11 Redenen Waarom Cherimoya Vrucht Gezond Is

De cherimoya vrucht is een zoetige vrucht die afkomstig is uit Bolivia, Colombia, Ecuador en Peru. De vrucht groeit meestal in tropische gebieden over de hele wereld.[1]

Zo word de cherimoya geteeld in onder andere:

  • Europa (Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal).
  • Noord-Amerika (Mexico, Haïti, Puerto Rico, Jamaica, Venezuela, Chili, Brazilië, Costa Rica, Panama, Belize, El Salvador, Honduras).
  • Afrika (Algerije, Egypte, Libië, Somalië, Tanzania).
  • Azië (Thailand, Singapore, India).

De vrucht is afkomstig uit de cherimoya boom. De boom kan tussen 5 tot 9 meter lang groeien. Het duurt ongeveer 4 tot 5 jaar na de planting van de cherimoya zaad om de cherimoya vrucht te maken.

De cherimoya vrucht heeft verschillende namen. Zo wordt de Cherimoya vrucht ook wel annona cherimola, chirimoya, chirimuya en custard apple genoemd.

Er is ook een hybride vrucht van de cherimoya. Het heet atemoya, een kruising tussen cherimoya en de suiker-appel (annona squamosa).

De vrucht is erg populair in Taiwan, waar het de naam ananas-suikerappel heeft. Dit komt vanwege de smaak die op ananas lijkt.

Samenvatting:

De cherimoya vrucht is een zoetige vrucht die vooral in tropische gebieden groeit. De vrucht heeft verschillende namen, zoals custard apple.

Wat is de cherimoya vrucht?

De cherimoya vrucht is ongeveer zo groot als een grapefruit en komt met verschillende vormen, zoals hartvormig, ovaalvormig, eivormig, plat en licht gestoten. Terwijl de kleur meestal lichtgroen tot groen is.[2]

De schil van de cherimoya vrucht lijkt op een artisjok. Het verfrissende vlees in de cherimoya vrucht is wit, romig en zacht.

Het vlees bevat ook zwarte oneetbare zaden die verwijderd moeten worden. Deze zaden zijn namelijk giftig als ze eenmaal geopend zijn.

Samenvatting:

De cherimoya vrucht komt in verschillende vormen. Zo kan de kleur lichtgroen tot groen zijn. De zwarte oneetbare zaden moeten verwijderd worden, omdat ze giftige stoffen bevatten.

Cherimoya vrucht smaak

Cherimoya vrucht eten

De cherimoya vrucht smaakt zoetig en tropisch. De vrucht is te vergelijken naar een mix van mango, vanille, ananas, banaan, perziken en aardbeien.

Vanwege deze smaakovereenkomsten smaakt de cherimoya vrucht op snoep of zoete kauwgum.

De reden waarom de cherimoya vrucht zo zoet is, is omdat het rijk is aan suikers. Dit is niet erg, sinds het een voedzame vrucht is met vitamines en mineralen.

Een populaire manier om de Cherimoya vrucht te eten, is om ze eerst te koelen en daarna met een lepel uit te gaan scheppen en eten. Dit is ook de reden waarom cherimoya een ijs vrucht wordt genoemd.

Samenvatting:

De Cherimoya vrucht heeft een tropische smaak. Het smaakt naar een mix van mango, ananas en perziken. Het kan als een ijs fruit gegeten worden.

Cherimoya vruchtseizoen

Het cherimoya vruchtseizoen begint meestal in herfst en gaat door tot de winter. De voorkeuren om een ​​cherimoya vrucht te laten groeien, zijn als volgt:[2]

  • Hoogtes tussen 1500 – 2000 meter.
  • Temperaturen tussen 18 – 20 °C.
  • Neerslag tussen 800 – 1.000 millimeter.

Hier is de groeicyclus van de cherimoya vrucht:[2]

Samenvatting:

Het vruchtseizoen voor de cherimoya vrucht begint meestal in herfst. Het heeft bepaalde voorkeuren nodig om te kunnen groeien.

Cherimoya vrucht voedingswaarde

Hier staat de cherimoya vrucht voedingswaarde per 100 gram.

CherimoyaPer 100 gram
Energie75 kcal (313 kJ)
Koolhydraten17,71 gram
– Suikers12,87 gram
– Vezels3 gram
Vet0,68 gram
Eiwitten1,57 gram
Vitamine B10,101 mg
Vitamine B20,131 mg
Vitamine B30,644 mg
Vitamine B50,345 mg
Vitamine B60,257 mg
Vitamine B923 μg
Calcium10 mg
IJzer0,27 mg
Magnesium17 mg
Mangaan0,093 mg
Fosfor26 mg
Kalium287 mg
Natrium7 mg
Zink0,16 mg

Bron: USDA Voedingsdatabase

Cherimoya vrucht gezondheidsvoordelen

Cherimoya vrucht gezond

De cherimoya vrucht heeft veel voordelen voor de gezondheid. Een reden voor dit is omdat de cherimoya vrucht rijk is aan boordevol belangrijke voedingsstoffen.

Hier zijn de (potentiële) gezonde voordelen van de cherimoya vrucht.

1. Cherimoya vrucht kan de gezondheid van het oog verbeteren

De Cherimoya vrucht is rijk aan antioxidanten, en met name luteïne. De antioxidant luteïne is een belangrijke antioxidant voor de gezondheid van de ogen.[3]

Dit antioxidant bestrijdt namelijk vrije radicalen, waardoor het helpt voor een gezond gezichtsvermogen.

De studie laat zien dat hoge hoeveelheden van luteïne een verband heeft met een goede gezondheid van het oog.

Daarnaast helpt het ook om het risico op verlies van het gezichtsvermogen en oogletsel, veroorzaakt door leeftijdsgebonden degeneratie, te verminderen.

Samenvatting:

De cherimoya vrucht bevat de antioxidant luteïne, die kan helpen de gezondheid van het oog te verbeteren en het risico op oogaandoeningen kan verminderen.

2. Cherimoya vrucht kan de spijsvertering verbeteren

Vanwege de vezels die cherimoya bevat, kan de vrucht helpen de spijsvertering te bevorderen.

Zo kunnen vezels onder andere helpen de ontlasting door de darmen te gaan stimuleren.[4]

Vezels hebben meer gezonde voordelen, waardoor ze onmisbaar zijn voor het lichaam. Vezels kunnen namelijk ook helpen het cholesterol te verlagen, spijsverteringsstoornissen voorkomen en de eetlust verminderen.

Probeer de vezelinname geleidelijk te verhogen, als je niet gewend bent om veel vezels te gaan eten. Zo voorkom je mogelijke spijsverteringsproblemen.

Samenvatting:

De cherimoya is rijk aan vezels, wat kan helpen met de spijsvertering en de darmgezondheid.

3. Cherimoya vrucht kan het immuunsysteem versterken

Cherimoya is rijk aan verschillende vitamines, waaronder vitamine C. Vitamine C is een belangrijke vitamine die het immuunsysteem helpt om infecties en ziektes te bestrijden.

Een onderzoek toont aan dat mensen met een vitamine C tekort, een verhoogd risico hebben op infecties.[5]

Het is belangrijk om voldoende vitamine C te krijgen uit voedsel. De cherimoya is een vitamine C rijke vrucht die hiermee kan helpen.

Zo bevat de cherimoya vrucht 12,6 mg per 100 gram vitamine C, wat 15% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Samenvatting:

Vanwege de belangrijke vitamine C die de cherimoya vrucht bevat, kan de vrucht helpen tegen infecties en ziektes.

4. Cherimoya vrucht kan de gezondheid van het hart verbeteren

Vezels kunnen meer gezonde voordelen bieden. Zo kunnen vezels ook het cholesterolgehalte verlagen.

Onderzoek toont aan dat cholesterol een rol speelt bij verschillende aandoeningen, waaronder:[6]

  • Beroertes
  • Hartaanval
  • Diabetes
  • Hoge bloeddruk
Samenvatting:

Vezels kunnen het cholesterol verlagen, waardoor het risico op hartaandoeningen verminderd worden.

5. Cherimoya vrucht kan de gezondheid van de hersenen verbeteren

Niet alleen is de cherimoya vrucht rijk aan vitamine C, maar aan vitamine B6. Een onderzoek toont aan dat vitamine B6 de gezondheid van de hersenen kan verbeteren.[7]

Dit komt omdat vitamine B6 de GABA niveaus in jouw hersenen regelt. Voldoende GABA waarden helpt bij onder andere depressie, stress, spanningen en hoofdpijn.

Andere mogelijke gezondheidsvoordelen van vitamine B6 zijn:

  • Vermindering van het risico op de ziekte van Alzheimer
  • Hulp bij het behandelen van misselijkheid tijdens de zwangerschap
  • Vermindering van het risico op hartaandoeningen
  • Verbetering van de gezondheid van het oog

De vitamine B6 gehalte in cherimoya bevat ongeveer 0,257 mg per 100 gram, wat 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Samenvatting:

Cherimoya kan vanwege de vitamine B6 die het bevat, helpen bij onder andere depressie, stress, spanningen en hoofdpijn.

6. Cherimoya vrucht kan de gezondheid van de huid verbeteren

Vitamine C helpt niet alleen het immuunsysteem, maar ook de gezondheid van de huid.

Zo is de vitamine belangrijk bij wondgenezing. Daarnaast maakt het ook collageen aan, wat nodig is voor de vorming van de huid.[8]

En omdat vitamine C een natuurlijke antioxidant is, helpt het tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn een belangrijke oorzaak voor veroudering, rimpels en pigmentvlekken.

Vitamine C helpt om deze vrije radicalen te bestrijden, waardoor het kan helpen bij een gezonde en stralende huid.

Samenvatting:

De vitamine C in cherimoya kan helpen bij de wondgenezing en de aanmaak van collageen. Ook kan vitamine C helpen tegen vrije radicalen, wat een belangrijke oorzaak is voor veroudering

7. Cherimoya vrucht kan de gezondheid van het haar verbeteren

Een tekort aan onmisbare voedingsstoffen en mineralen kan haarproblemen veroorzaken.

En omdat de cherimoya vrucht rijk is aan deze voedingsstoffen, kan het helpen de gezondheid van de haar te verbeteren.

Net zoals de huid, is vitamine C ook belangrijk voor de ondersteuning van gezond haar. Dit heeft weer te maken met de vrije radicalen in het lichaam.

Samenvatting:

Vitamine C is belangrijk voor de gezondheid van het haar, omdat het kan helpen tegen de vrije radicalen in het lichaam.

8. Cherimoya vrucht kan helpen tegen veroudering

Zoals eerder vermeld, kan de cherimoya vrucht de gezondheid van de huid en haar verbeteren door de vitamine C die de vrucht bevat.

Maar, vitamine C kan ook helpen tegen veroudering.

Zo toont een onderzoek aan dat cherimoya vrucht ook kan helpen tegen ouderdomsvlekken, rimpels en andere onvolkomenheden.[9]

De antioxidanten die aanwezig zijn in cherimoya bestrijden dus de vrije radicalen. Als gevolg hiervan wordt de oxidatieve stress in de huid en in andere organen verminderd.

Samenvatting:

De antioxidanten, waaronder vitamine C, kan helpen tegen ouderdomsvlekken, rimpels en andere onvolkomenheden.

9. Cherimoya vrucht kan helpen met de stemming

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van de hormonen dopamine en serotine. Deze hormonen helpen bij het reguleren van de humeur.

Het ontbreken van vitamine B6, kan hierdoor bijdragen aan depressie en stemmingsstoornissen.

Zo toont een onderzoek bij 251 volwassen aan dat de kans op depressie verdubbelde bij diegene die een vitamine B6 tekort hadden.[10]

Samenvatting:

Vitamine B6 speelt een rol bij het aanmaken van dopamine en serotine. Een tekort van vitamine B6, kan bijdragen aan stemmingsstoornissen.

10. Cherimoya vrucht kan ontstekingen bestrijden

De cherimoya vrucht heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Een van de stoffen die ontstekingsremmend werkt, is kaurenoic acid.

Dierenstudies hebben aangetoond dat kaurenoic acid bepaalde inflammatoire eiwitten kan verminderen.

Dit is belangrijk, omdat chronische ontstekingen in verband zijn gebracht met verschillende ziekten, zoals kanker en hartaandoeningen.[11]

Samenvatting:

De cherimoya heeft ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor de vrucht het risico op verschillende ziekten kan verminderen.

11. Cherimoya vrucht kan helpen tegen een hoge bloeddruk

De mineralen magnesium en kalium die in cherimoya zitten, spelen een rol bij de ondersteuning van de bloeddruk, omdat ze de verwijding van de bloedvaten kunnen bevorderen.[12]

Zo toont een review van tien studies aan dat mensen met een hogere magnesiuminname, een 8% lager risico hadden op een hoge bloeddruk.

Dit was in vergelijking met mensen met de laagste magnesiuminname.

Samenvatting:

De mineralen magnesium en kalium bevorderen de verwijding van de bloedvaten, waardoor ze kunnen helpen tegen een hoge bloeddruk.

12. Cherimoya vrucht kan helpen tegen kankercellen

De cherimoya vrucht bevat flavonoïden, waaronder catechin, epicatechin en epigallocatechin.

Sommige van deze flavonoïden is aangetoond dat ze kunnen helpen de groei van kankercellen in reageerbuisstudies te stoppen.[13]

Er zijn meer onderzoeken nodig naar de werking van flavonoïden en kankercellen.

Samenvatting:

De flavonoïden in de cherimoya vrucht kunnen de groei van kankercellen in reageerbuisstudies stoppen.

13. Cherimoya fruit is rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze onder andere helpen vrije radicalen te bestrijden in het lichaam.

De cherimoya vrucht bevat boordevol antioxidanten, waaronder:

  • Vitamine C
  • Kaurenoic zuur
  • Flavonoïden
  • Carotenoïden

Deze antioxidanten kunnen verschillende gezonde voordelen bieden voor het lichaam, wat de cherimoya vrucht zo voedzaam maakt.

Samenvatting:

De cherimoya vrucht is rijk aan krachtige antioxidanten, waaronder vitamine C, kaurenoic zuur, flavonoïden en carotenoïden die verschillende gezonde voordelen biedt voor het lichaam.

Hoe kun je de cherimoya vrucht eten?

Cherimoya vrucht recept eten

De cherimoya vrucht bevat giftige stoffen, die vooral in zaden voorkomen. Om de cherimoya veilig te eten, is het belangrijk om eerst de zwarte zaden te verwijderen.

Zo kun je de cherimoya vrucht in verschillende manieren eten:

  1. Snijd de cherimoya vrucht doormidden, en eet het vlees uit de vrucht met een lepel.
  2. Om het als een fruitijs te eten, schep het vlees in een kom en verwijder de zaden met een lepel. Bedek de kom met plasticfolie en bevries het gedurende één tot twee uur.
  3. Om het toe te gaan voegen in salades, snijd de cherimoya vrucht en verwijder de zaden. Snijd het vlees in blokjes en meng het in een salade met ander tropisch fruit, zoals banaan, ananas en mango.
  4. Voor een smoothie, bevries eerst het vlees. Mix het in een blender met ander fruit zoals aardbeien, avocado en bosbessen. Je kunt het bevroren vlees ook gebruiken om een ​​sorbet te maken.

Cherimoya vrucht bijwerkingen

De schil en zaden van de cherimoya vrucht bevatten giftige stoffen. Deze stoffen kan de zenuwstelsel beschadigen als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.[14]

Verwijder dus altijd eerst de schil en de zaden, voordat je de cherimoya vrucht gaat eten.

In het kort: Cherimoya vrucht

Cherimoya is een zoetige vrucht die uit verschillende vormen bestaat.

Het vlees van de cherimoya vrucht is zacht en kan met een lepel gegeten worden. Het is vergelijkbaar met tropische smaken.

De vrucht bevat belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen kunnen gezonde voordelen bieden voor het lichaam.

De schil en de zaden van de Cherimoya vrucht zijn giftig, dus moeten ze worden verwijderd.

Veel gestelde vragen over de cherimoya vrucht

Cherimoya vrucht rijp

Hieronder staan veel gestelde vragen over de cherimoya vrucht. Sommige antwoorden hieronder zijn samengevat vanuit de informatie in dit artikel.

  1. Wat is de cherimoya fruit?

    De cherimoya is een zoetige, eetbare vrucht die groeit in tropische gebieden over de hele wereld.

  2. Hoe eet je cherimoya?

    De huid en zaden van de cherimoya vrucht bevatten giftige stoffen. Om cherimoya veilig te eten, pel daarom eerst de schil en verwijder de zaden. Daarna kun je de cherimoya vrucht eten met een lepel.

  3. Hoe gezond is cherimoya?

    Omdat de cherimoya belangrijke voedingsstoffen bevat, zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en flavonoïden, kan het verschillende gezonde voordelen bieden voor het lichaam.

  4. Hoe smaakt een cherimoya?

    De cherimoya vrucht smaakt zoet en tropisch, wat te vergelijken is met onder andere ananas, aardbeien, banaan, vanille en mango.

  5. Waar kan ik cherimoya kopen?

    De cherimoya vrucht is in meerdere supermarkten en exotische fruit winkels verkrijgbaar. Je kunt naar de website van een supermarkt gaan om te kijken of de cherimoya vrucht beschikbaar is.