Gember Slecht Voor Tanden?

Gember is één van de gezondste kruiden van de wereld. Het bevat krachtige antioxidanten die veel gezonde voordelen kan bieden voor het lichaam.

Het is daarom ook geen verrassing dat gember als oude traditionele Indiaanse en Chinese medicijnen werd gebruikt.

Gember is goed voor meerdere dingen, zo kan gember helpen tegen:

Gember is dus gezond. Maar hoe zit het met gember en jouw tanden? Is gember slecht voor je tanden? Hieronder staat wat gember daadwerkelijk doet met jouw tanden.

Gember

Gember slecht voor tanden?

Nee, gember is niet slecht voor je tanden. Gember is eigenlijk goed voor je tanden, vanwege meerdere gezonde voordelen.

Zo kan gember bijvoorbeeld helpen bij het bestrijden van infecties, bacteriën en ontstekingen. Daarnaast kunnen de antioxidanten in gember helpen de gezondheid verbeteren.

Dit is ook de reden waarom gember kan helpen met de mondgezondheid. De antibacteriële eigenschappen van gember kan helpen de opbouw van tandplak en bacteriën te voorkomen.

Daarnaast kan gember ook helpen tegen pijn (zoals tandpijn en kiespijn), vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen.

Dus, is gember slecht voor je tanden? Nee, want gember kan helpen met onder andere:

  1. Het risico op gaatjes verminderen
  2. Voorkomen van tandplak
  3. Werkt antibacterieel
  4. Kan helpen met tand- en kiespijn
  5. Kan het risico op inflammatoire mondziekten verminderen

Wat is slecht voor je tanden?

Dus gember is niet slecht voor je tanden. Maar wat is dan wel slecht voor de tanden? We weten dat suiker de grote boosdoener is voor het gebit. Is er dan iets anders wat ook slecht kan zijn voor de tanden?

Hieronder zijn andere voedingsmiddelen, waarvan sommige je waarschijnlijk niet wist dat ze slecht voor de tanden kunnen zijn.

1. Alcohol

We weten al dat alcohol slecht is voor de gezondheid. Zo is alcohol slecht voor de lever, hersenen, depressie, obesitas, diabetes type 2 en de hartgezondheid.

Maar, alcohol is ook slecht voor de tanden. Alcohol kan ervoor zorgen dat je een droge mond krijgt.

Een droge mond is niet goed, omdat je speeksel nodig moet hebben om je tanden gezond te houden.

Speeksel voorkomt onder andere dat voedsel aan je tanden blijft kleven. Ook “spoelt” speeksel voedseldeeltjes weg.

Daarnaast kan speeksel de beginnende fases van tandbederf en infecties helpen herstellen.

Probeer daarom alcohol te vermijden en genoeg water te drinken, zodat je genoeg speeksel kan produceren.

2. Brood

Misschien wist je niet dat brood slecht kan zijn voor je tanden. Maar dit is vanwege een goede reden.

Als je op brood kauwt, breekt je speeksel het zetmeel van het brood af tot suiker. Het nadeel van dit is, is dat brood meestal aan de spleten tussen de tanden kan plakken.

Hierdoor kan er gaatjes ontstaan, wat je natuurlijk niet wilt. Als je brood eet, maakt dan je tanden goed schoon door onder andere een tand flosser.

3. Frisdranken

Frisdrank

Vergeleken met brood wist je vast wel dat frisdranken slecht zijn voor je tanden. Dit komt natuurlijk vanwege de toegevoegde suikers, maar ook de zuren in voedingsmiddelen.

Frisdranken kunnen ervoor zorgen dat het tandglazuur oplost, dit komt door de zuren uit de frisdranken. Dit heet tanderosie.

Dus het idee dat light frisdranken op één of andere manier niet slecht is voor de tanden, is onjuist. Ook light frisdranken zijn slecht voor de tanden.

Hoe vaker je iets zuurs consumeert, hoe sneller het tandglazuur aangetast wordt. Het is daarom beter om een glas in één keer leeg te gaan drinken.

4. Zure snoepjes

snoep met suiker

We weten dat in het algemeen snoepjes slecht zijn voor de tanden.

Zure snoepjes zijn zelfs slechter, omdat ze meestal meer verschillende soorten zuren bevatten die slecht zijn voor je tanden.

Deze zure snoepjes plakken ook gemakkelijk op je tanden, waardoor ze sneller tandbederf veroorzaken als de tanden niet schoongemaakt worden.

Een betere alternatieve voor zure snoepjes is pure chocolade. Het bevat meerdere gezonde voordelen en je kunt gemakkelijk de stukjes chocolade wegspoelen.

De gezonde voordelen van pure chocolade komen uit cacao. Zo kan pure chocolade met minimaal 70% cacao helpen met:

  • Het risico op bloeddruk verminderen
  • Het risico op hartaandoeningen verminderen
  • Helpt bij het vormen van spieren en botten, vanwege het magnesium inhoud

5. Citrusvruchten

Citrusvruchten zoals mandarijn, sinaasappel en grapefruit zijn natuurlijk lekker en sappig, terwijl het ook nog boordevol vitamine C bevat.

De citrusvruchten bevatten wel een hoog zuurgehalte, wat het tandglazuur kan aantasten. Zelfs als je citroen perst en mixt in water voegt het zuur toe in je glas water.

Natuurlijk kun je genieten van citrusvruchten, ze zijn tenslotte zeer voedzaam. Ze bevatten namelijk verschillende vitamines en antioxidanten.

Spoel je mond af met water na eten van zure vruchten, zo voorkom je beter dat het tandglazuur niet wordt aangetast.

6. IJsblokjes

Ijsblokjes

Dit kan als een verrassing komen. De ijsblokjes zelf zijn niet slecht voor je tanden omdat het slechts water is. De reden waarom ijsblokjes slecht kunnen zijn, is omdat je op de ijsblokjes kauwt.

Volgens de American Dental Association, kan kauwen op een hard iets het tandglazuur beschadigen. Hierdoor wordt je meer vatbaar voor gebroken en gebarsten tanden.

Gebruik daarom de ijsblokjes alleen om dranken te koelen en niet om op te kauwen. Als je hier moeite mee hebt, kies dan een drank die al gekoeld is zonder ijsblokjes erin.

Nadelen van gember

Gember heeft in het algemeen geen nadelen, behalve als je een allergische reactie hebt of een andere soortgelijke aandoening.

Teveel gember eten kan wel voor bijwerkingen verzorgen. Deze nadelen van overmatig gember eten is:

Gember kan ook voor het risico op bloedingen verhogen en keelirritatie verergeren. Zoals met alles, moet je het met mate eten (of met mate gemberthee drinken).