Gezondste Havermoutpap Maken

Havermoutpap is één van de meest gegeten ontbijtgerechten, en dat is geen verrassing.

Want niet alleen is havermoutpap natuurlijk heerlijk, maar het bevat ook boordevol gezonde voedingsstoffen om je dag goed mee te beginnen.

Iedereen heeft een eigen havermoutpap stijl. Denk daarbij aan de hoeveelheid havermout, soorten fruit die je kunt toevoegen en andere bepaalde ingrediënten om het meer persoonlijker te maken.

Je kunt nog steeds de volgende gezonde voordelen krijgen, ongeacht wat voor type havermoutpap je maakt:

Daarnaast kun je havermoutpap ook veganistisch en glutenvrij maken. Je bent vrij om verschillende ingrediënten toe te gaan voegen in je havermoutpap.

Hierdoor kun je volledig creatief zijn en jouw persoonlijke havermoutpap maken. Hier zijn toppings ideeën voor je havermoutpap:

  • Fruit: aardbeien, bananen, bessen, appels, gedroogd fruit (zoals dadels, rozijnen, abrikozen, kokos) of bevroren fruit (zoals mango’s, bessen).
  • Noten: amandelen, walnoten, pecannoten, hazelnoten, cashewnoten of pistachenoten.
  • Zaden: lijnzaad, zonnebloempitten, chiazaden of pompoenpitten.
  • Kruiden: gember, kaneel of nootmuskaat.
  • Zoetstoffen: bruine suiker, ahornsiroop of honing.

Dus niet alleen is havermoutpap heerlijk en gezond, maar je kunt het gaan maken zoals jij het wilt. Het is niet moeilijk om te maken, het geeft je veel energie en je krijgt een goed gevoel erbij.

Hier is hoe je de beste havermoutpap maakt:

Gezondste Havermoutpap Maken

Gezondste Havermoutpap Maken

5 from 20 votes
Recipe by Team Fitium Course: OntbijtCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Servings

1

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

7

minutes
Calories

150

kcal
Total time

12

minutes

De lekkerste en gezondste havermoutpap maken doe je zo. Met slechts 3 ingrediënten kun je gemakkelijk havermoutpap maken.

Ingrediënten

  • 150 ml water of melk

  • 1/2 kopje havermout

  • kaneel

  • 6 aardbeien

  • 1 sinaasappel

Voorbereidingswijze

  • Voeg water of melk, havermout, en zeezout toe aan een pan op middelhoog/hoog vuur.
  • Wacht tot dat het kookt, zet dan het vuur lager en blijf 5 – 7 minuten koken.
  • Roer af en toe tijdens het koken.
  • Zodra de havermout het water of melk heeft opgenomen en romig is, is het klaar.
  • Voeg als laatst kaneel, gesneden aardbeien en sinaasappel erop als toppings.

Notitie

  • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.
  • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.

Tip: havermoutpap is lekker als ontbijt, net zoals havermelk. Havermelk is een heerlijke en goede keuze voor de gedurende dag.

Bekijk ook eens deze heerlijke milkshake recepten: aardbeien milkshake, bananen milkshake, chocolade milkshake en vanille milkshake.

Havermoutpap maken tips

Havermout

Om je havermoutpap nog lekkerder te maken, zijn hier de beste havermoutpap tips.

  1. Besteed goed aandacht aan de verhouding tussen haver en water. Als je meer water gebruikt, kan het te papperig en soepig worden.
  2. Maar gebruik je te weinig water, worden mogelijk niet alle haver volledig gaar. De hoeveelheid water wordt meestal afgedrukt op de haver verpakking.
  3. Vergeet ook het zout niet, want het zout kan echt een groot verschil maken. Zout zorgt ervoor dat de havermoutpap meer smaak krijgt.

Havermoutpap gezonde voordelen

Havermoutpap is dus voedzaam en gezond. Maar hoe gezond is havermoutpap eigenlijk? Wat zijn de gezonde voordelen van havermoutpap?

De havermout kan tal van gezondheidsvoordelen bieden. Mix dit samen met onder andere fruit en bessen, en je krijgt zelfs nog meer potentiële gezondheidsvoordelen.

Havermout vitamines en mineralen

Havermout zit boordevol met verschillende vitamines en mineralen. Deze vitamines en mineralen zijn:

  • Vitamine B1
  • Vitamine B5
  • Foliumzuur
  • Koper
  • Magnesium
  • Mangaan
  • IJzer
  • Fosfor
  • Zink

Vezels

Havermoutpap bevatten vezels genaamd bèta glucanen. Bèta glucanen zijn oplosbare vezels die onder andere kunnen helpen om de stoelgang te bevorderen.

Deze vezels kunnen ook helpen om het slechte LDL-cholesterol te verlagen, de eetlust te verminderen en de productie van het hongerhormoon ghreline te verminderen.[1][2][3]

Afvallen met havermoutpap

De vezels die in havermoutpap zit, kunnen ook gaan helpen met afvallen.

Dit komt omdat vezels de eetlust kunnen verminderen. Hierdoor zal je minder gaan eten en minder calorieën binnenkrijgen.

De vezels geven een snel gevoel van volheid. Ze zorgen namelijk ervoor dat het langer duurt om het voedsel te verteren in de maag.

Havermoutpap is dus voedzaam, heerlijk en kan tal van gezondheidsvoordelen bieden voor het lichaam. Het is daarom een fantastische keuze om havermoutpap te gaan maken en eten.