Bloemkool is een veelzijdige groente, waardoor het meestal een goed idee is om het in grotere hoeveelheden te kopen. Helemaal als het in de aanbieding is.
Welke recepten kun je ermee maken eigenlijk?
Denk daarbij aan ovenschotel met bloemkool, pizza met bloemkoolbodem, bloemkoolsoep, kip tandoori met bloemkool of taco’s met bloemkool.
En sinds de bloemkool boordevol onmisbare voedingsstoffen bevat, kan het ook veel gezonde voordelen bieden aan het lichaam. Zo bevat bloemkool onder andere:
- Vitamine B6
- Vitamine C
- Vitamine K
- Foliumzuur
- Mangaan
- Kalium
- Calcium
- Fosfor
- Magnesium
Deze voedingsstoffen kan het lichaam zelf niet aanmaken en daarom moeten we ze uit voedzame voedingsmiddelen halen. Gelukkig is bloemkool één van deze voedingsmiddelen.
Maar eerst, wat zijn eigenlijk de voedingswaarden van bloemkool?
Bloemkool voedingswaarde

Bloemkool is dus gezond, maar het is daarnaast ook caloriearm.
En hoe zit nu met de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) van bloemkool rauw en gekookt? Is er een verschil wanneer de bloemkool gekookt wordt?
Hier staan de voedingswaarde van bloemkool rauw, per 100 gram.[1]
Bloemkool rauw | Per 100 gram |
---|---|
Energie | 25 kcal |
Vet | 0,2 gram |
Koolhydraten | 3 gram |
Voedingsvezel totaal | 2,2 gram |
Eiwit | 1,9 gram |
Hier staan de voedingswaarde van bloemkool gekookt, per 100 gram.[1]
Bloemkool gekookt | Per 100 gram |
---|---|
Energie | 22 kcal |
Vet | 0,4 gram |
Koolhydraten | 1,8 gram |
Voedingsvezel totaal | 2,3 gram |
Eiwit | 1,8 gram |
Zoals je ziet, is er nauwelijks verschil tussen rauwe- en gekookte bloemkool. Echter verliest de gekookte bloemkool wel wat vitamines en mineralen tijdens het kookproces, maar dit is onvermijdelijk bij elke voedingsmiddel.
Wat ze wel in gemeen hebben, is dat ze beide rijk zijn aan vezels. Vezels zijn belangrijk, omdat ze tal van verschillende gezondheidsvoordelen kunnen bieden aan het lichaam.
Zo kunnen vezels onder andere:
- De bloedsuikerspiegel ondersteunen
- De darmgezondheid verbeteren
- Het slechte LDL cholesterol verlagen
- Voor een soepelere stoelgang verzorgen
Daarnaast kunnen vezels ook helpen om de eetlust te verminderen, wat gunstig kan zijn voor degenen die willen gaan afvallen of hun gezonde gewicht willen behouden.
Maar, hoe kun je eigenlijk nu bloemkool bewaren? Kun je de bloemkool invriezen en bewaren in de viezer?
Kun je bloemkool invriezen?

Ja, je kunt bloemkool gaan invriezen. Echter is het niet aanbevolen om de bloemkool simpelweg in een diepvrieszakje te doen en in de vriezer te plaatsen.
Je zult namelijk eindigen met bloemkool die papperig en smaakloos is. Om dit te vermijden, moet je het eerst goed voorbereiden voordat je het in de vriezer bewaard.
Deze voorbereidingsstappen zijn:
- De bloemkool schoonmaken
- De bloemkool blancheren
- De bloemkool laten koelen
- De bloemkool snel laten invriezen en bewaren in de vriezer
Daarnaast moet je ook paar keukenmiddelen gebruiken, waaronder een mes, pan, vergiet, bakplaat en diepvrieszakjes of diepvriescontainers.
Maar, wat betekent eigenlijk nu blancheren en hoe moet je dat doen?
Bloemkool blancheren en invriezen

Blancheren is een kooktechniek die meestal bij fruit en groenten wordt gedaan.
Bij blancheren wordt voor een korte tijd (meestal een minuut of twee) het voedsel gekookt waarna het in koud water wordt geplaatst. Hierdoor stopt namelijk het kookproces.
Er zijn veel redenen waarom er vaak wordt gekozen om te gaan blancheren, voordat je het voedsel gaat invriezen:
- Tegen schadelijke bacteriën en ziekteverwekkers
- Groente wordt knapperig en beetgaar gehouden
- Soms wordt de smaak verbeterd
- De kleur van de groente wordt mooi behouden
- Helpt tegen enzymen, waardoor de groente langer bewaard kan worden
Blancheren wordt dus vaak gedaan. Je krijgt veel voordelen en het duurt slechts paar minuten. En nu komt de vraag, hoe kan je bloemkool blancheren en daarna invriezen?
Verse bloemkool invriezen

Zelf verse bloemkool invriezen is zo simpel dat het echt niet fout gaan.
Je hebt alleen een verse bloemkool, water en paar keukenmiddeltjes nodig. Daarnaast heb je natuurlijk ook diepvrieszakjes nodig en een label om de datum op te gaan schrijven.
Hier staan de instructies om gemakkelijk zelf verse bloemkool voor te gaan bereiden en te gaan invriezen.
Bloemkool invriezen tips

Bloemkool invriezen is simpel en direct, daardoor hoef je ook geen tips nodig te hebben om het gemakkelijker te maken. Maar hoe zit het met het ontdooien van de bloemkool?
Je hoeft de bloemkool niet te gaan ontdooien. Wanneer je klaar bent om de bloemkool te gaan gebruiken, kun je het simpelweg toevoegen tijdens het kookproces van welk recept je ook gebruikt.
Houd er wel in rekening mee dat het kooktijd meestal paar minuten langer is van je recept, vanwege de ingevroren bloemkool.
Wil je de bloemkool eerst laten ontdooien voor je recept? Plaats dan de ingevroren bloemkool in een stoommandje boven kokend water. Stoom het 3 tot 5 minuten of tot ze gaar zijn geworden.
In het kort: Bloemkool invriezen en bewaren

Bloemkool is een zeer voedzame groente die boordevol voedingsstoffen bevat. Zo bevat het onder andere eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.
Vanwege deze voedingsstoffen, kan de bloemkool potentiële gezondheidsvoordelen bieden aan het lichaam, zoals een verminderde eetlust en de verbetering van de darmgezondheid.
Voordat je de bloemkool gaat invriezen, moet je het eerst gaan blancheren. Blancheren zorgt er namelijk ervoor dat de bloemkool niet papperig en smaakloos wordt.
Daarnaast kun je door te gaan blancheren de bloemkool langer bewaren in de vriezer.
Wanneer je de ingevroren bloemkool gaat gebruiken, hoef je het niet eerst te laten ontdooien. Onthoud dat het kooktijd van je recept wel langer wordt.
Toch eerst de bloemkool laten ontdooien? Plaats het in een stoommandje boven kokend water en stoom het 3 tot 5 minuten, of tot dat ze gaar zijn geworden. Eet smakelijk!