Lekkerste Kabeljauw Bakken Recept

Kabeljauw is een heerlijke en gezonde vissoort die je op verschillende manieren kunt gaan voorbereiden.

Of je de kabeljauw nu zit te bakken, stomen of grillen, het past in tal van verschillende recepten. Kabeljauw kun je gebruiken voor onder andere:

En daarnaast helpt het ook dat kabeljauw een bron is van voedingsstoffen, waaronder eiwitten, omega 3 vetten, vitamines en mineralen.

Maar, wat zijn eigenlijk de voedingswaarde van kabeljauw?

Kabeljauw voedingswaarde

Kabeljauw voedingswaarde

Hoe zit nu met de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) van rauwe, gekookte en gebakken kabeljauw? Zit er een verschil wanneer de kabeljauw bereidt voor op verschillende kookmethoden?

Hier staan de voedingswaarde van kabeljauw rauw, per 100 gram.[1]

Kabeljauw rauwPer 100 gram
Energie75 kcal
Vet0,6 gram
Koolhydraten0 gram
Voedingsvezel totaal0 gram
Eiwit17,5 gram

Hier staan de voedingswaarde van kabeljauw gekookt, per 100 gram.[1]

Kabeljauw gekooktPer 100 gram
Energie105 kcal
Vet1 gram
Koolhydraten1 gram
Voedingsvezel totaal0 gram
Eiwit23 gram

Hier staan de voedingswaarde van kabeljauw gebakken, per 100 gram.[1]

Kabeljauw gebakkenPer 100 gram
Energie118 kcal
Vet3,3 gram
Koolhydraten0,6 gram
Voedingsvezel totaal0 gram
Eiwit21,5 gram

Zoals je ziet, zijn er weinig verschillen als het gaat om de voedingswaarden.

Onthoud echter wel dat je andere ingrediënten toevoegt, waaronder een vet zoals olijfolie. Hierdoor kan het aantal vetten en calorieën sterk stijgen.

Verder is de kabeljauw rijk aan eiwitten. Eiwitten zijn onmisbaar en kunnen verschillende gezonde voordelen bieden, zoals stimuleren van de stofwisseling en het repareren van weefsels.

Ook bevat kabeljauw verschillende vitamines en mineralen, waaronder:

  • Vitamine A
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Kalium
  • Selenium
  • Fosfor

Het lichaam kan deze voedingsstoffen niet zelf aanmaken, waardoor we ze uit voedzame voedingsmiddelen moeten halen. En gelukkig is de kabeljauw één van deze voedingsmiddelen.

Je weet dus nu dat de kabeljauw voedzaam en gezond is, maar hoe kun je het eigenlijk voorbereiden? Moet je kabeljauw bakken in olie of boter?

Samenvatting:

Er zit nauwelijks verschil in de voedingswaarden wanneer kabeljauw bereid wordt met verschillende kookmethoden. Kabeljauw is rijk aan voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamines en mineralen.

Kabeljauw bakken in olie of boter?

Kabeljauw bakken in olie of boter

Het is mogelijk om kabeljauw te bakken met olie of boter. Soms worden ze zelfs tegelijkertijd gebruikt, met een goede reden.

Door boter te gaan gebruiken, krijgt de kabeljauw een boterachtige smaak wat gezien wordt als de beste smaak. Een mogelijk probleem is echter dat de boter gemakkelijk kan verbranden.

Maar dit is simpel om te gaan oplossen. Gebruik half boter en half plantaardige olie, om alsnog het voordeel van de botersmaak te krijgen.

Liever geen boter gebruiken? Dan kun je natuurlijk plantaardige olie gebruiken, zoals olijfolie.

Samenvatting:

Kabeljauw kun je bakken in olie of boter, maar ook beide. Door ze beide te gaan gebruiken voorkom je de kans dat de boter verbrandt, terwijl je alsnog de botersmaak krijgt.

Kun je kabeljauw bakken met korstje?

Kun je kabeljauw bakken met korstje

Ja, je kunt kabeljauw bakken met korstje. Het is zelfs aangeraden, sinds je een heerlijke zachte kabeljauw krijgt met een knapperig korstje die zonder enige moeite gemaakt kan worden.

Je kunt met de volgende ingrediënten een heerlijk korstje maken, maar uiteraard kun je ook jouw eigen unieke korstje maken:

  • Olijfolie om in te smeren
  • Zout en peper
  • Paneermeel
  • Parmezaanse kaas
  • Citroensap
  • Verse kruiden zoals peterselie, salie of basilicum

Verzamel de ingrediënten en mix het tot dat het een fijn mengsel wordt. Voeg een scheutje olijfolie toe tot dat het mengsel goed smeerbaar is. Bak de kabeljauw in de oven.

Samenvatting:

Door een zelfgemaakt korstje te maken, kun je een knapperig korstje krijgen op je zachte kabeljauw. Een simpel en snel manier om heerlijke kabeljauw te maken in de oven.

Hoe lang kabeljauw bakken in de pan?

Hoe lang kabeljauw bakken in de pan

Een kabeljauw bakken is niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam en gezond. Maar nu komt de vraag, hoe lang moet je kabeljauw bakken in de pan?

Kabeljauw bakken in de pan duurt ongeveer 5 minuten, maar dit is afhankelijk van de dikte van de kabeljauw.

Een groter en dikker kabeljauwfilet duurt ongeveer 8 tot 12 minuten, terwijl een kleiner kabeljauwfilet ongeveer 5 tot 8 minuten duurt om te gaan bakken.

Deze kabeljauw recept gebruikt ook verse kruiden, waardoor het recept werkelijk verslavend werkt. Om kabeljauw met verse kruiden te gaan maken, volg je ook de optionele ingrediënten.

Hier is hoe je kabeljauw kunt gaan bakken.

Lekkerste Kabeljauw Bakken Recept

Lekkerste Kabeljauw Bakken Recept

4 from 7 votes
Recipe by Team Fitium Course: KokenCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Servings

5

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

5

minutes
Calories

295

kcal
Total time

10

minutes

Je wilt dus kabeljauw bakken in de pan, oven of airfryer. Hoe kun je dit eigenlijk doen? Hier is een overzicht om kabeljauw te gaan bakken.

Ingrediënten

  • 500 gram kabeljauw

  • 5 eetlepels ongezouten boter

  • 1 theelepel verse peterselie (optioneel)

  • 0,5 theelepel zout (optioneel)

  • 0,25 theelepel knoflookpoeder (optioneel)

  • 0,25 theelepel paprikapoeder (optioneel)

Voorbereidingswijze

  • Verzamel de verse kruiden in een kleine kom en meng ze door elkaar.
  • Indien gewenst, snijd de kabeljauw in kleinere stukjes. Kruid alle kanten van de kabeljauw(stukjes).
  • Plaats 2 eetlepels ongezouten boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de boter gesmolten is voeg je de kabeljauw toe. Kook het voor 2 minuten.
  • Zet daarna het vuur op middel tot laag en draai de kabeljauw voorzichtig om. Gebruik de resterende boter en kook nog eens voor 3 tot 6 minuten. Onthoud dat wanneer je de kabeljauw te lang kookt, het uit elkaar kan vallen of papperig worden.
  • Sprenkel eventueel extra verse kruiden. Serveer onmiddellijk.

Notitie

  • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
  • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Kabeljauw bakken in de oven

Kabeljauw bakken in de oven

Naast dat je kabeljauw kunt bakken in de koekenpan, kun je het natuurlijk ook bakken in de oven. Het is een sappige kabeljauw recept die snel en simpel te maken is.

De voorbereiding duurt 5 minuten en de kooktijd 10 minuten. Om kabeljauw te gaan bakken in de oven, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram kabeljauwfilet
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 ½ eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel gehakte peterselie (of andere verse kruiden)
  • ¼ theelepel zout

En hier staan de instructies om kabeljauw te gaan bakken in de oven:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Maak de kabeljauwfilet schoon en dep het droog. Leg de kabeljauwfilet op de bakplaat en wrijf olijfolie erop, gevolgd door zout, citroensap en gehakte peterselie.
  3. Bak de kabeljauw 10 minuten in de oven, dit is echter afhankelijk van de dikte van de kabeljauw. Serveer onmiddellijk.

Kabeljauw bakken in de magnetron

Kabeljauw bakken in de magnetron

Niet alleen kun je kabeljauw bakken in de koekenpan en oven, maar ook in de magnetron. Kabeljauw bakken in de magnetron is binnen 10 minuten klaar.

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram kabeljauwfilet
  • 2 eetlepel water
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 4 theelepel citroensap
  • Verse kruiden (optioneel)

En hier staan de instructies om kabeljauw te gaan bakken in de magnetron:

  1. Plaats de kabeljauwfilet op een magnetronbestendig bord.
  2. Voeg de overige ingrediënten, water, olijfolie, citroensap en verse kruiden in een kleine kom. Meng ze door en bestrooi het mengsel op de kabeljauwfilet.
  3. Dek goed af en gebruik de magnetron op hoog gedurende 5 tot 6 minuten, tot dat de kabeljauwfilets gemakkelijk uit elkaar valt met een vork.

Kabeljauw bakken in airfryer

Kabeljauw bakken in airfryer

Je kunt kabeljauw ook bakken in de airfryer. Ook dit is een simpel kookmethode om kabeljauw te gaan bakken.

Kabeljauw bakken in airfryer is eenvoudig te doen en zorgt voor een mals stukje kabeljauw met een knapperig gepaneerd laagje aan de buitenkant.

Om kabeljauw te gaan bakken in de airfryer, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram kabeljauw
  • 50 gram ongezouten boter
  • 1 theelepel kruidenzout

En hier staan de instructies om kabeljauw te gaan bakken in de airfryer:

  1. Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius.
  2. Gebruik eventuele verse kruiden om je kabeljauw voor te gaan bereiden.
  3. Leg de kabeljauw in de airfryer en doe de boter en kruidenzout erop.
  4. Kook de kabeljauw gedurende 10 tot 13 minuten op 200 graden Celsius.

Diepvries kabeljauw bakken

Diepvries kabeljauw bakken

Wanneer je diepvries kabeljauw wilt gaan bakken, moet je ervoor zorgen dat de kabeljauw volledig ontdooid is.

Je kunt dit doen door het simpelweg in de koelkast te laten ontdooien voor 24 uur. Vergeet niet om de diepvries kabeljauw in een kom te plaatsen, zodat er geen vloeistof lekt in je koelkast.

Zorg ervoor dat de kabeljauw afgeschermd blijft van lucht. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een aluminiumfolie over de kom te gaan wikkelen.

Heb je te weinig tijd om diepvries kabeljauw te laten ontdooien?

Je kunt natuurlijk vergeten om de kabeljauw een ​​nacht in de koelkast te zetten. Als het avondeten over een paar uur is, kun je de kabeljauw het beste in koud water laten ontdooien.

Hier is hoe je snel diepvries kabeljauw kunt laten ontdooien:

  1. Vul een grote kom met koud water en doe de kabeljauw in een hersluitbare plastic zak.
  2. Dompel de kabeljauw eronder. Afhankelijk van de grootte en dikte van de kabeljauw duurt het ongeveer een uur voordat het is ontdooid.
  3. Controleer na 30 minuten om te zien of het water lauw is. Zo ja, ververs het lauwe water met koud water.

Wanneer de diepvries kabeljauw ontdooid is, kun je het normaal bakken via het recept die hierboven staat.

Samenvatting:

Doe de diepvries kabeljauw in een grote kom en laat het 24 uur ontdooien in de koelkast. Om het sneller te laten ontdooien, kun je de diepvries kabeljauw in een hersluitbare plastic zakje in een grote kom met koud water doen.

Kabeljauw bakken kruiden

Kabeljauw bakken kruiden

Kabeljauw bakken is heerlijk en zacht. Maar het wordt helemaal lekker als het een knapperig korstje heeft die gemaakt is van verse kruiden.

Door deze uitstekende smaakmakers toe te gaan voegen, maak jij jouw kabeljauw recept uniek en lekkerder. Probeer daarom eens verse kruiden toe te gaan voegen, denk daarbij aan:

  • Basilicum
  • Dille
  • Korianderzaden
  • Peterselie
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Tijm
Samenvatting:

Kabeljauw kun je lekkerder maken door verschillende verse kruiden toe te gaan voegen. Deze kruiden kunnen gebruikt worden om de geur en smaak van de kabeljauw te verbeteren. Voorbeelden van deze verse kruiden zijn peterselie, salie en tijm.

Kabeljauw bewaren

Je hebt dus meerdere kabeljauwfilets gebakken, maar ondanks dat het zo heerlijk is, zijn er wat stukjes kabeljauw overgebleven. Is het mogelijk om gebakken kabeljauw te gaan bewaren?

Ja, het is mogelijk om gebakken kabeljauw te gaan bewaren. Dit doe je door simpelweg de gebakken kabeljauw in de koelkast te plaatsen.

Eerst wacht je tot dat de gebakken kabeljauw gekoeld is, daarna wikkel je de kabeljauw met een vershoudfolie. Zorgt ervoor dat je niet wacht hiermee, probeer het snel te bewaren in de koelkast zodra het afgekoeld is.

Plaats de gebakken kabeljauw nu in de koelkast, je kunt het voor maximaal 3 dagen bewaren.

Samenvatting:

Nadat de gebakken kabeljauw gekoeld is, wikkel je de kabeljauw met een vershoudfolie en bewaar je het in de koelkast voor maximaal 3 dagen.

In het kort: Hoe kabeljauw bakken?

Hoe kabeljauw bakken

Kabeljauw is een voedzame en heerlijke vissoort die je met verschillende kookmethoden kunt gaan bakken, waaronder in de koekenpan en in de oven.

Hierdoor past de kabeljauw geweldig in tal van recepten. Denk daarbij aan kabeljauwschotel, pasta met kabeljauw of kabeljauw met aardappelen.

De beste manier om kabeljauw te gaan maken, is door verse kruiden toe te gaan voegen. Hierdoor blijft de kabeljauw zacht, maar heeft dan ook dat knapperige korstje.

Paar van deze verse kruiden zijn onder andere basilicum, peterselie en rozemarijn.

Zijn er overgebleven kabeljauwfilets? Deze kun je simpel waren in de koelkast. Wikkel de kabeljauwfilets met een vershoudfolie en bewaar ze maximaal 3 dagen.