Kurkuma Thee Maken: Gezond, Afvallen & Recepten

We kennen de bekende theesoorten al: groene thee, zwarte thee, gemberthee, matcha thee, witte thee en jasmijn thee. En dan heb je kurkuma thee, bubble tea en saliethee.

Kurkuma thee stijgt in populariteit, wat absoluut geen verrassing is. Als je nooit kurkuma thee hebt geprobeerd, is dit nu het tijd om daar een verandering aan te brengen.

Kurkuma thee is namelijk een unieke en heerlijke kruidenthee met veel potentiële gezonde voordelen. Sinds het een kruidenthee is, bevat het ook geen cafeïne.

Een perfecte keuze dus voor een koude avond, lekker voor het slapen. Daarnaast is kurkuma thee gemakkelijk te maken.

Maar, wat is kurkuma thee eigenlijk? Waar komt het vandaan en waarnaar smaakt het?

Wat is kurkuma thee?

Kurkuma thee recept

Kurkuma thee wordt gemaakt van wortelstokken van kurkuma. Kurkuma thee is afkomstig uit Okinawa in het zuiden van Japan.

Kurkuma thee wordt ook wel golden tea of golden milk genoemd, omdat kurkuma thee goudkleurig is. De kleur wordt veroorzaakt vanwege de stof curcumine die in kurkuma zit.

Het heeft een scherpe smaak, waardoor sommige mensen andere ingrediënten in doen om het zachter te laten smaken, zoals honing of citroensap. De bitterheid wordt daardoor ook grotendeels verminderd.

Kurkuma en gember lijken op elkaar en hebben zelfs vergelijkbare smaakprofielen. Kurkuma thee kan zelfs naar gember ruiken, als het gemengd wordt met sinaasappels.

Verse kurkuma thee zelf maken

Verse kurkuma thee maken is makkelijk. Je hebt namelijk alleen een kurkuma wortel of kurkuma poeder nodig.

Je kunt helemaal creatief zijn en verschillende kurkuma dranken maken naast de normale warme kurkuma thee.

Wat dacht je van een kurkuma ice tea, kurkuma en mixed fruit smoothie, kurkuma en gember thee met honing. De opties zijn eindeloos.

Maar om het voor nu simpel te houden, is hier hoe je een heerlijke warme kurkuma thee maakt.

Kurkuma Thee Maken: Gezond, Afvallen & Recepten

Kurkuma Thee Maken: Gezond, Afvallen & Recepten

5 from 10 votes
Recipe by Team Fitium Course: DrankenCuisine: JapansDifficulty: Makkelijk
Servings

2

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

10

minutes
Calories

19

kcal
Total time

15

minutes

Kurkuma thee is niet alleen lekker, maar bevat ook gezonde voordelen. Hier staan 4 gezonde voordelen en hoe je kurkuma thee kan maken.

Ingrediënten

 • 500 ml water

 • 2 theelepels gemalen kurkuma

Voorbereidingswijze

 • Zet het water op en breng het aan de kook.
 • Doe de kurkuma in een theekan.
 • Schenk het kokend water in de theekan en laat de kurkuma thee trekken voor 10 minuten.
 • Schenk de kurkuma thee door een zeefje in de koppen.

Notitie

 • Optioneel: Je kunt extra ingrediënten toevoegen om het beter te laten smaken. Denk daarbij aan honing, melk, citroensap en zwarte peper. Zwarte peper wordt toegevoegd omdat de stof piperine in zwarte peper de absorptie van curcumine kan verbeteren.
 • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.
 • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.

Is kurkuma thee gezond?

Kurkuma thee gezond

Naast dat kurkuma thee heerlijk is, is het ook gezond. Het is een kruidenthee die krachtige antioxidanten bevat, waardoor het verschillende gezonde voordelen kan aanbieden.

Dit komt door de geneeskrachtige eigenschappen in kurkuma, met name de medicinale stof curcumine. Curcumine is een antioxidant, die kan het lichaam helpen tegen vrije radicalen.

Kurkuma werkt ook ontstekingsremmend, wat kan helpen bij het behandelen van door inspanning veroorzaakte spierpijn. Hierdoor bevordert het herstel en prestaties bij actieve mensen.[1]

Zelfs een relatief lage dosis van curcumine kan gezondheidsvoordelen opleveren voor mensen zonder gezondheidsproblemen.[1]

Welke gezonde voordelen kan kurkuma meer opleveren voor het lichaam? Hieronder is er een lijst van potentiële gezondheidsvoordelen van kurkuma thee.

1. Kurkuma thee kan het immuunsysteem versterken

Vanwege de geneeskrachtige eigenschappen in kurkuma, kan het helpen het immuunsysteem versterken. Zelfs bij mensen met immuunziekten.

Volgens een studie kan curcumine helpen de activering van T-cellen, B-cellen, natuurlijke killercellen en dendritische cellen stimuleren.[2]

Curcumine in lage doses kan ook de antilichamen-reactie versterken, wat gunstige effecten kan hebben bij allergie, astma, artritis, hartaandoeningen en diabetes.

2. Kurkuma thee kan helpen tegen diabetes

De stof curcumine in kurkuma kan anti-diabetische-eigenschappen hebben, volgens meerdere studies.[3][4]

Zo kan curcumine helpen het glucosegehalte in het bloed verlagen, de bloedsuikerspiegel stabiliseren en diabetes beter beheersbaar maken.[4]

Echter is er meer onderzoek nodig voor een beter begrip van de effecten van curcumine.

3. Kurkuma thee kan cholesterol verlagen

Een onderzoek toont aan dat lage dosissen van curcumine het slechte LDL cholesterol en de totale cholesterol kan verlagen.[2]

Het slechte LDL cholesterol verlagen kan helpen het risico op verschillende aandoeningen te verminderen, waaronder hartziekten en beroertes.

4. Kurkuma thee kan artritis verlichten

Zoals eerder vermeld, bevat kurkuma ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen ook helpen artritis symptomen te verlichten.[5]

Volgens dezelfde studie kan curcumine ook effectief zijn voor het verminderen van pijn bij mensen met artrose.

Gember en kurkuma thee

Een bekende alternatieve voor de normale kurkuma thee is een combinatie van gember en kurkuma thee. Gember en kurkuma lijken en smaken namelijk op elkaar.

Maar de bekendste reden waarom mensen gember en kurkuma thee drinken, is vanwege de fantastische gezonde voordelen die het kan hebben.

Hoe gezond is gember? Gember kan onder andere het volgende doen:

 • Misselijkheid behandelen
 • Bloedsuiker verlagen
 • Helpen tegen ontstekingen
 • Helpen tegen indigestie
 • Artrose symptomen verlichten
 • Testosteron levels verhogen
 • Helpen tegen obesitas

Probeer daarom ook een combinatie van gember en kurkuma thee. Het is een leuke verandering voor als je iets nieuws uit wilt gaan proberen.

Kurkuma thee voor het slapen?

Eén van de meest gestelde vragen over kurkuma thee, is of je kurkuma thee kan drinken voor het slapen. Het antwoord is ja, sinds kurkuma thee geen cafeïne bevat.

Als je slapeloosheid hebt of je kunt moeilijk in slaap vallen, probeer dan een heerlijke en warme kurkuma thee te gaan drinken. Het kan goed comfortabel werken, zeker als het in een koude avond wordt gedronken.

Met kurkuma thee afvallen?

Een ander vaak gestelde vraag is of je kunt gaan afvallen met kurkuma thee. Volgens meerdere onderzoeken, kan kurkuma inderdaad helpen met afvallen.[6]

Een onderzoek bij 44 mensen die tweemaal dagelijks 800 mg curcumine innamen, kregen ze een significante afname van lichaamsgewicht na 30 dagen.[7]

Maar, er is meer onderzoek nodig naar de rol van kurkuma en gewichtsverlies, sinds er een gebrek is aan onderzoeken.

Bijwerkingen kurkuma thee

Kurkuma

Zolang je met mate kurkuma consumeert, is het over het algemeen veilig. Raadpleeg echter eerst je arts als je galblaas ontsteking, galblaasstenen of maagzweren hebt.

Te veel kurkuma consumeren kan ook mogelijke bijwerkingen veroorzaken, zoals een bloed verdunnende werking en een verhoogde zuurgraad in de maag.

Voor de meeste mensen is kurkuma thee veilig om te gaan drinken. Vanwege de gunstige gezonde voordelen, heeft iedereen baat bij het drinken van kurkuma thee.

Vooral omdat kurkuma thee het immuunsysteem kan versterken en pijnlijke symptomen kan verlichten.

Probeer daarom kurkuma thee eens uit, want misschien wordt het jouw nieuwe favoriete warme drankje.