Het is niet lekker om duffe en slappe groenten te gaan eten, daarom zou het beter zijn als je weet hoe je nu sperziebonen goed kan koken om dat te gaan voorkomen.
Met behulp van dit artikel, zul je weten hoe je gemakkelijk geweldige sperziebonen kan koken.
Een van de vele voordelen van gekookte sperziebonen is dat je het makkelijk kan gaan eten als een lekkere gezonde snack, of voor onderweg.
Dus naast dat je sperziebonen bij een recept kan toevoegen, kun je de resterende sperziebonen bewaren en op een later moment gaan eten als een snack.
De resterende sperziebonen kun je maximaal vier dagen bewaren in de koelkast in een luchtdicht bakje.
En sinds sperziebonen groenten zijn, krijg je ook nog eens nodige gezonde voordelen binnen. Sperziebonen zijn namelijk rijk aan vitamines zoals A, C en K, maar ook mineralen zoals calcium, magnesium en zink.
Om de sperziebonen gaan koken, gaan we de kooktechniek blancheren gebruiken. Blancheren betekent dat het voedsel (voornamelijk fruit en groenten) wordt gekookt waarna het dan in koud water wordt gelegd.
Blancheren is goed voor als je de juiste smaak of kleur wilt krijgen, wat je niet kan krijgen bij gewoon koken. Ook wordt het gebruikt om voedingsmiddelen te gaan conserveren voor later gebruik.
Zo kook je gemakkelijk sperziebonen:
Hoe lang sperziebonen koken?
Het duurt ongeveer 10 minuten om sperziebonen te gaan koken.
Maar je kunt het ook koken van 12 tot 15 minuten. Het is afhankelijk van hoe je de sperziebonen wilt hebben. Hoe langer je sperziebonen kookt, hoe meer smaak je krijgt.
Als je wilt weten of de sperziebonen gaar zijn, kun je erin prikken met vork en eventueel gaan proeven.
Eerst kook je de sperziebonen 2 tot 3 minuten in kokend water totdat de sperziebonen heldergroen zijn. Daarna doe je de sperziebonen in ijskoude water voor 5 minuten.
Sperziebonen voordelen
Sperziebonen zijn voedzaam, daarom kunnen sperziebonen helpen jouw gezondheid te verbeteren. Hieronder staan enkele gezondheidsvoordelen van sperziebonen.
1. Sperziebonen zijn goed voor het hart
Sperziebonen bevatten geen cholesterol, maar wel vezels. Vezels kunnen helpen het slechte LDL cholesterol te verlagen.
Sperziebonen kunnen ook helpen de bloeddruk verlagen en ontstekingen verminderen. Hierdoor zijn sperziebonen dus goed voor het hart.
2. Sperziebonen zijn goed voor om gezond gewicht te behouden
Sperziebonen zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Sperziebonen zijn goed voor om je gewicht te behouden, want sperziebonen:
- Bevatten geen vet
- Zijn niet hoog in calorieën (slechts 25 kcal per 100 gram)
- Zijn koolhydraatarm
- Bevatten weinig suikers
3. Sperziebonen zijn rijk aan vitamines en mineralen
Sperziebonen bevatten de volgende vitamines en mineralen:
- Vitamine A
- Vitamine B1
- Vitamine B3
- Vitamine B6
- Vitamine C
- Vitamine E
- Vitamine K
- Calcium
- Fosfor
- IJzer
- Kalium
- Magnesium
- Zink
4. Sperziebonen zijn eiwitrijk
Het lichaam heeft eiwitten nodig, zodat het verschillende functies kan uitvoeren. Denk hierbij aan maken van nieuwe cellen en behouden van spiermassa.
Maar wist je ook dat eiwitten nodig zijn zodat het lichaam jouw haar, huid, nagels, botten en organen kan onderhouden?
Eiwitten zijn een belangrijke macronutriënt en sperziebonen bevatten gelukkig veel daarvan. Vergeet daarom ook niet om genoeg eiwitten per dag te gaan eten.
Sperziebonen voedingswaarden
Hier staan de voedingswaarden van gekookte sperziebonen, per 100 gram.
Sperziebonen Voedingswaarden | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 25 kcal |
Vet | 0,4 gram |
Eiwit | 1,8 gram |
Koolhydraten | 2,2 gram |
Voedingsvezels Totaal | 2,9 gram |
Bron: NEVO-online versie 2019/6.0, RIVM, Bilthoven.
Sperziebonen zijn waarschijnlijk niet de eerste voedsel die in je gedachten komt. Maar als je wel van plan bent om sperziebonen te gaan koken, doe het ook.
Sperziebonen zijn voedzaam en daardoor gezond.