Zijn Blauwe Bessen Gevaarlijk? De Waarheid

Blauwe bessen zijn voedzaam en enorm populair, waardoor ze vaak als superfood worden bestempeld.

Ze zijn namelijk rijk aan verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Ook zijn blauwe bessen caloriearm en hebben ze een hoog watergehalte.

Je kunt blauwe bessen als een gezonde snack eten of toevoegen in jouw favoriete smoothies, pannenkoeken, fruitsalades of andere gerechten.

Vanwege de onmisbare voedingsstoffen, waarvan sommige het lichaam niet zelf kan aanmaken, kunnen blauwe bessen het risico op verschillende ziekten verminderen.

Tegelijkertijd kunnen blauwe bessen helpen onder andere de hartgezondheid, de botgezondheid en de huidgezondheid verbeteren.

Waarom blauwe bessen?

Blauwe bessen zijn lekker, voedzaam, heeft verschillende gezondheidsvoordelen en je kunt ze gemakkelijk toevoegen op meerdere recepten en gerechten.

Denk daarbij aan:

Blauwe bessen zijn rijk aan vezels, wat kan helpen om de eetlust te verminderen, de darmgezondheid verbeteren en zorgen voor een soepel stoelgang.

Ze zijn ook rijk aan vitamine C. Een kopje blauwe bessen kan al bijna 30% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitamine C verzorgen.

Blauwe bessen zijn vanwege onder andere deze redenen zeker een gezond voedingsmiddel. Maar laatste tijden komen veel negatieve informatie over blauwe bessen. Is dit terecht?

Zo zie je nieuws artikelen over de nadelen en gevaren van blauwe bessen, of dat ze gehype zijn. Klopt dit en zo ja, zijn blauwe bessen echt gevaarlijk of valt het mee? Lees verder.

Samenvatting:

Blauwe bessen zijn rijk verschillende voedingsstoffen, die gezonde voordelen hebben voor het lichaam. Maar blauwe bessen komen vaak negatief over, is dit terecht?

Nadelen van blauwe bessen

Bessen

Er zijn geen bekende nadelen voor gezonde mensen die blauwe bessen in mate eten. Er bestaan wel blauwe bessen allergieën, maar deze zijn zeldzaam.

Maar, er zijn wel andere mogelijke risicofactoren voor mensen in bepaalde omstandigheden. Hieronder een overzicht van potentiële nadelen van blauwe bessen.

1. Bloedverdunners

Mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten beter opletten als ze voedsel eten die rijk zijn aan vitamine K.

Vitamine K speelt namelijk een rol bij de bloedstolling, het is nodig voor de aanmaak van stollingseiwitten. Vitamine K zorgt ook voor gezonde bloedvaten en sterke botten.

Vitamine K kan de werking van bloedverdunners beïnvloeden. Neem daarom altijd eerst contact op met jouw (huis)arts.

Samenvatting:

Blauwe bessen kunnen bloedverdunners beïnvloeden, vanwege de vitamine K die het bevat.

2. Voedselallergie

Een voedselallergie is wanner het afweersysteem op specifieke voedingsmiddelen reageert. Als een reactie maakt het lichaam antistoffen tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen.

Meestal treden de symptomen van voedselallergie snel op, binnen paar minuten tot een paar uur na het eten. De klachten en de ernst van de klachten verschillen per persoon.

Alhoewel blauwe bessen in het algemeen veilig zijn, blijven ze wel rauwe bessen. Wanneer je na het eten van blauwe bessen symptomen van voedselallergie krijgt, zoek onmiddellijk medische hulp.

Het is ook mogelijk dat blauwe bessen of andere soorten bessen, een voedselintolerantie kunnen veroorzaken. Als gevolg kun je diarree krijgen of overgeven.

Samenvatting:

Mensen met een voedselallergie kunnen een reactie krijgen op blauwe bessen of andere soorten bessen. Bij voedselintolerantie kunnen blauwe bessen diarree of braken veroorzaken.

3. Maagproblemen

Blauwe bessen zijn rijk aan vezels, zelfs meer dan de meeste andere soortgelijke fruit. Vezels zijn belangrijk en zorgen voor verschillende gezondheidsvoordelen.

Deze zijn onder andere:

  • Kan helpen met gewichtsverlies, omdat het de eetlust kan verminderen. Hierdoor eet je minder extra calorieën.
  • Kan het risico op diabetes verminderen.
  • Kan het cholesterol verminderen.
  • Zorgt voor een soepel ontlasting, omdat het meer volume toevoegt.

Als je te snel te veel vezels eet, kun je verschillende problemen krijgen. Sommige van deze problemen zijn krampen, een opgeblazen gevoel of gasvorming.

Te veel vezels kan ook de opname van bepaalde mineralen beïnvloeden.

Samenvatting:

Te veel vezels kunnen maagproblemen veroorzaken, zoals krampen, opgeblazen gevoel of gasvorming. Het kan ook de opname van bepaalde mineralen beïnvloeden.

4. Bestrijdingsmiddelen

Wanneer je niet biologisch fruit of groente koopt, kunnen er resten van bestrijdingsmiddelen zitten.

Bestrijdingsmiddelen zijn stoffen die fruit en groente beschermen tegen onkruid, ziekten en plagen. Om de gevaren van dit te voorkomen, is er een maximale hoeveelheid vastgesteld die nog op fruit en groente mag zitten.

Hierdoor is de kans klein dat iemand door de resten van bestrijdingsmiddelen in gevaar komt.

Daarnaast wegen de gezondheidsvoordelen van fruit en groente zwaarder dan de mogelijke (kleine) gezondheidsrisico’s.

Als je geen fruit of groente wilt gaan eten met (mogelijke) resten van bestrijdingsmiddelen. Kies dan Nederlandse of biologische voedingsmiddelen. De kans op resten van bestrijdingsmiddelen op deze voedingsmiddelen is namelijk het kleinst.

Samenvatting:

Bij niet biologische fruit en groente kunnen er resten van bestrijdingsmiddelen zitten. De kans op gezondheidsrisico’s zijn echter klein.

Blauwe bessen en buikpijn

Blauwe bessen gezond

Voor sommige mensen kan blauwe bessen buikpijn veroorzaken. Dit kan komen door de volgende oorzaken:

  • Voedselallergie of fruit intolerantie
  • Overgevoeligheid voor salicylaat

Gevoeligheid voor salicylaat kan buikpijn veroorzaken, maar ook diarree. Het is een stof die van nature voorkomt in verschillende soorten fruit en groenten.

De chemische samenstelling lijkt sterk op aspirine. Dus als je gevoelig bent voor aspirine, is er waarschijnlijk een groter kans dat je op blauwe bessen en andere voedingsmiddelen die salicylaat bevat reageert.

Samenvatting:

Sommige mensen kunnen buikpijn krijgen van blauwe bessen door een voedselallergie, fruit intolerantie of een overgevoeligheid voor salicylaat.

In het kort: Zijn blauwe bessen gevaarlijk?

Blauwe bessen plant

In het algemeen zijn blauwe bessen niet gevaarlijk. Door de verschillende voedingsstoffen die blauwe bessen bevatten, met name vezels, vitamines en antioxidanten, zijn ze voedzaam en gezond.

Voor sommige mensen kunnen blauwe bessen nadelige effecten hebben, waarvan de ernst kan verschillen. Mensen met een voedselallergie of degenen die een bloed verdunnend medicatie gebruiken, kunnen het best eerst contact opnemen met hun (huis)arts.

Als je een gezonde persoon bent die blauwe bessen kan eten, ga je gang! Ze zijn een lekkere toevoeging voor je gerechten en bevatten tal van belangrijke voedselstoffen.