Papaya: 11 Gezonde Voordelen van Papaya

De papaya, ook wel papaja genoemd, is een voedzame vrucht met een zoete smaak. De papaya kun je vooral herkennen vanwege de unieke vorm en levendige kleur.

Door het zachte en sappige vruchtvlees kan de papaya op veel verschillende recepten gebruikt worden. Meestal wordt de papaya gebruikt voor desserts en nagerechten, maar het wordt ook vaak toegevoegd in smoothies en salades.

Het is een exotisch fruit dat sterk stijgt in populariteit. Dat komt voornamelijk door de vele potentiële gezonde voordelen die het kan hebben.

Zo kan de papaya helpen de hartgezondheid, huidgezondheid en de botgezondheid te verbeteren.

De papaya is een vrucht met tal van verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en krachtige antioxidanten. Sommige van deze voedingsstoffen kan het lichaam niet zelf aanmaken.

Maar hoe eet je de papaya eigenlijk en waarnaar smaakt het precies?

Papaya eten en smaak

Papaya eten

De papaya is een zacht tropisch fruit met een geeloranje kleur. Het heeft ronde vormen en komt in grotere en kleinere maten.

De smaak van de papaya is afhankelijk of de papaya rijp is of niet. Zo heeft een rijpe papaya een meer zoetig smaak, terwijl onrijpe papaya weinig tot geen smaak heeft. Het is aanbevolen om een onrijpe papaya eerst te gaan koken.

Een rijpe papaya met een zoete smaak is vergelijkbaar met een meloen.

De gemakkelijkste manier om een papaya te gaan eten en genieten, is als de papaya rauw is. Wacht daarom totdat de papaya rijp is, verwijder daarna de papaya pitjes en gebruik een lepel om het vruchtvlees eruit te scheppen.

Je kunt de papaya vruchtvlees ook toevoegen in smoothies, salades en desserts. Maar hoe weet je precies wanneer de papaya rijp is?

Samenvatting:

Een rijpe papaya heeft een zoetig smaak, terwijl een onrijpe papaya weinig tot geen smaak heeft. Je kunt een rijpe papaya rauw eten, maar voor een onrijpe papaya wordt het aanbevolen om het eerst te gaan koken.

Wanneer is papaya rijp?

Hoe weet je nu wanneer de papaya rijp is? Je weet wanneer de papaya rijp is als de schil van groen naar geeloranje verandert. Wanneer de papaya rijp is, kun je ook je duim in het vruchtvlees drukken.

Om de papaya sneller te laten rijpen, kun je de papaya in een papieren zak doen met fruit die ethyleen aanmaakt. Deze fruit zijn onder andere:

Als de papaya helemaal geel is, probeer het dan binnen een dag of twee te gaan eten. Voor een onrijpe papaya moet het echter wel eerst gekookt worden.

En hoe zit het met de papaya pitten? Zijn de pitten eetbaar of giftig?

Samenvatting:

De papaya is rijp wanneer de schil een geeloranje kleur heeft en wanneer je je duim in het vruchtvlees kunt drukken. Probeer de rijpe papaya binnen paar dagen te eten voor de beste kwaliteit.

Zijn papaya pitten giftig?

Vaak wordt gedacht dat de papaya pitten giftig zijn. De papaya pitten zijn niet giftig in normale hoeveelheden. Ze zijn zelfs eetbaar en rijk aan onmisbare voedingsstoffen.

Sommige mensen gooien de papaya pitten weg, nadat ze het fruit hebben gesneden of uitgeschept hebben. De pitten van de papaya kun je dus prima eten, maar ze smaken wel bitter, waardoor het niet voor iedereen is.

De papaya pitten hebben een knapperig textuur, waardoor je ook de pitten kunt gaan gebruiken voor veel soorten gerechten. Je hebt ook de mogelijkheid om de pitten te malen.

Schep simpelweg de pitten eruit en bewaar ze voor later.

Er zijn verschillende studies die aantonen dat hoge hoeveelheden van papaya pitten een toxisch effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid en cellen, wanneer ze in hoge geconcentreerde hoeveelheden worden toegediend.

Echter ontbreken menselijke studies en is dit behoorlijk moeilijk te doen.

Samenvatting:

De papaya pitten zijn eetbaar en niet giftig. Er zijn studies die aantonen dat hoge geconcentreerde hoeveelheden toxisch kan werken tegen de vruchtbaarheid en cellen. Maar er ontbreken menselijke studies.

Zijn papaya pitten gezond?

De papaya pitten zijn gezond, omdat ze verschillende voedingsstoffen bevatten. Hierdoor hebben papaya pitten potentiële gezondheidsvoordelen voor het lichaam.

Een studie toont aan dat papaya pitten kan helpen lichaamscellen en de nieren te beschermen tegen oxidatieve stress en schade. Dit komt omdat de papaya pitten rijk zijn aan antioxidanten.[1][2]

En een ander studie toont aan dat gedroogde papaya pitten kan helpen tegen parasieten.[3]

Verder zijn papaya pitten rijk aan vezels, wat kan helpen met:

 • De eetlust verminderen
 • De spijsvertering verbeteren
 • De darmgezondheid verbeteren

Momenteel is er echter een gebrek aan onderzoek over de rol van papaya pitten en de gezondheid.

Samenvatting:

Vanwege de antioxidanten en vezels in papaya pitten, kan het helpen de lichaamscellen en de nieren te beschermen. Ook kan het helpen de eetlust verminderen en de darmgezondheid verbeteren.

Papaya voedingswaarden

Hier zijn de voedingswaarden van een papaya per 100 gram.[4]

PapayaPer 100 gram
Energie39 kcal
Vet0,3 gram
Koolhydraten7,8 gram
Voedingsvezel totaal1,7 gram
Eiwit0,5 gram

Papaya gezond of niet?

Papaya gezond

De vraag is nu of papaya gezond is of niet. En als het gezond is, wat zijn de gezonde voordelen van papaya?

De papaya vrucht is rijk aan tal van voedingsstoffen. Daarom zijn ze zeker gezond en behoren ze bij het advies om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit per dag te gaan eten.

Deze voedingsstoffen kunnen potentiële gezondheidsvoordelen aanbieden voor het lichaam.

Voor sommige mensen, zoals mensen met diabetes, moeten mogelijk oppassen met het eten van een papaya. Dit komt omdat de papaya een hoog suikergehalte bevat.

Zo bevat een papaya van 300 gram namelijk ongeveer 23,4 gram suiker en een papaya van 500 gram ongeveer 39 gram suiker.

In het algemeen is de papaya gezond en vanwege de voedingsstoffen, is de papaya zeker aanbevolen om te gaan eten.

Samenvatting:

Papaya is gezond en hoort bij het advies van dagelijks 2 porties (200 gram) fruit eten. Het bevat wel hoge hoeveelheden suikers, waardoor sommige mensen dat in gedachten moeten houden.

Papaya gezondheidsvoordelen

Maar wat zijn nu de gezondheidsvoordelen van een papaya? Hieronder een overzicht van redenen waarom papaya gezond is.

1. Papaya is rijk aan voedingsstoffen

Zoals eerder vermeld is de papaya rijk aan tal van verschillende voedingsstoffen. Zo bevat een papaya:

 • Eiwitten
 • Vezels
 • Vitamine A
 • Vitamine C
 • Vitamine K
 • Foliumzuur
 • Calcium
 • Kalium
 • Koper
 • Magnesium
 • Antioxidanten

Ook bevat papaya kleine hoeveelheden vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine E, zink en een enzym genaamd papaïne.

Papaïne kan eiwitten in spiervlees afbreken en het wordt al duizenden jaren gebruikt om vlees mals te maken.

2. Papaya is rijk aan antioxidanten

Papaya bevat tal van krachtige antioxidanten die kunnen helpen tegen vrije radicalen in het lichaam. Dit is belangrijk, omdat vrije radicalen oxidatieve stress kunnen veroorzaken.

Vrije radicalen vallen cellen aan, wat belast het lichaam met oxidatieve stress. Het verhoogt het risico op verschillende ziekten en het wordt gezien als een van de belangrijkste factoren van veroudering.[5]

De antioxidanten in papaya, met name carotenoïden, kunnen helpen tegen deze vrije radicalen, maar ook oxidatieve stress.[6]

3. Papaya is vezelrijk

Niet alleen zijn papaya rijk aan antioxidanten, maar ook vezels.

Vezels kunnen helpen met gewichtsverlies, omdat het de eetlust verminderd. Het werkt vullend en zorgt ervoor dat het voedsel langzamer verteert.

Als gevolg eet je hierdoor minder extra calorieën.

Ongeveer 60% van de vezels in papaya zijn oplosbaar, wat het risico op diabetes en cholesterol vermindert.

Oplosbare vezels zorgen ervoor een soepel ontlasting door meer volume toe te voegen wat als volgt een goede doorstroom veroorzaakt.

De overige 40% van de vezels in papaya zijn onoplosbaar. Ze helpen onder andere spijsverteringsstoornissen te voorkomen.

Deze vezels worden niet verteert, leven geen calorieën op en verlaten ze het lichaam onveranderd. Beide soorten vezels kunnen helpen de darmgezondheid te verbeteren.

4. Papaya kan de huidgezondheid verbeteren

Papaya bevat voedingsstoffen die kan helpen de huidgezondheid te verbeteren. Dit heeft weer te maken met vrije radicalen in het lichaam.

Niet alleen kan papaya ervoor zorgen om deze vrije radicalen te uitschakelen, maar de vitamine C in papaya kan ook helpen tegen huidveroudering.

Zo toont een onderzoek bij oudere vrouwen aan dat een mix van vitamine C en antioxidanten een merkbare vermindering aantoonde van rimpels.[7]

Vitamine C kan ook helpen om sneller schaafwonden en snijwonden te genezen.[8]

Andere fruit die rijk zijn aan vitamine C zijn kiwi’s, mandarijnen en andere citrusvruchten.

5. Papaya kan het risico op de ziekte van Alzheimer verminderen

Vanwege de antioxidanten die vrije radicalen uitschakelen in de hersenen, kan de papaya helpen het risico op de ziekte van Alzheimer verminderen.

De exacte oorzaak van de ziekte van Alzheimer is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat oxidatieve stress een rol speelt.

Een onderzoek bij mensen die de ziekte van Alzheimer hebben, kregen gedurende zes maanden papaya extract. Als gevolg werd er minder oxidatieve schade aangetoond.[9]

De effecten van een hele papaya vrucht is niet bestudeerd in dit onderzoek.

6. Papaya heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Ongezonde voedsel en levensstijl veroorzaken ontstekingen. Ontstekingen spelen een rol bij verschillende (chronische) ziekten.

Sinds papaya rijk is aan antioxidanten, kan het helpen tegen deze ontstekingen. Hetzelfde geldt voor andere fruit en groenten die rijk zijn aan antioxidanten.

De papaya bevat een voedingsstof genaamd choline. Choline kan naast dat het de ontstekingen vermindert, ook het lichaam helpen met slapen, leren en bewegen.

7. Papaya kan de botgezondheid verbeteren

Het is bekend dat een tekort aan vitamine K het risico op botbreuken kan verhogen. Vitamine K is belangrijk en onmisbaar voor het lichaam.

Genoeg vitamine K consumeren kan helpen calcium beter te gaan opnemen, wat betekent dat er meer calcium beschikbaar is om botten sterker te maken.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine K1 voor volwassen vanaf 18 jaar is 70 mcg (microgram). Papaya is rijk aan vitamine K, zo bevat een papaya van 300 gram ongeveer 17.4 mcg en een papaya van 500 gram 29 mcg.

8. Papaya kan de spijsvertering verbeteren

Zoals eerder vermeld helpt de papaïne enzym de eiwitten in spiervlees afbreken, wat het vlees mals maakt. Maar papaïne kan ook andere voordelen hebben.

Een onderzoek toont aan wanneer mensen een papaya voedingssupplement innamen, ze na 40 dagen hun spijsvertering sterk verbeterd werden.[10]

Echter zijn er geen vezels in het voedingssupplement. Hierdoor mis je wel paar voordelen, zoals een betere darmgezondheid en een geen stimulering van een regelmatige stoelgang.

9. Papaya kan de haar gezondheid verbeteren

Papaya is rijk aan vitamine A, wat nodig is voor de talgproductie. Hierdoor blijft het haar gehydrateerd.

Vitamine A is ook betrokken bij de weerstand, het gezichtsvermogen, de gezondheid van de huid en de gezondheid van het tandvlees.

Het is een vetoplosbare vitamine en het komt vooral voor in vis, vlees, melk, ei, bladgroenten en margarine.

10. Papaya kan helpen tegen astma

Het risico op astma te ontwikkelen wordt lager bij mensen die bepaalde voedingsstoffen consumeren en één van deze voedingsstoffen is bètacaroteen.

Een onderzoek toont aan dat een verhoogde inname van bètacaroteen een betere kwaliteit van leven met astma geassocieerd wordt.[11]

De papaya bevat bètacaroteen, net zoals broccoli, pompoen, abrikozen en wortelen.

11. Papaya kan de hartgezondheid verbeteren

De papaya is rijk aan lycopeen, wat volgens een onderzoek kan helpen het risico op hartziekten te verminderen.[12]

Een ander onderzoek toont aan dat een papaya voedingssupplement het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verminderen.[13]

In hetzelfde onderzoek werd ook de verhouding van LDL en HDL cholesterol verbeterd. Het slechte LDL cholesterol is een risicofactor voor hartziekten.

Is papaya goed voor de huid?

Onrijpe papaya

Eén van de vele vragen over papaya is of papaya goed is voor de huid. Het antwoord is ja, de papaya is goed voor de huid.

De voedingsstoffen in de papaya, zoals vitamine C en antioxidanten, zorgen voor potentiële gezonde voordelen voor de huid.

Zo kan het rimpels verminderen en huidwonden sneller genezen.[7][8]

Maar, het vruchtvlees van papaya kan ook helpen de huid exfoliëren.

Snijd een papaya in plakjes en wrijf het vruchtvlees over je gezicht. Hierdoor verwijder je dode huidcellen. Wacht vijf minuten en spoel je huid af.

Samenvatting:

De vitamine C en antioxidanten in de papaya kunnen helpen rimpels te verminderen en huidwonden sneller te laten genezen. Ook kan de papaya vruchtvlees gebruikt worden om de huid te exfoliëren.

Is papaya goed voor je haar?

Papaya afvallen

Een andere veelgestelde vraag is of papaya goed is voor de haar. Het antwoord hierop is ook ja, papaya is goed voor je haar.

Zoals eerder vermeld, is dit vanwege vitamine A die de papaya bevat. Vitamine A is nodig voor de productie van talg, groei van alle lichaamsweefsels, haar en huid.

Het is daarom belangrijk om genoeg vitamine A binnen te krijgen en met behulp van de papaya, kun je dit gemakkelijker doen.

Samenvatting:

De vitamine A in de papaya helpt het haar gezond en gehydrateerd te houden.

Kun je door papaya afvallen?

Papaya pitten

Door een specifiek voedingsmiddel kun je niet afvallen. Om te kunnen gaan afvallen, heb je een calorietekort nodig.

Maar, de papaya is wel een goede toevoeging voor je dieet.

Dit komt vanwege de hoge watergehalte en vezels die de papaya bevat. Hierdoor kan het gaan helpen de eetlust verminderen, wat ervoor zorgt dat je minder extra calorieën consumeert.

De voedzame papaya is natuurlijk ook rijk aan verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamine C en antioxidanten.

Deze belangrijke voedingsstoffen heb je nodig, zeker als je op een gezond manier wilt gaan afvallen.

Samenvatting:

De papaya helpt niet om direct te gaan afvallen, maar het is wel een voedzame toevoeging om gezond te gaan afvallen bij een calorietekort dieet.

Papaya bewaren

Papaya bewaren

Wanneer de papaya rijp is, is de beste manier om het in de koelkast te bewaren. Hierdoor wordt het rijpproces langzamer en kun je het langer bewaren.

De papaya kun je ongeveer 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Wanneer je de papaya op kamertemperatuur bewaard, kan het ongeveer 2 tot 3 dagen bewaard worden.

Voor gesneden papaya stukjes, kun je het in een afgesloten container bewaren in de koelkast. De kwaliteit gaat ongeveer 3 tot 4 dagen mee.

Hoe kun je weten of de papaya slecht is geworden? Bekijk of het de volgende tekenen heeft:

 • Smaak: smaakt het bitter of vies? Anders dan gebruikelijk? Gooi het weg of bekijk de andere tekenen.
 • Schimmel: bekijk of er schimmel is nadat je de papaya hebt gesneden.
 • Geur: stinkt de papaya? Gooi het dan weg.
 • Donkere plekken: een paar donkere vlekken is prima, maar als de hele papaya donkere plekken heeft, gooi het dan weg.

Als er iets mis is met de papaya en je weet niet of je het nog kunt gaan eten, is een verstandiger keuze om het weg te gooien. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

Samenvatting:

De papaya kun je 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast en 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur. Gesneden papaya stukjes kun je in een geslote container bewaren in de koelkast, voor 3 tot 4 dagen.

In het kort: Papaya

De papaya is een voedzame vrucht die geweldige gezonde voordelen kan hebben. Samen met de eetbare papaya pitjes, heeft de papaya onmisbare voedingsstoffen waarvan sommige het lichaam niet zelf kan aanmaken.

Deze voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat de papaya kan helpen met de gezondheid van onder andere de huid, haar, hart, darmen en hersenen.

Het is een gezonde vrucht en het hoort bij de aanbevolen twee porties fruit per dag.

Je kunt de papaya gemakkelijk toevoegen in je dieet als via een smoothie, dessert, snack, salades of natuurlijk als de vrucht zelf.