Zoetste Panna Cotta Maken Recept

Panna Cotta, een heerlijke Italiaanse nagerecht.

Het is één van mijn favoriete nagerechten en dat is geen verassing. Panna Cotta is namelijk een fruitige, zoetige en romige dessert die echt niet fout kan.

Hoe romig is het? Het zit zelfs in de naam, Panna Cotta betekent “gekookte room” in het Italiaans.

Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig. Het is in feite een mengsel van gelatine, suiker, room en vanille.

Gelatine is een verdikkingsmiddel, die wordt toegevoegd om het mengsel beter te maken door consistentie te maken.

Het bevat geen smaak of geur, dus gelatine zal de smaak van de Panna Cotta niet veranderen. Het kan niet weggelaten worden uit het recept, want anders zal de Panna Cotta niet uitharden.

Als je geen gelatine wilt gaan gebruiken, zoals vanwege vegetarische redenen, kun je gelatine vervangen.

Gelatine kun je vervangen door:

  • Agar agar (vegan plantaardig alternatief)
  • Pectine (wordt vooral gewonnen uit citrusvrucht)
  • Arabische gom
  • Vege-gel
  • Tapioca

Panna Cotta is zacht en rijk aan smaken, ondanks de zware room. Daarnaast is het ook niet te zoet, waardoor het een goede optie is na een zware maaltijd.

Je kunt het ook minder zoetig maken, door een deel van de room te gaan vervangen door een lichtere room of melk.

Panna Cotta is en blijft een lekker nagerecht, ongeacht of je dit recept volgt of paar ingrediënten vervangt.

Zit je te vol en kun je Panna Cotta niet opeten? Of je wilt weten hoe je het kan bewaren? Dan kun je de Panna Cotta laten invriezen.

Als je het weer wilt gaan eten, laat het dan eerst een nacht in de koelkast staan, zodat het goed kan ontdooien.

Hier is hoe je de zoetste Panna Cotta kan maken:

Zoetste Panna Cotta Maken Recept

Zoetste Panna Cotta Maken Recept

5 from 13 votes
Recipe by Team Fitium Course: Nagerecht, DessertCuisine: ItaliaansDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

10

minutes
Calories

250

kcal
Total time

30

minutes

Eén van de lekkerste en zoetste desserts, de Panna Cotta. Een heerlijke lichte en romige Italiaanse nagerecht voor iedereen.

Ingrediënten

  • 200 ml melk

  • 200 ml slagroom/room

  • 5 gram gelatine poeder

  • 1 theelepel vanille extract

  • 1/4 kopje suiker

Voorbereidingswijze

  • Los gelatine op in 2 theelepels (30 ml) koud water en laat het ongeveer 5 tot 10 minuten opzwellen.
  • Doe de melk, room en suiker in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Maar kook het niet.
  • Als de suiker is opgelost, haal het dan van het vuur en voeg vanille extract toe.
  • Laat het 5 minuten afkoelen voordat je gelatine toevoegt.
  • Voeg gelatine toe en roer het mengsel totdat gelatine is opgelost.
  • Giet het in serveer glazen en plaats het in de koelkast voor minimaal 4 uur, zodat het hard wordt.
  • Nu komt de voorbereiding van de saus. Was de aardbeien en verwijder de bladeren.
  • Snij de aardbeien en doe ze in een kleine pan samen met suiker en water. Wacht totdat het suddert en haal het van het vuur.
  • Giet het in een blender en mix het totdat het een gladde saus wordt.
  • Dek af en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats het in de koelkast totdat het klaar is om te gaan serveren.

Recept Video

Notitie

  • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.
  • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.

Panna Cotta Maken Tips

Het mooiste van Panna Cotta maken, is dat je volledig creatief kan zijn.

Je kunt bijvoorbeeld sausen toevoegen, zoals karamelsaus, (witte) chocolade saus en bessensaus.

Of doe er wat toppings erop, zoals:

  • Stukjes noten
  • Kaneel
  • Chocolade siroop
  • Sprinkels
  • Chocolade hagelslag
  • Stukjes koekjes
  • Kokos

De kunst om een goede Panna Cotta te maken, is om genoeg (maar niet teveel, bekijk de ingrediënten lijst) gelatine of een alternatieve te gebruiken.

Hierdoor stort de Panna Cotta niet in, terwijl het wel wiebelig is.

Voordat je Panna Cotta serveert, kun je een paar schone glazen in de vriezer plaatsen voor 10 minuten.

Hierdoor worden het glazen koud, waardoor het nog lekker smaakt sinds de Panna Cotta minder snel warm wordt. Zo gaat het ook nog eens lekker langer mee.

Als laatste nog een paar goede tips:

  • Gebruik slagroom
  • Doe er wat andere fruitstukjes erop (zoals frambozen en bramen)
  • Gebruik naast aardbeien ook wat aardbeiensaus

Zo kun je makkelijk genieten van Panna Cotta tot het uiterste!