Kurkuma Thee Maken: Gezond, Afvallen & Recepten

We kennen groene thee, zwarte thee, gemberthee, matcha thee, witte thee, jasmijn thee, bubble tea en saliethee. Zo zijn er nog veel meer thee soorten.

En dan heb je kurkuma thee.

Kurkuma thee stijgt in populariteit, wat absoluut geen verrassing is. Als je nooit kurkuma thee hebt geprobeerd, is dit nu het tijd om daar een verandering aan te brengen.

Kurkuma thee is namelijk een unieke en heerlijke kruidenthee met veel potentiële gezonde voordelen. Sinds het een kruidenthee is, bevat het ook geen cafeïne.

Een perfecte keuze dus voor een koude avond, lekker voor het slapen.

Daarnaast is kurkuma thee gemakkelijk te maken. Maar, wat is kurkuma thee eigenlijk? Waar komt het vandaan en hoe smaakt het?

Wat is kurkuma thee?

Kurkuma thee recept

Kurkuma thee wordt gemaakt van wortelstokken van kurkuma. Kurkuma thee is afkomstig uit Okinawa in het zuiden van Japan.

Kurkuma thee wordt ook wel golden tea of golden milk genoemd, omdat kurkuma thee goudkleurig is. Dit komt vanwege de stof curcumine, die in kurkuma zit.

Het heeft een scherp smaak, waardoor sommige mensen andere ingrediënten in doen om het minder scherp te laten smaken, zoals honing of citroensap. De bitterheid wordt ook grotendeels verminderd.

Kurkuma en gember lijken op elkaar en hebben zelfs vergelijkbare smaakprofielen. Kurkuma thee kan zelfs naar gember ruiken, als het gemengd is met sinaasappels.

Verse kurkuma thee zelf maken

Verse kurkuma thee maken is makkelijk. Je hebt namelijk alleen een kurkuma wortel of kurkuma poeder nodig.

Je kunt helemaal creatief zijn en verschillende kurkuma dranken maken naast de warme kurkuma thee.

Wat dacht je van een kurkuma ice tea, kurkuma en mixed fruit smoothie, kurkuma en gember thee met honing. De opties zijn eindeloos.

Maar om het voor nu simpel te houden, is hier hoe je een warme kurkuma thee maakt.

Kurkuma Thee Maken: Gezond, Afvallen & Recepten

Kurkuma Thee Maken: Gezond, Afvallen & Recepten

5 from 6 votes
Recipe by Team Fitium Course: DrankenCuisine: JapansDifficulty: Makkelijk
Servings

2

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

10

minutes
Calories

19

kcal
Total time

15

minutes

Kurkuma thee is niet alleen lekker, maar bevat ook gezonde voordelen. Hier staan 4 gezonde voordelen en hoe je kurkuma thee kan maken.

Ingrediënten

 • 500 ml water

 • 2 theelepels gemalen kurkuma

Voorbereidingswijze

 • Zet het water op en breng het aan de kook.
 • Doe de kurkuma in een theekan.
 • Schenk het kokend water in de theekan en laat de kurkuma thee trekken voor 10 minuten.
 • Schenk de kurkuma thee door een zeefje in de koppen.

Notitie

 • Optioneel: Je kunt extra ingrediënten toevoegen om het beter te laten smaken. Denk daarbij aan honing, melk, citroensap en zwarte peper. Zwarte peper wordt toegevoegd omdat de stof piperine in zwarte peper de absorptie van curcumine kan verbeteren.
 • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Is kurkuma thee gezond?

Kurkuma thee gezond

Ja, naast dat kurkuma thee heerlijk is, is het ook gezond. Het is een kruidenthee die krachtige antioxidanten bevat, waardoor het verschillende gezonde voordelen kan aanbieden.

Dit komt door de geneeskrachtige eigenschappen in kurkuma, met name de medicinale stof curcumine. Curcumine is een antioxidant, die kan helpen tegen vrije radicalen in het lichaam.

Kurkuma werkt ook ontstekingsremmend, wat kan helpen bij het behandelen van door inspanning veroorzaakte spierpijn. Als volgt bevordert het herstel en prestaties bij actieve mensen.[1]

Zelfs een relatief lage dosis van curcumine kan gezondheidsvoordelen opleveren voor mensen zonder gezondheidsproblemen.[1]

Welke gezonde voordelen kan kurkuma meer opleveren? Hieronder is er een lijst van potentiële gezondheidsvoordelen van kurkuma thee.

1. Kurkuma thee kan het immuunsysteem versterken

Vanwege de geneeskrachtige eigenschappen in kurkuma, kan het helpen het immuunsysteem versterken. Zelfs bij mensen met immuunziekten.

Volgens een studie kan curcumine helpen de activering van T-cellen, B-cellen, natuurlijke killercellen en dendritische cellen stimuleren.[2]

Curcumine in lage doses kan ook antilichamen reactie versterken, wat gunstige effecten kan hebben bij allergie, astma, artritis, hartaandoeningen en diabetes.

2. Kurkuma thee kan helpen tegen diabetes

De stof curcumine in kurkuma kan anti-diabetische-eigenschappen hebben, volgens meerdere studies.[3][4]

Zo kan curcumine helpen het glucosegehalte in het bloed verlagen, de bloedsuikerspiegel stabiliseren en diabetes beter beheersbaar maken.[4]

Echter is er meer onderzoek nodig voor een beter begrip van de effecten van curcumine.

3. Kurkuma thee kan cholesterol verlagen

Een onderzoek toont aan dat lage dosissen van curcumine het slechte LDL cholesterol en de totale cholesterol kan verlagen.[2]

Het slechte LDL cholesterol verlagen kan helpen het risico op verschillende aandoeningen te verminderen, zoals hartziekten en beroertes.

4. Kurkuma thee kan artritis verlichten

Zoals eerder vermeld, bevat kurkuma ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen helpen artritis symptomen te verlichten.[5]

Volgens dezelfde studie kan curcumine ook effectief zijn voor het verminderen van pijn bij mensen met artrose.

Gember en kurkuma thee

Een bekende alternatieve voor de normale kurkuma thee is gember en kurkuma thee. Gember en kurkuma lijken en smaken namelijk op elkaar.

Maar de meeste bekende reden waarom mensen gember en kurkuma thee drinken, is vanwege de fantastische gezonde voordelen die het heeft.

Hoe gezond is gember? Gember kan onder andere het volgende doen:

 • Misselijkheid behandelen
 • Bloedsuikers verlagen
 • Helpen tegen ontstekingen
 • Helpen tegen indigestie
 • Artrose symptomen verlichten
 • Testosteron levels verhogen
 • Helpen tegen obesitas

Probeer daarom ook gember en kurkuma thee, het zorgt ook voor een goede verandering als je iets nieuws wilt uitproberen.

Kurkuma thee voor het slapen?

Eén van de meest gestelde vragen over kurkuma thee, is of je kurkuma thee kan drinken voor het slapen. Het antwoord is ja, sinds kurkuma thee geen cafeïne bevat.

Als je slapeloosheid hebt of je kunt moeilijk in slaap vallen, probeer is een warm kurkuma thee. Het kan comfortabel zijn, zeker in een koude avond.

Met kurkuma thee afvallen?

Een ander vaak gestelde vraag is of je kunt gaan afvallen met kurkuma thee. Volgens meerdere onderzoeken, kan kurkuma inderdaad helpen met afvallen.[6]

Een onderzoek bij 44 mensen die tweemaal dagelijks 800 mg curcumine innamen, leidde tot een significante afname van lichaamsgewicht na 30 dagen.[7]

Maar, er is meer onderzoek nodig om de effecten van kurkuma en gewichtsverlies te onderzoeken.

Bijwerkingen kurkuma thee

Kurkuma

Zolang je met mate kurkuma consumeert, is het over het algemeen veilig. Raadpleeg echter eerst je arts als je galblaas ontsteking, galblaasstenen of maagzweren hebt.

Te veel kurkuma consumeren kan ook mogelijke bijwerkingen veroorzaken, zoals een bloed verdunnende werking en een verhoogde zuurgraad in de maag.

Voor de meeste mensen is kurkuma thee een veilig om te gaan drinken. Vanwege de gunstige gezonde voordelen, heeft iedereen baat bij het drinken van kurkuma thee.

Vooral omdat kurkuma thee het immuunsysteem kan versterken en pijnlijke symptomen verlichten.

Probeer daarom kurkuma thee eens uit, want misschien wordt het jouw nieuwe favoriete drankje.