Matcha Thee: Gezond, Afvallen, Bijwerkingen & Recepten

Je hebt zwarte thee, witte thee, groene thee en dan heb je matcha thee. Matcha thee is eigenlijk een variatie van groene thee.

Matcha thee is enorm in populariteit gestegen. Zo heb je allerlei matcha producten, zoals matcha latte, matcha shots en zelfs matcha desserts.

Dagelijks matcha thee drinken kan een positieve invloed hebben op de algehele gezondheid.

Zo kan het een positief effect hebben op de stemming, focus, ontspanning, alertheid en energie. Terwijl het ook kan helpen tegen angst en stress.

Dit komt omdat matcha thee onder andere hoge hoeveelheden van L-theanine en flavonoïden bevat, wat de productie van dopamine en serotonine kan verhogen.

Wanneer je een belangrijke test hebt of wanneer je midden in een hectische dag zit, kan een kopje matcha thee geweldig werken.

Matcha thee wordt gemaakt uit de Camellia sinensis plant, net zoals groene thee. Alleen wordt matcha anders gekweekt, waardoor het een andere smaak- en nutriëntenprofiel heeft dan groene thee.

Lees hier wat matcha thee precies is en hoe het gemaakt wordt.

Wat is matcha thee?

Matcha thee

Net zoals groene thee, wordt matcha thee gemaakt uit de Camellia sinensis plant. Echter wordt matcha anders gekweekt.

Matcha wordt namelijk in de schaduw gekweekt en anders verwerkt. Hierdoor heeft matcha thee een andere voedingswaarde.

Het voordeel is dat matcha thee meer antioxidanten bevat, maar het potentiële nadeel is dat matcha thee ook meer cafeïne bevat dan groene thee.

Matcha thee bevat namelijk ongeveer 80 mg cafeïne. Dit kan nadelig werken voor sommige mensen die gevoelig zijn voor cafeïne.

Hoe matcha thee wordt gemaakt gaat als volgt (versimpeld):

 1. De Camellia sinensis plant wordt in de schaduw gekweekt.
 2. De bladeren worden vermalen tot poeder.
 3. Het poeder wordt dan gemengd met heet water, om matcha thee te maken.

Sinds de volledige bladeren vermalen zijn, drink je in feite het volledige blad van de plant. Dit is de reden waarom matcha thee hogere concentraties van bepaalde stoffen bevat, vergeleken met groene thee.

Samenvatting:

Matcha thee wordt net zoals groene thee gemaakt uit de Camellia sinensis plant. Echter wordt het anders gekweekt en verwerkt, waardoor het een andere smaak- en nutriëntenprofiel heeft.

Hoe smaakt matcha thee?

Matcha thee smaakt meestal zoet en licht. Dit is de reden waarom het vaak naast desserts en nagerechten wordt gedronken.

Het heeft grasachtige tonen en zoete nootachtige ondertonen. Je kunt melk toevoegen, waardoor het een romig drankje wordt.

Maar als een traditionele Japanse drank, wordt matcha poeder alleen met heet water gemaakt en gedronken. Hierdoor heeft de matcha thee een meer plantaardige smaak.

Wat doet matcha thee met je lichaam?

Matcha Thee Poeder

Matcha thee bevat veel potentiële gezonde voordelen voor het lichaam. Dit komt omdat matcha thee rijk is aan onder andere:

 • Antioxidanten (flavonoïden en catechines)
 • L-theanine (aminozuur)
 • Cafeïne
 • Groene thee extract (EGCG)

Door deze stoffen bevat matcha thee verschillende gezondheidsvoordelen voor het lichaam. Zo kan matcha thee de hartgezondheid verbeteren, terwijl het ook kan helpen bij gewichtsverlies.

Is matcha thee gezond?

Dus, is matcha thee gezond? Ja, matcha thee is gezond en hieronder lees je wat matcha thee kan doen voor het lichaam.

Notitie: Groene thee is meer wetenschappelijk onderzocht dan matcha thee, onder andere omdat het meer populair is.

Maar sinds matcha thee een vergelijkbare nutriëntenprofiel heeft als groene thee, staan hieronder voornamelijk studies van groene thee.

1. Matcha thee kan de hartgezondheid verbeteren

Een meta analyse van 14 willekeurige studies met 1136 personen toont aan dat groene thee het slechte LDL cholesterol kan verlagen.[1]

Een andere studie toont aan dat matcha thee gunstige effecten kan hebben tegen onderdrukking van accumulatie van bloedglucose, terwijl het de vetstofwisseling (afbraak van vetten) kan bevorderen.[2]

Groene thee en matcha thee lijken zover gezonde voordelen te hebben voor de hartgezondheid. Zo kan groene thee ook helpen het risico op beroertes te verlagen.

9 onderzoeken bij in totaal 194.965 personen tonen aan dat bij 3 kopjes of meer groene thee per dag, een 21% lager risico op een beroerte resulteerde dan degenen die slechts 1 kopje per dag consumeerden.[3]

Het ziet er veelbelovend uit. Een combinatie van een gezonde levensstijl en gezonde dieet, kan groene thee of matcha thee waarschijnlijk helpen het hart gezond te houden.

Samenvatting:

Matcha thee kan de hartgezondheid verbeteren, omdat het kan helpen tegen LDL cholesterol, accumulatie van bloedglucose en beroertes.

2. Matcha thee kan de hersenfunctie verbeteren

Een studie naar het effect van matcha tot drank- en snackbar formaten leidde dat matcha de reactietijd, geheugen en focus verbeterde, vergeleken met een placeboversie.[4]

Dit komt waarschijnlijk door de cafeïne en L-theanine in matcha thee.

L-theanine kan helpen stress te verminderen, wat zorgt voor meer ontspanning. Het kan ook helpen voorkomen dat je een crash gevoel krijgt als gevolg van de redelijke hoge cafeïne inname.[5][6]

Het is bekend dat cafeïne in verband is gebracht met betere focus, energie en reactietijd. En sinds er hoge hoeveelheden cafeïne in matcha thee zit, kun jij ook deze voordelen krijgen.

Samenvatting:

Vanwege de cafeïne en L-theanine in matcha thee, kan de reactietijd, focus, geheugen en energie verbeterd worden.

3. Matcha thee kan de lever beschermen

Matcha thee kan mogelijk helpen de lever te beschermen. Een meta analyse van 15 onderzoeken toont namelijk aan dat het drinken van groene thee het risico op leverziekte kan gaan verlagen.[7]

De lever is een zeer belangrijk orgaan in het lichaam. Het zorgt onder andere voor dat afvalstoffen omgezet worden in niet schadelijke stoffen.

Ook zorgt het ervoor dat stoffen hergebruikt kunnen worden in het lichaam. Matcha thee kan daarom een goede keuze zijn in plaats van frisdranken.

In een ander onderzoek bij 80 mensen, kreeg een deel 500 mg groene thee extract en de andere deel een placebo.

Na 12 weken, werd de leverenzymspiegels sterk verminderd bij de mensen die groene thee extract consumeerden.[8]

Hoge niveaus van deze enzymen zijn meestal een teken van leverschade.

Samenvatting:

Matcha thee kan mogelijk helpen de lever te beschermen en het risico op leverziekte te verminderen.

4. Matcha thee kan helpen met afvallen

Sinds matcha thee cafeïne en EGCG bevat, kan het gaan helpen met afvallen.

Een combinatie van 100 tot 460 mg EGCG en 80 tot 300 mg cafeïne leidde gedurende 12 weken een significant gewichtsverlies en vermindering van de lichaamsvet.[9]

Cafeïne zorgt ervoor dat de vetzuren beschikbaar worden gemaakt voor gebruik als energie.[10]

Als je cafeïne hebt ingenomen en gaat sporten, kan cafeïne ervoor zorgen dat je meer vet verbrandt tijdens je training.

Dit betekent echter niet dat je alles kan eten wat je wilt. Je moet nog steeds meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt.

Als laatst kan groene thee ook de stofwisseling stimuleren, waardoor je meer calorieën verbrand. Echter toont een studie aan dat dit niet bij iedereen zo is, maar het kan ook zijn hoe het onderzoek is opgezet.[11]

Samenvatting:

Matcha thee kan door cafeïne en EGCG helpen bij het afvallen. Deze stoffen bieden verschillende voordelen aan voor gewichtsverlies.

5. Matcha thee kan ontspannend werken

L-theanine in matcha thee kan voor ontspanning helpen.

Een studie toont aan dat L-theanine de alpha-waves in de hersenen stimuleren. Deze waves zijn verbonden met ontspanning en kunnen helpen tegen stress.[12][13]

En zoals eerder vermeld, kan L-theanine ook helpen met de concentratie, stemming, geheugen, dopamine en serotonine.

Daarnaast toont een ander studie aan dat L-theanine energie en alertheid kan geven, zonder een crash gevoel.[14]

Samenvatting:

De L-theanine in matcha thee kan meerdere mentale voordelen bieden, waaronder een betere concentratie, alertheid, energie, stemming, geheugen en ontspanning.

Hoe matcha thee maken?

Matcha Thee Recept Maken

Nu weet je wat matcha thee is en welke gezondheidsvoordelen matcha thee kan bieden. Maar hoe maak je nou een matcha thee?

Matcha thee maken is totaal niet moeilijk. Het is zo makkelijk dat iedereen het kan doen. Het komt eigenlijk neer op een theelepel matcha poeder en heet water.

Hieronder is een simpel stappenplan met extra tips om een heerlijke matcha thee te gaan maken.

Hoe matcha thee bereiden?

Hoe je matcha thee kan bereiden is simpel. Als het nodig is, voeg 1 of 2 theelepels door een klein zeefje in een beker of kopje.

Voeg daarna heet water toe en klop krachtig in een zigzagbeweging. Hierdoor zal de matcha thee schuimig worden.

Je kunt daarna van je matcha thee genieten uit een glazen bekertje of kopje.

Hoe matcha thee drinken?

Matcha thee drinken doe je op hetzelfde manier zoals alle andere thee. Er is geen speciale manier om matcha thee te gaan drinken.

Hoe matcha thee bewaren?

Matcha kun je tot een jaar gaan bewaren. Als de matcha geopend is, is het in het algemeen aanbevolen om het binnen drie tot vier weken te gebruiken.

Zo behoud je namelijk de kleur, smaak en versheid. Langer dan acht weken is niet aanbevolen, want dan verliest de matcha namelijk de versheid.

Check altijd de houdbaarheidsdatum van de matcha die je hebt, het kan namelijk verschillen.

Matcha thee nadelen

Matcha Thee Maken

De potentiële gezondheidsvoordelen van matcha thee zijn fantastisch, maar hoe zit het met de nadelen van matcha thee?

Zo ver bekend zijn er weinig tot geen bekende bijwerkingen voor het drinken van matcha thee. Maar, er zijn wel bepaalde risico’s van matcha thee voor bepaalde mensen.

Zo bevat matcha thee een hoge hoeveelheid cafeïne. Voor degenen die gevoelig zijn voor cafeïne, kan matcha thee angst, maagklachten, misselijkheid of slapeloosheid veroorzaken.

Als matcha thee met andere cafeïne houdende stimulerende middelen gecombineerd worden, kan de hartslag en bloeddruk verhoogd worden.

Daarnaast bevat matcha thee ook hoge hoeveelheden bioactieve stoffen, waardoor er bijwerkingen kunnen ontstaan als het wordt ingenomen met bepaalde medicijnen of supplementen.

Voor de meeste gezonde mensen is het drinken van matcha thee veilig. Neem echter altijd eerst contact op met jouw (huis)arts.

Samenvatting:

Matcha thee heeft een hoog cafeïnegehalte, waardoor het nadelig kan werken voor mensen met een cafeïne gevoeligheid. Ook kan matcha thee bijwerkingen veroorzaken door bepaalde medicijnen of supplementen.

Welke matcha thee is het beste?

Matcha Thee Soorten

Er zijn verschillende matcha thee kwaliteiten, namelijk ceremoniële-, latte- en culinair kwaliteit. Elk kwaliteit heeft een andere kleur, smaak, nutriëntenprofiel en prijs.

Hieronder staan de verschillen tussen deze drie kwaliteiten.

1. Ceremoniële matcha thee

Ceremoniële matcha thee is de beste kwaliteit matcha thee en daardoor ook de duurste. Ceremoniële matcha thee wordt gemalen van eersteklas bladeren van de eerste oogst.

De smaak van ceremoniële matcha thee is erg zacht, niet bitter en subtiel grasachtig. Dit is het meest geschikt voor het drinken van matcha thee met alleen water.

2. Latte matcha thee

Latte matcha thee wordt ook gemaakt van hoogwaardige bladeren van de eerste oogst. Echter, wanneer latte matcha thee gemaakt wordt met alleen water, zal het wel sterker en meer bitter smaken.

Latte matcha thee wordt meestal niet alleen met water gemaakt, maar ook met melk. Dit zorgt voor een romige smaak en dit is ook dan de reden waarom het latte matcha thee wordt genoemd.

Het nutriëntenprofiel van latte matcha thee en de ceremoniële matcha thee is hetzelfde. Ze hebben ongeveer dezelfde hoeveelheid antioxidanten, cafeïne en L-theanine.

3. Culinaire matcha thee

De culinaire matcha thee wordt gemaakt uit de tweede oogst. Het heeft een langer blootstelling aan de zon, waardoor de hoeveelheid cafeïne en L-theanine minder is.

Culinaire matcha thee is minder groen, bitter en wordt vaak gemaakt voor desserts en smoothies in plaats van matcha thee.

Het kan natuurlijk nog steeds gebruikt worden om een matcha thee te gaan maken. Het is ook de voordeligste optie, dus ga ervoor als je matcha thee wilt gaan maken maar niet te veel wilt uitgeven.

Matcha thee recepten

Matcha thee maken is totaal niet moeilijk. Zodra je het basisrecept van matcha thee hebt gemaakt, kun je verschillende ingrediënten toevoegen om jouw matcha thee nog lekkerder te gaan maken.

Hieronder staan simpele, maar tegelijkertijd heerlijke matcha thee recepten.

Matcha thee met melk

Als je een romige en niet bittere matcha thee wilt gaan maken, moet je dit recept gebruiken. Matcha thee met melk is een heerlijke koude en voedzame drank.

Latte matcha thee met melk is een gezonder alternatief voor vanille milkshake of aardbeien milkshake.

Hier is hoe je matcha thee met melk kunt gaan maken.

Ingrediënten:

 • Matcha poeder
 • 2 theelepel suiker
 • 3 eetlepels warm water
 • 250 ml warme melk of 250 ml koude melk

Voorbereidingswijze:

 1. Doe de matcha poeder en suiker in een beker of mok.
 2. Voeg het warme water toe en meng het met een lepel totdat er geen klontjes zijn. Klop daarna de matcha thee.
 3. Verwarm de melk in een pan en giet deze. Als je een koude latte matcha thee wilt hebben, gebruik dan koude melk.
 4. Gebruik een kleine garde (of een theelepel als je geen kleine garde hebt) om de matcha en melk samen te mengen.
 5. Optioneel: als je een koude latte matcha thee hebt gemaakt, voeg dan wat ijsblokjes toe.
 6. Optioneel: Ter decoratie kun je wat matcha poeder op de bovenkant doen.

Matcha thee met amandelmelk

Een latte matcha thee hoeft niet per se met normale melk. Je kunt ook amandelmelk, havermelk, kokosmelk en elk ander soort melk gebruiken.

Dit heb je nodig om matcha thee met amandelmelk te gaan maken.

Ingrediënten:

 • 1 theelepel matcha poeder
 • 2 theelepel suiker
 • 3 eetlepels warm water
 • 250 ml warme amandelmelk of 250 ml koude amandelmelk

Voorbereidingswijze:

 1. Doe de matcha poeder en suiker in een beker of mok.
 2. Voeg het warme water toe en meng het met een lepel totdat er geen klontjes zijn. Klop daarna de matcha thee.
 3. Verwarm de amandelmelk in een pan en giet deze. Als je een koude latte matcha thee wilt hebben, gebruik dan koude amandelmelk.
 4. Gebruik een kleine garde (of een theelepel als je geen kleine garde hebt) om de matcha en amandelmelk samen te mengen.
 5. Optioneel: als je een koude latte matcha thee hebt gemaakt, voeg dan wat ijsblokjes toe.
 6. Optioneel: Ter decoratie kun je wat matcha poeder op de bovenkant doen.

Matcha thee met gember

Gember is werkelijk fantastisch. Het is daarom ook geen wonder dat gember bij het lijst van superfoods hoort.

Zo kan gember misselijkheid behandelen, cholesterol verlagen, helpen tegen indigestie, het risico op kanker verlagen, helpen tegen een verkoudheid en zoveel meer.

Zo maak je een heerlijke matcha thee met gember.

Ingrediënten:

 • 1 theelepel matcha poeder
 • 2 theelepel gesneden gember
 • 250 ml warm water
 • Optioneel: 1 citroen

Voorbereidingswijze:

 1. Doe de matcha poeder in een beker of mok.
 2. Verwarm water in een kleine pan en voeg daarna de gember toe. Sudder voor ongeveer 20 minuten en giet het water door een zeef.
 3. Roer en klop het goed door.
 4. Optioneel: pers paar keer de citroen voor een minder sterke smaak.

Als je gember lekker vindt, kun je ook gemberthee gaan maken. Gemberthee is voedzaam en biedt veel verschillende gezondheidsvoordelen.

Matcha thee met honing

Je wilt geen bittere, maar een zoete matcha thee? Gebruik dan honing.

De honing zorgt voor een heerlijke zoete matcha thee. Maar niet alleen dat, sinds honing zelf ook verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden.

Zo bevat honing antioxidanten en kan het helpen tegen diarree, cholesterol, hoesten en keelpijn. Zo maak je een matcha thee met honing.

Ingrediënten:

 • 1 theelepel matcha poeder
 • 2 theelepel honing
 • 250 ml warm water

Voorbereidingswijze:

 1. Doe de matcha poeder in een beker of mok.
 2. Voeg het warme water toe en meng het met een lepel totdat er geen klontjes zijn. Klop daarna de matcha thee.
 3. Voeg de honing toe en roer het goed door met een theelepel.

Matcha thee met munt

Je vindt matcha thee met honing of gember prima, maar je wilt iets met meer frisheid? Dan is matcha thee met munt iets voor jou.

Een heerlijke lichte en frisse matcha thee. Zo maak je matcha thee met munt.

Ingrediënten:

 • 1 theelepel matcha poeder
 • Paar druppels pepermunt olie
 • 250 ml warm water

Voorbereidingswijze:

 1. Doe de matcha poeder in een beker of mok.
 2. Voeg het warme water toe en meng het met een lepel totdat er geen klontjes zijn. Klop daarna de matcha thee.
 3. Voeg paar druppels pepermuntolie toe en roer het goed door met een theelepel.

Meest gestelde matcha thee vragen

Matcha Desserts

Er zijn veel vragen over matcha thee, het is tenslotte veel minder bekend dan groene thee of zwarte thee.

Daarom staan hier de meest gestelde vragen over matcha thee, in een handig overzicht.

Mag je matcha thee tijdens zwangerschap?

Ja, je kunt matcha thee drinken tijdens zwangerschap. Maar, het is verstandig om dit te gaan beperken tot slechts een kopje per dag.

Zwangere vrouwen moeten meer water drinken dan niet zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen moeten minimaal acht tot twaalf glazen water per dag drinken.

Cafeïne kan uitdroging veroorzaken en sinds er hoge hoeveelheden cafeïne in matcha thee zit, wordt het daarom niet aangeraden.

Een studie bij zwangere vrouwen toont aan dat wanneer zwangere vrouwen gemiddeld 200 mg cafeïne consumeerden, ze geen verhoogd risico op een miskraam hadden.[15]

Een andere studie vond dat wanneer zwangere vrouwen gemiddeld meer dan 200 mg cafeïne per dag consumeerden, ze wel een verhoogd risico hadden.[16]

Het is altijd verstandiger om eerst contact op te gaan nemen met jouw (huis)arts.

Matcha thee voor het slapen?

Sommigen vragen zich af of je matcha thee voor het slapen kan gaan drinken. Dit is geen verstandige keuze, sinds matcha thee een hoog cafeïnegehalte bevat.

En zoals je wel weet, kan cafeïne ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap kunt gaan vallen.

Hoe zit het met matcha thee en afvallen?

Matcha thee bevat cafeïne en EGCG. Beide stoffen kunnen gaan helpen met afvallen. Gecombineerd werken ze zelfs nog beter.

Bovenaan dit artikel staat een meer gedetailleerd antwoord voor of je kunt gaan afvallen met matcha thee.

Hoe zit het met matcha thee en cholesterol?

Een meta analyse van 14 willekeurige studies toont aan dat groene thee het slechte LDL cholesterol kan verlagen.

Matcha thee heeft daarom de potentieel om het slechte LDL cholesterol te verlagen. Echter is het verstandiger om een gezonder en voedzamer dieet en levensstijl te volgen.

Met behulp van deze 50 gezond leven tips en 50 gezond eten tips artikelen kun je dit waarschijnlijk makkelijker gaan doen. Zie het als een goede start!

Hoe zit het met matcha thee en diabetes?

Diabetes type 2 houdt in dat het lichaam niet goed reageert op insuline, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten.

Volgens meerdere studies kan groene thee helpen het risico op diabetes te verminderen, omdat het onder andere de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Zo toont een meta analyse van 17 willekeurige studies dat groene thee de bloedsuikerspiegel kan verlagen en de insulinegevoeligheid kan verbeteren.[17]

Terwijl een ander meta analyse van 7 studies aantoont dat theedrinkers een 18% lager risico hadden op diabetes.[18]

In het kort: waarom matcha thee drinken?

Waarom je matcha thee moet gaan drinken is simpel:

 1. Het is heerlijk, helemaal vanwege de vele soorten matcha thee recepten die je kunt gaan maken.
 2. Het is gezond, zo kan matcha thee het risico op verschillende ziektes verminderen.
 3. Het is voedzaam, vergeleken met suikerhoudende dranken of smoothies.

Matcha thee is een uitstekende keuze voor theedrinkers, maar ook voor koffiedrinkers. Want matcha thee kan ook energie aanbieden vanwege het hoge cafeïnegehalte, zonder een crash gevoel te gaan veroorzaken.

Als je matcha thee wilt gaan uitproberen, raad ik eerst matcha thee van culinaire kwaliteit aan. Dit is namelijk de voordeligste optie, zodat je een gevoel kunt gaan krijgen van hoe ongeveer matcha thee smaakt.

Uiteraard is het wel meer bitter, maar behulp van een beetje citroen of honing kun je dit oplossen. Daarnaast kun je natuurlijk ook een latte matcha thee gaan maken, of matcha poeder toevoegen in desserts en nagerechten.

Ben jij een thee drinker? Wellicht is bubble tea dan ook iets voor jou.