Hoe Lang Bloemkool Koken?

Bloemkool is een zeer voedzame groente en brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Bijvoorbeeld, bloemkool bevat veel vezels. Hierdoor kan bloemkool helpen tegen een hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes, hartziekten en meer.[1]

Bloemkool kan helpen tegen osteoporose (afnemen van botsterkte) vanwege de vitamine K en een stof genaamd choline kan bloemkool ook helpen met het geheugen, leren, slapen en bewegen.[2][3]

Bloemkool is slechts 25 kcal per 100 gram en is rijk aan vitamines en mineralen[4], waaronder:

 • Vitamine B6
 • Vitamine C
 • Calcium
 • Foliumzuur
 • Fosfor
 • Kalium
 • Magnesium

Door al deze redenen is bloemkool een fantastisch voedingsmiddel die je moet gaan eten. Omdat dit een gezonde levensstijl ondersteunt.

Hoe lang bloemkool koken?

Bloemkool koken duurt 5 – 7 minuten, maar het ligt eraan hoe groot de gesneden stukken bloemkool zijn.

Bloemkool koken is snel en makkelijk. Hier is een stappenplan hoe je bloemkolen kan voorbereiden voordat je het gaat koken.

 1. Snij de roosjes van de hoofdstengel.
 2. Doe de bloemkool roosjes in een pan gevuld met genoeg water, zodat de roosjes (bijna) bedekt zijn.
 3. Optioneel: voeg een snuifje zout toe.
 4. Kook de bloemkool roosjes voor 5- 7 minuten totdat het gaar is. Je kunt met een vork in het roosje prikken om te checken of het goed gekookt is.
Hoe Lang Bloemkool Koken?

Hoe Lang Bloemkool Koken?

4 from 6 votes
Recipe by Team Fitium Course: DinerCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

3

minutes
Cooking time

5

minutes
Calories

25

kcal
Total time

8

minutes

Hoe lang bloemkool koken? Bloemkool koken duurt ongeveer 5 – 7 minuten. Maar hoe zit het met bloemkool stomen of in de oven roosteren?

Ingrediënten

 • Bloemkool

 • Snuifje zout

 • Optioneel: olijfolie of avocado olie

 • Optioneel: peper

Voorbereidingswijze

 • Snij de roosjes van de hoofdstengel.
 • Doe de bloemkool roosjes in een pan gevuld met genoeg water, zodat de roosjes (bijna) bedekt zijn.
 • Optioneel: voeg een snuifje zout toe.
 • Kook de bloemkool roosjes voor 5- 7 minuten totdat het gaar is. Je kunt met een vork in het roosje prikken om te checken of het goed gekookt is.

Hoe lang bloemkool stomen?

Liever bloemkool stomen dan koken? Ook bloemkool stomen is makkelijk. Volg deze stappenplan om bloemkool te gaan stomen:

 1. Doe een beetje water in een pan.
 2. Voeg de gesneden bloemkool roosjes in de pan toe.
 3. Optioneel: voeg een snuifje zout toe.
 4. Pak de deksel en zet het op de pan, zodat het nu gaat stomen.
 5. Wacht nu van 4 minuten (knapperig) tot 8 minuten (zacht), zodat de bloemkool stoomt. Hoelang je de bloemkool stoomt, ligt aan jouw voorkeur.

Hoe lang moet bloemkool in de oven?

Wil je de bloemkool koken in de oven? Ook dit is simpel. Enige wat je extra nodig moet hebben is een olijfolie of avocado olie. Het is ook aanbevolen om zout en peper te gaan gebruiken.

Zo kook je bloemkool in de oven:

 1. Doe alle ingrediënten (bloemkool roosjes, olijfolie, peper, enz.,) in een kom en mix het door elkaar.
 2. Leg de roosjes verspreid op de bakplaat.
 3. Laat het 25 – 30 minuten roosteren totdat de roosjes goudkleurig worden aan de randen. Pak een bloemkool roosje om te checken of het klaar is.

Hoe lang bloemkool bewaren?

Bloemkool kun je tot een jaar bewaren. Als je bloemkool wilt gaan bewaren, dan is invriezen de beste keuze. Maar je moet niet simpelweg de bloemkool in de vriezer leggen, je moet namelijk de bloemkool eerst gaan blancheren.

Met blancheren wordt het voedsel gekookt waarna het meteen in een pan of kom met ijskoude water wordt gezet. Na blancheren, kun je de bloemkool invriezen en bewaren. Hierdoor zal de textuur van de bloemkool beter bewaard worden.

Zo bewaar je bloemkool:

 1. Doe water in de pan en wacht totdat het water kookt. Zet daarna een andere pan of kom met ijskoud water, deze zal je straks nodig hebben.
 2. Doe de bloemkool roosjes in de pan en kook deze voor 5 minuten.
 3. Na de 5 minuten, doe de bloemkool roosjes meteen in de pan/kom met ijskoud water. Laat ze 3 minuten erin en doe ze daarna op een vergiet.
 4. Leg de roosjes daarna op een sheet, en bevries het 1 – 2 uur. Daarna kun je de roosjes in een zakje of bakjes stoppen en in de vriezer leggen.

Je kunt de bevroren bloemkool roosjes voor een jaar bewaren, maar de kwaliteit gaat wel achteruit hoe langer het in de vriezer blijft.

Hoe lang is bloemkool houdbaar?

Bloemkool is 2 weken lang houdbaar in de koelkast, als het nog in de plastic verpakking zit. Als je de bloemkool snijdt en in een plastic zak of luchtdichte doosje doet, gaat het een week lang mee in de koelkast.

Langer bloemkool bewaren? Blancheer de bloemkool eerst en bewaar het in de vriezer. Zie Hoe lang bloemkool bewaren? voor meer informatie.