Groene Thee: Gezond, Afvallen, Bijwerkingen & Recepten

Groene thee stijgt in populariteit en dat is geen verrassing.

Het is echter nog lang niet zo populair als zwarte thee, terwijl het wel de meest populaire theesoort is in Japan, India en delen in China.

Groene thee kan verschillende smaken bevatten. Dit ligt aan waar ze gegroeid zijn en de manier op hoe ze verwerkt zijn.

Veel voorkomende groene thee soorten van hoge kwaliteit kunnen hierdoor als volgt smaken:

 • Nootachtig
 • Boterachtig
 • Bitterzoet
 • Zoet
 • Bloemig
 • Plantaardig
 • Fruitig

Omdat groene thee boordevol gezonde voordelen heeft, is het één van de gezondste dranken ooit.

Zo bevat groene thee krachtige antioxidanten genaamd catechines. Deze antioxidanten behoren in de groep flavonoïden en zijn van nature aanwezig in plantaardige voeding.

Daarom wordt groene thee al duizenden jaren als medicijn gebruikt. Zo werd het al in de traditionele Chinese en Indiase geneeskunde gebruikt.

Echter is er meer onderzoek nodig om veel van de geclaimde gezondheidsvoordelen van groene thee te bewijzen.

Maar wat wel veelbelovend eruit ziet, is dat groene thee bijvoorbeeld het volgende kan doen:

 • Het kan helpen met afvallen
 • Het kan het risico op verschillende ziekten verminderen
 • Het kan de hersenen beschermen en de hersenfunctie verbeteren
 • Het kan de sportprestaties verbeteren

En daarnaast kan groene thee veel meer gezonde voordelen hebben die je verder in dit artikel kan gaan lezen. Maar, wat is groene thee eigenlijk en wat doet het met je lichaam?

Wat is groene thee?

Groene thee wordt gemaakt uit de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis plant, net zoals bijna alle andere soorten thee.

Echter is het verschil dat groene thee gemaakt wordt van niet geoxideerde bladeren. Hierdoor is groene thee één van de minst verwerkte soorten thee.

En dit is de reden waarom groene thee meer gezonde voordelen heeft, dan bijvoorbeeld zwarte thee.

Zwarte thee, wat de meest gedronken thee in de wereld is, wordt verwerkt zodat fermentatie mogelijk is.

Dit gebeurt niet bij groene thee, sinds de verwerking van groene thee juist het fermentatieproces vermijdt.

Groene thee wordt verwerkt met droge hitte of stoom. Dit wordt niet bij andere soorten thee gedaan, waaronder zwarte thee, witte thee of oolong thee.

Hierdoor behoudt groene thee de maximale hoeveelheid antioxidanten, zoals catechines en polyfenolen.

De catechines, ook wel epigallocatechin-3-gallate (EGCG) genoemd, kunnen helpen cel beschadiging te voorkomen.

En polyfenolen, wat ook antioxidanten zijn, kunnen ontstekingen verminderen. Verder bevat groene thee ook kleine hoeveelheden mineralen, die goed zijn voor je gezondheid.

Groene thee kun je aanschaffen als theezakjes, maar ook als verse bladeren. Vaak worden groene theezakjes vermengd met andere ingrediënten, zoals gember en citroen.

Vermijd bij het kopen van groene theebladeren de oudere bladeren. Bladeren die ouder zijn dan vier maanden zijn namelijk voorbij hun beste versheid.

Eenmaal geopend, bewaar de bladeren in een luchtdichte verpakking en bewaar het op een koele plaats. Hierdoor vertraagt het gehalte aan bioactieve stoffen, wat invloed heeft op de smaak.

Maar, wat doet groene thee eigenlijk nu met je lichaam? Lees verder.

Samenvatting:

Groene thee wordt gemaakt van niet geoxideerde Camellia sinensis bladeren, waardoor het de meest hoeveelheid antioxidanten bevat die verschillende gezonde voordelen kan bieden.

Wat doet groene thee met je lichaam?

De meest belangrijke stoffen in groene thee zijn dus de antioxidanten. Deze antioxidanten bevatten mogelijk veel verschillende potentiële gezonde voordelen.

En daarom is het mogelijk dat groene thee veel positieve dingen kan doen voor je lichaam.

Zo kan het onder andere cellen beschermen tegen schade, de vorming van vrije radicalen in het lichaam verminderen en helpen tegen ontstekingen.

Groene thee wordt ook gedronken voor gewichtsverlies, depressie en het behandelen van diarree, maag aandoeningen, hoofdpijn, misselijkheid, lage bloeddruk, diabetes en overgeven.

Naast dat je groene thee kan drinken, kun je de groene theezakjes ook op je huid plaatsen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan om zonnebrand te verzachten.

Groene theezakjes worden ook gebruikt om wallen onder de ogen te verminderen en om te voorkomen dat het tandvlees bloedt nadat een tand is eruit getrokken.

Groene thee wordt daarnaast ook als snoep gemaakt om te gebruiken tegen tandvleesaandoeningen.

Er bestaan meerdere groene thee variaties, zoals matcha thee, sencha thee en jasmijn groene thee.

Samenvatting:

De antioxidanten die in groene thee zitten, kunnen helpen tegen verschillende aandoeningen. Zo kunnen groene thee zakjes ook op de huid geplaatst worden, wat kan helpen zonnebrand te verzachten en wallen onder je ogen te verminderen.

Soorten groene thee

Er zijn veel verschillende groene thee variaties. Elk heeft een andere smaak, voedingswaarde en gezondheidsvoordelen.

Maar om het zo simpel mogelijk te houden, staan hieronder de drie meest gedronken groene thee variaties, namelijk matcha, sencha en jasmijn.

Matcha thee

Matcha thee wordt dus net zoals groene thee gemaakt uit de Camellia sinensis plant.

Echter is het verschil dat matcha thee in de schaduw gekweekt wordt. Hierdoor heeft matcha thee een ander nutriëntenprofiel.

Zo bevat matcha thee meer antioxidanten en cafeïne, dan groene thee. Groene thee bevat tussen de 30 en 80 mg cafeïne per kopje.

De bladeren hebben een hoger chlorofyl gehalte, hierdoor hebben ze een meer levendige groene kleur vergeleken met groene thee.

Om matcha thee te maken, worden de bladeren vermalen tot poeder. Daarna wordt het poeder simpelweg gemengd met kokendheet water.

Omdat de volledige bladeren vermalen worden, drink je dus eigenlijk het volledige blad van de plant. Hierdoor kan matcha thee meer gezonde voordelen bevatten dan groene thee.

Matcha thee smaakt meestal licht en zoet, daarom wordt het vaak toegevoegd bij nagerechten en desserts.

Samenvatting:

Matcha thee is een lekker, en misschien zelfs gezonder alternatief voor groene thee. Zo is het meer zoetig vergeleken met groene thee.

Sencha thee

Zoals je weet wordt sencha ook gemaakt uit de Camellia sinensis plant, net zoals matcha thee en groene thee.

Sencha thee is de meest populaire groene thee van Japan en er zijn vele soorten van sencha thee die de kwaliteit en prijs kunnen beïnvloeden.

De sencha bladeren worden eerst gestoomd en ziet er vaak heldergeel eruit. Het smaakt meer grasachtig, terwijl het ook meer zoetig smaakt dan groene thee.

Matcha thee en groene thee zijn wel verreweg meer populair dan sencha thee.

Samenvatting:

Sencha thee is de meest populaire groene thee soort in Japan. Het smaakt meer grasachtig en ziet er heldergeel eruit.

Is groene thee gezond?

Nu wil je vast weten of groene thee gezond is. Zoals je nu wel weet, is groene thee inderdaad gezond.

Maar hoe gezond is groene thee eigenlijk, waarom is groene thee gezond en welke potentiële gezondheidsvoordelen heeft het?

Hieronder staan 11 gezonde voordelen van het drinken van groene thee.

1. Groene thee kan helpen met afvallen

Groene thee kan helpen met gewichtsverlies en dit komt vanwege de stoffen cafeïne en EGCG.

Zo toont een studie aan dat 100 tot 460 mg EGCG gecombineerd met 80 tot 300 mg cafeïne gedurende 12 weken significant gewichtsverlies en vermindering van lichaamsvet leidde.[1]

Maar dit werkte niet wanneer EGCG genomen werd zonder cafeïne.

Groene thee kan de stofwisseling stimuleren, waardoor je meer calorieën verbrandt. Dit kan een extra hulpmiddel zijn om beter en sneller te gaan afvallen.

Maar een ander onderzoek toont aan dat bij sommige mensen de stofwisseling niet werd gestimuleerd, dus het lijkt erop dat het afhankelijk is van de persoon. Het kan ook aan liggen hoe het onderzoek is opgezet.[2]

Als je tijdens je dieet ook nog zit te sporten, wat aanbevolen is, kan de cafeïne zelf in groene thee ook je helpen met afvallen.

Dit komt omdat cafeïne ervoor zorgt dat de vetzuren uit vetweefsel beschikbaar worden gemaakt voor gebruik als energie.[3]

Dus cafeïne kan ervoor zorgen dat je meer vet verbrandt tijdens je training.

Sommige onderzoeken toonden echter geen significant gewichtsverlies met groene thee, dus er moet meer onderzoek uitgevoerd worden om duidelijke conclusies te maken.

De klinische effectieve doseringen voor EGCG zijn tussen de 400 tot 500 mg per dag. Of 5 tot 10 kopjes groene thee per dag, wat veel is.

Samenvatting:

Vanwege de cafeïne en EGCG in groene thee, kan het helpen met afvallen. Groene thee kan er ook voor zorgen dat de stofwisseling gestimuleerd wordt, waardoor je meer calorieën verbrandt. Er is echter meer onderzoek nodig.

2. Groene thee kan slechte adem verminderen

Groene thee kan helpen je slechte adem te verminderen. Dit komt door de catechines, omdat ze voordelen kunnen bieden voor de mondgezondheid.[4]

In reageerbuis studies stopten catechines de groei van orale bacteriën, waardoor het risico op infecties verlaagd werd.[5][6]

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat groene thee een gunstige rol kan spelen bij de mondgezondheid. Dit komt vooral door de polyfenolen.

Groene thee kan verder ook helpen bescherming te bieden tegen tandcariës.[7]

Samenvatting:

Groene thee kan niet alleen slechte adem verminderen, maar het kan ook de mondgezondheid verbeteren en het risico op infecties te verminderen.

3. Groene thee kan het risico op hartziekten verminderen

Volgens een onderzoek hebben mensen die groene thee drinken tot 31% minder kans om te gaan overlijden aan een hart- en vaatziekte.[8]

Dit komt voornamelijk vanwege twee redenen:

 1. Groene thee kan het LDL cholesterol verlagen. LDL cholesterol is een grote risicofactor voor hartziekten, sinds de bloedvaten vernauwd worden. Hierdoor worden de bloed- en zuurstofstroom die jouw hart nodig heeft, verminderd of zelfs geblokkeerd.
 2. Groene thee kan de antioxidantencapaciteit van het bloed verhogen. Hierdoor worden LDL deeltjes beschermd tegen oxidatie, wat een risicofactor is voor hartziekten.

Dit is waarom groene thee kan helpen het risico op hartziekten te verminderen. Echter is er meer onderzoek nodig, en zijn er andere en betere manieren om LDL cholesterol te verlagen. Je dieet is het belangrijkste factor.

Samenvatting:

Omdat groene thee kan helpen tegen LDL cholesterol, kan groene thee het risico op hartziekten verminderen.

4. Groene thee kan de hersenen beschermen

Groene thee extract kan helpen de hersenen beschermen, en dit komt voornamelijk door de antioxidant EGCG. Zo kan EGCG hersencellen beschermen tegen oxidatieve stress.[9]

Maar, groene thee kan meer doen dan alleen dat.

Groene thee extract kan ook helpen de hersenschade te verminderen, die kan leiden tot hersenziekten zoals de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson en dementie.[10][11]

Daarnaast kan groene thee extract de werking van ijzer en koper verminderen. Deze metalen kunnen hersencellen beschadigen.[12]

Samenvatting:

Door de stoffen in groene thee (extract), voornamelijk EGCG, kan groene thee helpen het risico op verschillende hersenziekte te verminderen.

5. Groene thee kan de hersenfunctie verbeteren

Groene thee kan niet alleen de hersenen beschermen, maar wellicht ook de hersenfunctie verbeteren.

Onderzoek toont namelijk aan dat groene thee kan helpen de cognitieve functies van je hersenen te verbeteren. Dit geldt voornamelijk voor het werkgeheugen.[13]

Samenvatting:

Groene thee kan niet alleen de hersenen beschermen, maar het kan ook helpen de hersenfunctie verbeteren, voornamelijk het werkgeheugen.

6. Groene thee kan het risico op kanker verminderen

Nieuwe bloedcellen worden geproduceerd als bestaande cellen doodgaan. Dit houdt cellen gezond en zorgt voor een balans.

Wanneer dit balans wordt verstoord, kan het lichaam disfunctionele cellen produceren. Deze cellen gaan ook niet dood wanneer ze dat eigenlijk wel zouden moeten doen.

Door de antioxidanten, kan groene thee gunstige effecten hebben op de balans van de productie van cellen en sterfte van cellen.[14][15]

Maar, hoe goed kan groene thee het risico op kanker verminderen? Een onderzoek voor catechines in groene thee en prostaatkanker toont het volgende aan:

 • De experimentele groep nam gedurende een jaar 600 mg catechines met groene thee per dag.
 • De controle groep kreeg niets.

Beide groepen waren patiënten met een risico op het ontwikkelen van prostaatkanker. Bij de experimentele groep was de kans op het ontwikkelen van kanker slechts 3%, vergeleken met de controlegroep, waarbij het 30% was.[16]

Samenvatting:

Vanwege de antioxidanten in groene thee, kan groene thee het risico op kanker verminderen.

7. Groene thee kan het risico op diabetes verminderen

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en dat getal groeit met ongeveer 50.000 per jaar.[17]

Diabetes type 2 houdt in dat de bloedsuikerspiegel verhoogd is. Het lichaam reageert niet meer goed op insuline en hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten.

Eén van de vele gezonde voordelen van groene thee, is dat het risico op diabetes kan verminderen.

Een meta analyse van 17 willekeurige studies toont aan dat groene thee de bloedsuikerspiegel kan verlagen en de insulinegevoeligheid kan verbeteren.[18]

En een overzicht van 7 onderzoeken met ongeveer 290.000 mensen, hadden de theedrinkers een 18% lager risico op diabetes.[19]

Samenvatting:

Veelbelovende onderzoeken tonen aan dat groene thee het risico op diabetes type 2 kan verminderen, de bloedsuikerspiegel kan verlagen en de insulinegevoeligheid kan verbeteren.

8. Groene thee kan het cholesterol verlagen

Zoals eerder vermeld, kan groene thee de hartgezondheid verbeteren omdat het cholesterolverlagend kan werk.

Een acht weken gedurende studie bij 33 mensen toont aan dat wanneer ze dagelijks 250 mg groene thee extract nemen, het volgende gebeurde:

 • Het LDL cholesterol werd verlaagd met 4,5%
 • De totale cholesterol werd verlaagd met 3,9%

Zoals je ziet kan groene thee extract de beide LDL cholesterol en het totale cholesterol verminderen.[20]

En een andere studie bij 56 mensen met overgewicht toont aan dat ze een verlaagde bloeddruk, verminderde LDL cholesterol en een verminderde totale cholesterol en triglyceriden hadden gekregen, toen ze gedurende drie maanden dagelijks 380 mg groene thee extract gebruikten.[21]

Samenvatting:

Groene thee kan het LDL cholesterol, totale cholesterol en triglyceriden verminderen, maar het kan ook een hoge bloeddruk kan verlagen.

9. Groene thee kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Vanwege de antioxidanten in groene thee kan het de bloedsuikerspiegel verlagen. Dit komt door EGCG en catechines.[22][23]

Deze antioxidanten kunnen de productie van de bloedsuiker beter reguleren en de insulinegevoeligheid verhogen.

Een ander onderzoek toont hetzelfde resultaten aan. In dit onderzoek bij gezonde jonge mannen, kon groene thee extract hun insulinegevoeligheid met 13% verbeteren.[24]

Als laatst is er een meta-analyse van 17 onderzoeken, die concludeerde dat groene thee extract inderdaad kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.[25]

Samenvatting:

Volgens meerdere onderzoeken zit groene thee (extract) er veelbelovend uit bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

10. Groene thee kan de leverfunctie verbeteren

Groene thee bevat veel gezonde voordelen voor het lichaam. En de leverfunctie verbeteren is er één van.

Dit komt voornamelijk door de catechines. De catechines kunnen helpen ontstekingen verminderen, die veroorzaakt worden door leveraandoeningen.[26]

Een voorbeeld van een leveraandoeningen is leververvetting. Bij leververvetting gaat de lever steeds met vet opslaan.

Als de lever dagelijks te veel giftige stoffen verwerkt, kan de lever veel vet opslaan in de levercellen. Dit komt omdat de lever vet aanmaakt om de giftige stoffen onschadelijk te maken.

Meestal zijn de oorzaken voor leververvetting overgewicht, diabetes en het drinken van alcohol. Vaak is de behandeling dan ook om deze oorzaken aan te pakken.

Een studie bij 80 mensen met leververvetting (NAFLD) die 90 dagen lang dagelijks 500 mg groene thee extract gebruikten, vertoonde een sterke verlaging van leverenzymspiegels.[27]

Dit wijst op een verbeterde gezondheid van de lever.

Als het gaat om een groene thee extract voedingssupplement, is het wel belangrijk om de aanbevolen dosering te gaan volgen.

Want volgens een studie is er aangetoond dat overschrijding van de aanbevolen dosering schadelijk kan zijn voor de lever.[28]

Samenvatting:

Catechines in groene thee kan helpen de leverfunctie te verbeteren, door de ontstekingen te verminderen. Als een groene thee extract voedingssupplement wordt gebruikt, is het belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden omdat het schadelijk kan zijn voor de lever.

11. Groene thee kan sportprestaties verbeteren

Groene thee kan dus helpen bij het afvallen, terwijl de cafeïne in groene thee kan helpen om meer vetcellen vrij te maken.

Om het nog beter te laten klinken, is het mogelijk dat groene thee ook de sportprestaties kan verbeteren. Hierdoor kun je harder trainen, meer calorieën verbranden en beter de vetcellen gebruiken.

Sporten heeft veel gezonde voordelen, maar ook mogelijke nadelen. Zo kan veel lichaamsbeweging oxidatieve stress veroorzaken. Hierdoor worden cellen in het lichaam beschadigt.

De catechines in groene thee kunnen helpen deze schade op cellen te verminderen.[29]

Zo toont een studie bij 35 mannen aan die vier weken lang gingen krachttrainen dat groene thee extract de bescherming van cellen in het lichaam verbeterde.[30]

En een ander studie toont hetzelfde aan bij sprinters. 16 sprinters die gedurende vier weken groene thee extract gebruikten, hadden ook een verhoogde bescherming.[31]

Bij het gebruik van groene thee extract kunnen de cellen dus beter beschermd worden, tegen door training veroorzaakte oxidatieve stress.

En dit is goed, want groene thee extract kan de trainingsprestaties verbeteren.

Een studie bij 14 mannen die gedurende vier weken groene thee extract gebruikten, werd hun hardloopafstand met bijna 11% verhoogd.[32]

Echter is er meer onderzoek nodig, omdat dit een kleinschalig onderzoek is.

Samenvatting:

Het gebruik van groene thee extract kan helpen tegen door training veroorzaakte oxidatieve stress. Groene thee extract kan tegelijkertijd ook helpen de sportprestaties te verbeteren.

Groene thee recepten

We weten nu dat groene thee (extract) boordevol gezonde voordelen bevat.

En om het nu lekkerder en gezonder te maken, staan hier de twee meest populaire groene thee recepten.

1. Groene thee met gember

Waarom voor gember kiezen? Omdat net zoals groene thee, gember ook boordevol gezondheidsvoordelen heeft. Zo kan gember bijvoorbeeld helpen tegen misselijkheid.

Een studie toont aan dat slechts 1,5 gram gember de symptomen van misselijkheid verlicht werden.[33]

Gember kan ook helpen de bloedsuikerspiegel en cholesterol te verlagen. Een studie bij 41 diabetische mensen die gember gebruikten, werd hun bloedsuikerspiegel met 12% verlaagd.[34]

En een andere studie bij 85 mensen met een hoge cholesterol, werd met dagelijks inname van slechts 3 gram gemberpoeder hun cholesterol verlaagd.[35]

Verder kan gember onder andere de volgende doen:

 • Helpen tegen infecties en ontstekingen
 • Spierpijn verminderen
 • Menstruatiepijn verminderen
 • Helpen tegen indigestie
 • Artrose symptomen verlichten

Groene thee met gember maken is niet moeilijk. Hier is een gemakkelijk stappenplan om groene thee met gember te gaan maken.

Ingrediënten:

 1. 500 ml water
 2. 2 groene theezakjes
 3. 1 theelepel gember(poeder)
 4. ¼ theelepel honing

Instructies:

 1. Combineer water, groene theezakjes, gember en honing in een theepot en kook het op middelhoog vuur.
 2. Zodra het kookt, zet het vuur laag om te laten sudderen.
 3. Laat het 5 minuten trekken.
 4. Schenk het in glazen of mokken.
 5. Optioneel: het kan ook gekoeld worden gedronken. Laat het eerst 30 minuten afkoelen tot kamertemperatuur en zet het dan minimaal 1 uur in de koelkast.

Gemberthee is ook een goed en gezond alternatief voor groene thee. Handig als je een keer iets anders wilt dan groene thee.

2. Groene thee met citroen

Groene thee met citroen is een minder pittig dan groene thee met gember. Gember kan namelijk erg sterk zijn voor sommige mensen.

Daarom kun je simpelweg groene thee met citroen maken. Dit is waarschijnlijk de meest gedronken groene thee versie naast gewone groene thee.

Zo maak je lekkere groene thee met citroen.

Ingrediënten:

 1. 250 ml water
 2. 1 groene theezakje
 3. 1 of 2 theelepel citroensap
 4. Optioneel: 1 theelepel honing

Instructies:

 1. Gebruik een waterkoker om het water te gaan koken.
 2. Schenk daarna het in een glas of mok met een groene theezakje.
 3. Laat het 2 tot 4 minuten trekken. Hoe langer het duurt, hoe sterker het wordt.

Groene thee nadelen

Is groene thee gevaarlijk? Vaak wordt het beweerd dat groene thee nadelig kan werken. We weten nu dat groene thee talloze gezonde voordelen heeft, maar hoe zit het met de nadelen?

Zo ver is er weinig tot geen bekende bijwerkingen voor het drinken van groene thee, voor volwassen.

Echter zijn er wel risico’s voor sommige mensen.

Groene thee bevat cafeïne. Voor degenen die (ernstig) cafeïne gevoelig zijn, kan cafeïne onder andere de volgende complicaties veroorzaken:

Als andere stimulerende middelen ingenomen wordt met groene thee, kan groene thee de hartslag en bloeddruk verhogen. Dit kan complicaties veroorzaken voor mensen met een hoog bloeddruk.

Daarnaast moeten mensen die bloedverdunners (zoals warfarine) gebruiken, voorzichtig omgaan met groene thee. Dit is vanwege de vitamine K in groene thee.[36]

Groene thee voedingssupplementen bevatten meestal hoge hoeveelheden bioactieve stoffen. Deze kunnen bijwerkingen veroorzaken als ze ingenomen worden met andere supplementen of medicijnen.

Groene thee extract voedingssupplementen worden niet aanbevolen voor de volgende mensen:

 • Voor zwangere vrouwen
 • Vrouwen die borstvoeding geven
 • Mensen met een hoge bloeddruk
 • Mensen met hartproblemen
 • Mensen met angststoornissen
 • Mensen met nier- of leverproblemen

Voor de meeste mensen is groene thee drinken veilig. Neem contact op met jouw (huis)arts als je vragen hebt over groene thee.

Meest gestelde vragen over groene thee

Er zijn veel vragen over groene thee, waardoor het aardig verwarrend kan overkomen. Daarom staan hier de veelgestelde vragen over groene thee.

Mag je groene thee bij zwangerschap?

Ja, je mag groene thee drinken bij zwangerschap. Echter is het verstandig om het te beperken tot slechts een kopje of twee per dag.

Zwangere vrouwen moeten meer drinken dan niet zwangere vrouwen. Zo moeten zwangere vrouwen minimaal acht tot twaalf glazen water per dag drinken.

Zwangere vrouwen moeten proberen cafeïne te vermijden, omdat cafeïne uitdroging kan veroorzaken. En uitdroging kan weer dan complicaties veroorzaken.

Er zit cafeïne in groene thee, maar in kleinere hoeveelheden dan bijvoorbeeld koffie. Je kunt af en toe van groene thee genieten.

Zo toont een studie bij zwangere vrouwen die gemiddeld 200 mg cafeïne per dag consumeerden, ze geen verhoogd risico op een miskraam hadden.[37]

En een andere studie vond ook geen verhoogd risico op miskraam bij vrouwen die minder dan 200 mg cafeïne consumeerden, maar vond wel een verhoogd risico bij 200 mg per dag en meer.[38]

Het is belangrijk om te weten dat ook bij cafeïnevrije groene thee (of koffie) kleine hoeveelheden cafeïne bevatten. Neem altijd eerst contact op met jouw (huis)arts.

Samenvatting:

Je kunt af en toe (maximaal 2 kopjes per dag) groene thee drinken. Onderzoek toont aan dat bij minder dan 200 mg cafeïne het risico op miskraam niet werd verhoogd, maar een ander onderzoek toont aan dat dit wel het geval is vanaf 200 mg per dag.

Is groene thee slecht voor je nieren?

Er zijn geen studies die aantonen dat groene thee slecht zijn voor je nieren. Er zijn wel studies die aantonen dat groene thee goed zijn voor je nieren.

De antioxidanten in groene thee kunnen helpen het lichaam ontdoen van vrije radicalen. Zo kan EGCG een rol spelen bij het verbeteren van de metabole en cardiovasculaire gezondheid.

Een onderzoek toont wel aan dat bij hoge doseringen van gember thee extract, het risico op lever- of nier schade vergroot werd.[39]

Terwijl regelmatig kleine hoeveelheden groene thee drinken, juist een positief effect kan hebben op de nieren. Wat er op neer komt, is om het niet overmatig te gaan drinken.

Samenvatting:

Groene thee kan goed zijn voor je nieren. Bij het gebruik van hoge doseringen van groene thee extract door voedingssupplementen, kan het risico op lever- of nier schade worden vergroot.

Is groene thee slecht voor een hoge bloeddruk?

Groene thee is niet slecht voor een hoge bloeddruk. Groene thee kan eigenlijk een hoge bloeddruk verlagen, waardoor groene thee juist goed is voor degenen met een hoge bloeddruk.

Zo toont een studie bij 56 mensen met overgewicht dat hun bloeddruk verlaagde toen ze gedurende drie maanden dagelijks 380 mg groene thee extract gebruikten.[21]

Maar bij een combinatie van andere stimulerende middelen, kan groene thee wel de bloeddruk en hartslag verhogen.

Verder kan cafeïne een korte, maar sterke stijging van de bloeddruk veroorzaken. Ook als je normaal geen hoge bloeddruk hebt.

Samenvatting:

Groene thee kan helpen tegen een hoge bloeddruk. Een combinatie van groene thee en andere stimulerende middelen kan de bloeddruk echter wel laten verhogen.

Zit er cafeïne in groene thee?

Ja, er zit cafeïne in groene thee. Er zit ongeveer 30 tot 80 mg cafeïne per kopje groene thee. Het ligt echter aan meerdere factoren, zoals:

 • De theeplant
 • Groeiomstandigheden van de theeplant
 • Manier waarop het wordt verwerkt
 • De trektijd
 • Versheid van bladeren (oudere bladeren bevatten meestal minder cafeïne)
Samenvatting:

Groene thee bevat ongeveer 30 tot 80 mg cafeïne per kopje. De hoeveelheid cafeïne ligt aan meerdere factoren.

Groene thee als vetverbrander gebruiken?

Groene thee extract wordt vaak gebruikt als een vetverbrander voedingssupplement. En dit is omdat het daadwerkelijk kan werken.

De stoffen EGCG en cafeïne zorgen namelijk voor deze werking.

Zoals eerder vermeld, is er een studie die aantoont dat een combinatie van EGCG en cafeïne gedurende 12 weken, significant vermindering van lichaamsvet leidde.[1]

Verder kan groene thee de stofwisseling stimuleren, zodat je meer calorieën verbrandt. Dit ligt echter aan de individueel, want bij sommige mensen werd de stofwisseling niet gestimuleerd.[2]

Maar, zonder een goed en gezond dieet zal groene thee als vetverbrander niet werken.

Groene thee extract voedingssupplementen worden als een toevoeging gebruikt, naast je dieet. Het zal je niet gaan helpen afvallen als jouw dieet niet in orde is.

Samenvatting:

Groene thee extract voedingssupplement kan werken als een vetverbrander, zolang je goed en gezond dieet volgt.

Is groene thee kruidenthee?

Nee, groene thee is geen kruidenthee. Groene thee en bijna alle andere theeën komen uit de Camellia sinensis plant.

Kruidenthee is een op thee lijkende drank, maar het wordt gemaakt van diverse kruiden in plaats van theebladeren.

Voorbeelden van kruidenthee zijn:

 • Rooibosthee
 • Brandnetelthee
 • Bonenkruid thee
 • Gemberthee

Kruidentheeën bevatten geen cafeïne. Mensen die een cafeïne gevoeligheid hebben, kunnen daarom gerust kruidenthee drinken voor het slapen gaan.

Samenvatting:

Groene thee wordt gemaakt van de plant Camellia sinensis. Daarom is groene thee geen kruidenthee.

Werkt groene thee laxerend?

Nee, in het algemeen werken groene thee en andere soorten theeën niet laxerend. Groene thee kan wel gaan helpen bij constipatie.

Constipatie wordt meestal veroorzaakt door een vezelarm dieet, uitdroging en een sedentaire (zittende) levensstijl. Soms kan ernstige stress en angst soortgelijke effecten veroorzaken.

Groene thee kan positief helpen bij constipatie, maar ook bij diarree en misselijkheid.

Maar, voor mensen met een gevoeligheid voor cafeïne, kan groene thee wellicht wel laxerend werken. Daarnaast kan zwarte thee wel een mild laxerend effect hebben.

Samenvatting:

Groene thee werkt niet laxerend, maar het kan wel laxerende effecten hebben voor mensen met een cafeïne gevoeligheid.

Is groene thee goed voor afvallen?

Ja, groene thee kan een goede optie zijn voor afvallen, zolang je een goed en gezond dieet volgt. Zo kun je groene thee gaan drinken in de ochtend om je dag goed te beginnen, of voor je trainingssessie.

Als je niet van groene thee houdt, kun je groene thee extract nemen. Volg de aanbevolen dosering goed en overschrijf het niet, sinds het schadelijk kan werken.

Samenvatting:

Groene thee (extract) kan helpen bij afvallen. Het is een toevoeging voor een dieet.

Hoe vaak kan je groene thee drinken per dag?

Met drie tot vijf kopjes groene thee per dag kun je de meeste gezonde voordelen krijgen.

Te veel groene thee drinken kan mogelijke bijwerkingen veroorzaken. Dit komt voornamelijk vanwege de hoge hoeveelheden cafeïne en catechines.

Maar, de voordelen van groene thee wegen op tegen de mogelijke bijwerkingen en risico’s. Het drinken van meer groene thee kan jouw gezondheid aanzienlijk verbeteren.

Als het gaat om medicijnen, kan groene thee de werking van bepaalde medicijnen verminderen of beïnvloeden.

Het is afhankelijk op de persoon, maar een gezond persoon kan gerust meerdere keren groene thee drinken per dag.

Samenvatting:

Gezonde mensen kunnen gerust meerdere kopjes groene thee per dag drinken. Om de meest gezonde voordelen te krijgen, lijkt het op dat je drie tot vijf kopjes groene thee per dag moet gaan drinken.

Hoe lang groene thee laten trekken?

Laat het groene theezakje 2 tot 4 minuten trekken, of volg de instructies van de groene thee product.

Maar de algemene regel is, hoe langer het duurt, hoe sterker het wordt.

Waar kan je groene thee kopen?

Groene thee kun je bijna overal aanschaffen, omdat het een populaire thee soort is en steeds meer in populariteit stijgt.

Ben jij een thee drinker? Wellicht is bubble tea dan ook iets voor jou.

 1. Vázquez Cisneros, L. C., López-Uriarte, P., López-Espinoza, A., Navarro Meza, M., Espinoza-Gallardo, A. C., & Guzmán Aburto, M. B. (2017). [Effects of green tea and its epigallocatechin (EGCG) content on body weight and fat mass in humans: a systematic review]. Nutricion hospitalaria, 34(3), 731–737. https://doi.org/10.20960/nh.753
 2. Gregersen, N. T., Bitz, C., Krog-Mikkelsen, I., Hels, O., Kovacs, E. M., Rycroft, J. A., Frandsen, E., Mela, D. J., & Astrup, A. (2009). Effect of moderate intakes of different tea catechins and caffeine on acute measures of energy metabolism under sedentary conditions. The British journal of nutrition, 102(8), 1187–1194. https://doi.org/10.1017/S0007114509371779
 3. Higgins, S., Straight, C. R., & Lewis, R. D. (2016). The Effects of Preexercise Caffeinated Coffee Ingestion on Endurance Performance: An Evidence-Based Review. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 26(3), 221–239. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2015-0147
 4. Lodhia, P., Yaegaki, K., Khakbaznejad, A., Imai, T., Sato, T., Tanaka, T., Murata, T., & Kamoda, T. (2008). Effect of green tea on volatile sulfur compounds in mouth air. Journal of nutritional science and vitaminology, 54(1), 89–94. https://doi.org/10.3177/jnsv.54.89
 5. Song, J. M., Lee, K. H., & Seong, B. L. (2005). Antiviral effect of catechins in green tea on influenza virus. Antiviral research, 68(2), 66–74. https://doi.org/10.1016/j.antiviral.2005.06.010
 6. Steinmann, J., Buer, J., Pietschmann, T., & Steinmann, E. (2013). Anti-infective properties of epigallocatechin-3-gallate (EGCG), a component of green tea. British journal of pharmacology, 168(5), 1059–1073. https://doi.org/10.1111/bph.12009
 7. Narotzki, B., Reznick, A. Z., Aizenbud, D., & Levy, Y. (2012). Green tea: a promising natural product in oral health. Archives of oral biology, 57(5), 429–435. https://doi.org/10.1016/j.archoralbio.2011.11.017
 8. Shinichi Kuriyama, The Relation between Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease as Evidenced by Epidemiological Studies, The Journal of Nutrition, Volume 138, Issue 8, August 2008, Pages 1548S–1553S, https://doi.org/10.1093/jn/138.8.1548S
 9. Mandel, S., Weinreb, O., Amit, T., & Youdim, M. B. (2004). Cell signaling pathways in the neuroprotective actions of the green tea polyphenol (-)-epigallocatechin-3-gallate: implications for neurodegenerative diseases. Journal of neurochemistry, 88(6), 1555–1569. https://doi.org/10.1046/j.1471-4159.2003.02291.x
 10. Mandel, S. A., Amit, T., Kalfon, L., Reznichenko, L., & Youdim, M. B. (2008). Targeting multiple neurodegenerative diseases etiologies with multimodal-acting green tea catechins. The Journal of nutrition, 138(8), 1578S–1583S. https://doi.org/10.1093/jn/138.8.1578S
 11. Weinreb, O., Mandel, S., Amit, T., & Youdim, M. B. (2004). Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. The Journal of nutritional biochemistry, 15(9), 506–516. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2004.05.002
 12. Mandel, S., Weinreb, O., Amit, T., & Youdim, M. B. (2004). Cell signaling pathways in the neuroprotective actions of the green tea polyphenol (-)-epigallocatechin-3-gallate: implications for neurodegenerative diseases. Journal of neurochemistry, 88(6), 1555–1569. https://doi.org/10.1046/j.1471-4159.2003.02291.x
 13. Schmidt, A., Hammann, F., Wölnerhanssen, B. et al. Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing. Psychopharmacology 231, 3879–3888 (2014). https://doi.org/10.1007/s00213-014-3526-1
 14. Yang, C. S., Wang, H., Li, G. X., Yang, Z., Guan, F., & Jin, H. (2011). Cancer prevention by tea: Evidence from laboratory studies. Pharmacological research, 64(2), 113–122. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2011.03.001
 15. Hu, Y., McIntosh, G. H., Le Leu, R. K., Somashekar, R., Meng, X. Q., Gopalsamy, G., Bambaca, L., McKinnon, R. A., & Young, G. P. (2016). Supplementation with Brazil nuts and green tea extract regulates targeted biomarkers related to colorectal cancer risk in humans. The British journal of nutrition, 116(11), 1901–1911. https://doi.org/10.1017/S0007114516003937
 16. Bettuzzi, S., Brausi, M., Rizzi, F., Castagnetti, G., Peracchia, G., & Corti, A. (2006). Chemoprevention of human prostate cancer by oral administration of green tea catechins in volunteers with high-grade prostate intraepithelial neoplasia: a preliminary report from a one-year proof-of-principle study. Cancer research, 66(2), 1234–1240. https://doi.org/10.1158/0008-5472.CAN-05-1145
 17. Diabetes Fonds – Diabetes in cijfers. https://diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers
 18. Kai Liu, Rui Zhou, Bin Wang, Ka Chen, Lin-Ying Shi, Jun-Dong Zhu, Man-Tian Mi, Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 2, August 2013, Pages 340–348, https://doi.org/10.3945/ajcn.112.052746
 19. Huxley R, Lee CMY, Barzi F, et al. Coffee, Decaffeinated Coffee, and Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review With Meta-analysis. Arch Intern Med. 2009;169(22):2053–2063. doi:10.1001/archinternmed.2009.439
 20. Batista, G., Cunha, C. L., Scartezini, M., von der Heyde, R., Bitencourt, M. G., & Melo, S. F. (2009). Prospective double-blind crossover study of Camellia sinensis (green tea) in dyslipidemias. Arquivos brasileiros de cardiologia, 93(2), 128–134. https://doi.org/10.1590/s0066-782×2009000800010
 21. Bogdanski, P., Suliburska, J., Szulinska, M., Stepien, M., Pupek-Musialik, D., & Jablecka, A. (2012). Green tea extract reduces blood pressure, inflammatory biomarkers, and oxidative stress and improves parameters associated with insulin resistance in obese, hypertensive patients. Nutrition research (New York, N.Y.), 32(6), 421–427. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2012.05.007
 22. Anderson, R. A., & Polansky, M. M. (2002). Tea enhances insulin activity. Journal of agricultural and food chemistry, 50(24), 7182–7186. https://doi.org/10.1021/jf020514c
 23. Waltner-Law, M. E., Wang, X. L., Law, B. K., Hall, R. K., Nawano, M., & Granner, D. K. (2002). Epigallocatechin gallate, a constituent of green tea, represses hepatic glucose production. The Journal of biological chemistry, 277(38), 34933–34940. https://doi.org/10.1074/jbc.M204672200
 24. Venables, M. C., Hulston, C. J., Cox, H. R., & Jeukendrup, A. E. (2008). Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. The American journal of clinical nutrition, 87(3), 778–784. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.3.778
 25. Liu, K., Zhou, R., Wang, B., Chen, K., Shi, L. Y., Zhu, J. D., & Mi, M. T. (2013). Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition, 98(2), 340–348. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.052746
 26. Sakata, R., Nakamura, T., Torimura, T., Ueno, T., & Sata, M. (2013). Green tea with high-density catechins improves liver function and fat infiltration in non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) patients: a double-blind placebo-controlled study. International journal of molecular medicine, 32(5), 989–994. https://doi.org/10.3892/ijmm.2013.1503
 27. Pezeshki, A., Safi, S., Feizi, A., Askari, G., & Karami, F. (2016). The Effect of Green Tea Extract Supplementation on Liver Enzymes in Patients with Nonalcoholic Fatty Liver Disease. International journal of preventive medicine, 7, 28. https://doi.org/10.4103/2008-7802.173051
 28. Sarma, D. N., Barrett, M. L., Chavez, M. L., Gardiner, P., Ko, R., Mahady, G. B., Marles, R. J., Pellicore, L. S., Giancaspro, G. I., & Low Dog, T. (2008). Safety of green tea extracts : a systematic review by the US Pharmacopeia. Drug safety, 31(6), 469–484. https://doi.org/10.2165/00002018-200831060-00003
 29. Bloomer, R. J., & Goldfarb, A. H. (2004). Anaerobic exercise and oxidative stress: a review. Canadian journal of applied physiology = Revue canadienne de physiologie appliquee, 29(3), 245–263. https://doi.org/10.1139/h04-017
 30. Jówko, E., Sacharuk, J., Balasińska, B., Ostaszewski, P., Charmas, M., & Charmas, R. (2011). Green tea extract supplementation gives protection against exercise-induced oxidative damage in healthy men. Nutrition research (New York, N.Y.), 31(11), 813–821. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2011.09.020
 31. Jówko, E., Długołęcka, B., Makaruk, B., & Cieśliński, I. (2015). The effect of green tea extract supplementation on exercise-induced oxidative stress parameters in male sprinters. European journal of nutrition, 54(5), 783–791. https://doi.org/10.1007/s00394-014-0757-1
 32. Roberts, J. D., Roberts, M. G., Tarpey, M. D., Weekes, J. C., & Thomas, C. H. (2015). The effect of a decaffeinated green tea extract formula on fat oxidation, body composition and exercise performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(1), 1. https://doi.org/10.1186/s12970-014-0062-7
 33. Nikkhah Bodagh, M., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2019). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food science & nutrition, 7(1), 96-108.
 34. Khandouzi, N., Shidfar, F., Rajab, A., Rahideh, T., Hosseini, P., & Mir Taheri, M. (2015). The effects of ginger on fasting blood sugar, hemoglobin a1c, apolipoprotein B, apolipoprotein a-I and malondialdehyde in type 2 diabetic patients. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR, 14(1), 131-40.
 35. Alizadeh-Navaei, R., Roozbeh, F., Saravi, M., Pouramir, M., Jalali, F., & Moghadamnia, A.A. (2008). Investigation of the effect of ginger on the lipid levels. A double blind controlled clinical trial. Saudi medical journal, 29(9), 1280-4.
 36. Cheng T. O. (2007). Green tea may inhibit warfarin. International journal of cardiology, 115(2), 236. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2006.04.003
 37. APA Savitz, David A.*; Chan, Ronna L.†; Herring, Amy H.‡; Howards, Penelope P.§; Hartmann, Katherine E.¶ Caffeine and Miscarriage Risk, Epidemiology: January 2008 – Volume 19 – Issue 1 – p 55-62 doi: 10.1097/EDE.0b013e31815c09b9
 38. Weng, X., Odouli, R., & Li, D.-K. (2008). Maternal caffeine consumption during pregnancy and the risk of miscarriage: a prospective cohort study. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 198(3), 279.e1-279.e8. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2007.10.803
 39. Lambert, J. D., Sang, S., & Yang, C. S. (2007). Possible controversy over dietary polyphenols: benefits vs risks. Chemical research in toxicology, 20(4), 583–585. https://doi.org/10.1021/tx7000515

Exit mobile version