Alles Over Frambozen: Gezond, Risico’s en Bewaren

Frambozen hebben een zoete, sappige smaak en worden al duizenden jaren gegeten. Het is voedzaam, heerlijk en het wordt zelfs gebruikt in medicinale toepassingen.

Frambozen hebben een rijke kleur, die kan variëren van rood tot paars. Elk framboos soort heeft dan ook een eigen samenstelling van voedingsstoffen, en een eigen smaak.

Een paar voorbeelden van verschillende frambozen zijn Black Jewel, Golden Everest, Tulameen, Fallgold, Valentina, Willamette en Glen Clova.

Frambozen hebben een korte houdbaarheid en worden alleen in de zomer- en herfstmaanden geoogst, maar je kunt ze wel het hele jaar door kopen.

Vanwege de korte houdbaarheid is het daarom ook aanbevolen om frambozen kort na aankoop te gaan eten.

Frambozen kom je vrijwel overal tegen, want ze kunnen worden verwerkt tot yoghurt, frambozenjam, dessert toppings, ijs, druivensappen, smoothies en andere snacks, gerechten en nagerechten.

Vanwege al deze frambozen houdende producten stijgt de vraag naar frambozen, waardoor de populariteit groeit.

Maar, wat zijn frambozen nu precies?

Wat zijn frambozen?

Wat zijn frambozen

Frambozen zijn eetbare vruchten afkomstig van een groot aantal plantensoorten in de rozenfamilie.

Of je ze zou vers of bevroren in je yoghurt eet, ze maken een fantastische toevoeging voor jouw recepten en gezondheid.

Zoals eerder vermeld bevatten frambozen veel voedingsstoffen. Dat, terwijl ze weinig suikers bevatten en rijk zijn aan krachtige antioxidanten.

Zo bevatten ze onder andere vitamine C, vitamine E, vitamine K, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, koper, zink, antioxidanten en vezels.

Hier zijn de voedingswaarden van frambozen per 100 gram.[1]

Frambozen voedingswaardenPer 100 gram
Energie (kcal)37 kcal
Vet0,3 gram
Eiwitten1,4 gram
Koolhydraten4,5 gram
Voedingsvezels totaal2,5 gram

Waarom frambozen eten?

Verse frambozen

Allereerst, omdat frambozen natuurlijk heerlijk zijn. Frambozen zijn dus ook erg gezond. Ze bevatten onmisbare voedingsstoffen, die het lichaam niet zelf kan aanmaken.

Vanwege deze voedingsstoffen kunnen frambozen verschillende gezonde voordelen aanbieden. Denk daarbij aan het risico op ziekten verminderen, bloedsuikerspiegel verbeteren en afvallen.

Meer over deze gezondheidsvoordelen kun je verder in dit artikel lezen.

Er zijn verschillende manieren om frambozen toe te gaan voegen in je dieet, zodat je meer frambozen kunt gaan eten op een lekkere manier.

Hier zijn gemakkelijke manieren om meer frambozen te gaan eten:

 1. Je kunt frambozen toevoegen in je salade.
 2. Verse frambozen eten als een tussendoortje, in plaats van een ongezonde snack.
 3. Frambozen toevoegen in yoghurt.
 4. Pannenkoeken maken met frambozen als toppings.
 5. Een frambozen smoothie maken, met andere fruit of bessen.
 6. Havermout maken en frambozen toevoegen.
 7. Een bessen-salade maken, met onder andere frambozen, aardbeien en bramen.

Waarom zijn frambozen zo duur?

Frambozen zijn duur vanwege meerdere redenen, zoals:

 1. Frambozen worden met de hand geplukt en niet via machinaal. Kleine bessen moeten namelijk vanwege hun aard voorzichtig met de hand worden geplukt. En dit verhoogt dan weer de arbeidskosten.
 2. Frambozen worden niet het hele jaar gekweekt.
 3. En de transportkosten spelen ook een rol.

Meestal kun je frambozen goedkoper aanschaffen als je voordeelpakken of tijdens een aanbieding koopt.

Waarom schimmelen frambozen zo snel?

De reden waarom frambozen zo snel schimmelen, is omdat ze kwetsbaar zijn. Zo kunnen ze wat schade oplopen tijdens het transport.

Frambozen worden vatbaarder voor schimmel. Ze bevatten ook schimmelsporen van hun stokken, waardoor ze sneller rotten dan andere fruit.

Daarom is het ook aanbevolen om frambozen zo snel mogelijk te gaan eten na dat je het hebt gekocht.

Voor een langere houdbaarheidstijd, kun je diepvries frambozen kiezen in plaats van verse frambozen. Lekker voor smoothies, yoghurt en andere gezonde snacks.

Ben je klaar om diepvries frambozen te gebruiken? Leg de frambozen op een bord en laat het een uur ontdooien op kamertemperatuur. Je kunt het ook ontdooien in de koelkast, dit duurt dan ongeveer 3 uur.

Waarom zijn frambozen gezond?

Frambozen gezond

Vanwege verschillende voedzame voedingsstoffen zijn frambozen gezond. Hierdoor kunnen frambozen gezonde voordelen bieden voor het lichaam.

Hieronder staan een aantal gezonde voordelen van frambozen.

1. Kan helpen met de spijsvertering

Frambozen zijn rijk aan vezels en hebben een hoog watergehalte. Hierdoor kunnen frambozen helpen de spijsvertering te verbeteren.

Vezels zijn belangrijk, omdat ze onder andere de stoelgang kunnen bevorderen. Hierdoor kunnen gifstoffen ook beter verwijderd worden.

Ook kunnen vezels helpen het cholesterolgehalte verlagen, ondersteunen met afvallen, bloeddruk beter beheersen en constipatie verhelpen.

Hoeveel vezels moet je binnenkrijgen? De aanbevolen dagelijks hoeveelheid vezels is tussen de 30 en 40 gram voor volwassenen.

Dit kun je gemakkelijk halen door vezelrijke voeding te gaan eten. Paar voorbeelden zijn avocado, bananen, havermout, linzen, appels, peren en broccoli.

Samenvatting:

Frambozen zijn rijk aan vezels, waardoor ze kunnen helpen de stoelgang bevorderen, cholesterol verlagen en bloedsuikerspiegel ondersteunen.

2. Kan helpen tegen artritis

Bij artritis zijn de gewrichten ontstoken. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te gaan buigen of uitstrekken.

Frambozen kunnen helpen de artritis symptomen te verlichten, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen bevat.

Het wordt aangenomen dat frambozen een enzym genaamd COX-2 blokkeert, wat verantwoordelijk is voor ontstekingen.[2]

Niet alleen kan frambozen helpen tegen artritis symptomen, maar ook andere aandoeningen. Dit komt vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen en verschillende antioxidanten die frambozen hebben.

Samenvatting:

Artritis is een ontsteking van de gewrichten. Sinds frambozen ontstekingsremmende eigenschappen heeft, kan het helpen de artritis symptomen te verlichten.

3. Kan helpen tegen diabetes

Vanwege verschillende redenen kunnen frambozen helpen tegen diabetes type 2.

De antioxidanten in frambozen kunnen helpen tegen ontstekingen, waardoor het risico op diabetes type 2 verminderd wordt.

En dat terwijl de vezels in frambozen het risico op diabetes type 2 kan verlagen. Ook kunnen de vezels de diabetes symptomen verbeteren bij mensen die al diabetes hebben.

Het is wel belangrijk om frambozen in mate te gaan eten, omdat ze suikers bevatten. Het voordeel hiervan is weer dat zoete frambozen een gezond alternatief is voor ongezonde snoepgoed.

Samenvatting:

De vezels en antioxidanten in frambozen kunnen helpen tegen diabetes type 2.

4. Kan helpen met afvallen

Lekkere frambozen eten als snack kan helpen met gewichtsverlies? Het is inderdaad mogelijk, maar waarschijnlijk niet de redenen die jij denkt.

Zoals eerder vermeld zijn frambozen rijk aan vezels en hebben ze een hoog watergehalte. Daarnaast zijn frambozen ook nog eens caloriearm.

Al deze redenen kunnen ervoor zorgen dat de eetlust verminderd wordt. Hierdoor zul je minder gaan eten en minder calorieën binnenkrijgen.

Frambozen zijn daarom een fantastische keuze als een snack. Ze maken je sneller vol terwijl ze tegelijkertijd weinig calorieën bevatten.

Samenvatting:

Frambozen zijn rijk aan vezels en hebben een hoog watergehalte. Daarom kunnen frambozen helpen de eetlust verminderen, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt.

5. Kan oxidatieve stress verminderen

Oxidatieve stress is een verstoord evenwicht tussen biochemische processen. Vrije radicalen vallen cellen aan en beschadigen ze.

Een antioxidanten tekort of een teveel aan vrije radicalen kunnen voor oxidatieve stress veroorzaken.

Oxidatieve stress speelt een rol bij een hoog risico op hartziekten, kanker, diabetes en andere aandoeningen.

Zoals je weet bevatten frambozen antioxidanten. Deze antioxidanten kunnen helpen tegen oxidatieve stress.

Een overzicht van onderzoeken toont aan dat de ontstekingsremmende eigenschappen van frambozen het risico op chronische ziekten kan verminderen.[3]

Deze chronische ziekten zijn onder andere obesitas, diabetes, kanker en hartziekten.

Samenvatting:

Oxidatieve stress speelt een rol op het risico van chronische ziekten. De antioxidanten in frambozen kunnen helpen tegen oxidatieve stress.

6. Kan helpen veroudering tegengaan

Vrije radicalen spelen een grote rol bij veroudering. De antioxidanten in frambozen kunnen helpen de tekenen van veroudering te verminderen.

Studies tonen aan dat antioxidanten veroudering tegen kunnen gaan en zelfs een rol kan spelen bij een langere levensduur.[4]

Daarnaast zijn frambozen ook rijk aan verschillende vitamines, waaronder vitamine C.

Vitamine C kan helpen de productie van collageen te verbeteren, wat nodig is voor een goede huid elasticiteit.

Samenvatting:

De antioxidanten in frambozen kunnen helpen tegen vrije radicalen die tekenen van veroudering veroorzaken, terwijl vitamine C de productie van collageen kan verbeteren.

7. Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

Omdat frambozen koolhydraatarm zijn en rijk aan vezels, zijn ze een goede keuze voor degenen die op moeten letten op hun bloedsuikerspiegel.

Niet alleen kunnen frambozen de bloedsuikerspiegel verlagen, maar ze kunnen ook de insulinegevoeligheid verbeteren.

Insulinegevoeligheid verwijst naar hoe gevoelig de cellen zijn voor insuline. Als de cellen slechter reageren op insuline, kan het risico op diabetes verhoogd worden.

Een studie bij muizen toont aan dat wanneer muizen gedroogde frambozen kregen, niet alleen de bloedsuikerspiegel verbeterde, maar ook de insulinegevoeligheid.[5]

Samenvatting:

Frambozen kunnen helpen met de bloedsuikerspiegel, sinds ze vezelrijk en koolhydraatarm zijn. Ook kunnen frambozen helpen de insulinegevoeligheid te verbeteren.

8. Kan de hartgezondheid verbeteren

Frambozen bevatten antioxidanten genaamd flavonoïden, deze stoffen kunnen helpen tegen ontstekingen die hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.

Zoals je weet bevat frambozen ontstekingsremmende eigenschappen en deze eigenschappen kunnen helpen tegen verschillende risico’s. Dit komt niet alleen door de antioxidanten, maar ook andere stoffen.

Denk daarbij aan vezels. Vezels kunnen helpen het risico te verminderen bij beroertes, hoge bloeddruk, cholesterol, hartziekten, diabetes en obesitas.

Frambozen zijn ook rijk aan kalium. Kalium is een mineraal dat betrokken is bij het regelen van bloeddruk en vochtbalans in het lichaam.

Voedsel die rijk is aan kalium zijn onder andere zuivel, brood, aardappelen, vlees en groenten.

Samenvatting:

Frambozen zijn rijk aan voedingsstoffen zoals antioxidanten, vezels en kalium, die kunnen helpen de hartgezondheid te verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Frambozen bewaren

Frambozen soorten

Nu weet je hoe gezond frambozen zijn, maar hoe kun je het beste frambozen bewaren? Er zijn verschillende manieren om frambozen te gaan bewaren:

 1. Als je frambozen vandaag gaat eten, plaats ze dan in een bakje en laat ze op het aanrecht staan. Ze smaken het beste op kamertemperatuur.
 2. Als je frambozen morgen gaat eten, gooi dan eerst alle bedorven frambozen weg. Plaats de overgebleven frambozen in een bakje en plaats het vervolgens in de koelkast.
 3. Als je frambozen binnen een week wilt gaan eten, doe dan hetzelfde als bij stap 2. Je kunt de frambozen ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast.
 4. Als je frambozen langer dan een week wilt gaan bewaren, plaats dan de frambozen in de vriezer. Als je de frambozen wilt gaan eten, leg dan de frambozen op een bord en laat het een uur ontdooien op kamertemperatuur. Het is ook mogelijk om het te laten ontdooien in de koelkast. Dit duurt ongeveer 3 uur.

Meest gestelde vragen over frambozen

Frambozen bewaren

Er zijn veel vragen over frambozen, waarvan sommige niet in dit artikel beantwoord zijn. Daarom staan hieronder de meest gestelde vragen over frambozen.

Denk daarbij aan hoeveel frambozen per dag je kunt gaan eten, voor wat frambozen goed zijn en hoe je kunt gaan weten of de frambozen nog vers zijn.

Hier zijn de meest gestelde vragen over frambozen.

Hoeveel frambozen per dag?

Een portie frambozen is ongeveer 100 tot 125 gram, of ongeveer 20 tot 30 frambozen. Een gemiddelde persoon zal vol raken met een portie frambozen.

Het advies is om 2 porties fruit per dag te gaan eten.

Maar omdat ze zo lekker zijn en weinig calorieën bevatten, kun je gerust meer gaan eten als jij dat wilt. Let natuurlijk wel op met de suikers.

Moet je frambozen wassen?

Voor dat je de frambozen gebruikt moet je ze eerst wassen. Was de frambozen niet als je ze niet gaat gebruiken, want frambozen wassen kan voortijdig bederf veroorzaken.

Ze zijn tenslotte kwetsbaar, met een dunne schil die gemakkelijk vloeistof kan opnemen. Hierdoor zijn frambozen vatbaar voor schimmel en bederf.

Daarom is de beste manier om ze vers te houden dat je ze pas vlak voor het eten gaat wassen en niet eerder.

Moet je frambozen in de koelkast bewaren?

Je kunt frambozen in de koelkast bewaren, maar het hoeft niet. Kijk even terug naar het kopje frambozen bewaren voor meer informatie.

Voor wat zijn frambozen goed?

Frambozen kun je voor veel verschillende recepten gebruiken. Denk daarbij aan een bessen-salade of normale salade, havermoutpap, smoothie, yoghurt of als toppings voor pannenkoeken.

Daarnaast kun je een handjevol frambozen als een lekkere gezonde snack gaan eten of voor onderweg. Een heerlijke en gezonde snack optie.

Wanneer zijn frambozen rijp?

Dit ligt aan de soort framboos, maar meestal zijn frambozen rijp als ze een diepe kleur hebben met een zacht, maar stevig gevoel.

De frambozen zijn meestal rijp in juni of juli, maar dit kan verschillen.

Welke framboos is het lekkerst?

Welke framboos het lekkerst is, ligt aan de persoon. Sommigen vinden een zeer zoete framboos lekker, terwijl anderen een meer milder smaak wilt hebben.

Ook kan de grootte van de framboos een invloed hebben.