Simpelste Cordon Bleu Bakken

De cordon bleu, een overheerlijke gepaneerd of ongepaneerd stukje vlees met smeuïge kaas. Cordon bleu wordt ook wel als schnitzel cordon bleu genoemd, omdat het sterk lijkt op een schnitzel.

Cordon bleu bakken is gemakkelijk om te gaan doen. Dit is dan ook één van de vele redenen waarom de cordon bleu een absoluut favoriet is, naast dat het natuurlijk zo lekker is.

Een ander reden is dat cordon bleu goed samengaat met vele soorten bijgerechten. Denk daarbij aan een salade, pommes duchesse, appelmoes of gevulde aardappels.

Daarnaast vult cordon bleu ook heel goed. Het bestaat tenslotte uit een eiwitrijk vlees en vetrijk kaas.

En als het om kaas gaat, is het belangrijk om een bepaalde kaas te kiezen die goed kan smelten. Raclette of emmentaler kaas zijn hierdoor bijvoorbeeld goede keuzes.

Maar terug naar de cordon bleu recept. Wanneer je cordon bleu wilt gaan bakken, moet je dit dan in olie of boter doen?

Cordon bleu bakken in olie of boter?

Cordon bleu bakken in olie of boter

Cordon bleu kun je in olie of boter bakken. Soms wordt er zelfs gekozen om het beide te gaan gebruiken, sinds boter gemakkelijker kan verbranden.

Vaak wordt er gekozen voor boter, omdat je die heerlijke boterachtige smaak krijgt bij je cordon bleu. Dit wordt vaak gezien als de beste smaak.

Echter kan boter dus gemakkelijk verbranden. Om dit op te gaan lossen, wordt er ook plantaardige olie toegevoegd, zoals olijfolie.

Door half boter en half plantaardige olie te gaan gebruiken zal de boter niet verbranden, terwijl je alsnog die boterachtige smaak krijgt.

Als je geen boter wilt gebruiken, kun je natuurlijk ook alleen een plantaardige olie gebruiken om je cordon bleu te gaan bakken. Olijfolie of zonnebloemolie zijn hiervoor goede opties.

Samenvatting:

Je kunt olie of boter gebruiken om cordon bleu te gaan bakken. Soms wordt er gebruikt gemaakt van beide, om alsnog de boterachtige smaak te krijgen zonder dat de boter kan verbranden.

Bevroren cordon bleu bakken

Bevroren cordon bleu bakken

Als je een bevroren zelfgemaakte cordon bleu hebt, hoe kun je die ontdooien zodat je het kunt gaan bakken?

Bevroren vlees zoals kip of kalkoen kun je afgedekt bewaren in de koelkast, zo geef je bacteriën geen kans. Onthoud dat wanneer kip of kalkoen al een keer ontdooid is, je het niet nogmaals gaat invriezen.

Laat het vlees niet ontdooien op de verwarming, warm water of op het aanrecht. Kleine stukken kip- of kalkoenvlees kunnen ontdooid worden in de magnetron.

Haal de cordon bleu een uur voordat je het gaat bakken uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen.

Maar wanneer de cordon bleu ontdooid is, hoe lang moet je het eigenlijk dan bakken?

Samenvatting:

Bevroren cordon bleu kun je laten ontdooien in de koelkast. Haal het een uur voordat je van plan bent om het te gaan bakken uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Hoe lang cordon bleu bakken?

Hoe lang cordon bleu bakken

Cordon bleu bakken duurt slechts 12 minuten. Het is belangrijk om elke kant van de cordon bleu te gaan bakken, per kant is dit ongeveer 6 minuten. Je kunt uiteraard ook regelmatig omdraaien.

Kies een pan met een dikke bodem. Deze pan houdt namelijk beter de warmte vast en een hete pan voorkomt daarnaast ook dat de cordon bleu niet aan de bodem gaat vastplakken.

Cordon bleu wordt vaakst gebakken in de koekenpan, omdat het zo snel en simpel is. Maar je kunt cordon bleu ook bakken in de airfryer of oven.

Samenvatting:

Cordon bleu bakken duurt ongeveer 12 minuten. Zorg ervoor dat je de beide kanten van de cordon bleu goed bakt voor ongeveer 6 minuten per kant. Cordon bleu kun je ook bakken in de oven of airfryer.

Cordon bleu bakken in de pan

Cordon bleu bakken in de pan

Je weet nu of je cordon bleu moet gaan bakken in olie of boter, hoe je cordon bleu kunt gaan ontdooien en hoe lang je cordon bleu moet gaan bakken.

Maar hoe kun je precies cordon bleu bakken in de pan? Hier staan de instructies om cordon bleu te gaan bakken:

Simpelste Cordon Bleu Bakken

Simpelste Cordon Bleu Bakken

4 from 4 votes
Recipe by Team Fitium Course: KokenCuisine: ZwitsersDifficulty: Gemiddeld
Servings

2

servings
Prep time

3

minutes
Cooking time

12

minutes
Calories

260

kcal
Total time

15

minutes

Cordon bleu bakken is zo simpel dat het echt niet fout kan. Combineer het met heerlijke bijgerechten en je hebt een geweldige maaltijd.

Ingrediënten

 • 2 stuks kip cordon bleu

 • vloeibare margarine en/of olijfolie

 • zout en peper (optioneel)

Voorbereidingswijze

 • Verhit eerst vloeibare margarine en/of olijfolie in de koekenpan.
 • Bak de ene kant van de kip cordon bleu voor ongeveer 6 minuten.
 • Bak daarna de andere kant van de kip cordon bleu voor ongeveer 6 minuten. Zorg ervoor dat beide kanten goudgeel eruit ziet en krokant wordt.
 • Voeg optioneel na het bakken zout en peper toe voor meer smaak.

Notitie

 • De foto wordt gebruikt als een voorbeeld voor het recept. Het recept kan anders eruit komen te zien. Dit ligt aan jouw ingrediënten, voorbereiding en kookproces.
 • Houd er rekening mee dat het verstrekte voedingswaarden een schatting is op basis van een online voedingscalculator. De voedingswaarden hangt af van de specifieke ingrediënten die jij gebruikt.

Hoeveel cordon bleu per persoon?

Hoeveel cordon bleu per persoon

Hoeveel cordon bleu moet je gaan bakken per persoon? Een portie cordon bleu is één stuk, dus je kookt één cordon bleu per persoon.

Zoals eerder vermeld, gaat cordon bleu fantastisch samen met tal van verschillende bijgerechten. Voorbeelden van deze bijgerechten zijn onder andere:

 • Gebakken aardappelen
 • Salades
 • Kaassoufflé
 • Kroketten
 • Gebakken- of geroosterde groenten
 • Knolselderpuree
 • Gebakken aubergine en asperges
 • Quesadilla
Samenvatting:

Je maakt één cordon bleu per persoon. Sinds cordon bleu veelzijdig is, kun je verschillende bijgerechten maken. Paar voorbeelden zijn gebakken aardappelen, salades en kroketten.

Cordon bleu bakken in oven

Cordon bleu bakken in oven

Niet alleen kun je cordon bleu bakken in de koekenpan, maar ook in de oven. Cordon bleu bakken in oven is net zo heerlijk en makkelijk als cordon bleu bakken in de pan.

Voeg daarnaast verse kruiden toe naast zout en peper en je cordon bleu wordt qua smaak en geur nog lekkerder. Deze verse kruiden zijn met name:

 • Basilicum
 • Dille
 • Korianderzaden
 • Peterselie
 • Rozemarijn
 • Salie
 • Tijm

Deze smaakmakers kunnen echt een groot verschil maken. Kies de verse kruiden die je wilt gaan toevoegen en maak het helemaal uniek.

Deze ingrediënten heb je nodig om cordon bleu te gaan bakken in de oven:

 • 2 stuks kip cordon bleu
 • Zout (optioneel)
 • Peper (optioneel)
 • Verse kruiden (optioneel)

Hier zijn de instructies om cordon bleu te gaan bakken in de oven:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Kruid eventueel de cordon bleu met zout, peper en verse kruiden.
 3. Verhit een klein beetje boter in de koekenpan en bak de cordon bleu aan beide kanten, tot dat de beide kanten een goudgeel korstje krijgen.
 4. Doe de cordon bleu in een ovenschaal en laat het in ongeveer 30 tot 35 minuten verder garen in de oven. Keer de cordon bleu halverwege om.
Samenvatting:

Cordon bleu bakken in oven is net zoals makkelijk als cordon bleu bakken in de pan. Voeg wat verse kruiden toe, zoals peterselie, salie en tijm, en de cordon bleu ruikt en smaakt nog lekkerder.

Cordon bleu bakken in airfryer

Cordon bleu bakken in airfryer

Cordon bleu bakken in de airfryer is fantastisch als je niet veel tijd over hebt. Net zoals de koekenpan, heb je een relatief korte kooktijd nodig wanneer je het bakt in de airfryer.

Je kunt daarnaast ook andere ingrediënten toevoegen om snel en simpel je gerecht te gaan maken. Denk daarbij aan aardappels of groenten.

Deze ingrediënten heb je nodig om cordon bleu te gaan bakken in de airfryer:

 • 1 stuk kip cordon bleu
 • Peper en zout (optioneel)
 • Uienpoeder (optioneel)
 • Knoflookpoeder (optioneel)

Hier zijn de instructies om cordon bleu te gaan bakken in de airfryer:

 1. Verwarm de airfryer voor op 160 graden Celsius.
 2. Gebruik optioneel peper, zout, uienpoeder, knoflookpoeder of verse kruiden op de cordon bleu.
 3. Voeg eventueel ook andere ingrediënten toe, zoals aardappels en groenten.
 4. Bak de cordon bleu voor ongeveer 15 tot 17 minuten op 160 graden Celsius.
Samenvatting:

Cordon bleu bakken in airfryer is net zo simpel en snel als het te gaat om bakken in de pan. Voeg wat extra ingrediënten toe naar keuze, zoals knoflookpoeder en aardappels.

Cordon bleu bakken zonder dat de kaas eruit loopt

Cordon bleu bakken zonder dat de kaas eruit loopt

De meest voorkomende reden waarom kaas eruit loopt, is omdat de zelfgemaakte cordon bleu pakjes te dik zijn.

Wanneer je een zelfgemaakte cordon bleu maakt, is het belangrijk om de kipfilet goed plat te gaan slaan met een vleeshamer. Dit is gemakkelijk om te gaan doen.

Dek de kipfilet af met plasticfolie en klopt het vlees zo dun mogelijk uit. Paneer het daarna goed, want anders zal de kipfilet zijn dikte terugkrijgen tijdens het kookproces.

Dit wordt namelijk veroorzaakt vanwege de hitte.

Samenvatting:

Met zelfgemaakte cordon bleu kun je te maken krijgen dat de kaas eruit loopt. Sla de kipfilet goed plat met een vleeshamer en paneer het goed, want te dikke pakjes zijn meestal de oorzaak.

Cordon bleu bewaren

Cordon bleu bewaren

Om klaargemaakte cordon bleu te bewaren, kun je simpelweg de instructies volgen van het product. Meestal staat er dat de cordon bleu niet geschikt is om thuis in te gaan vriezen.

Maar wanneer je een zelfgemaakte cordon bleu maakt, is het natuurlijk een ander verhaal.

Rauwe kip kun je 2 dagen bewaren in de koelkast, terwijl je bereide kip 3 tot 4 dagen kunt gaan bewaren in de koelkast. Het is daarom afhankelijk van welk soort vlees er gebruikt wordt.

Samenvatting:

Volg bij de klaargemaakte cordon bleu de instructies. Voor zelfgemaakte cordon bleu kun je rauwe kip 2 dagen bewaren in de koelkast. Voor bereide kip, kun je 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast.

In het kort: Cordon bleu recept

Cordon bleu recept

Cordon bleu is een heerlijk gepaneerd of ongepaneerd stukje vlees met smeuïge kaas die je kunt gaan bakken in de koekenpan, oven of airfryer.

Hierdoor is de cordon bleu veelzijdig en kun je het met tal van verschillende bijgerechten combineren. Paar voorbeelden zijn gebakken aardappelen, knolselderpuree en groentesalade.

Voeg daarnaast verse kruiden toe, zoals peterselie, salie en basilicum, en je cordon bleu smaakt en ruikt nog lekkerder.

Een stuk cordon bleu per persoon is genoeg. Wanneer er geen bijgerecht gemaakt wordt, kun je twee stukken cordon bleu bakken per persoon. Eet smakelijk.