Eieren zijn niet alleen lekker, maar ook erg voedzaam.
Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B2, vitamine B5, vitamine B12, fosfor en selenium. Ook bevatten eieren de macronutriënten eiwit en vet.
Hierdoor krijg je veel gezondheidsvoordelen, waardoor het risico op allerlei ziektes verminderd wordt.
Eiwitten bijvoorbeeld, kunnen helpen met onder andere:
- De eetlust verminderen[1]
- Botmassa onderhouden[2]
- Spiermassa behouden tijdens afvallen[3]
- Metabolisme stimuleren[4]
- Het slechte LDL cholesterol verlagen[5]
Hoeveel eiwitten je krijgt, ligt aan de grootte van het ei. Hier is een simpel overzicht dat laat zien hoeveel eiwitten verschillende eieren bevatten:
Ei gewichtsklasse | Gram eiwit |
---|---|
Small | 4,9 gram |
Medium | 5,7 gram |
Large | 6,5 gram |
Extra Large | 8,2 gram |
Deze hoeveelheden zijn echter schattingen. Het ligt namelijk aan wat voor soort ei het is en hoeveel gram deze weegt.
En hier staan de gewichtsklassen van eieren:
Soort ei | Gewichtsklasse |
---|---|
Small | Minder dan 53 gram |
Medium | 53 – 63 gram |
Large | 63 – 73 gram |
Extra Large | 73 gram en meer |
Vanwege de verschillende gewichtsklassen, zijn daarom de kooktijden anders. Alle ei kooktijden die hieronder staan gebruiken de middelgrootte ei, maar niet als het anders vermeldt is.
Veel mensen denken dat eieren de slechte cholesterol verhoogt waardoor je (ernstige) aandoeningen kan krijgen. Dit is echter onjuist.
Studies hebben namelijk aangetoond dat eieren het goede HDL cholesterol verhoogt en dat gezonde mensen veilig 1 tot 3 eieren per dag kunnen gaan eten.[6][7]
Eieren zijn dus gezond, en nu wil je vast gaan weten hoe je de perfecte ei kookt. Hieronder staan de meest gestelde vragen over eieren koken.
Hoe lang moet je een ei koken?
Hoe lang je een ei moet koken duurt ongeveer 4 – 5 minuten in koud water. Hiermee maak je een zachtgekookt ei.
Om een halfzacht ei te koken duurt het 5 – 6 minuten en voor een hardgekookte ei 8 tot 12 minuten, vanaf koud water. Hoe langer je het ei kookt, hoe minder zacht en vloeibaar het wordt.
Je kunt ook eieren koken in kokend water, dit duurt dan minder. Wil je liever een ei koken in kokend water? Hier is hoe je een ei kookt in kokend water.
Hoe lang kook je een ei in kokend water?
Het duurt ongeveer 3 – 4 minuten om een ei te koken in kokend water. Met de 3 – 4 minuten kooktijd maak je een zachtgekookt ei.
Wil je een halfzacht ei koken in kokend water? Laat het dan 4 – 5 minuten staan. Voor een hardgekookt ei moet je het 8 – 10 minuten koken.
Hoe lang kook je een hardgekookt ei?
Zo lang moet je een hardgekookt ei koken:
Ei gewichtsklasse | Hoe lang hardgekookt ei koken |
---|---|
Small ei | 5 – 7 minuten |
Medium ei | 6 – 8 minuten |
Large ei | 7 – 9 minuten |
Extra Large ei | 9 – 13 minuten |
Deze tijden zijn gebaseerd op koken met kokend water.
Hoe lang kook je een gepocheerd ei?
Het duurt 3 – 5 minuten om een gepocheerd ei te koken. Voor zacht gepocheerd ei, laat je het ei 3 minuten koken. Voor een hardere gepocheerd ei, laat je het 5 minuten koken.
Gepocheerd ei koken is een techniek om een ei te koken zonder schaal. Het is niet moeilijk om gepocheerd ei te koken. Hier is een stappenplan voor hoe je makkelijk een gepocheerd ei kookt:
- Vul een pan met water. Kook het water totdat het kokend water wordt.
- Voeg een scheut azijn toe. Azijn zorgt ervoor dat het eiwit snel stolt.
- Maak met een lepel een draaikolk in het water en voeg langzaam het ei toe. Je ziet nu dat het eiwit langzaam om het eigeel vouwt.
Hier is een video dat laat zien hoe je gemakkelijk een gepocheerd ei kan gaan maken:
Hoe lang kook je een zachtgekookt ei?
Een zachtgekookt ei koken duurt 4 – 5 minuten. Het ligt nogmaals aan de gewichtsklasse van het ei, maar voor alle eieren is tussen de 4 – 6 minuten voldoende om een zachtgekookt ei te maken.
Eigenlijk is het een beetje van trial-and-error (proberen en missen).
Zodra je meerdere keren eieren hebt gekookt op verschillende kooktijden, zal je vanzelf weten hoe lang je een ei moet gaan koken.
Hoe lang eieren koken in airfryer?
Het duurt 14 – 16 minuten om eieren te koken in de airfryer, op 130 °C.
Als je een airfryer hebt en je wel jouw eieren koken met een airfryer, kun je dit makkelijk doen. Dit is een goede alternatieve manier om eieren te gaan koken.
Het is belangrijk om te weten dat het bij jouw airfryer andere ei kooktijden kan zijn. Dit heeft te maken met verschillende factoren, zoals hoeveel Watt jouw airfryer heeft en of je een kleine of een grote airfryer hebt.
Probeer daarom eerst met twee eieren en niet meer, om te zien of de eieren goed gekookt zijn.
Hoe lang eieren koken in de oven?
Eieren koken in de oven duurt 30 minuten. Hier is een stappenplan voor hoe je eieren kookt in de oven:
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Doe als een test, 2 eieren in de oven.
- Kook de eieren voor ongeveer 30 minuten lang.
- Doe daarna de eieren in een kom met (ijs)koud water en wacht 10 minuten, zodat ze volledig gekoeld zijn.
Eieren koken in de oven is een fantastische manier om eieren te koken, want de eierschalen zullen niet barsten of splinteren.
Ook kun je binnen een korte tijd heel veel eieren maken, wat handig is als je veel mensen moet gaan serveren.
Hoe lang eieren koken in magnetron?
Eieren koken in de magnetron duurt 1 – 2 minuten op de laagste stand. Het ligt natuurlijk aan jouw magnetron, dus je zal moeten proberen en missen.
Toch maar zo snel mogelijk eieren koken? Dan is de magnetron een goede keuze om eieren te koken.
Een voordeel van eieren koken in de magnetron is dat je de meeste voedingsstoffen beter behoudt. Niet alleen is het sneller om eieren te koken, maar het bespaart ook meer energie.
Nadelen van eieren koken in de magnetron is dat het ei uitdroogt, het risico op overkoken verhoogd wordt (als je niet goed oplet op de tijd) en dat de schil kan ontploffen.
Maar dit kun je makkelijk oplossen, door het ei paar keer te doorboren in een kommetje.
Kippeneieren voedingswaarden
Hieronder staan de voedingswaarden van de verschillende soorten eieren.
Kippeneieren gekookt, per 100 gram.[8]
Kippeneieren gekookt | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 128 kcal |
Vet | 8,8 gram |
Eiwit | 12,3 gram |
Koolhydraten | 0 gram |
Scharrel kippeneieren gekookt, per 100 gram.[8]
Scharrel kippeneieren gekookt | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 125 kcal |
Vet | 8,5 gram |
Eiwit | 12,2 gram |
Koolhydraten | 0 gram |
Biologische kippeneieren gekookt, per 100 gram.[8]
Biologische kippeneieren gekookt | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 126 kcal |
Vet | 9,5 gram |
Eiwit | 12,7 gram |
Koolhydraten | 0 gram |
Mais kippeneieren gekookt, per 100 gram.[8]
Mais kippeneieren gekookt | Per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 148 kcal |
Vet | 10,7 gram |
Eiwit | 13 gram |
Koolhydraten | 0 gram |
4 Eieren koken tips
Nu je weet hoe je eieren moet koken op verschillende manieren, zijn hier 4 handige ei koken tips die je kan gaan gebruiken. Het maakt eieren koken een stuk makkelijk.
Eieren koken met eierkoker
Heb je haast, moet je anderen dingen doen en wil je niet voortdurend opletten op jouw eieren, zodat ze niet overgekookt worden? Of misschien zijn de eieren hardgekookt, terwijl jij zachtgekookte eieren wilden hebben.
Wat de reden ook mag zijn, een eierkoker is de beste oplossing. Met een eierkoker kun je namelijk jouw eieren exact koken zoals jij het wilt hebben.
Meestal geven eierkokers een waarschuwing geluid, zodat je precies weet dat het klaar is. Sommigen hebben zelfs een droogkook-beveiliging en andere extra functies.
Eieren koken met azijn
Als je eieren wilt gaan pocheren, dan is het aanbevolen om eerst azijn toe te voegen in de pan.
Azijn zorgt namelijk ervoor dat het eiwit snel stolt. Gebruik 1 – 2 theelepels en je zal de azijn smaak niet gaan proeven.
Eieren koken met citroensap
Citroensap wordt vaak gebruikt om eieren te koken. Niet vanwege de smaak of gezondheidsvoordelen, maar omdat citroensap de eierschaal helpt intact te blijven.
Dit komt vanwege het zuur van het citroensap.
Voordat je het ei kookt in de pan, kwast wat citroensap op het ei. Doe het ei daarna in de pan en kook het ei hoe lang je wilt. Na het koken, kun je de eierschaal makkelijker pellen terwijl het intact is gebleven.
Eieren koken voor volgende dag
Ja, je kunt eieren koken voor de volgende dag. Zodra je klaar bent met koken, doe de gekookte eieren binnen 2 uur in de koelkast.
Dit moet je doen omdat tijdens het koken, de beschermende laag van de eierschaal verwijderd wordt. Vervolgens kunnen de bacteriën in het ei komen.
Je kunt het eieren maximaal een week in de koelkast bewaren.
In het kort: Ei koken
Eieren zijn gezond, want ze kunnen helpen het risico op verschillende ziekten te verlagen, terwijl ze veel gezonde voordelen geven.
In dit artikel heb je geleerd hoe lang je eieren moet koken op verschillende manieren, zoals kokend water, oven, airfryer en magnetron. Ook heb je geleerd hoe lang het ongeveer duurt om zachtgekookt, halfzacht gekookt en hardgekookt eieren te maken.
Je weet dus nu hoe lang je eieren moet koken, maar hoe zit het met eieren bewaren? Hoe lang kun je eieren gaan bewaren? Voor deze vraag is er een apart artikel gemaakt.