Niets is beter dan zelf lekkere pannenkoeken maken en eten. Helaas kan het zo zijn dat je een schuldgevoel krijgt vanwege de ongezonde pannenkoeken.
Gelukkig hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Je kunt namelijk gezonde pannenkoeken maken en alsnog ervan genieten.
Er zijn zoveel soorten pannenkoeken variaties dat er ook vast wel één pannenkoek is, die perfect bij jou past. Zo maak je dus een gezonde pannenkoek.
Pannenkoeken maken
Pannenkoeken maken is niet moeilijk. Zolang je de ingrediënten en de hoeveelheden goed hebt, kan het bijna niet misgaan.
Je kunt natuurlijk ook YouTube video’s bekijken over hoe je pannenkoeken maakt.
Verder zijn er verschillende soorten pannenkoeken variaties. Zo hoef je niet altijd hetzelfde pannenkoek te gaan eten. Elke pannenkoeken variatie, heeft zijn eigen gezondheidsvoordelen.
Pannenkoeken voedingswaarde
Pannenkoekenmix voedingswaarde per 100 gram.[2]
Pannenkoekenmix voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 322 kcal |
Vet | 1,2 gram |
Eiwit | 10,6 gram |
Koolhydraten | 65,4 gram |
Voedingsvezels Totaal | 1,2 gram |
Verder staan hier veel gestelde vragen over pannenkoeken, waaronder leuke weetjes en handige tips.
Hoe maak je pannenkoeken?
Pannenkoeken maken is dus simpel. Neem een grote kom en doe er bakpoeder, bloem, suiker en zout erin. Doe daarna een ei, melk en gesmolten boter erin en mix het totdat het een glad mengsel is.
Verhit de koekenpan en giet er ¼ beslag op de koekenpan. Wacht totdat het bruin gekleurd wordt en draai met een spatel om, zodat de andere kant ook gekookt en bruin gekleurd wordt.
Zo maak je gemakkelijk heerlijke pannenkoeken.
Pannenkoeken of pannekoeken?
Volgens Onze Taal is de officiële spelling pannenkoek goed. Terwijl tot 1995 pannekoek de officiële spelling was.[1]
Alhoewel de spelling pannekoek nog steeds voorkomt.
Waar komen pannenkoeken vandaan?
De Europese pannenkoeken zijn afkomstig uit Bretagne, een regio uit Frankrijk. Als het met tarwemeel wordt gemaakt, wordt het crêpes genoemd.
En als het met boekweitmeel wordt gemaakt, wordt het galettes genoemd.
Origineel komen “pannenkoeken” al duizenden jaren geleden. Maar historici en wetenschappers debatteren waar en wanneer precies de eerste pannenkoeken vandaan komen.
Wat op pannenkoeken doen?
Naast de typische stroop zijn er genoeg andere opties. Ingrediënten wat je op pannenkoeken kan doen zijn:
- Bevroren bosbessen
- Honing
- Jam
- Saus (zoals blauwe bessen saus, karamel saus enzovoort.)
- Pindakaas
- Nutella
- Slagroom
Pannenkoeken zonder ei
Pannenkoeken zonder ei kun je prima maken en het zal niet slecht smaken. Hier zijn ingrediënten die je kunt toevoegen om pannenkoeken zonder ei te gaan maken.
Pannenkoeken zonder ei ingrediënten:
- ¼ theelepel zout
- ⅓ theelepel gemalen kaneel
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 eetlepel water
- 1 kop bloem
- 1 kop melk
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eetlepels boter
- 2 theelepels bakpoeder
De pannenkoeken zonder ei zijn niet te zoet, dus je zal waarschijnlijk siroop of iets anders zoetig erop doen.
Als je meer iets simpels wilt hebben, raad ik de volgende aan:
- ¼ theelepel zout
- 200 gram bloem
- 500 ml melk
- 2 eetlepels boter (voor de koekenpan)
- Half zak bakpoeder
Je kunt hiermee 5 tot 8 pannenkoeken maken.
Pannenkoeken zonder melk
Ook kun je pannenkoeken zonder melk maken zonder extra moeite. De volgende ingrediënten heb je nodig om pannenkoeken zonder melk te gaan maken:
- ½ theelepel gemalen kameel
- ½ theelepel zout
- 2 eieren (middelgroot)
- 250 gram bloem
- 4 eetlepels pindaolie
- 500 ml water
En zo maak je lekkere pannenkoeken zonder melk.
Gezonde Pannenkoeken maken
Misschien vindt je de doodnormale pannenkoeken niet meer lekker en wil je iets anders proberen. In dit artikel staan verschillende pannenkoeken variaties die je kunt maken en uitproberen.
Niet alleen staan de ingrediënten erbij, maar ook de gezondheidsvoordelen van de ingrediënten. Maar eerst, zul je het basisrecept pannenkoeken maken.
Pannenkoeken basisrecept
Met behulp van dit basisrecept kun je veel verschillende gezonde pannenkoeken maken. Pannenkoeken maken is nog nooit zo gezond geweest!
Dit allemaal, terwijl de pannenkoeken nog steeds lekker zijn. Met het basisrecept kun je 8 stuks pannenkoeken maken. Dit is het basisrecept van de pannenkoeken:
- 1 theelepel zout
- 2 eieren (middelgroot)
- 250 gram tarwebloem
- 30 gram ongezouten roomboter
- 500 ml halfvolle melk
Hieronder staan de verschillende gezonde pannenkoeken variaties. Na dat de basis pannenkoeken klaar zijn, kun je de volgende ingrediënten erop toevoegen.
Bananen pannenkoeken
Stukjes bananen op de pannenkoeken zijn heerlijk. Niet alleen krijg je lekkere pannenkoeken, maar ook gezondheidsvoordelen.
Bananen zijn rijk aan vezels, kalium, magnesium en koper. De vezels helpen de spijsvertering te verbeteren en kunnen ook de eetlust verminderen.
Een verminderde eetlust kan helpen met gewichtsverlies.
Bananen voedingswaarde per 100 gram.[2]
Bananen voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 92 kcal |
Vet | 0,3 gram |
Eiwit | 1,1 gram |
Koolhydraten | 20 gram |
Voedingsvezels Totaal | 1,9 gram |
Aardbeien pannenkoeken
Wie houdt er nu niet van aardbeien? Stukjes gesneden aardbeien op jouw pannenkoeken maken het stuk zoeter en frisser.
Aardbeien zijn ook goed voor de gezondheid, ze zijn namelijk fruiten. Aardbeien kan de hartgezondheid en de insulinegevoeligheid verbeteren.[3][4]
Aardbeien voedingswaarde per 100 gram.[2]
Aardbeien voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 29 kcal |
Vet | 0 gram |
Eiwit | 0,7 gram |
Koolhydraten | 5,1 gram |
Voedingsvezels Totaal | 1,1 gram |
Nutella pannenkoeken
Oké, niet echt gezond. Maar Nutella pannenkoeken zijn zo lekker dat ze wel een plaatsje in deze lijst verdienen. Je kunt de Nutella chocolade laten smelten, het is verrassend lekkerder.
Nutella voedingswaarde per 100 gram.[2]
Nutella voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 539 kcal |
Vet | 30,9 gram |
Eiwit | 6,3 gram |
Koolhydraten | 57,5 gram |
Voedingsvezels Totaal | 0 gram |
Appel pannenkoeken
Net zoals bananen en aardbeien, zijn appels lekker op pannenkoeken. Let wel op dat je geen harde stukken appels erop doet, maar zachtere.
Je kunt de appels ook dun snijden (appelplakjes) als er alleen harde appels beschikbaar zijn.
Appels zijn rijk aan verschillende vitaminen, zoals A, B1, B2, B6, C, E en K. Appels bevatten ook de mineralen koper, mangaan en kalium.
Verder zit er polyfenolen in appels, die goed zijn voor je hart.[5]
Appel voedingswaarden per 100 gram.[2]
Appel voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 55 kcal |
Vet | 0,1 gram |
Eiwit | 0,2 gram |
Koolhydraten | 12 gram |
Voedingsvezels Totaal | 1,6 gram |
Marshmallow pannenkoeken
Gesmolten marshmallow pannenkoeken zijn één van die dingen die je echt moet uitproberen.
Marshmallows gaan goed samen met pannenkoeken, sinds het een unieke en lekkere smaak geeft.
Marshmallows voedingswaarde per 100 gram.[2]
Marshmallows voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 329 kcal |
Vet | 0,1 gram |
Eiwit | 4,6 gram |
Koolhydraten | 77,3 gram |
Voedingsvezels Totaal | 0,2 gram |
Ananas pannenkoeken
Gesneden plakjes ananassen zijn een simpele, lekkere en zoete ingrediënt voor pannenkoeken. In plaats van toegevoegde suikers, kun je ananassen gebruiken.
Ananassen zitten echt boordevol met mineralen. Naast vitaminen B6, B6, B11 en C, bevat ananassen de mineralen koper, kalium, magnesium, ijzer en meer.
Hierdoor zijn ananassen een goede keuze die veel gezondheidsvoordelen meebrengt.
Ananas voedingswaarden per 100 gram.[2]
Ananas voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 54 kcal |
Vet | 0,1 gram |
Eiwit | 0,5 gram |
Koolhydraten | 12 gram |
Voedingsvezels Totaal | 1,6 gram |
Gesmolten kaas pannenkoeken
Pannenkoeken met gesmolten kaas smaken net zoals tosti’s. Als je dus van tosti’s houdt, zul je zeker van gesmolten kaas pannenkoeken houden.
Wat ik aanbeveel, is mozzarella kaas.
Mozzarella kaas bevat probiotica die de darmgezondheid verbeterd en de ziektesnelheid verlagen.[6][7]
Mozzarella voedingswaarde per 100 gram.[2]
Mozzarella voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 253 kcal |
Vet | 19,5 gram |
Eiwit | 18,7 gram |
Koolhydraten | 0,7 gram |
Voedingsvezels Totaal | 0 gram |
Aardbeienjam pannenkoeken
In plaats van klaargemaakte aardbeienjam te gaan kopen, die waarschijnlijk vol met toegevoegde suikers zit, kun je het beste om zelf aardbeienjam te gaan maken.
Hierdoor weet je zeker dat je 100% pure aardbeienjam hebt.
Aardbeien zijn zoet en gezond. Aardbeien kunnen bijvoorbeeld de hartgezondheid en de insulinegevoeligheid verbeteren.[8][9]
Aardbeien voedingswaarde per 100 gram.[2]
Aardbeien voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 29 kcal |
Vet | 0 gram |
Eiwit | 0,7 gram |
Koolhydraten | 5,1 gram |
Voedingsvezels Totaal | 1,1 gram |
Slagroom pannenkoeken
Niet de gezondste optie, maar wel super lekker. Spuit wat slagroom op de pannenkoeken en geniet ervan.
Let wel op dat het niet te lang duurt voordat je begint met eten, want de slagroom smelt namelijk aardig snel!
Slagroom onbereid voedingswaarden per 100 gram.[2]
Slagroom voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 343 kcal |
Vet | 35,7 gram |
Eiwit | 2,4 gram |
Koolhydraten | 3 gram |
Voedingsvezels Totaal | 0 gram |
Peren pannenkoeken
Net zoals appel pannenkoeken zijn peren een goede en gezonde optie voor jouw pannenkoeken.
Peren maken de pannenkoeken zoeter, wat je wilt hebben, zodat je geen suikers erop hoeft te doen. Je kunt ook pannenkoeken maken met beide appels en peren.
Peren zijn voedzaam, sinds peren rijk zijn aan antioxidanten, vezels, vitamine C en koper. Hierdoor hebben peren ontstekingsremmende eigenschappen.
Peer zonder schil voedingswaarden per 100 gram.[2]
Peer zonder schil voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 53 kcal |
Vet | 0,2 gram |
Eiwit | 0,3 gram |
Koolhydraten | 11,7 gram |
Voedingsvezels Totaal | 1,6 gram |
Griekse yoghurt pannenkoeken
Pannenkoeken maken met Griekse yoghurt is een top snack voor sporters. Pannenkoeken bevatten namelijk koolhydraten, terwijl Griekse yoghurt rijk is aan eiwitten.
Griekse yoghurt bevat ook veel gezondheidsvoordelen. Griekse yoghurt kan de bloeddruk en het risico op diabetes type 2 verlagen, terwijl het de geestelijke gezondheid kan verbeteren.[10][11][12]
Pannenkoeken maken met Griekse yoghurt? Yes!
Griekse yoghurt (volle) voedingswaarde per 100 gram.[2]
Griekse yoghurt (volle) voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 125 kcal |
Vet | 10 gram |
Eiwit | 4,7 gram |
Koolhydraten | 3,6 gram |
Voedingsvezels Totaal | 0 gram |
Spinazie pannenkoeken
De “lekkerste” pannenkoeken variatie hebben we natuurlijk als laatst gemaakt.
Pannenkoeken maken met spinazie klinkt misschien niet lekker, maar dat is het wel! En niet alleen is het lekker, het is super gezond.
Spinazie is rijk aan vitaminen A, B9, C en K. Ook is spinazie rijk aan mineralen zoals ijzer en calcium. Spinazie kan de ooggezondheid verbeteren en de oxidatieve stress verlagen.[13][14]
Spinazie gekookt voedingswaarde per 100 gram.[2]
Spinazie gekookt voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 25 kcal |
Vet | 0,9 gram |
Eiwit | 2,9 gram |
Koolhydraten | 0,7 gram |
Voedingsvezels Totaal | 1,4 gram |
Pannenkoeken maken hoeft niet saai te zijn. Met deze lijst van pannenkoeken variaties hoop ik dat je weer zin krijgt om lekkere pannenkoeken te gaan maken!
Kies een pannenkoek variatie uit, of maak er paar of meer. Pannenkoeken maken is weer leuk, lekker en gezond.