Helpt Water Met Citroensap Bij Afvallen?

Er zijn veel gezondheidstrends die uit het niets populair worden.

Denk daarbij aan zoals het drinken van citroensap elke ochtend, of een nieuw dieet die belooft dat je kilo’s kan gaan afvallen in een zeer korte tijd.

We weten natuurlijk dat het dieet gedeelte ongezond en niet aanbevolen is. Maar hoe zit het met het drinken van citroensap elke ochtend?

Kan het drinken van citroensap werken als een detox? Of hoe zit het met de andere gezonde voordelen en mythes van citroensap?

In dit artikel zul je de voordelen en nadelen van citroensap lezen, en waarom het niet voor iedereen aanbevolen is.

Helpt citroensap bij afvallen?

Ja, citroensap kan helpen bij afvallen. Maar niet vanwege de redenen die jij denkt, want het is namelijk niet het citroensap die gewichtsverlies veroorzaakt.

Het is namelijk de water die jou kan helpen met afvallen. Water, dus ook water met citroen, kan helpen de gewichtsverlies te bevorderen.

De timing van water drinken is kan belangrijk zijn, terwijl sommige mensen zeggen van niet. Maar ook dit heeft een goed reden.

Studies tonen aan dat als je een half uur voor een maaltijd water drinkt, dit het meest effectieve manier is om te gaan afvallen. Je wordt namelijk sneller vol, waardoor je minder calorieën consumeert.[1][2]

Als je de keuze hebt tussen koud of warm water, kies dan koud. Want het lichaam verbruikt meer calorieën om de koude water op te gaan warmen, zodat hetzelfde temperatuur wordt als de lichaamstemperatuur.

Water (met citroensap) vermindert niet alleen de eetlust, het kan ook de stofwisseling versnellen.

Een studie toont aan het drinken van 500 ml water de stofwisseling met tot wel 30% verhoogd was voor 1.5 uur.[3]

Dus het is niet per se het citroensap die helpt met afvallen, het is het water die dat doet.

Als je meer water drinkt door een halve geperste citroensap (ongeveer 5 calorieën) erin te doen, dan is dat prima. Je krijgt tenminste extra vitamine C en antioxidanten binnen.

Samenvatting:

Water kan helpen om de eetlust te verminderen en te gaan bij afvallen. Als je meer water drinkt door citroensap erin te doen, dan is dat een goede keuze.

Citroensap is laag in calorieën

Water met citroensap

Water met citroensap is een caloriearme drank. Als je een halve citroen perst, kun je uitgaan dat dit slechts ongeveer 5 calorieën bevat.

Daarom is water met citroensap een veel gezondere alternatief dan smoothies.

Smoothies zijn vaak stiekeme dikmakers, dit komt vanwege de hoge hoeveelheden suikers en calorieën.

Als je een glas water met citroensap vergelijkt met andere sappen, kun je zien dat water met citroensap een betere keuze is voor afvallen:

  • Een glas vers geperste sinaasappelsap bevat ongeveer 100 calorieën
  • Een glas vers geperste bosvruchtensap bevat ongeveer 100 calorieën
  • Een glas vers geperste granaatappelsap bevat ongeveer 105 calorieën

Zoals je kan zien bevatten andere sappen veel meer calorieën, vergeleken een glas water met citroensap.

Als je dus je dagelijkse glas verse sinaasappelsap vervangt met water met citroensap, heb je al snel een 100 calorieën tekort.

Daarom is water met citroensap ook een uitstekende gezonde drank bij je maaltijden. Je totale calorieën van je maaltijd wordt hierdoor verminderd.

Dus, hoewel water met citroensap niet calorievrij is, bevat het zo weinig calorieën dat dit een fantastische alternatief is voor andere dranken die hoge hoeveelheden calorieën bevatten.

Samenvatting:

Water met citroensap bevat weinig calorieën, waardoor het een goede vervanging is voor gebruikelijke sapjes die relatief veel calorieën bevatten, zoals sinaasappelsap en granaatappelsap.

Citroensap kan uitdroging voorkomen

Water met citroen

Niet genoeg drinken kan het risico op uitdroging verhogen.

Uitdroging kan (ernstige) complicaties veroorzaken. Deze complicaties zijn onder andere hitteberoertes, flauwvallen, nierstenen en bloeddrukdalingen.

Het drinken van water met citroensap zorgt ervoor dat je gehydrateerd wordt, waardoor het risico op uitdroging verminderd wordt.

Het is belangrijk om de symptomen van uitdroging vroeg te herkennen. Uitdroging symptomen zijn onder andere:

  • Droge mond
  • Donkere urine
  • Duizeligheid
  • Verwarring
  • Vermoeidheid

Zoals eerder vermeld, als je meer water drinkt door citroensap erin te doen, dan is dat goed. Het is niet het citroensap die uitdroging voorkomt, maar water.

Samenvatting:

Water kan het risico op uitdroging verminderen. Als je meer water drinkt door citroensap te gaan toevoegen, is dat een goede keuze.

Citroensap kan het lichaamstemperatuur reguleren

Gehydrateerd zijn is niet alleen belangrijk om uitdroging te voorkomen, maar ook om de lichaamstemperatuur te gaan reguleren.

Als je fysiek zit te trainen, of als het warm weer is, begin je natuurlijk te gaan zweten zodat het lichaam zich afkoelt.

Als je veel zweet, verlies je ook veel water. En als je niet genoeg drinkt, kan het lichaamstemperatuur stijgen sinds het lichaam zichzelf niet efficiënt kan afkoelen.

Het drinken van water (met citroensap) kan daarom helpen het lichaamstemperatuur beter te gaan reguleren.

Samenvatting:

Het drinken van genoeg water (met citroensap) helpt de lichaamstemperatuur te gaan reguleren, omdat je beter gehydrateerd bent. Door zweten kun je veel vocht verliezen.

Citroensap kan helpen met mentale en fysieke prestaties

Citroen persen

We weten nu dat goed gehydrateerd zijn helpt met de lichaamstemperatuur en uitdroging. Maar het kan ook helpen mentale- en fysieke prestaties te verbeteren.

Dit heeft namelijk te maken met het vochtverlies tijdens zweten. Zoals eerder vermeld, kan water met citroensap helpen tegen uitdroging.

Een studie toont aan dat uitdroging kan leiden tot verminderde mentale- en fysieke prestaties en verminderde motivatie.[4]

Het is mogelijk dat je niet goed gehydrateerd bent zonder dat je het zelf weet. Dus als je intensief traint en daardoor zweet, is het belangrijk om genoeg water te gaan drinken.

En dit geldt natuurlijk ook voor in andere situaties, zoals zweten door hitte.

Samenvatting:

Genoeg water (met citroensap) drinken kan door uitdroging veroorzaakte, verminderde mentale en fysieke prestaties voorkomen.

Citroensap kan helpen tegen hoofdpijn

Uitdroging voorkomen is belangrijk, en hier komt nog een reden erbij.

Uitdroging kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn of zelfs migraine kan krijgen.[5][6]

Dus als je genoeg water drinkt, verminder je de kans op uitdroging. Dit kan daarom ook helpen met hoofdpijn.[7]

Samenvatting:

Uitdroging kan hoofdpijn en migraine veroorzaken. Water (met citroensap) kan helpen tegen hoofdpijn, omdat het risico op uitdroging verminderd wordt.

Is citroensap veilig?

Citroensap

Er zijn veel foute informatie en mythes op het internet over water met citroensap.

Water met citroensap drinken is prima en niet slecht. De grootste voordeel van water met citroensap drinken, is dat je beter gehydrateerd wordt.

Als je dus water met citroensap lekker vindt en daardoor meer water gaat drinken, ga je gang en ga zo door.

Er is echter geen “detox” als je water met citroensap drinkt. De afvalstoffen in het lichaam die verwijderd kunnen worden, komt simpelweg door het water.

Maar je krijgt wel paar gezonde voordelen binnen. Zo krijg je door water met citroensap meer vitamine C, kalium en antioxidanten binnen.

Naast water met citroensap, kun je ook andere soorten dranken drinken. Denk daarbij aan water met mint of water met aardbeien en komkommers.

Dit zijn lekkere en simpele manieren om ervoor te zorgen dat je meer water drinkt. Maar verwacht niet dat zulke dranken jouw lichaam “detoxen/schoonmaken”.

Dat doen ze namelijk niet.

Je hebt meer nodig dan alleen water, zoals vitamines, mineralen, vezels, gezonde vetten, eiwitten, enzovoort.

En dit krijg je door een goed, gezonde en gebalanceerde dieet te gaan volgen. Zorg ervoor dat je onder andere genoeg dagelijks fruit en groente eet.