Handig Overzicht: Hoeveel Gram Is Een Eetlepel?

Je probeert een recept te maken, en dan staat er dat je zoveel gram een ingrediënt moet toevoegen. Alleen is er een probleem, je hebt geen goede keukenweegschaal of maatbekers.

En nu loop je vast, sinds je niet weet hoeveel gram een eetlepel is voor dit specifieke ingrediënt.

Door al die verschillende maten en gewichten kan het soms verwarrend overkomen. Daarom staat in dit artikel een handig overzicht van hoeveel gram een eetlepel is.

En met dit handige overzicht, weet je hoeveel gram per eetlepel je nodig moet hebben voor een specifiek voedingsmiddel.

Hierdoor kun je snel erachter komen hoeveel gram ongeveer een ingrediënt nu per eetlepel is, zodat je weer door kan gaan met het maken van jouw heerlijke recept.

Daarnaast staat er ook een korte beschrijving per voedingsmiddel, zoals handige tips en gezonde voordelen feiten.

Let op: de hoeveelheid gram per eetlepel per voedingsmiddel kan afwijken. Daarom is een goede en nauwkeurige keukenweegschaal aanbevolen.

Probeer je een Amerikaans recept te maken met Amerikaanse maten en probeer je achter te komen hoeveel je nodig moet hebben voor een ingrediënt?

Je kunt dan gebruik gaan maken van simpele omreken maatschepjes in plaats van een keukenweegschaal. Erg handig als je Amerikaanse recepten uit wilt gaan proberen vanwege de maat conversies die erop staan.

Hieronder staan meer dan 20 meest gevraagde gewichten (gram per eetlepel) voor ingrediënten.

Hoeveel gram is een eetlepel?

Hoeveel gram er op een eetlepel past, hangt van het ingrediënt. Daarom kun je niet hetzelfde zeggen voor verschillende ingrediënten.

Maar meestal past er zo’n 10 tot 15 gram voedingsmiddel in een eetlepel. Bij yoghurt is dat ca. 20 ml (20 gram).

Hoeveel gram is een theelepel?

Hoeveel gram er op een theelepel past, hangt ook van het voedingsmiddel, net zoals bij een eetlepel. In 1 eetlepel kan er wel ca. 5 theelepels voedingsmiddel erop.

Hieronder staan de meest voorkomende vragen voor hoeveel gram voedingsmiddel in een eetlepel past.

Hoeveel gram is een eetlepel suiker?

lepel met suiker

Een 1 eetlepel suiker is 10 gram.

Een 1 eetlepel rietsuiker en basterdsuiker is ook 10 gram. Hetzelfde geldt voor poedersuiker, wat ook 10 gram is.

Een suikerklontje weegt 4 gram, terwijl 1 zakje suiker 5 gram weegt.

Suiker

Suiker zit bijna overal en iedereen kent dit zoetige stofje wel. Zo zit het van nature in fruit, groenten en zuivelproducten.

En natuurlijk ook in bewerkte voedsel zoals ketchup, ijsthee en chocolade, maar meestal met hoge hoeveelheden.

Je hebt verschillende soorten suikers die je kunt verdelen, zoals glucose, fructose, lactose, maltose, galactose en sacharose (sucrose).

Al deze suikers hebben een ding gemeen, ze zijn namelijk allemaal koolhydraten en ze worden ook allemaal gemetaboliseerd tot glucose. Daarna worden het door het lichaam gebruikt als energie of opgeslagen als lichaamsvet.

Hoeveel gram is een eetlepel bloem?

Een eetlepel bloem is 10 gram, terwijl een theelepel bloem ca. 4 gram is.

Bloem

Bloem en meel zijn onmisbaar voor om veel soorten recepten te maken. Denk daarbij aan gebak, pasta en desserts.

Maar wist je ook dat er andere soorten bloem verkrijgbaar zijn dan de standaard witte bloem?

Zo heb je bijvoorbeeld amandelbloem die gemaakt is van fijngemalen en geblancheerde amandelen. En omdat het geen granen bevat, is het van nature glutenvrij. Handig voor degenen die niet tegen gluten kunnen.

Ook is amandelbloem rijk aan vitamine E, magnesium, omega 3 vetten en plantaardige eiwitten.

Vanwege deze voedingsstoffen, kan amandelbloem helpen tegen onder andere het slechte LDL cholesterol en een hoge bloeddruk.

Naast amandelbloem heb je ook quinoabloem. Quinoabloem of quinoameel wordt gemaakt door quinoa te malen in een fijn poeder.

Quinoa is zeer gezond, zo kan quinoa helpen met ontstekingen verminderen, helpen met afvallen en de bloedsuikerspiegel verbeteren.

Dit komt omdat quinoa rijk is aan flavonoïden, vezels en eiwitten. Ook heeft quinoa een lage glycemische index, wat gunstig kan zijn tegen chronische ziekten zoals diabetes en obesitas.

Je hebt dus gezondere alternatieve naast de traditionele bloemsoorten, die gemaakt zijn van tarwe. Elke soort biedt een uniek smaak en voedingsstoffen.

Hoeveel gram is een eetlepel pindakaas?

Pindakaas

Een eetlepel pindakaas is 15 gram. Dit zijn de voedingswaarden van pindakaas per 15 gram.[1]

Pindakaas voedingswaardePer 15 gram
Energie98 kcal
Eiwit3,38 gram
Koolhydraten1,5 gram
Vet8,46 gram
Voedingsvezel totlaa1,2 gram

Pindakaas

Pindakaas is rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Hierdoor kan pindakaas helpen de eetlust verminderen, wat een van de vele gezonde tips zijn voor snel afvallen.

Er zitten ook boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten in pindakaas.

Je kunt van alles en nog wat maken met pindakaas, je kunt naar de lekkere gezonde snacks artikel gaan voor ideeën.

Hoeveel gram is een eetlepel havermout?

Havermout

Een eetlepel havermout is 5 gram. Een portie kom havermout van 30 gram is gemaakt van 6 eetlepels. Dit zijn de voedingswaarden van havermout per 100 gram.[1]

Havermout voedingswaardePer 100 gram
Energie373 kcal
Eiwit12,8 gram
Koolhydraten60,7 gram
Vet7,3 gram
Voedingsvezel totlaa7,3 gram

Havermout

Havermout is een zeer voedzame voeding. Dit komt omdat havermout rijk is aan onder andere vitamines, mineralen, eiwitten, vezels genaamd bèta glucanen en antioxidanten genaamd avenanthramides.

De vezels in havermout kunnen de eetlust verminderen, het slechte LDL cholesterol verlagen en de goede bacteriën in het spijsverteringskanaal laten groeien.

Dit, terwijl de antioxidanten mogelijk de bloeddruk kan verlagen door de productie van stikstofoxide te verhogen.

Veel mensen eten havermoutpap als ontbijt. Niet alleen is dat heerlijk, maar natuurlijk ook gezond.

Doe er wat noten, aardbeien, kaneel, gember, blauwe bessen of avocado erbij en je krijgt zelfs potentieel nog meer gezondheidsvoordelen. Elk stuk fruit kun je wel erbij doen.

Hoeveel gram is een eetlepel honing?

is honing gezond

Een eetlepel honing is 20 gram, terwijl een theelepel honing 5 gram is. Dit zijn de voedingswaarden van honing per 100 gram.[1]

Honing voedingswaardePer 100 gram
Energie321 kcal
Eiwit0,3 gram
Koolhydraten80 gram
Vet0 gram
Voedingsvezel totlaa0 gram

Honing

Misschien wist je het niet, maar honing is bijzonder gezond. Zo wordt het al duizenden jaren gebruikt als medicijn.

Honing is voornamelijk bekend om zijn ontstekingsremmende effecten, antibacteriële eigenschappen en krachtige antioxidanten.

Honing kan onder andere helpen om triglyceriden te verlagen, beschermen tegen hersenschade, helpen tegen hoesten, cholesterol, diarree en keelpijn.

En daarom is honing een gezonder alternatieve zoetstof, vergeleken geraffineerde suiker die nauwelijks tot geen voedingsstoffen bevat.

De reden waarom honing zo zoet is, is omdat honing 70 tot 80 procent suiker (fructose en glucose) bevat. Vaak wordt honing daarom ook gebruikt bij gezonde recepten.

Hoeveel gram is een eetlepel zout?

Een eetlepel zout is 15 gram. Een theelepel zout is 5 gram.

Zout

Zout is een bron van natrium. Natrium is essentieel, sinds natrium gebruikt wordt voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam.

Ook regelt natrium voor een goede werking van zenuwcellen en de bloeddruk. Te veel zout eten kan een hoge bloeddruk veroorzaken.

En een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Het komt zelden voor dat er een natriumtekort is, sinds mensen genoeg zout binnenkrijgen. Meestal krijg je je zout binnen door kaas, vlees en brood te gaan eten.

Hoge hoeveelheden zout kun je meestal vinden in bewerkte voeding en kant-en-klaarmaaltijden, zoals (diepvries)pizza’s, Italiaanse maaltijden en Oosterse maaltijden.

Hoeveel gram is een eetlepel yoghurt?

Yoghurtijs met bosvruchten

Een eetlepel yoghurt is 20 gram (20 ml). Dit zijn de voedingswaarden van magere yoghurt per 20 gram (20 ml).[1]

Yoghurt voedingswaardePer 20 gram
Energie37 kcal
Eiwit4,1 gram
Koolhydraten4 gram
Vet0,2 gram
Voedingsvezel totlaa0 gram

Yoghurt

Yoghurt, zoals Griekse yoghurt, is een heerlijke, romige en zeer voedzame voeding. Zo is Griekse yoghurt rijk aan eiwitten, mineralen en probiotica.

Griekse yoghurt bevat tal van gezonde voordelen, waaronder:

  1. Het kan bloeddruk verlagend werken
  2. Het risico op diabetes type 2 verlagen
  3. De geestelijke gezondheid verbeteren

Voeg er wat blauwe bessen, stukjes fruit, kaneel of andere extra voedzame ingrediënten toe en je krijgt zelfs nog meer gezondheidsvoordelen.

Hoeveel gram is een eetlepel bakpoeder?

Een eetlepel bakpoeder is 8 gram.

Bakpoeder

Bakpoeder is een rijsmiddel, wat ervoor zorgt dat er luchtbelletjes in beslag of deeg ontstaat, zodat het brood of gebak luchtiger wordt.

Bakpoeder wordt meestal gebruikt als het recept geen zuur ingrediënt bevat. Dit hoef je niet nodig, omdat bakpoeder al het zuur bevat.

Als een recept wel een zuur ingrediënt bevat, dan wordt meestal baking soda gebruikt. Bij sommige recepten heb je echter zowel als bakpoeder en baking soda nodig.

Hoeveel gram is een eetlepel amandelmeel?

Een eetlepel amandelmeel is 8 gram.

Amandelmeel

Zoals eerder vermeld, wordt amandelmeel gemaakt van gemalen amandelen of geblancheerde amandelen. De consistentie van amandelmeel lijkt op maïsmeel, in plaats van tarwemeel.

Amandelmeel is ideaal voor brood, pannenkoeken of koekjes. En sinds amandelmeel vrij is van gluten en lactose, kunnen meer mensen genieten van recepten die gemaakt zijn met amandelmeel.

Verder is amandelmeel rijk aan gezonde omega 3 vetten, plantaardige eiwitten, vitamine E en magnesium.

Hoeveel gram is een eetlepel azijn?

Een eetlepel azijn is 15 gram (15 ml), terwijl een theelepel azijn 4 gram (4 ml) is. Dit zijn de voedingswaarden van azijn per 100 gram.[1]

Azijn voedingswaardePer 100 gram
Energie22 kcal
Eiwit0,4 gram
Koolhydraten0,6 gram
Vet0 gram
Voedingsvezel totlaa0 gram

Azijn

Azijn kun je gebruiken voor koken, schoonmaken en tuinieren. Hierdoor is azijn een veelzijdige vloeistof.

Er zijn verschillende soorten azijn, zoals witte azijn en appelazijn.

Witte azijn heeft een sterkere smaak dan de andere soorten drinkazijn. Daarom wordt er meestal een klein beetje erin gedaan.

Witte azijn kan een fantastisch ingrediënt zijn voor recepten. Denk daarbij aan een salade, sinds een scheutje witte azijn de smaak kan verbeteren. Begin altijd met een kleine hoeveelheid en doe er meer in als het nodig is.

En dan heb je appelazijn (appelciderazijn), wat al duizenden jaren wordt gebruikt in de keuken, maar ook in de geneeskunde. Zo kan appelazijn helpen met afvallen, bloedsuikerspiegels en tegen indigestie.

Hoeveel gram is een eetlepel appelmoes?

Een eetlepel appelmoes is 20 gram. Dit zijn de voedingswaarden van appelmoes zonder suiker uit blik/glas per 100 gram.[1]

Appelmoes voedingswaardePer 100 gram
Energie48 kcal
Eiwit0,2 gram
Koolhydraten10,7 gram
Vet0 gram
Voedingsvezel totlaa1,4 gram

Appelmoes

Appelmoes is gemaakt op basis van goudreinetten appels en wordt meestal als bijgerecht of nagerecht gegeten.

Traditioneel worden de goudreinetten appels gebruikt, omdat deze appels zoetzuur zijn met een zacht vruchtvlees.

Appels zijn een van de meest populairste fruitsoorten. Het is een heerlijk fruit met bomvol gezondheidsvoordelen.

Normale appels kunnen beter helpen met afvallen vergeleken appelmoes. Dit komt omdat appels je een sneller voller gevoel geeft.[2]

Appels kunnen ook helpen het risico op hartaandoeningen te verlagen. Dit komt waarschijnlijk door de oplosbare vezels en antioxidanten.[3]

Het is belangrijk om te weten dat klaargemaakte appelmoes in de supermarkt meestal ongezond zijn.

Maak daarom zelf je appelmoes, zo voorkom je veel toegevoegde suikers en andere ingrediënten waardoor de zelf gemaakte appelmoes ieder geval gezonder blijft.

Hoeveel gram is een eetlepel ahornsiroop?

Een eetlepel ahornsiroop is 15 gram. Dit zijn de voedingswaarden van ahornsiroop per 100 gram.[1]

Ahornsiroop voedingswaardePer 100 gram
Energie269 kcal
Eiwit0 gram
Koolhydraten67,2 gram
Vet0,1 gram
Voedingsvezel totlaa0 gram

Ahornsiroop

Ahornsiroop wordt ook wel esdoornsiroop of maple syrup genoemd. Het is een zoete stroop dat gemaakt wordt van het sap van de esdoornboom.

Het is een populaire stroop, waarvan meestal beweerd wordt dat het een gezonder en voedzamer is dan suiker.

En dit klopt ook, soort van. Ahornsiroop bevat mineralen en antioxidanten, in tegenstelling tot geraffineerde suiker.

Maar ahornsiroop bevat nog steeds boordevol suikers. En te veel suikerinname kan een belangrijke oorzaak zijn voor verschillende ziektes, zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en obesitas.

Geraffineerde suiker vervangen door ahornsiroop is een goede keuze, maar het blijft een voedingsmiddel die niet als gezond kan worden gezien.

Hoeveel gram is een eetlepel olijfolie?

Een eetlepel olijfolie is 15 gram (15 ml), terwijl een theelepel olijfolie 4 gram (ml) is. Dit zijn de voedingswaarden van olijfolie per 100 gram.[1]

Olijfolie voedingswaardePer 100 gram
Energie900 kcal
Eiwit0 gram
Koolhydraten0 gram
Vet100 gram
Voedingsvezel totlaa0 gram

Olijfolie

Olijfolie is gezond en voedzaam. Het is rijk aan gezonde omega 3 vetten en bevat grote hoeveelheden antioxidanten.

Hierdoor heeft olijfolie sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Ontstekingen worden beschouwd als een belangrijke oorzaak voor chronische ziekten, zoals:

  • Artritis
  • Diabetes type 2
  • Hartaandoeningen
  • Obesitas
  • Ziekte van Alzheimer

Er zijn verschillende soorten olijfolie, het is daarom belangrijk om de juiste te gaan kiezen. Zo bevat Extra Virgin olijfolie meer antioxidanten dan de meer verfijnde olijfoliesoort.

Hoeveel gram is een eetlepel boter?

Ghee boter

Een eetlepel boter is 15 gram. Dit zijn de voedingswaarden van boter ongezouten per 100 gram.[1]

Boter ongezouten voedingswaardePer 100 gram
Energie737 kcal
Eiwit0,7 gram
Koolhydraten1,1 gram
Vet81,2 gram
Voedingsvezel totlaa0 gram

Boter

Boter wordt gebruikt als smeersel, maar ook voor bakken en koken. Meestal is boter ongeveer 80% vet, terwijl de rest water is.

Boter is voornamelijk rijk aan vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K. Echter is boter niet heel erg voedzaam, gezien de grote aantallen verzadigde vetten en calorieën.

Ken jij trouwens de ghee boter? Een gezonder alternatieve voor de normale boter. Super lekker.

Omrekentabel (Amerikaanse meeteenheid)

Een makkelijker manier om de juiste hoeveelheid gewicht te krijgen is om gebruik te gaan maken van conversie maatschepjes.

Hierin staan namelijk de exacte hoeveelheid tsp, tbsp of cups. De volgende hoeveelheden zijn niet exact, maar afgerond.

Hoeveelheid Amerikaanse matenMetrieke equivalent
1/2 teaspoon (tsp)2,5 ml (1 theelepel)
1 teaspoon (tsp)5 ml (2 theelepels)
1 tablespoon (tbsp of TB)15 ml (1 eetlepel)
1/8 cup30 ml
1/4 cup60 ml
1/2 cup120 ml
1 cup240 ml
1 1/2 cups350 ml
2 cups475 ml