Lekkerste en Simpelste Dulce De Leche Maken

Dulce de leche maken is zo makkelijk dat je het nauwelijks een recept kunt gaan noemen. Je hebt tenslotte alleen maar een ongeopend blikje gecondenseerde melk nodig.

Ondanks dat het zo simpel klinkt, is het toch oh zo lekker. Je kunt echt niet fout gaan met een zelfgemaakte dulce de leche.

Waarom een dulce de leche? Allereerst, heeft het een karamel vergelijkbare smaak. Echter is het niet identiek als karamel, want het is meer voller en zachter.

De vertaling van dulce de leche is niet voor niets melkzoet.

Het blikje gecondenseerde melk verandert namelijk van een lobbige structuur en spierwit van kleur, naar een romige, zachte structuur en bruin van kleur.

Het wordt daarom dan ook wel karamelpasta genoemd. En dit is dan ook meteen de reden waarom het zo uniek is.

Ten tweede, kun je het gebruiken voor tal van recepten. Denk daarbij aan:

Vanwege de zoete smaak, wordt dulce de leche daarom ook vaak voor dessert of nagerecht gebruikt. De combinatie van dulce de leche met chocolade is een zeer populaire keuze.

Een mogelijk nadeel van dulce de leche maken, is dat het aardig lang duurt. Plan daarom van tevoren voor wanneer je een dulce de leche gaat maken.

Maar, wat is eigenlijk nu de voedingswaarde van dulce de leche?

Dulce de leche voedingswaarde

Dulce de leche voedingswaarde

Sinds de dulce de leche gemaakt wordt van een blikje gecondenseerde melk, staat hieronder de voedingswaarde van melk volle gecondenseerd met suiker blik.[1]

Melk volle gecondenseerd met suiker blikPer 100 gram
Energie349 kcal
Vet9,6 gram
Koolhydraten56,8 gram
Voedingsvezel totaal0 gram
Eiwit8,8 gram

Zoals je ziet, is het wel aan de hoge kant van suikers en calorieën. Dit is dan ook de reden waarom je het niet al te vaak moet gaan eten, ondanks dat het zo overheerlijk is.

Maar, het bevat ook onmisbare vitamines en mineralen. Zo bevat het onder andere:

  • Vitamine A
  • Vitamine B2
  • Vitamine K
  • Kalium
  • Calcium
  • Fosfor
  • Magnesium
  • IJzer
  • Zink

Vitamines en mineralen zijn belangrijk, omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Daarom moeten we uit voedzame voedingsmiddelen halen.

Of dulce de leche voedzaam is? Laten we voor deze ene keer zeggen van wel. Je moet tenslotte ook een keer van lekkere voedsel genieten toch?

Als je lactose intolerantie hebt, kun je kiezen voor een lactosevrije gecondenseerde melk. Dit is namelijk meestal op basis van kokosmelk gemaakt.

En nu komt dus de vraag, hoe kun je dulce de leche maken?

Dulce de leche maken

Dulce de leche maken

Zoals eerder vermeld, is dulce de leche maken heel erg simpel.

Daarnaast is het ook verwonderlijk, want zonder dat je het blikje opent verander je witte melk naar bruin karamelachtige pasta. Een vermakelijk trucje om te gaan doen voor je vrienden.

Weet je nog die mogelijke nadeel over dat het lang duurt? Dulce de leche maken duurt namelijk 3 uur. Daarom is het aanbevolen om meerdere blikjes te gaan gebruiken in plaats van één.

Zolang deze blikjes dicht blijven, kun je ze gemakkelijk paar maanden bewaren op een koele, donkere plek.

Wanneer het klaar is met koken, is de consistentie van dulce de leche zacht. En wanneer het volledig afgekoeld is, kan het steviger worden.

Hoe je dit kunt gaan oplossen is simpel. Verwarm het of roer simpelweg even door en de dulce de leche wordt weer zacht.

Maar, wat zijn eigenlijk nu de verschillende manieren om dulce de leche te gaan maken?

Er zijn paar verschillende manieren, waaronder met dichte blikjes koken, roerend inkoken en in de oven koken.

Met dichte blikjes koken is de meest bekende en vaakst gebruikte methode. Je moet namelijk de blikjes op laag vuur koken voor 3 uur en af en toe moet je het waterniveau controleren.

Niets meer, niets minder.

Met de roerend inkoken methode, moet je de inhoud eruit halen en in de pan roerend koken. Meestal duurt dit ongeveer 20 tot 30 minuten. Paar nadelen hiervan zijn dat je voortdurend moet roeren en dat je niet meerdere blikjes tegelijkertijd kunt gaan koken.

En dan heb je de oven methode. In deze methode moet je de inhoud gieten in een ovenschaal, waarna je deze ovenschaal in een andere ovenschaal moet plaatsen. Je moet water in deze tweede ovenschaal gieten en regelmatig het waterniveau controleren.

Zoals je kunt begrijpen, is er een reden waarom de dichte blikjes methode het meest gebruikte methode is. Het is niet de snelste methode, maar wel het gemakkelijkste.

Hier staat hoe je geweldige dulce de leche kunt gaan maken via de dichte blikjes methode.

Lekkerste en Simpelste Dulce De Leche Maken

Lekkerste en Simpelste Dulce De Leche Maken

5 from 5 votes
Recipe by Team Fitium Course: BijgerechtCuisine: Latijns-AmerikaansDifficulty: Makkelijk
Servings

10

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

3

hours 
Calories

349

kcal
Total time

3

hours 

5

minutes

Dulce de leche maken, hoe moet dat eigenlijk? Hier staat hoe je gemakkelijk de lekkerste dulce de leche kunt gaan maken en meer.

Ingrediënten

  • 1 blik gecondenseerde volle melk

  • water

Voorbereidingswijze

  • Verwijder het etiket en zoveel mogelijk overgebleven lijmresten van het blik. Je wilt namelijk niet dat er lijmresten op je pan komen te zitten.
  • Plaats het blikje (of meerdere blikjes) in de pan met water. Zorg ervoor dat het ruim genoeg onder water staat.
  • Breng het water eerst aan de kook en zet het vuur daarna laag, laat het blikje 3 uur lang koken. Controleer af en toe of het blikje nog wel onder water staat, zo niet giet dan nog wat extra water in de pan. Doe de deksel op, want dit zorgt ervoor dat het water minder snel verdampt.
  • Na het koken haal je het blikje uit de pan en laat je het helemaal afkoelen. Let op: het blikje is natuurlijk heet.

Notitie

  • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
  • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Hoe kun je dulce de leche afkoelen?

Hoe kun je dulce de leche afkoelen

Dulce de leche laat je 30 minuten afkoelen op het aanrecht tot dat het op kamertemperatuur is geworden.

Wanneer de dulce de leche klaar is met afkoelen, kan het nu gebruikt worden voor tal van verschillende recepten.

Maar niet alleen dat, want dulce de leche kan ook gebruikt worden als een vulling of versiering. Zo kun je het gebruiken voor onder andere koekjes, taarten, ijs of andere recepten.

Hoe kun je dulce de leche verdunnen?

Hoe kun je dulce de leche verdunnen

Dulce de leche is dik en romig, waardoor het vaak als spread gebruikt wordt. Soms kan het zo zijn dat je het wilt gaan verdunnen voor een bepaald recept.

Hoe je dulce de leche kunt verdunnen? Kook de dulce de leche korter dan 3 uur. Hierdoor wordt het niet alleen minder stevig, maar wordt het ook minder donker van kleur.

Wil je het de volle 3 uur koken om de bruine kleur te krijgen, maar alsnog verdunnen? Dan kun je wat extra melk toevoegen. Wanneer de dulce de leche volledig is afgekoeld, voeg dan één of twee eetlepel melk toe.

Plaats daarna de dulce de leche in de magnetron en warm het gedurende 30 seconden op. Roer het daarna om ervoor te zorgen dat de dulce de leche verdund is.

Is het nog steeds te stevig? Voeg een paar eetlepels melk per keer toe en roer samen om te combineren tot dat de gewenste consistentie bereikt is.

Kan de dulce de leche ontploffen?

Dulce de leche ontploffen

Op het internet staan vele verhalen dat de dulce de leche kan ontploffen, wanneer het niet goed gekookt wordt.

De dulce de leche kan inderdaad ontploffen, maar niet als het volgens de instructies gekookt wordt. En de reden hiervoor is simpel.

Wanneer de dulce de leche gekookt wordt met weinig of zonder water, zal het blikje oververhit raken, van binnen uitzetten en daarna openbarsten (ontploffen).[2]

Zorg daarom ervoor dat het blikje ruim onder water is. Controleer regelmatig of er nog extra water toegevoegd moet worden, sinds het water natuurlijk verdampt.

Zolang er dus altijd voldoende water rondom het blikje is, zal het blikje waarschijnlijk niet ontploffen. Er zijn zover bij bekende Nederlandse food bloggers geen bekende gevallen waarbij het blikje ontploft tijdens het kookproces.

Dulce de leche recepten

Dulce de leche recepten

Je hebt de lekkerste dulce de leche gemaakt, maar wat kun je er nu dan mee? Verrassend veel eigenlijk. Daarom staan hier paar dulce de leche recepten ideeën die je kunt gaan maken.

1. Dulce de leche alfajores

Dulce de leche alfajores

Dulce de leche alfajores zijn kruimelige koekjes waarbij de dulce de leche als een vulling tussen twee koekjes zit, als een sandwich.

De dulce de leche alfajores zijn echt een klassieker in Zuid-Amerika, en met name in Argentinië. Kruimelige koekjes met een heerlijke karamelpasta is een geweldige combinatie.

Het koekje is meestal een eenvoudig suikerkoekje dat minder zoet is dan andere koekjes. De vulling (dulce de leche) is tenslotte al zoet, dus de koekjes hoeven niet zoetig te zijn.

Er zijn paar verschillende variaties die toegevoegd worden in de vulling. Zo is citroen een vaak gebruikt ingrediënt. En aan de buitenkant zit er vaak kokos erop.

Daarnaast worden de alfajores ook soms in chocolade gedoopt, zodat de dulce de leche vulling minder snel uit kan lekken.

2. Dulce de leche brownies

Dulce de leche brownies

Geen fan van de harde koekjes? Dan zijn dulce de leche brownies de perfecte oplossing.

Een smeuïge brownie met een klodder dulce de leche karamelpasta als spread, hoe goed klinkt dat wel niet?

Karamel brownies zijn relatief minder populair vergeleken chocolade brownies. Maar wanneer je dit probeert, zul je waarschijnlijk niet meer teruggaan naar de saaie normale brownies.

Dulce de leche kun je op elke fudgy brownies gebruiken. Je hoeft de brownies natuurlijk niet zelf te maken, want je kunt ook simpelweg kant-en-klare brownies kopen bij de supermarkt.

3. Dulce de leche op ijs

Dulce de leche op ijs

Laten we dulce de leche op ijs niet vergeten. Niet alleen kun je het als “saus” op je vanille of chocolade ijs doen, maar je kunt ook ijs maken van dulce de leche.

Een dulce de leche ijs is niet te zoet, terwijl het nog steeds een heerlijke karamel smaak heeft die niet overheerst wordt door suiker.

Zacht, romig, zoet en heel veel karamel. En weet je wat ook lekker samen gaat met dulce de leche ijs? Heerlijke dranken recepten, zoals:

Dulce de leche bewaren

Wanneer het blikje volledig afgekoeld is na het kookproces en daarna niet geopend is, kun je het paar maanden bewaren op een koele en donkere plek.

Wanneer het blikje geopend is, kun je het ongeveer een week bewaren in de koelkast.

Omdat het aardig wat tijd kost om een dulce de leche te gaan maken, is het aanbevolen om meerdere blikjes te gaan gebruiken en ze ongeopend te gaan bewaren.

Ze blijven tenslotte paar maanden goed, dus je hoeft jezelf niet druk te maken om ze allemaal meteen te gaan gebruiken.

In het kort: Dulce de leche recept

Dulce de leche recept

Dulce de leche is één van die recepten die zo simpel is dat iedereen het gemakkelijk kan gaan maken. En ondanks dat het zo simpel is, is het werkelijk heerlijk.

Het heeft een romige, zachte, zoetige en karamelachtige smaak en consistentie.

Hierdoor kun je het geweldig toevoegen in tal van verschillende recepten, met name desserts en nagerechten, maar ook ontbijt, lunch en als een tussendoortje.

En niet alleen is de dulce de leche lekker, maar het bevat ook boordevol voedingsstoffen. Deze zijn onder andere vitamine A, vitamine K, calcium, ijzer, magnesium en zink.

Zoals eerder vermeld, is dulce de leche koken super simpel. Je moet tenslotte slechts een blikje gecondenseerd melk koken op laag vuur voor 3 uur en het daarna afkoelen voor ongeveer 30 minuten.

Daarna kun je het blikje ongeopend bewaren op een koele, donkere plek voor paar maanden. Is het blikje geopend? Dan kun je het in de koelkast bewaren voor ongeveer een week.

Eet smakelijk!