Handig Overzicht: Pizzadeeg Invriezen

Je hebt een zelfgemaakt pizzadeeg gemaakt of je hebt een kant-en-klaar pizzadeeg gekocht. Echter ben je nu niet van plan om de komende dagen pizza te gaan maken.

Wat moet je nu met je pizzadeeg doen? Bewaren in de vriezer. Ja, je kunt je pizzadeeg invriezen en dit is verrassend gemakkelijk om te gaan doen.

Het is zelfs zo simpel dat je na de instructies van dit artikel nooit meer hoeft te gaan opzoeken om hoe je nou je pizzadeeg kunt gaan invriezen.

Je kunt elke soort pizzadeeg invriezen. Verdeel simpelweg de pizzadeeg in geportioneerd stukjes, zodat je exact weet hoeveel pizza’s je kunt gaan maken en bewaar ze dan in de vriezer.

Elke geportioneerd pizzadeeg bal moet groot genoeg zijn om een individuele pizza te gaan maken. Hoe dik de pizzabodem moet zijn, is afhankelijk wat jij echt lekker vindt.

Kun je niet kiezen tussen een dikke New York pizzabodem of een dunne en krokante Italiaanse pizzabodem? Of wat dacht je van de andere pizza soorten, waaronder:

 • Chicago pizza
 • Pizza op de barbecue of gril
 • Turkse pizza

Waarom niet meerdere soorten pizzadegen maken? Je hebt tenslotte alleen een pizzadeeg en olie nodig. Plak een label zodat het makkelijker is om te weten welke pizzadeeg bol voor welke soort pizza bestemd is.

Pizzadeeg invriezen en bewaren in de vriezer zorgt er goed voor dat je het lang kan bewaren. Zo kun je de pizzadeeg tot wel 3 maanden bewaren in de vriezer.

En wanneer je van plan bent om je pizza te gaan maken, kun je het simpelweg laten ontdooien in de koelkast. Maar, wat zijn eigenlijk nu de voedingswaarde van een pizzadeeg?

Pizzadeeg voedingswaarde

Pizzadeeg voedingswaarde

Natuurlijk zijn er meerdere en verschillende factoren. Maar om een idee te krijgen, staat hier wat de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) van een pizzadeeg zijn.

Hier staan de voedingswaarde van brooddeeg (bodem voor pizza/hartige taart) onbereid, per 100 gram.[1]

Brooddeeg (bodem voor pizza/hartige taart) onbereidPer 100 gram
Energie235 kcal
Vet5,9 gram
Koolhydraten37,5 gram
Voedingsvezel totaal2,2 gram
Eiwit6,8 gram

Zoals je ziet is het rijk aan koolhydraten, maar ook aan eiwitten en vezels.

Eiwitten en vezels kunnen potentiële gezonde voordelen bieden aan het lichaam. Zo kunnen eiwitten onder andere:

 • Botten versterken
 • De bloeddruk verlagen
 • De stofwisseling stimuleren
 • Helpen met de spieropbouw
 • Weefsels repareren

Terwijl vezels deze gezonde voordelen kunnen bieden:

 • De darmgezondheid verbeteren
 • Voor een soepelere stoelgang verzorgen
 • De bloedsuikerspiegel ondersteunen
 • Het slechte LDL cholesterol verlagen

Beide voedingsstoffen helpen daarnaast ook om de eetlust te verminderen, wat gunstig kan zijn voor degenen die willen gaan afvallen.

Maar natuurlijk hebben pizza’s hoge hoeveelheden calorieën. Als je de calorieën echter goed uitgerekend, kunnen ook mensen die zitten te afvallen genieten van een heerlijke pizza.

Hoe dan ook is het handig om te weten dat eiwitten en vezels kunnen helpen om de hongergevoel te verminderen.

Zo eet je namelijk minder en krijg je daardoor ook minder extra calorieën binnen. En nu komt de vraag, hoe kun je zelf vers pizzadeeg invriezen?

Hoe kun je vers pizzadeeg invriezen?

Vers pizzadeeg invriezen

Zelf vers pizzadeeg invriezen is zo simpel dat het echt niet fout gaan.

Voor de ingrediënten heb je alleen pizzadeeg en olie nodig. Het is aanbevolen om voor de soort olie, olijfolie te gaan gebruiken.

Daarnaast heb je natuurlijk ook diepvrieszakjes nodig en een label om de datum en mogelijk ook de soort pizzadeeg op te gaan schrijven.

Hier staan de instructies om jouw pizzadeeg voor te gaan bereiden om het te gaan laten invriezen in de vriezer.

Handig Overzicht: Pizzadeeg Invriezen

Handig Overzicht: Pizzadeeg Invriezen

5 from 3 votes
Recipe by Team Fitium Course: BewarenCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Servings

2

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

0

minutes
Calories

235

kcal
Total time

10

minutes

Je hebt een zelfgemaakt pizzadeeg gemaakt en nu wil je het gaan bewaren. Hier staat hoe je simpel verse pizzadeeg kunt gaan invriezen.

Ingrediënten

 • 1 batch pizzadeeg (hoeveelheid of soort maakt niet uit)

 • olijfolie

Voorbereidingswijze

 • Maak eerst het deeg van jouw gekozen brooddeeg recept.
 • Vorm een bal van het deeg en leg die in een licht met olijfolie ingevette kom.
 • Bestrijd elk deegbal met olijfolie en dek de kom af met een vershoudfolie of een schone theedoek.
 • Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen voor ongeveer 2 uur tot dat het deeg in volume is verdubbeld.
 • Doe de deegbal in een diepvrieszak, knijp alle lucht eruit en sluit af.
 • Plaats de pizzadeeg in de vriezer, je kunt het tot 3 maanden bewaren.

Notitie

 • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
 • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Pizzadeeg in koelkast bewaren

Pizzadeeg in koelkast bewaren

Kun je pizzadeeg in de koelkast bewaren in plaats van de vriezer? Nadat je het deeg hebt laten rijzen en in een goed luchtdichte verpakking hebt geplaatst, kun je het in de koelkast bewaren.

Pizzadeeg is ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast.

Als je het deeg wilt gaan gebruiken om pizza’s te gaan maken, haal je het deeg uit de koelkast en laat je op je aanrecht staan. Je kunt het ook in een met bloem bestoven kom doen.

Laat het deeg op kamertemperatuur komen. Voor een 250 gram pizzadeeg, duurt het ongeveer 30 minuten tot dat het op kamertemperatuur komt.

Daarna kun je beginnen het deeg te rollen tot een pizzabodem en je pizza maken.

Pizzadeeg ontdooien

Pizzadeeg ontdooien

Je bewaart de pizzadeeg in de vriezer en nu wil je het gaan gebruiken om een heerlijke zelfgemaakte pizza te gaan maken. Hoe kun je het deeg nu ontdooien?

Haal het deeg uit de vriezer en plaats het in de koelkast. Na 24 uur is het deeg ontdooid, waarna je het op je aanrecht kan plaatsen en het op kamertemperatuur kan laten komen.

Eenmaal opgewarmd, kun je de pizzadeeg rollen tot in een pizzabodem. Zoals je ziet is pizzadeeg ontdooien simpel, net als pizzadeeg invriezen.

Pizzadeeg snel ontdooien in magnetron

Pizzadeeg ontdooien in magnetron

In plaats van de pizzadeeg in de koelkast te ontdooien, kun je de pizzadeeg ook snel ontdooien in de magnetron? Ja, dit is mogelijk.

Echter is het niet aanbevolen om pizzadeeg te ontdooien in de magnetron, omdat je de kans hebt dat je het deeg gaat koken.

Heb je het deeg echt snel nodig? Volg dan de volgende instructies voorzichtig:

 1. Doe een beetje olie op je magnetronbestendige bord, maar ook op het deeg.
 2. Plaats het deeg op de bord en wikkel het in plasticfolie. Doe ook wat olie op de plasticfolie, zodat het deeg niet blijft plakken.
 3. Gebruik de magnetron op hoog voor 20 tot 25 seconden, hierdoor zal het genoeg opgewarmd worden om het ontdooiproces te starten. Het deeg mag niet stijgen.
 4. Doe opnieuw weer wat olie op de bord, deeg en plasticfolie en draai het deeg om. Gebruik de magnetron weer voor 20 tot 25 seconden.

Als je het deeg weer verwijderd uit de magnetron, moet het koel aanvoelen. Nu kun je de magnetron op de ontdooistand zetten voor 3 tot 5 minuten. De tijd is afhankelijk van de hoeveelheid deeg.

Als laatst zet je het deeg op je aanrecht op kamertemperatuur, zodat het kan gaan rijzen.

Kun je zelf diepvriespizza’s maken?

Soorten pizza

Ja, je kunt gemakkelijk zelf diepvriespizza’s maken, in de vriezer bewaren en later het te gaan eten.

Rol het deeg gelijkmatig en maak een pizzabodem. Versier de diepvriespizza met verschillende ingrediënten als toppings. Hier is een handig lijst van toppings ideeën:

Onthoud dat ook de toppings in de vriezer gaan, kies daarom voor vriezer-vriendelijke toppings.

Zodra je klaar bent, wikkel de diepvriespizza in plasticfolie en bewaar het maximaal 3 maanden in de vriezer.

Wanneer je de diepvriespizza wilt gaan eten, verwarm eerst de oven en kook het gedurende 10 tot 15 minuten of tot dat de kaas begint te borrelen.

In het kort: Pizzadeeg bollen invriezen en bewaren

Pizza met kaas

Zelf vers pizzadeeg invriezen is simpel. Je hebt slechts paar ingrediënten nodig, namelijk pizzadeeg en (olijf)olie.

Wanneer de pizzadeeg klaar is om in de vriezer bewaard te worden, kan het maximaal 3 maanden mee. Ook kan het deeg in de koelkast bewaard worden, tot ongeveer 2 weken.

Pizzadeeg ontdooien is ook simpel. Haal het deeg uit de vriezer en plaats het in de koelkast voor 24 uur. Daarna kun je het op je aanrecht plaatsen en het op kamertemperatuur laten komen.

Wil je zelf diepvriespizza’s maken? Ook dat is gemakkelijk om te gaan doen. Rol het deeg tot dat het een pizzabodem wordt en doe er heerlijke toppings erop naar jouw voorkeur.

Eet smakelijk!