Druivensap Maken: De Lekkerste Druivensap

We kennen allemaal die heerlijke fruitsapjes wel. Denk daarbij aan appelsap, sinaasappelsap en zelfs gemixte fruitsapjes, zoals appel-banaan-aardbei sap.

Maar hoe zit het eigenlijk nu met druivensap?

Als het om sapjes gaat, is druivensap relatief minder bekend dan bijvoorbeeld sinaasappelsap. Wanneer je het woord fruitsapje of vruchtensapje zegt, denken mensen allereerst niet aan druivensap.

Maar dit betekent niet dat druivensap vies of ongezond is want in tegen deel, het is heerlijk en bevat tal van voedzame stoffen.

Druivensappen worden dus gemaakt van druiven. Druiven bevatten onmisbare voedingsstoffen, waaronder onder andere vezels, vitamine C, vitamine K, koper en kalium.

En door deze voedingsstoffen kunnen druiven verschillende gezonde voordelen bieden aan het lichaam.

Zo kunnen de antioxidanten die druiven bevatten, ontstekingsremmend werken en helpen de bloedsuiker te verlagen.[1]

En de polyfenolen in druiven, kunnen helpen cholesterol te verlagen.[2]

Daarnaast zijn druiven ook rijk aan mineralen die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten. Deze mineralen zijn onder andere koper, kalium en magnesium.

En zo hebben druiven tal van andere gezonde voordelen voor het lichaam. Zelf druivensap maken klinkt daarom ook helemaal niet zo ongezond.

Maar, wat is eigenlijk de voedingswaarde van druivensap?

Druivensap voedingswaarde

Druiven voedingswaarde

Hier staan de voedingswaarde van druivensap, per 100 gram.[3]

DruivensapPer 100 gram
Energie65 kcal
Vet0 gram
Koolhydraten15,9 gram
Voedingsvezel totaal0,2 gram
Eiwit0,2 gram

En hier staan de voedingswaarde van druiven met schil, gemiddeld per 100 gram.[3]

Druiven met schilPer 100 gram
Energie78 kcal
Vet0,2 gram
Koolhydraten16,8 gram
Voedingsvezel totaal1,8 gram
Eiwit0,6 gram

Zoals je ziet is er weinig verschil tussen druivensap en druiven als het gaat om de voedingswaarden. Echter is er wel een groot verschil tussen de twee voedingsmiddelen.

Hele druiven geven namelijk je een gevoel van volheid, terwijl druivensap dat aanzienlijk minder doet. Hierdoor kun je op een onbewuste manier, gemakkelijk veel meer druivensap drinken.

Hierdoor kun je hoge hoeveelheden suikers binnenkrijgen en daardoor ook calorieën. Dit heeft dan weer andere nadelige gevolgen voor het lichaam, waaronder:

Drink daarom druivensap in mate, maar dat geldt natuurlijk voor alles. Maar, hoe kun je nu eigenlijk druivensap maken?

Zelf druivensap maken

Dus, hoe kun je zelf druivensap maken? Hier staat een gemakkelijk te volgen zelf druivensap maken recept:

Druivensap Maken: De Lekkerste Druivensap

Druivensap Maken: De Lekkerste Druivensap

5 from 7 votes
Recipe by Team Fitium Course: DrankenCuisine: InternationaalDifficulty: Makkelijk
Servings

2

servings
Prep time

2

minutes
Cooking time

5

minutes
Calories

115

kcal
Total time

7

minutes

Zelf druivensap maken, een heerlijke, zoetige en frisse fruitsapje die tal van onmisbare voedingsstoffen bevat. Zo kun je druivensap maken.

Ingrediënten

  • 150 ml water

  • 350 gram druiven

  • 2 theelepel citroensap (optioneel)

  • 0,5 eetlepel suiker (optioneel)

Voorbereidingswijze

  • Maak eerst met koud water de druiven schoon.
  • Doe de druiven in een blender.
  • Optioneel: voeg citroensap en suiker toe in de blender.
  • Voeg 150 ml koud water toe in de blender. Je kunt ook paar ijsblokjes toevoegen.
  • Gebruik de blender tot dat de druiven zo glad mogelijk zijn geworden.
  • Giet het door een zeef, zodat de overtollige huid verwijderd kunnen worden.

Notitie

  • Tip: als je een wit schuim krijgt, kun je deze gemakkelijk verwijderen met een lepel.
  • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
  • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Druivensap maken met sapcentrifuge of slowjuicer

Zelf druivensap maken

Naast dat je druivensap kunt gaan maken met een blender, kun je ook een sapcentrifuge of een slowjuicer gebruiken.

Beide keukenapparaten zijn geschikt voor fruit en groenten, dus je kunt ze beide gebruiken om je heerlijke fruitsapjes te gaan maken. Echter is er een belangrijk verschil tussen de twee apparaten, die verder in dit artikel staat.

De pulp wordt verwijderd bij deze keukenapparaten, maar niet bij een blender. Om dit op te gaan lossen, kun je simpelweg gebruik maken van een zeef.

Maar, wat is eigenlijk nu het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer?

Druivensap maken sapcentrifuge

Druivensap maken sapcentrifuge

Een sapcentrifuge is ideaal voor fruit en groenten met een hoog vochtgehalte.

Dit komt, omdat bij een sapcentrifuge het voedingsmiddel wordt geraspt. Hierdoor krijg je snel een helder sap, maar wel in een kleinere hoeveelheid.

Zo maak je druivensap met een sapcentrifuge:

  1. Doe de druiven in de vulopening. Je hoeft de druiven niet eerst te gaan snijden, sinds bij de meeste sapcentrifuges het fruit of groente in één keer kan worden verwerkt.
  2. Klik op het knopje om de sapcentrifuge te laten starten. De hoeveelheid sap die eruit komt is te vergeleken met handmatig persen. Bij een sapcentrifuge blijft dus wat sap over.

Volg altijd de instructies van je sapcentrifuge, sinds het kan verschillen tussen de producten.

Druivensap maken slowjuicer

Een sapcentrifuge werkt dus goed bij fruit en groenten met een hoog vochtgehalte, terwijl een slowjuicer ideaal is voor alle soorten fruit en groenten ondanks of ze een hoog vochtgehalte hebben of niet.

Een nadeel van een slowjuicer is echter dat je de ingrediënten eerst in kleine stukken moet gaan snijden, wat niet zo is bij een sapcentrifuge. Maar het resultaat is dat je een meer geconcentreerd sap krijgt.

Zo maak je druivensap met een slowjuicer:

  1. De vulopening van de slowjuicer is small, maar de druiven kunnen gemakkelijk passen. Doe de druiven in de vulopening.
  2. Zodra je op het knopje klikt om de slowjuicer te gaan laten starten, zal de slowjuicer aanzienlijk langzamer werken dan vergeleken een sapcentrifuge. Het voordeel is wel dat er meer sap eruit komt.

Volg altijd de instructies van je slowjuicer, sinds het kan verschillen tussen de producten.

Druivensap maken en bewaren

Druivensap bewaren

Je kunt het druivensap die je gemaakt heb simpelweg in de koelkast bewaren voor 7 tot 10 dagen. Wanneer het druivensap vies ruikt, smaakt of er schimmel verschijnt, gooi het druivensap dan weg.

Het is niet aanbevolen om de sapjes te laten staan op kamertemperatuur voor langer dan 2 uur.

Druivensap invriezen

Is het mogelijk om druivensap te gaan invriezen? Ja, dit is mogelijk. Je kunt het druivensap in containers of potten doen en ze bewaren in de vriezer.

Dit is handig voor als je de houdbaarheidsdatum wilt gaan verlengen, of als je bijvoorbeeld te veel druivensap over hebt.

In het kort: Druivensap maken

Druivensap maken recept

Druivensap mag dan minder bekend zijn dan appelsap en sinaasappelsap, maar ook druivensap is heerlijk vers met tal van gezonde voordelen.

Zo kan druivensap mogelijk helpen tegen cholesterol, ontstekingen en een hoog bloeddruk.

Druivensap maken is gemakkelijk om te gaan doen. Gebruik simpelweg een keukenapparaat zoals een blender, sapcentrifuge of een slowjuicer, en je hebt binnen no-time een heerlijk druivensap gemaakt.

Voeg daarnaast andere ingrediënten toe om heerlijke gemixte fruitsapjes te gaan maken, zoals druiven met veenbessen of druiven met sinaasappel.

Daarnaast kun je druivensap simpel bewaren in de koelkast of vriezer, zodat je op een andere dag weer je heerlijke, zelf gemaakte druivensap kunt gaan drinken.