Is Koolzuurhoudend Water Gezond? De Waarheid

Een koolzuurhoudend drankje kan heerlijk verfrissend zijn. Sommige mensen vinden drinken van koolzuurhoudend water veel lekkerder vergeleken water zonder koolzuur.

Maar, is koolzuurhoudend water gezond? En hoe zit het met frisdranken en andere koolzuurhoudende dranken?

Een paar veel voorkomende claims zijn dat koolzuurhoudend water slecht is voor je tanden, hart, botten en darmen. Er wordt zelfs ook beweerd dat je kan aankomen (of afvallen) door koolzuurhoudend water.

Kloppen deze beweringen over koolzuurhoudend water?

Hieronder staan de effecten van koolzuurhoudend water en frisdranken. Maar het is belangrijk om eerst te weten wat koolzuurhoudend water precies is.

Wat is koolzuurhoudend water?

Koolzuurhoudend water, prikwater of bruiswater, is water waarin koolzuurgas onder druk wordt opgelost. Het koolzuurgas wordt zichtbaar zodra je de fles opent, waarbij allerlei kleine belletjes zichtbaar worden.

Daarnaast bestaat ook natuurlijke koolzuurhoudend waters. Deze wateren worden verkregen uit minerale bronnen.

Deze bronnen bevatten meestal mineralen, en zijn dan ook vaak koolzuurhoudend.

Is koolzuurhoudend water gezond?

Ja, koolzuurhoudend water is gezond. Maar het is belangrijk om te weten dat wij het over koolzuurhoudend water hebben en niet over suikerhoudende frisdranken.

De redenen waarom koolzuurhoudend water gezond is lees je verder in dit artikel.

Is koolzuurhoudend water slecht voor je tanden?

Nee, koolzuurhoudend water is niet slecht voor je tanden.

Vaak wordt het gedacht dat alle koolzuurhoudende dranken slecht zijn voor je tanden, maar volgens meerdere onderzoeken klopt dit echter niet.

Zo toont een studie aan dat frisdranken met suikers 100 keer meer beschadigend is op het glazuur dan normale koolzuurhoudend water.[1]

Dranken met toegevoegde suikers zijn dus slechter voor de tanden, maar dit was al natuurlijk bekend. Wat interessant is, is dat een combinatie van koolzuur en suikers eigenlijk meer kan leiden tot tandbederf.[2]

Je hoeft je geen zorgen te maken over normale koolzuurhoudende water zonder toegevoegde suikers, zoetstoffen of andere stoffen. Want er is weinig risico dat gewone koolzuurhoudend water voor tandbederf kan verzorgen.

Het lijkt erop dat alleen de koolzuurhoudende water met toegevoegde suikers schadelijk zijn.[3]

Koolzuurhoudende water en dranken met toegevoegde suikers zijn dus slechter voor je tanden dan normale koolzuurhoudende water.

Koolzuurhoudend water en afvallen

Soms wordt er beweerd dat koolzuurhoudend water gewichtsverlies kan bevorderen. Er zijn echter geen studies die aantonen dat koolzuurhoudend water kan helpen met afvallen.

Maar, er is wel een kleine studie die aantoont dat koolzuurhoudend water een hongerhormoon kan verhogen.[4]

En dit hongerhormoon heet ghreline.

Als er meer ghreline wordt aangemaakt, betekent dat je meer hongerig zal zijn. Hierdoor eet je meestal meer waardoor je extra calorieën consumeert. En hierdoor kun je gewicht aankomen.

Andere koolzuurhoudende dranken zoals frisdranken met toegevoegde suikers, worden vaak gekoppeld aan obesitas en overgewicht.[5]

Dit komt vanwege de hoge suikergehalte en het feit dat ze de eetlust niet verminderen.

Vergeet niet dat fruitsappen ook (of zelfs meer) suikers bevatten dan frisdranken. Terwijl fruitsappen wel meer voedzaam zijn vanwege de vitamines, zijn ook de fruitsappen een grote boosdoener voor overgewicht en tandbederf.

Het is daarom beter om hele fruit te gaan eten in plaats van fruitsapjes te gaan drinken. Zo krijg je ook meer vezels, waardoor de eetlust sterk verminderd kan worden.

Koolzuurhoudend water en darmen

Er zijn meerdere studies die aantonen dat koolzuurhoudend water kan helpen met de darmgezondheid.

Hieronder staan paar gezonde voordelen van koolzuurhoudend water en darmen.

Koolzuurhoudend water kan helpen met constipatie

Een Koreaanse studie bij 40 ouderen hadden de mensen die koolzuurhoudend water dronken, tot wel 58% minder constipatie symptomen.[6]

Een andere studie toont aan dat koolzuurhoudend water kan helpen tegen chronische spijsverteringsproblemen en verstopping.[7]

Koolzuurhoudend water kan het slikvermogen verbeteren

Meerdere studies tonen aan dat het drinken van koolzuurhoudend water het slikvermogen kan verbeteren.[8][9]

Het slikvermogen verbeteren kan helpen bij mensen die moeite of problemen hebben met slikken.

Koolzuurhoudend water kan de eetlust verminderen

De eetlust verminderen kan helpen met afvallen of het behouden van gezond gewicht.

Dit komt namelijk omdat een hogere eetlust ervoor zorgt dat je meestal meer onnodig gaat eten. Hierdoor krijg je extra calorieën binnen.

Koolzuurhoudend water kan helpen de eetlust verminderen, omdat het ervoor kan zorgen dat het voedsel langer in de maag blijft.[10]

Koolzuurhoudend water goed of slecht?

Hoe gezond is water

Zoals je ziet kan koolzuurhoudend water meerdere gezonde voordelen bieden. Deze gezonde voordelen zijn onder andere:

  • Eetlust vermindering
  • Kan helpen tegen constipatie
  • Kan het slikvermogen verbeteren
  • Kan de symptomen van spijsverteringsproblemen helpen verlichten

Echter is het belangrijk om koolzuurhoudend water zonder toegevoegde suikers te gaan drinken, want anders verhoog je het risico op verschillende aandoeningen, waaronder diabetes en tandbederf.

Als je door koolzuurhoudend water meer water drinkt, ga dan door. Het is belangrijk om genoeg water te gaan drinken om de gezondheid te ondersteunen en het risico op uitdroging te verminderen.

Probeer eens ook water met citroensap of warm water drinken.