Koolrabi: 10 Gezonde Voordelen & Recepten

Koolrabi is een voedzame groente die boordevol voedingsstoffen bevat. De koolrabi is verwant aan de koolfamilie, daarom ook dat het een soortgelijke naam heeft.

Meestal is de koolrabi lichtgroen van kleur, maar het komt ook in paars voor. Ondanks dat ze verschillende kleuren hebben, verschillen ze niet van smaak.

Ze zijn zeer populair in Europese landen, waaronder Duitsland en Hongarije. Het stijgt ook in populariteit in landen zoals India en Vietnam.

De koolrabi kan rauw gegeten worden, maar ook natuurlijk gekookt worden om het te gaan toevoegen in verschillende gerechten.

Maar, wat is eigenlijk nu de voedingswaarde van de koolrabi?

Koolrabi voedingswaarde

Koolrabi voedingswaarde

Hoe zit nu met de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) van rauwe- en gekookte koolrabi? Zit er een verschil wanneer de koolrabi gekookt wordt?

Hier staan de voedingswaarde van koolrabi rauw, per 100 gram.[1]

Koolrabi rauwPer 100 gram
Energie30 kcal
Vet0 gram
Koolhydraten4 gram
Voedingsvezel totaal2,8 gram
Eiwit2 gram

Hier staan de voedingswaarde van koolrabi gekookt, per 100 gram.[1]

Koolrabi gekooktPer 100 gram
Energie28 kcal
Vet0 gram
Koolhydraten4 gram
Voedingsvezel totaal2 gram
Eiwit2 gram

Zoals je ziet, is er nauwelijks verschil tussen rauwe- en gekookte koolrabi.

Echter verliest de gekookte koolrabi bepaalde voedingstoffen, zoals vitamines. Dit komt namelijk vanwege het kookproces.

En dit is onvermijdelijk. Hoe langer je een voedingsmiddel kookt of bewerkt, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan.

Samenvatting:

Er is nauwelijks een verschil tussen rauwe- en gekookte koolrabi. Maar vanwege het kookproces verliest de gekookte koolrabi wel bepaalde voedingsstoffen.

Koolrabi smaak en seizoen

Koolrabi smaak

Wanneer de koolrabi rauw gegeten wordt, heeft het een vergelijkbare smaak die lijkt op rauwe kool, maar met een licht pittige eigenschap zoals een radijs.

De sterkte van de pittige smaak is afhankelijk van hoe groot de knol is. Kleinere knollen hebben een mildere smaak. Wel hebben ze knapperiger textuur vergeleken de grotere knollen.

En wanneer de koolrabi gekookt gegeten wordt, heeft het meer een subtiele smaak en textuur die vergelijkbaar zijn als de stengels van de broccoli.

Koolrabi is het hele jaar door verkrijgbaar. Het hoogseizoen van de koolrabi is van herfst tot lente en ze kunnen in verschillende kleuren komen, zoals wit, groen en paars.

Hoe kun je de beste kwaliteit koolrabi vinden? Zoek naar een koolrabi die relatief zwaar aanvoelt en stevig is, zonder donkere vlekken.

Samenvatting:

De koolrabi heeft een soortgelijke smaak als een rauwe kool, met een licht pittig smaakje. Kleinere koolrabi knollen hebben echter een mildere smaak. Het hoogseizoen is van herfst tot lente, maar is het hele jaar door verkrijgbaar.

Is koolrabi gezond?

Koolrabi gezond

Omdat de koolrabi boordevol voedingsstoffen bevat, is het voedzaam en gezond. Deze voedingsstoffen kunnen namelijk verschillende gezonde voordelen bieden aan het lichaam.

Het lichaam kan deze voedingsstoffen niet zelf aanmaken, waardoor we ze uit voedzame voedingsmiddelen moeten halen.

En de koolrabi is één van deze voedingsmiddelen, het is tenslotte een groente. Hier staan de potentiële gezondheidsvoordelen van de koolrabi.

1. Koolrabi is rijk aan vitamines en mineralen

Koolrabi bevat tal van vitamines en mineralen, waaronder:

 • Vitamine A
 • Vitamine B6
 • Vitamine C
 • Vitamine K
 • Foliumzuur
 • IJzer
 • Calcium
 • Kalium
 • Magnesium

Zoals eerder vermeld, kan het lichaam deze voedingsstoffen niet zelf aanmaken. Hierdoor lopen sommige mensen het risico dat ze een vitamine- of mineralen te kort hebben.

Dit kan leiden tot grotere risico’s op bepaalde ziekten. Daarnaast lopen ze ook belangrijke gezonde voordelen mis.

Vitamine A (retinol) speelt een rol voor een goede werking van de ogen en weerstand, terwijl vitamine B6 een rol speelt bij de stofwisseling en de productie van bepaalde hormonen.

Vitamine C daar in tegen, is een krachtige antioxidant die kan helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Ook speelt het een rol bij wondgenezing en ijzerabsorptie.

Koolrabi bevat ook kalium, een mineraal en elektrolyt die belangrijk is voor de vochtbalans in het lichaam.

Samenvatting:

De koolrabi is rijk aan vitamines en mineralen die het lichaam niet kan aanmaken. Deze voedingsstoffen spelen een onmisbare rol bij lichamelijke processen en kunnen ook gezonde voordelen bieden.

2. Koolrabi is rijk aan vezels

Niet alleen is de koolrabi rijk aan vitamines en mineralen, maar ook vezels.

Vezels zijn onmisbaar, maar te veel mensen krijgen nog steeds niet genoeg vezels binnen. Paar sneetjes volkorenbrood is namelijk niet voldoende.

Door genoeg vezels te eten, kun je geweldige gezondheidsvoordelen krijgen. Paar van deze gezondheidsvoordelen zijn onder andere:

 • Het kan de eetlust verminderen
 • Het kan voor een soepelere stoelgang verzorgen
 • Het kan het cholesterol verlagen
 • Het kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren

Op zoek naar voedsel met veel vezels? Probeer eens frambozen, havermout, broccoli, avocado, rucola, veenbessen, kiwano of vlierbessen.

Deze voedingsmiddelen zijn namelijk rijk aan vezels.

Samenvatting:

Koolrabi is rijk aan vezels die verschillende gezonde voordelen kan bieden. Deze zijn met name de vermindering van de eetlust en verlaging van het cholesterol.

3. Koolrabi is rijk aan antioxidanten

Koolrabi is dus rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Maar het is ook rijk antioxidanten en plantaardige stoffen.

En deze zijn voornamelijk vitamine C, anthocyanen en glucosinolaten. Deze stoffen helpen tegen vrije radicalen te bestrijden in het lichaam.

Wanneer er te veel vrije radicalen aanwezig zijn, kunnen ze leiden tot chronische ziekten, waaronder diabetes en hart- en vaatziekten.[2]

Anthocyanen bijvoorbeeld, kunnen helpen tegen cognitieve stoornissen.[3]

Mensen met cognitieve stoornissen kunnen moeilijkheden ondervinden met het geheugen, concentratie en maken en uitvoeren van plannen.

Verder zijn antioxidanten ook in verband gebracht met de vermindering van de risico’s op ontstekingen, hartziekten en bepaalde kankersoorten.

Samenvatting:

Koolrabi is rijk aan antioxidanten die kunnen helpen tegen vrije radicalen in het lichaam. Antioxidanten kunnen helpen het risico op verschillende ziekten en aandoeningen te verminderen.

4. Koolrabi kan het immuunsysteem versterken

De koolrabi kan het immuunsysteem versterken en dit komt voornamelijk door de vitamine B6 die het bevat.

Vitamine B6 is belangrijk voor veel functies, waaronder het immuunsysteem en de aanmaak van witte- en rode bloedcellen.[4]

De bloedcellen worden dus gemaakt met behulp van vitamine B6. Deze bloedcellen helpen schadelijke stoffen te bestrijden in het lichaam, wat onmisbaar is voor een gezond immuunsysteem.

Daarom toont een onderzoek aan dat een tekort van vitamine B6 in verband is gebracht met een verzwakt immuunsysteem.[5]

Samenvatting:

Vitamine B6 speelt een sleutel rol bij de aanmaak van bepaalde bloedcellen die helpen om schadelijke stoffen te bestrijden in het lichaam. Een tekort aan vitamine B6 is gekoppeld aan een verzwakt immuunsysteem.

5. Koolrabi kan het hartgezondheid verbeteren

Koolrabi bevat dus tal van antioxidanten en plantaardige stoffen. En deze stoffen kunnen op verschillende manieren helpen het hartgezondheid te verbeteren.

Zo zijn de glucosinolaten in verband gebracht om de bloedvaten te verwijden en ontstekingen te verminderen.

En de anthocyanen zijn in verband gebracht om het risico op hartziekten en een hoge bloeddruk te verminderen.[6][7]

Daarnaast bevat koolrabi ook vezels, wat kan helpen het cholesterol te verlagen en de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Samenvatting:

Koolrabi bevat antioxidanten en vezels die op meerdere manieren kunnen helpen het hartgezondheid te verbeteren. Onder meer de verwijding van de bloedvaten en de vermindering van een hoge bloeddruk zijn een paar redenen.

6. Koolrabi kan de spijsvertering verbeteren

Vezels kunnen dus tal van gezonde voordelen bieden aan het lichaam. En één van deze gezonde voordelen, is dat het de spijsvertering kan verbeteren.

Onoplosbare vezels zorgen met name ervoor dat het de hoeveelheid ontlasting vergroot wordt, waardoor het een soepelere stoelgang verzorgt.[8]

Dit kan mensen helpen die onregelmatige stoelgang of obstipatie (verstopping) hebben. Als volgt hierdoor kunnen vezels ook helpen de darmgezondheid te verbeteren.

Geraffineerde of bewerkte voedingsmiddelen bevatten meestal weinig vezels. Goede en voedzame voedingsmiddelen die meestal rijk aan vezel zijn met name:

 • Fruit
 • Groenten
 • Volkorenproducten
 • Noten
 • Zaden
 • Peulvruchten
Samenvatting:

De koolrabi is rijk aan vezels, waardoor ze kunnen helpen de spijsvertering en de darmgezondheid te verbeteren. Ook kunnen ze helpen tegen onregelmatige stoelgang en obstipatie.

7. Koolrabi kan helpen met gewichtsverlies

Koolrabi is een fantastische toevoeging voor je dieet. Het heeft namelijk een hoog watergehalte en hoge hoeveelheden vezels.

Hierdoor kan koolrabi helpen om de eetlust te verminderen. Als je geen hongergevoel hebt, zul je waarschijnlijk ook minder gaan eten. Als volgt krijg je weer minder calorieën binnen.

Daarnaast helpt het ook dat koolrabi zeer caloriearm is.

Verder bevat de koolrabi boordevol voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze voedingsstoffen heb je zeker nodig wanneer je bezig bent met afvallen.

Samenvatting:

Koolrabi is rijk aan vezels en heeft een hoog watergehalte. Hierdoor kan de koolrabi helpen de eetlust te verminderen, waardoor je minder gaat eten. Als volgt krijg je minder calorieën binnen.

8. Koolrabi kan de botten versterken

Koolrabi kan de botten versterken en dit komt vanwege de hoge hoeveelheden mineralen die het bevat.

Naarmate we ouder worden, worden onze botten zwakker. Eén van beste manieren om dit proces te verlangzamen is om mineraalrijke voedingsmiddelen te gaan eten.

En de koolrabi is dus één van deze voedingsmiddelen, sinds het rijk is aan calcium, ijzer en magnesium.

Samenvatting:

Koolrabi is rijk aan mineralen die kunnen helpen de botten te versterken. Dit kan helpen om het proces van botverlies te verlangzamen.

9. Koolrabi kan het ooggezondheid verbeteren

Omdat koolrabi rijk is aan vitamine A (retinol) en bepaalde antioxidanten, kan de koolrabi helpen het ooggezondheid te verbeteren.

Vrije radicalen en ontstekingen zijn grote oorzaken van oogaandoeningen, waaronder leeftijdsgebonden maculadegeneratie (wazig of vervormd zien) en cataract.

Vitamine A en antioxidanten kunnen helpen tegen deze vrije radicalen en ontstekingen, waardoor het risico op deze oogaandoeningen vertraagt of voorkomen kunnen worden.[9]

Samenvatting:

Koolrabi bevat vitamine A en antioxidanten die kunnen helpen tegen vrije radicalen en ontstekingen. Hierdoor kunnen deze belangrijke voedingsstoffen helpen het ooggezondheid te verbeteren.

10. Koolrabi kan bloedarmoede voorkomen

Bij bloedarmoede is er te weinig hemoglobine, een eiwit dat het transport van zuurstof door het bloed verzorgt. Hierdoor kan het bloed te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen.

Koolrabi is rijk aan ijzer die helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Dit is essentieel om bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen.

Symptomen van bloedarmoede zijn met name:

 • Duizeligheid
 • Moeheid
 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen
 • Kortademig worden
 • Maagaandoeningen

Koolrabi is ook rijk aan calcium, wat kan helpen om de opname van ijzer te verbeteren. Hierdoor is de koolrabi een geweldige groente die kan helpen tegen bloedarmoede.

Samenvatting:

Koolrabi bevat ijzer die kan helpen tegen door ijzertekort veroorzaakte bloedarmoede. Daarnaast kan de calcium die koolrabi ook bevat helpen de opname van ijzer te verbeteren in het lichaam.

Koolrabi voorbereiden

Koolrabi voorbereiden

Je weet nu ongeveer hoe de koolrabi smaakt en welke potentiële gezondheidsvoordelen koolrabi kan bieden aan het lichaam.

Maar hoe kun je nu eigenlijk koolrabi voorbereiden? Alle delen van de koolrabi kun je eten, zowel rauw of als gekookt.

Maar waarom daar stoppen? Want koolrabi kun je ook roosteren, bakken, stomen en vullen. Er zijn tal van verschillende mogelijkheden. Denk daarbij aan een heerlijke soep of stoofpot.

Om koolrabi voor te bereiden, heb je het volgende nodig:

 • Mes
 • Groenteschiller
 • Snijplank

Verzamel deze benodigdheden zodat je kunt beginnen om de koolrabi voor te bereiden. En nu komt de volgende vraag, hoe kun je nu precies koolrabi snijden?

Samenvatting:

Je kunt alle delen van de koolrabi eten, zowel rauw als gekookt. Je hebt alleen een mes, groenteschiller en een snijplank nodig.

Hoe kun je koolrabi snijden?

Koolrabi snijden is gemakkelijk om te gaan doen. Volg simpelweg de volgende instructies om koolrabi te gaan snijden:

 1. Snijd de koolrabi doormidden. Wanneer er bruine vlekken of kleine beschadigingen er zijn, kun je deze eruit halen.
 2. Je kunt nu de koolrabi snijden in dunne plakjes of als blokjes. Dun gesneden koolrabi koken sneller en zijn een goede optie om te gaan roerbakken. In grotere blokjes gesneden koolrabi daar in tegen zijn een goede optie voor om te gaan braden of in de stoofpot te gaan gebruiken.

Om de rauwe koolrabi te gaan gebruiken in salades, kun je het in plakjes snijden of raspen. Je kunt het natuurlijk ook in blokjes snijden, maar het beste is om de gesneden delen klein en dun te houden.

Samenvatting:

Snijd de koolrabi doormidden en verwijder optioneel onregelmatigheden die je ziet. Je kunt daarna de koolrabi in dunne plakjes of in blokjes snijden.

Hoe kun je koolrabi koken?

De koolrabi is een veelzijdig groente. Hierdoor kun je het onder meer stomen of roosteren. Maar om het simpel te houden, staat in dit recept hoe je koolrabi kunt gaan koken voor als een bijgerecht.

Snijd de koolrabi in blokjes en doe ze in de pan met water.

Wanneer het begint te karamelliseren (proces die lijkt op de smaak en bruine kleur van karamel), kun je het op meer smaak brengen door suiker, zout, nootmuskaat of andere kruiden en specerijen toe te gaan voegen.

Blijf de koolrabi stukjes koken tot dat het licht beetgaar is geworden, terwijl het nog steeds beetje knapperig is en serveer het onmiddellijk.

Hieronder is een simpel overzicht om koolrabi te gaan voorbereiden en te gaan koken.

Koolrabi: 10 Gezonde Voordelen & Recepten

Koolrabi: 10 Gezonde Voordelen & Recepten

5 from 8 votes
Recipe by Team Fitium Course: KokenCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

15

minutes
Calories

28

kcal
Total time

20

minutes

Koolrabi bevat tal van vitamines en mineralen die gezonde voordelen kunnen bieden. Daarnaast is koolrabi voorbereiden en koken simpel.

Ingrediënten

 • 2 stuk koolrabi

 • water

 • suiker (optioneel)

 • zout (optioneel)

 • nootmuskaat (optioneel)

Voorbereidingswijze

 • Snijd eerst de stengels van de koolrabi knollen.
 • Schil de knollen en snijd ze daarna in plakjes en vervolgens in blokjes.
 • Breng een pan met water aan de kook en doe de koolrabi erin.
 • Kook de verse koolrabi 10 tot 15 minuten zodat het beetgaar wordt.
 • Giet de koolrabi daarna af en breng optioneel suiker, zout en nootmuskaat voor meer smaak.

Notitie

 • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
 • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Wil je liever de koolrabi koken via andere kookmethoden?

Om de koolrabi te stoven, duurt het ongeveer 15 minuten. Om de koolrabi te koken via de magnetron, duurt het ongeveer 3 tot 4 minuten.

Koolrabi recepten

Koolrabi recepten

Je weet nu hoe je koolrabi kunt gaan voorbereiden en koken.

Maar voor welke recepten kun je koolrabi dan eigenlijk voor gebruiken? Verrassend genoeg kun je koolrabi voor tal van verschillende recepten gebruiken.

Koolrabi recepten ideeën zijn onder andere:

 • Geroosterde koolrabi met noten
 • Salade met koolrabi (koolrabisalade)
 • Noedelsoep met koolrabi
 • Broodje gezond met koolrabi
 • Koolrabi ovenschotel (koolrabischotel)
 • Koolrabipuree

Hieronder staan twee heerlijke koolrabi recepten die je gemakkelijk kunt gaan maken. Simpel en snel voor ontbijt, lunch of als een gezond tussendoortje.

Samenvatting:

Koolrabi kun je voor tal van verschillende recepten gebruiken. Paar voorbeelden zijn noedelsoep met koolrabi of een koolrabi ovenschotel.

Koolrabisalade

Koolrabisalade

Een koolrabisalade maken is niet alleen simpel en snel, maar natuurlijk ook voedzaam en caloriearm.

Een goede keuze, helemaal als je van plan bent om te gaan afvallen of als je een gezond gewicht wilt gaan behouden.

Het volgende recept is een koolrabi- en wortel salade recept. Een fantastische bron van vitamines en mineralen, en met name vitamine A.

Om een rauw koolrabi- en wortelsalade te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 2 knollen koolrabi
 • 2 grote wortels
 • 2 eetlepel olijfolie
 • ½ theelepel zout
 • Versgemalen zwarte peper

Voorbereidingswijze:

 1. Schil en snijd de koolrabi en wortels.
 2. Doe de koolrabi en wortels in de slakom en voeg de olijfolie, zout en zwarte peper toe. Meng alles goed door. Proef het eerst en voeg eventueel meer zout of peper toe.
 3. Optioneel: je kunt ook een bepaalde saus of dressing toevoegen. Onthoud wel dat de meeste calorieën in de saus zit.
 4. Serveer onmiddellijk of bewaar het afgedekt in de koelkast.

Om dit recept te maken duurt het ongeveer 15 minuten en het is genoeg voor 6 tot 8 porties. Daarnaast bevat het ongeveer 95 calorieën per portie, maar uiteraard is dit afhankelijk van jouw ingrediënten.

Samenvatting:

Een koolrabi- en wortelsalade is een gemakkelijk en snel recept die je kunt gaan maken. Het bevat boordevol vitamines en mineralen, met name vitamine A.

Broodje gezond met koolrabi

Broodje gezond met zalm

Met een broodje gezond kun je echt niet misgaan. Je hebt namelijk zoveel mogelijkheden om unieke broodje gezond recepten te gaan maken.

Daarnaast helpt het ook dat rauwe koolrabi een knapperig textuur heeft, waardoor het een crunch geeft voor je broodje gezond.

Verzamel deze ingrediënten voor een broodje gezond met koolrabi:

 • Stokbrood
 • Avocado
 • Tomaten
 • Koolrabi
 • Goudse kaas
 • Rode uien
 • Sla

Voorbereidingswijze:

 1. Snijd een stuk stokbrood doormidden.
 2. Smeer de avocado op de stokbrood. Je kunt ook in stukjes gesneden avocado gebruiken.
 3. Snijd een plakje Goude kaas doormidden, zodat je twee kleinere plakjes kaas hebt. Je kunt natuurlijk ook andere soort kaas gebruiken.
 4. Doe vier plakjes tomaten, twee gesneden plakjes rode uien, drie blaadjes sla en paar blokjes rauwe koolrabi op de stokbrood.
Samenvatting:

Een broodje gezond met koolrabi is een heerlijke optie voor lunch. Net zoals de koolrabisalade, is de broodje gezond snel en simpel om te gaan maken.

Koolrabi invriezen en bewaren

Koolrabi invriezen en bewaren

Je hebt koolrabi die je goed wilt gaan bewaren, maar hoe kun je nu precies koolrabi bewaren? Er zijn enkele details die je moet weten om de koolrabi thuis vers te bewaren.

De beste manier om de koolrabi te bewaren is om het in de koelkast te plaatsen. Hierdoor kan de koolrabi ongeveer een week knapperig blijven.

Wanneer de koolrabi in stukjes gesneden is en slechts gedeeltelijk gebruikt wordt, kun je de rest bewaren in een luchtdichte plastic zakje of container in de koelkast. Gebruik het binnen een paar dagen.

Onthoud dat de bladeren ook eetbaar zijn. Ze zijn ook rijk aan onmisbare voedingsstoffen, dus wanneer je koolrabi wilt gaan bewaren in de koelkast, is het aanbevolen om ook de bladeren te behouden.

Maar, soms wil je de koolrabi langer bewaren. Hoe kun je dan de koolrabi invriezen zodat het langer bewaard kan worden?

Koolrabi invriezen is gemakkelijk om te gaan doen. Om de koolrabi te gaan invriezen, moet je gebruik maken van het kooktechniek blancheren.

Bij blancheren wordt voor een korte tijd (meestal een minuut of twee) het voedsel gekookt, waarna het in koud water wordt geplaatst. Hierdoor stopt namelijk het kookproces.

Paar voordelen hiervan zijn dat het voedsel beetgaar kan blijven en het langer bewaard kan worden. Ook voorkom je beter dat de kleur veranderd.

Hoe kun je koolrabi gaan invriezen? Hier zijn de instructies:

 1. Snijd de koolrabi in stukjes.
 2. Blancheer de koolrabi voor ongeveer 3 minuten in kokend water.
 3. Plaats de koolrabi in ijskoud water, waardoor het kookproces onmiddellijk stopt.
 4. Giet de water af en dep de stukjes koolrabi droog.
 5. Doe de koolrabi in een luchtdichte diepvrieszakjes en bewaar het in de vriezer.
Samenvatting:

Koolrabi kun je voor een week in de koelkast bewaren. Wanneer je de koolrabi voor een langere tijd wilt gaan bewaren, kun je het eerst in stukjes snijden en daarna blancheren. Als volgt kun je de geblancheerde koolrabi stukjes in een diepvrieszakje doen en bewaren in de vriezer.

In het kort: Koolrabi groente

Koolrabi is een voedzame groente die boordevol voedingsstoffen bevatten. Zo bevat de koolrabi met name vitamines, mineralen en antioxidanten, terwijl het weinig calorieën heeft.

Vanwege deze voedingsstoffen, kan de koolrabi verschillende gezonde voordelen bieden. Zo kan koolrabi onder andere:

 • De spijsvertering verbeteren
 • Het immuunsysteem versterken
 • De darmgezondheid verbeteren
 • De botten te versterken

Het kan zowel rauw als gekookt gegeten en heeft een vergelijkbare smaak die lijkt op rauwe kool, maar met een licht pittig tintje zoals een radijs.

Hierdoor kun je koolrabi gemakkelijk toevoegen in tal van recepten, waaronder salades, broodje gezond en ovenschotels.

Je kunt de koolrabi voor ongeveer een week bewaren in de koelkast. Je kunt het ook bewaren in de vriezer voor een langere periode, daarvoor moet je het echter wel eerst blancheren. Maar dat is binnen een paar minuten gedaan.