Lekkerste Malse Kipfilet Bakken Overzicht

Iedereen kan wel een simpele droge kipfilet bakken. Maar hoe zit het nou met die heerlijke malse kipfilet? Droge kipfilet is niet lekker, maar een smaakvolle en malse kipfilet natuurlijk wel.

Gelukkig is dit niet moeilijk om te gaan doen. Een malse en sappige kipfilet bakken is gemakkelijk gedaan met behulp van dit recept en bewezen tips.

De kipfilet is veelzijdig, waardoor je het met tal van verschillende bijgerechten kunt gaan combineren. Denk daarbij eens aan:

En omdat kipfilet rijk is aan eiwitten, helpt het ook om je een sneller gevoel van volheid te geven.

Het wordt tenslotte vaak gekozen wanneer mensen van plan zijn om gezond te gaan afvallen. Maar eerst, wat zijn eigenlijk de voedingswaarde van de kipfilet?

Kipfilet voedingswaarde

Kipfilet voedingswaarde

Hoe zit nu met de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) van rauwe- en gekookte kipfilet? Zit er een verschil in de voedingswaarden wanneer de kipfilet gekookt wordt?

Hier staan de voedingswaarde van kipfilet rauw, per 100 gram.[1]

Kipfilet rauwPer 100 gram
Energie109 kcal
Vet1,8 gram
Koolhydraten0 gram
Voedingsvezel totaal0 gram
Eiwit23,3 gram

Hier staan de voedingswaarde van kipfilet bereid, per 100 gram.[1]

Kipfilet bereidPer 100 gram
Energie158 kcal
Vet3,8 gram
Koolhydraten0 gram
Voedingsvezel totaal0 gram
Eiwit30,9 gram

Bereide kipfilet bevat relatief meer eiwitten dan rauwe kipfilet, maar ook bevat bereide kipfilet meer vet. De verschillen in voedingswaarde en grootte zijn echter niet groot.

Vergeet niet dat je ook plantaardige olie gebruikt tijdens het bakken, waardoor je meer vetten en calorieën binnenkrijgt.

Sommigen mensen denken namelijk dat plantaardige olie nauwelijks calorieën bevat, dit is onjuist. Een gram vet is al 9 calorieën, terwijl een gram eiwit slechts 4 calorieën is.

Kipfilet is niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook vitamines en mineralen. Deze vitamines en mineralen zijn onder andere:

 • Vitamine B6
 • Vitamine B12
 • Kalium
 • Koper
 • Fosfor
 • Selenium
 • Magnesium
 • Zink

Het lichaam kan deze voedingsstoffen niet zelf aanmaken, waardoor we ze uit voedzame voedingsmiddelen moeten halen.

Kipfilet is gelukkig één van deze voedzame voedingsmiddelen. Combineer het samen met voedzame bijgerechten en je krijgt zelfs nog meer belangrijke voedingsstoffen binnen.

Samenvatting:

Er is weinig verschil wanneer kipfilet bereid wordt. Kipfilet is voedzaam, omdat het verschillende vitamines en mineralen bevat. Voorbeelden van deze vitamines en mineralen zijn vitamine B12, koper en zink.

Kipfilet bakken in de pan

Kipfilet bakken in de pan

De kipfilet wordt verreweg het meest gebakken in de pan en dit is geen verrassing. Het is namelijk snel, simpel en is simpelweg lekker.

Maar uiteraard kun je kipfilet ook bakken in de oven of in de airfryer. Om de kipfilet te gaan bakken in de pan, heb je slechts een beetje plantaardige olie nodig.

Olijfolie is een goede keuze om kipfilet te gaan bakken, want het bevat belangrijke omega 3 vetten. Je kunt natuurlijk ook een andere plantaardige olie gebruiken, zoals zonnebloemolie.

Samenvatting:

Kipfilet wordt het vaakst gebakken in de pan, omdat het snel en simpel is. Voeg slechts een beetje plantaardige olie toe, zoals olijfolie of zonnebloemolie, om het te gaan bakken.

Kipfilet bakken in olie of boter?

Kipfilet bakken in olie of boter

Het is mogelijk om de kipfilet te gaan bakken in olie of boter. Soms worden de vetten zelfs beide gebruikt, en met een goede reden ook.

Door boter te gaan gebruiken, krijgt de kipfilet een boterachtige smaak wat gezien wordt als de beste smaak. Een mogelijk probleem is echter dat de boter gemakkelijk kan verbranden.

Maar dit is simpel om te gaan oplossen. Gebruik half boter en half plantaardige olie om alsnog de lekkere botersmaak te krijgen zonder dat de boter verbrandt.

Liever geen boter gebruiken? Dan kun je uiteraard alleen een plantaardige olie gebruiken, zoals olijfolie. En andersom kan ook.

Samenvatting:

Kipfilet bakken kun je in olie of boter doen. Je kunt ook beide vetten gebruiken, om te voorkomen dat de boter verbrandt terwijl je alsnog die boterachtige smaak krijgt.

Hoe kipfilet bakken zonder droog te worden?

Hoe kipfilet bakken zonder droog te worden

Kipfilets kunnen gemakkelijk droog worden na het bakken, ze bevatten tenslotte nauwelijks vet. Kook de kipfilet te gaar en het zal droog worden, waardoor je maaltijd een stuk minder lekker wordt.

Hoe kun je dan kipfilet bakken zonder dat het droog wordt?

Zorg allereerst dat de kerntemperatuur van de kipfilet 75 °C is. De kerntemperatuur is namelijk de beste indicatie om te weten of het goed gaar is geworden.

Kook de kipfilet boven 75 °C en het zal zeker uitdrogen. Gebruik de kerntemperatuur daarom als de beste indicator voor gaarheid.

Verder staan hier andere redenen waarom de kipfilet droog wordt:

 • Kipfilet bakken zonder de vel. Wanneer je kipfilet bakt met vel, zorgt de vel ervoor dat de kipfilet vochtig blijft. Na het bakken kun je de vel simpelweg verwijderen.
 • Kipfilet niet marineren. Door de kipfilet te gaan marineren, voeg je niet alleen meer smaak toe, maar je behoudt de vocht ook beter vast. Zelfs zout en peper kan hiermee gaan helpen.
 • Kipfilet bakken zonder vleeshamer te gaan gebruiken. Je kunt met een vleeshamer de kipfilet malser maken, sinds je de eiwitten afbreekt in het vlees. Ook verminder je de kooktijd, waardoor het sneller gaar kan worden.
 • Kipfilet te lang bakken. Een te gare kipfilet is taai en droog. Onthoud de kerntemperatuur van 75 °C en kook het niet te lang.

Nu je weet hoe je kipfilet kunt gaan bakken zonder dat het droog wordt, hoe lang moet je het dan eigenlijk bakken?

Samenvatting:

Er zijn verschillende factoren waarom de kipfilet droog wordt. Zorg allereerst ervoor dat de kerntemperatuur van de kipfilet 75 °C is. Daarna kun je extra stappen nemen, zoals de kipfilet bakken met vel of gemarineerd bakken.

Hoe lang kipfilet bakken?

Hoe lang kipfilet bakken

Je weet nu waarom de kipfilet meestal gebakken wordt in de pan en hoe je simpel kunt gaan voorkomen dat de kipfilet droog wordt. Maar hoe lang moet je kipfilet eigenlijk dan bakken?

Kipfilet bakken duurt slechts ongeveer 10 minuten. Hier staan de ingrediënten en simpele voorbereidingswijze om een heerlijke en malse kipfilet te gaan bakken.

Lekkerste Malse Kipfilet Bakken Overzicht

Lekkerste Malse Kipfilet Bakken Overzicht

5 from 2 votes
Recipe by Team Fitium Course: KokenCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

10

minutes
Calories

250

kcal
Total time

15

minutes

Hoe voorkom je dat kipfilet uitdroogt? Hier staat hoe je gemakkelijk malse en sappige kipfilet kunt gaan bakken in de pan.

Ingrediënten

 • 4 stuks kipfilet

 • 60 gram bloem

 • 2 eetlepels olijfolie

 • 1 theelepel zout

 • 1 theelepel uienpoeder

 • 1 theelepel knoflookpoeder

Voorbereidingswijze

 • Dep eerst de kipfilet droog met een theedoekje of keukenpapier.
 • Doe bloem, zout, uienpoeder en knoflookpoeder in een grote kom en mix het goed door elkaar. Bedek de kipfilets met het bloemmengsel.
 • Verhit de olijfolie in de pan op middelhoog vuur.
 • Doe voorzichtig de bedekte kipfilets in de pan en bak ongeveer 5 minuten aan elke kant, tot dat de beide kanten gaar en goudbruin van kleur zijn geworden.

Notitie

 • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
 • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Kipfilet bakken in de oven

Kipfilet bakken in de oven

Liever kipfilet bakken in de oven in plaats van in de pan? Geen probleem, ook een malse en sappige kipfilet bakken in de oven is simpel gedaan.

Kipfilet bakken in de oven is een goede kookmethode wanneer je naast je kipfilet ook andere ingrediënten wilt gaan bakken. Denk daarbij eens aan aardappels of groenten.

Verzamel de volgende ingrediënten om kipfilet te gaan bakken in de oven:

 • 4 stuks kipfilet
 • 2 theelepel olijfolie
 • 1,5 eetlepel bruine suiker
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 0,5 theelepel zout en peper
 • Verse kruiden (optioneel)

Voorbereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
 2. Gebruik een vleeshamer of een deegroller om de kipfilet malser te gaan maken.
 3. Meng de bruine suiker, paprikapoeder, zout, peper en eventueel verse kruiden in een kom.
 4. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de kipfilet ondersteboven op.
 5. Gebruik een beetje olijfolie en wrijf het over de kipfilet. Doe er vervolgens de kruidenmix op.
 6. Draai de kipfilet om en herhaal stap 5.
 7. Bak de kipfilet voor 15 tot 20 minuten, tot dat de kerntemperatuur 75 °C is of de kipfilet een goudkleurig kleur heeft.
 8. Haal de kipfilets uit de oven serveer.
Samenvatting:

Een malse en sappige kipfilet bakken in de oven is simpel gedaan met behulp van olijfolie en verse kruiden. Voeg daarnaast aardappels, groenten of andere ingrediënten toe als bijgerechten.

Kipfilet bakken in airfryer

Kipfilet bakken in airfryer

Naast kipfilet bakken in de pan en oven, kun je het natuurlijk ook bakken in de airfryer. Kipfilet bakken in airfryer is net zo lekker als kipfilet bakken in de oven.

De airfryer is gemakkelijk schoon te maken en het warmt je hele keuken ook niet op. Tenslotte kun je andere ingrediënten meebakken als bijgerecht, net zoals in de oven.

Verzamel de volgende ingrediënten om kipfilet te gaan bakken in de airfryer:

 • 2 stuks kipfilets
 • 1 eetlepel olijfolie
 • ½ theelepel zout
 • ¼ theelepel peper
 • ½ theelepel paprikapoeder
 • ¼ theelepel knoflookpoeder

Voorbereidingswijze:

 1. Sprenkel olijfolie op de kipfilets. Meng de zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder in een kom en wrijf het op de kipfilets.
 2. Leg de kipfilets in de airfryer met de borstzijde naar beneden en bak ze 12 tot 15 minuten. Draai ze met een tang halverwege de kooktijd om.
 3. Na het bakken haal je de kipfilets onmiddellijk uit de airfryer, om uitdroging te voorkomen.
 4. Laat de kipfilets 5 minuten rusten voor dat je ze gaat serveren.
Samenvatting:

Een voordeel van kipfilet bakken in de airfryer, is dat je hele keuken niet opwarmt. Je kunt daarnaast andere ingrediënten toevoegen in je airfryer, zo kun je gemakkelijk bijgerechten maken voor je kipfilet.

Kipfilet bakken kruiden

Kipfilet bakken kruiden

Kipfilet bakken is natuurlijk niet compleet zonder verse kruiden.

Er zijn boordevol verschillende verse kruiden die kunnen helpen om de geur en smaak van de kipfilet te verbeteren. Je hebt slechts een klein beetje nodig.

Verse kruiden die je kunt gaan gebruiken voor je kipfilet zijn onder andere:

 • Basilicum
 • Tijm
 • Dille
 • Salie
 • Korianderzaden
 • Peterselie
 • Rozemarijn

Deze uitstekende smaakmakers zijn geweldig voor elk recept. Of het nu kipfilets of iets anders is, deze kruiden maken het gerecht veel lekkerder.

Samenvatting:

Met behulp van verse kruiden kun je de geur en smaak van de kipfilet verbeteren. Voeg simpel een beetje van deze smaakmakers toe op je kipfilets. Paar voorbeelden van deze kruiden zijn tijm, salie en peterselie.

Kipfilet bakken en bewaren

Kipfilet bakken en bewaren

Je hebt heerlijke kipfilets gebakken, maar je zit sneller vol dan gedacht en nu heb je (paar) kipfilets over. Hoe kun je deze kipfilet bewaren?

Gebakken kipfilet kan in de koelkast bewaard worden voor 3 tot 4 dagen.

Zorg ervoor dat de kipfilets in een goed afgesloten en luchtdichte container worden bewaard, om vloeistof lekkage te voorkomen.

Het is belangrijk om gebakken kipfilet in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat bacteriën groeien. Onder 4 °C groeien bacteriën namelijk langzamer.

Als je de gebakken kipfilet langer wilt bewaren dan een paar dagen, kun je het bewaren in de vriezer. Gebakken kipfilet kun je voor 2 tot 6 maanden bewaren in de vriezer.

Samenvatting:

Als je overgebleven gebakken kipfilets over hebt, kun je ze gaan bewaren in de koelkast voor 3 tot 4 dagen. Als je de kipfilets langer wilt gaan bewaren dan een paar dagen, kun je ze in de vriezer bewaren voor 2 tot 6 maanden.

In het kort: Kipfilet bakken recept

Kipfilet bakken recept

Een niet uitgedroogde kipfilet bakken is makkelijker dan je denkt. Voorkom de veel gemaakte fouten die in dit recept staan en je kipfilet zal mals en sappig eruit komen.

Kipfilet is veelzijdig, zo kun je het bakken in de pan, oven of airfryer en kun je het combineren met tal van verschillende ingrediënten, zoals rijst en groenten.

Voeg wat verse kruiden toe zoals basilicum, peterselie, salie of rozemarijn en je kipfilet smaakt en ruikt nog lekkerder.

Kipfilet is ook voedzaam, sinds het rijk is aan onmisbare voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamines en mineralen, terwijl het geen koolhydraten bevat en weinig vetten.

Is er nog wat gebakken kipfilet stukjes overgebleven?

Dan kun je ze simpelweg bewaren in de koelkast voor 3 tot 4 dagen. Om ze langer te bewaren, kun je ze bewaren in de vriezer voor 2 tot 6 maanden.