Kiwano Eten en 15 Gezonde Voordelen

De kiwano ziet eruit als een hele unieke vrucht. Het heeft een ovale vorm en de oneetbare schil bevat kleine horentjes. Hierdoor wordt de kiwano ook wel als de gehoornde meloen wordt genoemd.

Laat echter de uiterlijk van de kiwano je echter niet schrikken, want de vrucht is verrassend heerlijk en kan als een luxe gerecht geserveerd worden.

De leuk uitziende schil van de kiwano is geel tot donkeroranje van kleur, terwijl de vruchtvlees meestal lichtgroen tot donkergroen van kleur is met kleine eetbare zaadjes.

Ook al kun je de uiterlijk van de vruchtvlees vergelijken met de vruchtvlees van de kiwi, smaakt het niet hetzelfde. Dus, naar waar smaakt de kiwano dan eigenlijk?

Kiwano smaak

De kiwano smaakt naar een verfrissende mix van passievruchten, komkommer, citroen en bananen. Dit komt omdat de kiwano lichtzoet, tropisch en verfrissend van smaak is.

Een veelvoorkomende reactie is dan ook dat de kiwano koel en fris smaakt.

Vanwege dit, is de kiwano een uitstekende keuze voor tal van zelfgemaakte recepten. Denk daarbij aan een tropische smoothie of een kiwano ijs.

Maar je kunt kiwano ook gebruiken voor:

En als toppings, voor onder andere pannenkoeken, Griekse yoghurt, roomijs en havermoutpap.

Samenvatting:

De kiwano heeft tropische en verfrissende smaak. Je kunt de smaak van de kiwano vergelijken met een mix van bananen en passievruchten. Hierdoor kun je het goed toevoegen in verschillende recepten, zoals smoothies en salades.

Hoe kun je kiwano eten?

Kiwano eten

Nu je ongeveer weet hoe de kiwano smaakt, hoe kun je het dan eigenlijk eten? Het ziet er tenslotte complex en uitdagend uit.

Het bevat een harde schil met kleine horentjes. De schil is niet eetbaar, dus je kunt dit gerust weggooien zodra je de vruchtvlees hebt eruit gehaald of met een lepel uit de kiwano hebt gegeten.

Echter eten sommige mensen de schil wel. Als je dit ook wilt gaan doen, verwijder dan eerst de kleine horentjes. Je wilt natuurlijk niet dat deze kleine horentjes prikken op je gehemelte in je mond.

Daarnaast zijn de zaden eetbaar. Gelukkig maar, want de zaden eruit halen is moeilijk. Kiwano eten is makkelijker dan je denkt. Hier staat hoe je een kiwano kunt gaan eten.

Kiwano Eten en 15 Gezonde Voordelen

Kiwano Eten en 15 Gezonde Voordelen

5 from 6 votes
Recipe by Team Fitium Course: TussendoortjeCuisine: InternationaalDifficulty: Makkelijk
Servings

1

servings
Prep time

2

minutes
Cooking time

0

minutes
Calories

95

kcal
Total time

2

minutes

De kiwano ziet er uitdagend uit, maar schrik niet. Het bevat boordevol onmisbare voedingsstoffen en kan veel gezonde voordelen bieden.

Ingrediënten

 • 1 stuk kiwano

 • optioneel: suiker

 • optioneel: snufje zout

Voorbereidingswijze

 • Snijd de kiwano doormidden.
 • Schep de vruchtvlees eruit en doe het in een kom. Je kunt het ook direct eten uit de kiwano, wat een geweldige keuze is voor de warme dagen.
 • Optioneel: voeg suiker toe.
 • Optioneel: voeg een snufje zout toe.

Notitie

 • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
 • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Je weet nu wat voor smaak de kiwano heeft en hoe je het kunt gaan eten. Maar wat zijn eigenlijk nu de potentiële gezondheidsvoordelen van een kiwano?

Waarom is kiwano gezond?

Kiwano gezond

De kiwano is gezond, omdat het boordevol onmisbare voedingsstoffen bevat. Deze voedingsstoffen kan het lichaam niet zelf aanmaken, waardoor we ze uit voedzame voeding moeten halen.

En deze voedingsstoffen, kunnen verschillende gezonde voordelen bieden voor het lichaam. Hier staan de potentiële gezondheidsvoordelen van de kiwano.

1. Kiwano is rijk aan vitamines en mineralen

Kiwano is dus rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamines en mineralen. Zo bevat kiwano onder andere:

 • Vitamine A
 • Vitamine B6
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Calcium
 • Kalium
 • IJzer
 • Fosfor
 • Magnesium
 • Zink

Zoals je ziet bevat de kiwano tal van vitamines en mineralen. Ondanks dat het rijk is aan voedingsstoffen, bevat het nauwelijks calorieën en vetten.

Hierdoor is kiwano een uitstekende keuze voor degenen die gezond willen gaan afvallen. Daarnaast kan kiwano ook helpen met gewichtsverlies, en dit lees je verder in dit artikel.

2. Kiwano is rijk aan antioxidanten

Niet alleen is kiwano rijk aan vitamines en mineralen, maar ook antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijk, omdat ze vrije radicalen in het lichaam bestrijden.

Wanneer er te veel vrije radicalen in het lichaam aanwezig zijn, kunnen ze leiden tot verschillende ziekten zoals kanker, hartziekten en diabetes.

Antioxidanten zitten voornamelijk in plantaardige voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten. Kiwano is rijk aan antioxidanten, met voornamelijk luteïne.

Maar, vitamine C, vitamine E en zink, werken ook als antioxidanten. En deze voedingsstoffen kunnen dus ook helpen tegen ontstekingen.

3. Kiwano is rijk aan vezels

Vezels zijn belangrijk, maar helaas krijgen te weinig mensen genoeg vezels binnen. Sinds de kiwano rijk is aan vezels, kan het gaan helpen om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels te bereiken.

We weten al dat vezels helpen om de darmgezondheid te verbeteren. Echter, kunnen vezels veel meer doen alleen dat.

Zo kunnen vezels helpen met onder andere de eetlust verminderen, cholesterol verlagen, bloedsuikerspiegel ondersteunen en voor een soepelere stoelgang verzorgen.

Vezels zitten in tal van voedzame voedingsmiddelen. Voedsel met veel vezels zijn bijvoorbeeld avocado, appels, havermout, peren, broccoli, frambozen, rode bieten en kikkererwten.

4. Kiwano vermindert het risico op uitdroging

Genoeg water drinken is belangrijk. Veel mensen denken dat ze genoeg water drinken en goed gehydrateerd zijn, helaas is het niet zo in de meeste gevallen.

Volgens een watertest van Menzis SamenGezond, drinkt slechts 15% van de 10.000 ondervraagden de aanbevolen hoeveelheid water.[1]

Kiwano heeft een hoog watergehalte, wat als een hulpmiddel kan werken om genoeg water te krijgen. Ook bevat het elektrolyten (natrium, kalium en magnesium), wat nodig is om de water beter te behouden.

En dit is belangrijk om het risico op uitdroging te verminderen. Uitdroging kan verschillende complicaties veroorzaken, waaronder:

 • Hitteberoertes
 • Bloeddrukdalingen
 • Nierstenen

Niet alleen is water drinken natuurlijk belangrijk, maar het kan ook gezondheidsvoordelen opleveren. Denk daarbij aan:

 • Constipatie verlichten
 • Helpen tegen hoofdpijn
 • Helpen met afvallen
 • Hersenfunctie ondersteunen
 • Fysieke prestaties verbeteren

Andere voedingsmiddelen die een hoog watergehalte hebben, zijn watermeloen, snijbonen, pruimen, spinazie smoothie, druivensap, vlierbessen en spinazie.

Heb je moeite met water drinken of je wilt iets anders proberen? Drink bijvoorbeeld eens warm water, water met citroensap, groene thee, kurkuma thee, matcha thee, koolzuurhoudend water of gemberthee.

5. Kiwano bevordert de productie van rode bloedcellen

Kiwano bewaren

Kiwano is rijk aan ijzer, wat nodig is voor het lichaam zodat het genoeg rode bloedcellen kan produceren. Deze bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide.

Zoals eerder vermeld, is kiwano ook rijk aan vitamine C.

Vitamine C kan helpen de opname van de ijzer te verbeteren. Hierdoor wordt niet alleen de productie van rode bloedcellen verbeterd door de ijzergehalte in kiwano, maar ook de opname van de mineraal ijzer.

De kiwano is dus rijk aan ijzer en vitamine C, wat gecombineerd effectiever is voor de verbetering van de productie van rode bloedcellen.

6. Kiwano kan de cognitieve functie verbeteren

Kiwano heeft een hoog vitamine E gehalten, wat kan helpen om de cognitieve functie te verbeteren. Cognitieve functies zijn functies van de hersenen die informatie kunnen verwerken.

Plannen, beslissen en onthouden zijn voorbeelden van cognitieve functies.

Een onderzoek toont aan dat vitamine E in verband is gebracht met het vertragen van het begin van de ziekte van Alzheimer.[2]

7. Kiwano kan de bloedsuikerspiegel ondersteunen

Kiwano is rijk aan magnesium, wat helpt bij de verwerking van glucose en een belangrijke rol speelt bij insuline.[3]

Ook is kiwano rijk aan vezels, wat helpt om de opname van koolhydraten te vertragen. Als volgt stijgt de bloedsuikerspiegel geleidelijk en niet als een piek omhoog.

Daarnaast helpt het ook dat kiwano een lage glycemische index (GI) score heeft.

Een lage glycemische index betekent dat de voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel niet als een piek omhoog laat schieten, maar langzaam en geleidelijk.

8. Kiwano kan helpen met afvallen

Eén van de grootste redenen waarom mensen niet kunnen gaan afvallen, komt door de hongergevoel.

Kiwano is rijk aan vezels en heeft ook een hoog watergehalte, hierdoor kan het helpen je een sneller gevoel van volheid te geven.

En door de eetlust te verminderen, zul je waarschijnlijk ook minder gaan eten.

Daarnaast helpt het natuurlijk ook dat kiwano caloriearm is, terwijl het rijk is aan onmisbare voedingsstoffen. Daarom is kiwano een goede toevoeging voor je dieet om gezond te gaan afvallen.

9. Kiwano kan de stofwisseling stimuleren

Niet alleen kan kiwano helpen met de gewichtsverlies, maar het kan ook de stofwisseling stimuleren. Door de stofwisseling te gaan stimuleren, verbrand je meer calorieën zonder iets te gaan doen.

En dit komt voornamelijk door zink die kiwano bevat. Zink speelt een belangrijke rol in de stofwisseling en de productie van eiwitten.

Dit is nodig voor verschillende lichaamsprocessen, waaronder het herstel van bloedvaten, organen, cellen en weefsel. Ook speelt het een belangrijke rol bij de wondgenezing.

10. Kiwano kan de botten versterken

Kiwano is rijk aan verschillende mineralen die kunnen helpen om de botten te versterken. De voornaamste mineralen die dit doen zijn calcium en zink.

Calcium is nodig om sterke botten te behouden. Bijna alle calcium wordt opgeslagen in tanden en botten, waar het de structuur en de hardheid ondersteunt.

Het risico op osteoporose wordt hierdoor vermindert.

Zink en andere mineralen spelen daar in tegen een belangrijke rol voor botontwikkeling, groei en herstel. Echter is calcium de voornaamste mineraal die belangrijk is voor de versterking van de botten.

11. Kiwano kan de stemming verbeteren

Kiwano kan de stemming verbeteren, en dit komt niet omdat de kiwano zo leuk eruit ziet.

Dit komt namelijk omdat het organische stoffen bevat die helpen bij de regulering van hormonen, waaronder stresshormonen en adrenaline.

Daarnaast kunnen de mineralen zink en magnesium ook helpen. Deze mineralen zijn namelijk in verband gebracht met de mentale gezondheid.

Zo toont een onderzoek bij 126 mensen aan dat wanneer ze magnesium innemen, een significante verbetering hebben in hun depressie- en angstgevoelens.[4]

Voel je gestrest of angstig? Eet is een kiwano, want het kan helpen je tot in rust te komen.

12. Kiwano kan de gezondheid van het hart verbeteren

De vezels in kiwano kunnen dus helpen om het cholesterol te verlagen, en daardoor de gezondheid van het hart te verbeteren.

Maar, kiwano kan ook het hartgezondheid verbeteren via een andere manier.

Een onderzoek toont aan dat de zaden van kiwano onverzadigde vetzuren bevatten. Deze vetzuren kunnen helpen de bloeddruk onder controle te houden en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.[5]

Onverzadigde vetten kunnen helpen het cholesterol te verbeteren, wanneer ze worden gebruikt in plaats van verzadigde vetten.

13. Kiwano kan het gezichtsvermogen verbeteren

Omdat de kiwano rijk is aan vitamine A, kan het helpen het gezichtsvermogen te verbeteren.

Dit komt omdat vitamine A als een antioxidant werkt voor het oog. Het helpt vrije radicalen te bestrijden die anders kunnen leiden tot macula degeneratie (afnemende gezichtsscherpte).

En tegelijkertijd kan het ook de ontwikkeling van cataract (staar) vertragen of voorkomen. Bij cataract wordt de ooglens troebel, hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken.

Als volgt van dit kun je waziger zien.

14. Kiwano kan de spijsvertering verbeteren

Sinds kiwano rijk is aan vezels, kan het helpen bij de spijsvertering. Vezels helpen namelijk de darmen te prikkelen, wat ervoor zorgt dat de ontlasting beter naar buiten gewerkt kan worden.

Hierdoor helpt het ook om het maag-darmkanaal leeg te maken, waardoor de stoelgang regelmatig blijft en het risico op obstipatie en een opgeblazen gevoel verminderd wordt.

En zoals eerder vermeld, kunnen de vezels helpen het hartgezondheid te verbeteren door het cholesterolgehalte te verlagen.

Zo kan het ook helpen om de insulinereceptoren beter te reguleren, waardoor diabetes beter beheerd of voorkomen kunnen worden.[6]

15. Kiwano kan helpen de huidgezondheid te verbeteren

Zoals je nu wel weet, is de kiwano rijk aan boordevol onmisbare voedingsstoffen. Sommige van deze voedingsstoffen kunnen helpen tegen veroudering.

Deze voedingsstoffen zijn onder andere vitamine A, vitamine C, antioxidanten en organische stoffen. Deze stoffen zijn in verband gebracht om de huid te beschermen en rimpels, puistjes, ouderdomsvlekken en littekens te gaan verminderen.[7]

Vitamine C kan daarnaast ook de productie van collageen verbeteren en de wondgenezing te bevorderen.[8]

Deze voedingsstoffen helpen het lichaam door vrije radicalen en ontstekingen te bestrijden en het risico op chronische ziekten te verminderen.

Wanneer is de kiwano rijp?

Kiwano rijp

De beste tijd voor de rijpheid van de kiwano is in de zomer. Echter kun je het hele jaar door kiwano kopen in de winkels, omdat het uit andere delen van de wereld wordt geïmporteerd.

De kiwano is rijp wanneer de kleur niet meer groen is, en dus een heldere geeloranje kleur heeft. Vermijd de kiwano vruchten wanneer ze zachte of blauwe plekken hebben.

Let op met onrijpe kiwano vruchten, sinds ze bepaalde chemicaliën kunnen hebben die rijpe kiwano vruchten niet hebben.

Deze chemicaliën kunnen vergiftigheid en complicaties veroorzaken, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Maagproblemen
 • Koorts
Samenvatting:

De kiwano is rijp wanneer het een heldere geeloranje kleur heeft. Voor de kiwano met de beste kwaliteit, vermijd de vruchten die zachte of blauwe plekken hebben. Onrijpe kiwano vruchten kunnen vergiftiging veroorzaken, die kunnen leiden tot maagproblemen en koorts.

Kiwano bewaren

Kiwano kun je simpelweg op kamertemperatuur bewaren, sinds het geen koeling nodig heeft. Eet de kiwano binnen paar dagen na het aankoop, vanwege de vermindering van de kwaliteit.

In het kort: Kiwano (Gehoornde Meloen)

Gehoornde Meloen

De kiwano wordt ook wel als de gehoornde meloen genoemd.

Het is een heerlijke vrucht die boordevol onmisbare voedingsstoffen bevat, waaronder vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.

En vanwege deze voedingsstoffen, kan het verschillende gezondheidsvoordelen bieden aan het lichaam. Denk daarbij aan:

 • De versterkingen van botten
 • Verbetering van het gezichtsvermogen
 • De eetlust vermindering
 • De productie van rode bloedcellen
 • De ondersteuning van de bloedsuikerspiegel

Vanwege de unieke uiterlijk en smaak, kun je het in tal van recepten toevoegen. Liever gewoon de vrucht eten zoals het is? Snijd de kiwano doormidden en schep de vruchtvlees eruit.