Wat zijn de 5 klassieke symptomen van een ontsteking?

Een ontsteking is een reactie van het lichaam op beschadigingen.

Deze beschadigingen kunnen onder andere door de volgende veroorzaakt worden: virussen, bacteriën, schimmels, UV straling, auto-immuunziekten, insectenbeet of chemische stoffen.

Wanneer bijvoorbeeld één van deze schadelijke dingen het lichaam aantast, dan is er een biologische reactie om dit te proberen gaan verwijderen.

Tijdens dit proces zullen er ontsteking symptomen en tekenen komen. Dit laat zien dat het lichaam zichzelf probeert te herstellen.

Wat is een ontsteking?

Ontstekingen horen bij de immuunrespons van het lichaam. Soms kan de ontsteking langer blijven terwijl het nodig is. Hierdoor kan de ontsteking complicaties veroorzaken.

Symptomen van een ontsteking kan erg verschillen, dit ligt namelijk of de ontsteking acuut of chronisch is.

Wat is een acute ontsteking?

Een acute ontsteking duurt meestal niet lang, maar echter is het vaak ernstig. De acute symptomen komen snel en het duurt meestal minder dan twee weken.

Oorzaken van acute ontstekingen zijn onder andere:

 • Geïnfecteerde ingegroeide teennagel
 • Snijwonden
 • Griep
 • Neusholteontsteking (sinusitis)
 • Huidaandoening (dermatitis)
 • Moeilijker ademhalen en hoesten (acute bronchitis)

Wat is een chronische ontsteking?

Chronische ontsteking gaat langzamer en is meestal een minder ernstige vorm.

Chronische ontsteking wordt in verband gebracht met langdurige (en ernstige) stress en met auto-immuunziekten. Chronische ontsteking duurt meestal langer dan zes weken.

Oorzaken van chronische ontstekingen zijn onder andere:

 • Astma
 • Tandvleesontsteking
 • Gewrichtsontsteking (artritis)
 • Darmziekten (ziekte van Crohn)

Tijdens een ontsteking komen er ontstekingssymptomen. Deze ontsteking symptomen komen meestal vaker bij een acute ontsteking dan een chronische ontsteking.

Wat zijn de 5 klassieke symptomen van een ontsteking?

Hieronder staan de 5 klassieke symptomen van een ontsteking:

 1. Pijn
 2. Warmte
 3. Roodheid
 4. Zwelling
 5. Functieverlies

1. Pijn

Waarschijnlijk doet de ontstoken plek pijn, helemaal als je het aanraakt. Dit komt omdat de plek gevoeliger is vanwege de chemicaliën die de zenuweinden stimuleren.

De pijn komt in de gewrichten en spieren, waardoor sommige mensen kunnen denken dat het spierpijn is van een recente workout.

Als het een chronische ontsteking is, zal de persoon een hoger stijfheid en pijngevoeligheid ervaren.

2. Warmte

Ontstoken gebieden van het lichaam kunnen warmer aanvoelen vergeleken de rest van het lichaam. Dit komt omdat er meer bloedstroom aanwezig is bij het ontstoken gebied.

Als de ontsteking in het hele lichaam is, kan het koorts veroorzaken. Je hebt koorts als jouw lichaamstemperatuur hoger is dan 38°C.

Als je koorts hebt, moet je genoeg water drinken (1,5 tot 2 liter per dag) om uitdroging te voorkomen. Het is ook belangrijk om genoeg te gaan rusten.

3. Roodheid

Ontstoken delen van het lichaam kan rood eruit zien. Dit komt omdat bloedvaten in deze lichaamsdelen gevuld zijn met meer bloed dan normaal.

Daarom is roodheid ook één van de vijf symptomen van een ontsteking.

4. Zwelling

Als een deel van het lichaam ontstoken is, is het mogelijk dat dit deel gezwollen gaat worden. Zwelling wordt veroorzaakt wanneer er vochtophoping in het weefsel is.

Zwelling komt niet alleen bij ontstekingen tevoren. Het kan ook bijvoorbeeld bij blessures, muggenbeet of allergische reacties komen.

5. Functieverlies

Ontstekingen kunnen functieverlies veroorzaken. Dit betekent bijvoorbeeld dat een ontstoken gewricht niet meer goed kan bewegen.

Ontstekingsremmend voedsel lijst

Naast medicijnen die je kunt nemen zoals NSAID en corticosteroïden (steroïde hormonen), zijn er ook gezonde voeding die ontstekingsremmend werken.

Het is belangrijk om bepaalde voedingen te vermijden, zoals bewerkte voedingsmiddelen, transvetten, voedingen met toegevoegde suikers, frisdranken, geraffineerde koolhydraten en margarine.

Hier staan voedingen die ontstekingsremmende effecten hebben:

In het kort: Klassieke symptomen van een ontsteking

Een ontsteking is een reactie van het lichaam om beschadigende problemen die het lichaam aantast te verwijderen. Deze beschadigende problemen zijn onder andere virussen, bacteriën, insectenbeten en auto-immuunziekten.

Je hebt twee soorten ontstekingen, namelijk acute ontsteking (duurt kort maar is meestal ernstig) en chronische ontsteking (duurt lang maar is meestal minder ernstig).

De 5 klassieke symptomen van een ontsteking zijn:

 1. Pijn
 2. Warmte
 3. Roodheid
 4. Zwelling
 5. Functieverlies

En de volgende voeding kan helpen tegen ontstekingen:

 • Gember
 • Vette vis
 • Groene thee
 • Avocado
 • Gemberthee
 • Noten