitter smaken. Dit is geen probleem wanneer je de prei gebruikt voor je soeprecept of andere soortgelijke recepten.