Is Koolzuurhoudend Water Gezond?

Een koolzuurhoudend drankje kan heerlijk verfrissend zijn. Sommige mensen vinden drinken van koolzuurhoudend water lekker.

Maar is koolzuurhoudend water gezond? Hoe zit het met frisdranken (die suikers bevatten) en andere koolzuurhoudende dranken?

Een paar veel voorkomende claims zijn dat koolzuurhoudend water slecht is voor je tanden, hart, botten en darmen. Er wordt zelfs ook geclaimd dat je kan aankomen (of afvallen) door koolzuurhoudend water.

Kloppen deze beweringen over koolzuurhoudend water? Hieronder staan straks de bewezen effecten van koolzuurhoudend water en dranken. Het is belangrijk om eerst te weten wat koolzuurhoudend water precies is.

Wat is koolzuurhoudend water?

Koolzuurhoudend water, prikwater of bruiswater is water waarin koolzuurgas onder druk wordt opgelost. Het koolzuurgas wordt zichtbaar zodra je de fles opent, waarbij allerlei belletjes zichtbaar wordt.

Er zijn ook natuurlijke koolzuurhoudend waters. Deze wateren worden verkregen uit minerale bronnen. Deze bronnen bevatten meestal mineralen en zijn ook vaak koolzuurhoudend.

Is koolzuurhoudend water gezond?

Ja, koolzuurhoudend water is gezond. Maar het is belangrijk om te weten dat wij het over koolzuurhoudend water hebben en niet over frisdranken met suikers.

De bewezen redenen waarom koolzuurhoudend water gezond is, lees je verder.

Is koolzuurhoudend water slecht voor je tanden?

Nee, normale koolzuurhoudend water zonder toegevoegde suikers is niet slecht voor je tanden.

Vaak wordt het gedacht dat alle koolzuurhoudende dranken slecht zijn voor je tanden, volgens meerdere onderzoeken klopt dit echter niet.

Een studie toont aan dat frisdranken met suikers 100 keer meer beschadigend is op het glazuur dan normale koolzuurhoudend water.[1]

Dranken met toegevoegde suikers zijn dus slechter voor de tanden, maar dit was al natuurlijk bekend. Wat interessant is, is dat een combinatie van koolzuur en suikers meer kan leiden tot tandbederf.[2]

Je hoeft je geen zorgen maken over normale koolzuurhoudende water zonder toegevoegde suikers, zoetstoffen of andere stoffen. Want er is weinig risico dat gewone koolzuurhoudend water voor tandbederf kan zorgen.

Het lijkt erop dat alleen de koolzuurhoudende water met toegevoegde suikers voor smaak schadelijk zijn.[3]

Koolzuurhoudende water en dranken met toegevoegde suikers zijn dus slechter voor je tanden dan normale koolzuurhoudende water.

Als je toch je zorgen maakt, kun je bijvoorbeeld je mond spoelen met normale water na het drinken van koolzuurhoudende water.

Koolzuurhoudend water en afvallen

Er zijn geen studies die aantonen dat koolzuurhoudend water kan helpen met afvallen.

Maar er is wel een kleine studie die aantoont dat koolzuurhoudend water een hongerhormoon kan verhogen.[4]

Dit hongerhormoon is ghreline. Als er meer ghreline wordt aangemaakt, betekent dat je hongerig zal zijn. Hierdoor eet je meestal meer waardoor je extra calorieën consumeert. Daardoor kun je gewicht aankomen.

Andere koolzuurhoudende dranken zoals frisdranken met toegevoegde suikers, worden vaak gekoppeld aan obesitas en overgewicht.[5] Dit komt vanwege de hoge suikergehalte en het feit dat ze de eetlust niet verminderen.

Vergeet niet dat fruitsappen ook (of zelfs meer) suikers bevatten dan frisdranken. Terwijl fruitsappen wel meer voedzaam zijn vanwege de vitamines, zijn ook de fruitsappen een grote boosdoener voor overgewicht (en tandbederf).

Het is beter om jouw fruit te gaan eten in plaats van drinken. Zo krijg je ook meer vezels waardoor je eetlust sterk kan worden verminderd.

Koolzuurhoudend water en darmen

Er zijn meerdere studies die aantonen dat koolzuurhoudend water kan helpen met de darmgezondheid. Hieronder staan paar gezonde voordelen van koolzuurhoudend water en darmen.

Koolzuurhoudend water kan helpen met constipatie

Een Koreaanse studie bij 40 ouderen hadden de mensen die koolzuurhoudend water dronken wel 58% minder constipatie symptomen.[6]

Een andere studie toont aan dat koolzuurhoudend water kan helpen tegen chronische spijsverteringsproblemen en verstopping.[7]

Koolzuurhoudend water kan het slikvermogen verbeteren

Meerdere studies tonen aan dat het drinken van koolzuurhoudend water het slikvermogen kan verbeteren.[8][9]

Het slikvermogen verbeteren kan helpen bij mensen die moeite of problemen hebben met slikken. Probeer het is uit, misschien helpt het wel.

Koolzuurhoudend water kan de eetlust verminderen

De eetlust verminderen kan helpen met afvallen of het behouden van gezond gewicht. Dit komt namelijk, omdat een hogere eetlust ervoor zorgt dat je meestal meer onnodig gaat eten. Hierdoor krijg je extra calorieën binnen.

Koolzuurhoudend water kan helpen de eetlust verminderen, omdat het ervoor zorgt dat het voedsel langer in de maag blijft.[10]

Koolzuurhoudend water goed of slecht?

Hoe gezond is water

Zoals je ziet, is koolzuurhoudend water goed, vanwege de vele gezonde voordelen. Het is belangrijk om koolzuurhoudend water zonder toegevoegde suikers te drinken, want anders krijg je meer slechte voordelen dan goede.

Koolzuurhoudend water heeft gezonde voordelen, onder andere: eetlust verminderen, kan helpen met constipatie, kan het slikvermogen verbeteren en kan de symptomen van spijsverteringsproblemen helpen verlichten.